mamabasi Re: moja siostra ratowała życie 10.07.03, 16:10 Chciałam Wam się pochwalić, że moja 20-letnia siostra Julka uratowala człowiekowi życie. Stało sie to przedwczoraj wieczorem w zatłoczonym autobusie. Starszy Pan, chory na serce, jechał z żoną i nagle stracił przytomność. Zsiniał, przestał oddychać. Ludzie wpadli w panikę, próbowali ułożyć go na siedzeniach. Wtedy moja dzielna siostra - harcerka z Pomarańczarni! wkroczyła do akcji. Mężczyżnę położono na podłodze. Siostra zrobiła masaż serca, chłopak, który miał również pojęcie o pierwszej pomocy, przeprowadził sztuczne oddychanie. Mężczyzna odzyskał oddech, potem przyjechało pogotowie. Gdyby nie dobrze udzielona pierwsza pomoc, pogotowie mogłoby być za późno. Nie wiem jak ja poradziłabym sobie w takiej sytuacji. Też byłam harcerką, miałam kursy "Samarytanki", ale po tylu latach niewiele pamiętam. Jestem dumna z mojej siostry! Odpowiedz Link Zgłoś
basiaurban Re: moja siostra ratowała życie 10.07.03, 16:17 Mamobasi. Bo to naprawdę jest powód do dumy. Jakże niewiele osób w takiej sytuacji potrafi zachować zimną krew, a jeszcze mniej, niestety, zna zasady udzielania pierwszej pomocy, a od tego bardzo często zależy ludzkie życie czy zdrowie. Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: moja siostra ratowała życie 10.07.03, 17:00 bardzo bardzoooooooooooooooo gartuluje takiej siostry!!! przekaz jej również gratulacje jestem pełna podziwu!!! ja nie wiem czy bym sobie poradziła - chyba już zapomniałam jak sie robi masaż serca - a czy w ogóle potrafiłabym zareagowac...??? aż wstyd pomysleć.... Odpowiedz Link Zgłoś
meme1 Re: moja siostra ratowała życie 10.07.03, 17:27 brawo!gratulacje siostry i dla siostry! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_do_kwadratu Re: moja siostra ratowała życie 11.07.03, 11:33 To wspaniale. Masz naprawdę powód do dumy. Osobiście uważam, że zajęcia z pierwszej pomocy powinny być przeprowadzane obowiązkowo we wszystkich szkołach, a kursy BHP powinnytraktować ten temat serio. Jeszcze raz gratuluję Twojej dzielnej siostrze. Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
fordka1 Re: moja siostra ratowała życie 14.07.03, 22:47 Masz powód do dumy!!!! Gratuluję! Jestem pełna podziwu. Oby więce takich ludzi jak Twoja siostra. pozdrawiam fordka1 Odpowiedz Link Zgłoś
aniamr Re: moja siostra ratowała życie 18.07.03, 12:57 Bardzo mnie wzruszyła postawa Twojej siostry i GRATULUJĘ jej trzeźwości umysłu, bo sama bym nie wiedział jak zareagować. Łapie łezki, bosiedze w pracy i przecież nie mogę płakać. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: moja siostra ratowała życie 11.07.03, 11:07 Gratulacje dla Ciebie i siostry!!! Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: moja siostra ratowała życie 14.07.03, 15:26 ja tez sie dolaczam - gratulacje dla siostry Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: moja siostra ratowała życie 14.07.03, 23:20 Gratulacje!!! dzielna dziewczyna. Tak wlasnie sie zastanowilam, ja tez kilka razy przeszlam kurs pierwszej pomocy...I co ja ztego pamietam? Najbardziej fakt, ze zaraz po takim szkoleniu, gdy wyszlam z budynku, w ktorym sie odbywalo, uslyszalam potworny pisk hamulcow i stuk gniecionej blachy. Wiecie co pomyslalam? "Boze, zebym nie musiala tego wszystkiego OD RAZU wprowadzac w czyn...." Nie musialam. panowie wysiedli i tylko sie zwyzywali dosadnie. Tak trudno jest naprawde stanac na wysokosci zadania. Mysle, ze jednak rzucilabym sie pomagac. tylko czy bylaby to pomoc skuteczna... Tym bardziej podziwiam Twoja siostre. Dobrze, ze sa tacy ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś