Dodaj do ulubionych

Wulgaryzmy na forum

05.10.07, 11:40
Dziewczyny zgodnie z zasadmi na forum n.i.e. w.o.l.n.o używac słó
wpowszechnie uznawanych za wulgarne/obraźliwe.

Staralismy się nie być zbyt restrykcyjni i nie wywalać każdego
posta z wulgarnym wyrazem. Niestety zaowocowało to tym że niektóre z
was używają epitetów jak przerywnika.

Dlatego od tej pory kazdy watek/post w którym będzie użyte słowo
wulgarne będzie kasowany. Nie wazne jak wazki problem będzie
poruszony, czy jak ciekawa dysusja się rozwinie - jeżeli będa użyte
wulgaryzmy to watek/post poleci z forum.

Przykro mi, ale to jedyna metoda na zalew wulgarności na forum.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mathiola Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 11:41
      Ja mam pytanie natury technicznej: czy słowo dupa podchodzi pod
      wulgaryzm? smile
      • ojejkuniu [...] 05.10.07, 11:42
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • bri Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 11:43
        No, przydałaby się lista słów uznanych za wulgarne.
        • mathiola Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 11:43
          właśnie dlatego zapytałam, żeby sprawdzić, czy wątek poleci smile))))
        • asia06 Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 19:32
          Istnieje książka pt. "Słownik wulgaryzmów" Zapoznaj się.
      • mama_kotula Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 11:52
        mathiola napisała:

> Ja mam pytanie natury technicznej: czy słowo dupa podchodzi pod
        > wulgaryzm? smile

Nie podchodzi smile)
        Mam w sygnaturce, i filtr przepuszcza, nie wykropkowując smile)
        • zona_mi Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 14:05
          > > Ja mam pytanie natury technicznej: czy słowo dupa podchodzi pod
          > > wulgaryzm? smile
          >
          > Nie podchodzi smile)

Podchodzi, sprawdź w słowniku.
          • mama_kotula Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 14:49
            zona_mi napisała:

> > > Ja mam pytanie natury technicznej: czy słowo dupa podchodzi pod
            > > > wulgaryzm? smile
            > >
            > > Nie podchodzi smile)
            >
            > Podchodzi, sprawdź w słowniku.

Zona, ja miałam na myśli wulgaryzmy wg mojej Subiektywnej Definicji Forowego
            Wulgaryzmu, czyli "słowa, które zostają na forum publicznym wykropkowane po
            przepuszczeniu przez filtr". wink

Tylna część ciała zatem w tej definicji się nie mieści smile

Nie neguję, iż obiektywnie rzecz biorąc, zbiorcze określenie obu pośladków na
            literę "D" wulgaryzmem jest tongue_out
          • corkaswejmamy Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 17:12
            Pewnie, że podchodzi, slownik mówi o tym jasno. Jest jednak tak często uzywany,
            że spowszechniał biedny. Chodzi o "dupcię" oczywiście.
          • mathiola Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 20:05
            > Podchodzi, sprawdź w słowniku.

No to dupa, teraz to już wszystkie moje wątki będą usuwane smile
      • demarta Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 13:56
        mathiola, generalnie nie, ale w twoim przypadku tak. chodzi o
        poszerzenie zakresu motywów, za które można ci będzie wątki z foruma
        wyespediować w ilościach hurtowych wink))))
        • mathiola Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 20:07
          o widzisz, piętro wyżej taką samą opinię wyraziłam smile Znaczy się
          nie ma rady, trzeba będzie zdrabiać. Za cholercię, sku..elka i
          dupcię chyba nie wywalą, nie? smile))
    • krwawakornelia widze ze moderatorka 05.10.07, 11:44
      jest zwolenniczka klapsow?
      no ale punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia...
      i celu...
      jezeli to jedyna skuteczna metoda....
      • dorotamakota1 Re: widze ze moderatorka 05.10.07, 11:46
        Nie po prostu ma dziś gorszy dzień...smile))
        • ojejkuniu a ona 05.10.07, 11:48
          w ogółe miewa LEPSZE?
          big_grin
          • dorotamakota1 Re: a ona 05.10.07, 11:51
            Jak ma lepsze to tylko przenosi wątki po innych forach...big_grinDD
            Nadchodzi jesienna depresja i usuwanie wątków rozładuje trochę nerwy biednej
            czajunismile))
            • ojejkuniu oj to dzisiaj 05.10.07, 11:53
              faktycznie jest wyjątkowo zła
              biomet niekorzystny?
              czy mąż się nie sprawdził?!
        • krwawakornelia to nie tylko dzisiaj... 05.10.07, 11:49
      • kalina81 Re: widze ze moderatorka 05.10.07, 11:46
        moherowe berety zaczynają krucjatę...
        lalala jejeje
        niechaj żyje
        IV RP
    • redmiss Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 11:50
      bardzo dobrze... popieram smile
    • justi54 Re: popieram czajkę w końcu 05.10.07, 11:53
      zasady zobowiązują.
      • ojejkuniu <rotfl> n/t 05.10.07, 11:54

• joanna266 [...] 05.10.07, 11:58
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • ojejkuniu o kochana 05.10.07, 12:01
            jak jużktoś napisał, zasady zobowiązująbig_grin
            a Czajeczka wyraźnie czuje misję- trzeba nas wychować! i owink
            • niya Re: o kochana 05.10.07, 12:38
              Tobie na pewno przydałoby się lepsze wychowanie....
              • ojejkuniu Re: o kochana 05.10.07, 12:39
                no może
                ale obawiam się że na mnie już za późno
                i szkoda fatygi Czajeczkismile)))
                • antyka-live Re: o kochana 05.10.07, 12:40
                  beznadziejne przypadki też się leczy smile
                  • ojejkuniu Re: o kochana 05.10.07, 12:43
                    beznadziejne, jak wskazuje wykładnia literalna, są BEZ NADZIEI.
                    i z wrodzonej skromności i empatii wolałabym, żeby Czajeczka swe
                    zapędy wychowawcze skierowała tam, gdzie nadzieja na wyleczenie
                    jeszcze jest, a nie na próżno swój czas na mnie, przypadek
                    beznadziejny, marnowałasmile))
                    • antyka-live Re: o kochana 05.10.07, 12:45
                      może nie będzie to czas zmarnowany? masz nieaktualną sygnaturkę, październik od
                      5 dni mamy smile
                      • ojejkuniu Re: o kochana 05.10.07, 12:47
                        ja bym straty cennego czasu nie ryzykowała.
                        zwłaszcza, że pacjent nie wyraża woli wyzdrowieniabig_grin

tak się składa, że dla mnie październik w tym roku od 18. się
                        zaczynatongue_out
                        • antyka-live Re: o kochana 05.10.07, 12:48
                          nie rozumiem co Ci Czajka przeszkadza? fajna babeczka z niej, a przynajmniej od
                          2 tygodni odkąd tu jestem i czytam
                          • ojejkuniu Re: o kochana 05.10.07, 12:51
                            generalnie przeszkadzają mi zapędy dyktatorskie
                            i swoista interpretacja obowiązujących każdego norm
                            u każdego
                            nie tylko u Czajeczkismile

myślę, że jak pobędziesz jeszcze trochę, to zrozumieszsmile
                            • antyka-live Re: o kochana 05.10.07, 12:54
                              wątpię, zazwyczaj jestem bardzo wyrozumiała dla podłej funkcji moderatora
                              obojętnie jakiego forum, w końcu użera się za darmo i próbuje "wychować" choć
                              trochę uczestników, odrobina pomocy dla moderatora ze strony forumowicza nie boli
                              • ojejkuniu Re: o kochana 05.10.07, 12:56
                                w czym mam pomóc Czajeczce?
                                w stworzeniu urzędowego wykazu wyrazów nie-wulgarnych?
                                czy w kluczu nicków wg. którego należy usuwać posty?
                                big_grin
                                • antyka-live Re: o kochana 05.10.07, 13:01
                                  może w zrozumieniu jej zakazu? czy aby coś dosadnie powiedzieć trzeba kląć? mnie
                                  osobiście bardzo razi przeklinanie, obojętnie jakiego typu jest to słowo to po
                                  prostu świadczy źle o człowieku, chyba każda osoba udzielająca sie tutaj jest na
                                  tyle inteligentna aby nie używać słów które po prostu rażą po oczach. Czy jeśli
                                  Ci powiem "nie chcę z Tobą rozmawiać" nie będzie tak samo zrozumiałe jak
                                  "odpieprz się ode mnie"? Wulgaryzmy poniżają człowieka i nie tylko tego do
                                  którego są kierowane, ale także tego który je wypowiada
                                  • ojejkuniu Re: o kochana 05.10.07, 13:05
                                    no i ok, ja to rozumiem
                                    ale zbawiania na siłę świata i wychowywania mężatych i dzieciatych w
                                    większości bab już nie rozumiem.

zresztą widzisz
                                    niektórzy bywają przekorni- tak jak ja
                                    i o ile zazwyczaj staram się akurat tutaj specjalnie nie bluzgać, to
                                    jak Czajunia zaczyna mnie naprawiać, to k... sama ciśnie mi się na
                                    ustasmile
                                    za duża jestem na to, żeby mnie ktoś wychowywał. a już napewno tym
                                    kimś nie będzie jakaś Czajunia, bo niby dlaczego?!
                                    ot i tylebig_grin
                                    • antyka-live Re: o kochana 05.10.07, 13:11
                                      skoro "czajunia" Ci nie odpowiada to może zmień forum? nie będzie Ci sie "k..."
                                      na usta cisnęło. Czy ktoś tu rozumie że to nie jest jej widzimisię, ale jest to
                                      próba zrobienia forum bardzo kulturalnym? Klnąc na siebie,czy na cokolwiek nie
                                      okazujecie szacunku ani sobie ani osobom to czytającym, których rażą
                                      przekleństwa wypowiedziane przez kobietę, która ma zdjęcie swojej pociechy w
                                      sygnaturce i zazwyczaj o nim mówi "mój skarbek". Matka powinna trzymać swoje
                                      wypowiedzi na jako takim poziomie w końcu to niewiele kosztuje pomyśleć nad
                                      umieszczeniem właściwego, niekoniecznie obraźliwego słowa. Mam przestać czytać
                                      forum bo niektórym kobietom słowo "ku.." podoba się wstawiać w każdym jednym
                                      poście?
                                    • czajkax2 Droga Ojejkuniu 05.10.07, 13:39
                                      Pochlebiasz mi bardzo, tak zajmując sie analizą mojej osobowości
                                      czy pozycia małżenskiego.

(Przy okazji nadmienię mężowi że jego sprawnosc łózkowa ma znaczący
                                      wpływ na spokój na forum - może następnym razem bardziej sie
                                      postaratongue_out)

Widze że problem wulgaryzmów i moich rzekomych zapędów
                                      dyktatorskich moco cię niepokoi.

Jeżeli egzekwowanie zasad panuących na forum nazywasz dyktatura -
                                      to ok, niech będzie że jestem dyktatorem.

Netykieta i Regulamin sa dla was, po to zeby forumowanie było
                                      przyjemniejsze.

Nie jest moim celem wychowywanie Ciebie czy kogokolwiek innego na
                                      forum. Więcej - Twoje wychowanie jest mi obojetne, w swoim domu
                                      możesz zachowywac się tak chamsko jak tylko czujesz potrzebę.

natomiast na forum stosujemy sie do ogólnie przyjętych zasad. Jedną
                                      z nich jest nie używanie wulgaryzmów. Nie sa to moje wymysły (jak tu
                                      sugerujesz) tylko ogólne wytyczne które obowiazują w całej sieci.

p.s. Słowo "dupa" jest wulgaryzmem i posty z takim słowem będą
                                      cenzurowane.
                                      • ojejkuniu Re: Droga Czajko 05.10.07, 16:04
                                        wracam z pracy
                                        zmoknieta
                                        zmęczona tachaniem akt
                                        a tu taka niespodzianka
                                        sama ModeLatorka do mnie przemówiła
                                        wzruszyłam się szczerze!
                                        i przeszczęśliwa jestem, że taką przyjemność przed weekendem Ci
                                        sprawiłamsmile)

i męża pozdrów serdecznie
                                        wszak jak widać, wiele od niego zależysmile

btw, ogólne wytyczne to to co ja lubię najbadziejbig_grin
                                    • redmiss Re: o kochana 05.10.07, 14:38
                                      ojejkuniu napisała:

> no i ok, ja to rozumiem
                                      > ale zbawiania na siłę świata i wychowywania mężatych i dzieciatych
                                      w
                                      > większości bab już nie rozumiem.
                                      >
                                      > zresztą widzisz
                                      > niektórzy bywają przekorni- tak jak ja
                                      > i o ile zazwyczaj staram się akurat tutaj specjalnie nie bluzgać,
                                      to
                                      > jak Czajunia zaczyna mnie naprawiać, to k... sama ciśnie mi się na
                                      > ustasmile
                                      > za duża jestem na to, żeby mnie ktoś wychowywał. a już napewno tym
                                      > kimś nie będzie jakaś Czajunia, bo niby dlaczego?!
                                      > ot i tylebig_grin
                                      >
                                      >
                                      więc zrezygnuj z pisania na forum... proste.
                                      • ojejkuniu Re: o kochana 05.10.07, 16:05
                                        nie mogę
                                        przekora mi nie pozwalatongue_out
                                  • dorotamakota1 Re: o kochana 05.10.07, 13:05
                                    Odpieprz się ode mnie oznacza coś innego niż nie chcę z tobą rozmawiać...smile))))
                                    • antyka-live Re: o kochana 05.10.07, 13:13
                                      gdyby ktoś Ci powiedział odpieprz się ode mnie miałabyś ochotę z nim na
                                      pogawędkę? nie chodzi mi o słowo odpieprz się które jest upstrzone milionem
                                      emotek, ale zwykłe poważne i obraźliwe odpieprz się
                                  • mathiola a ja właśnie nie do końca rozumiem ten zakaz 05.10.07, 20:13
                                    No bo ok, jasne jest dla mnie, że nie należy obrzucać się wzajemnie
                                    błotem, używać personalnie do kogoś na forum słów obraźliwych. W
                                    sumie też popieram, to żenujące jak niektóre - niby na poziomie
                                    kobiety - sadzą sobie wzajemnie, jakby na targu były.
                                    Ale: jeśli piszę o swoim byłym facecie, który był bardzo złym
                                    człowiekiem i bardzo go nie lubię, to nie moge napisać krótko i
                                    treściwie: bo to sku..el jest? Przecież nie obrażam nikogo na
                                    forum, a że jego obrażę... no, należy mu się smile))
                                    • redmiss Re: a ja właśnie nie do końca rozumiem ten zakaz 05.10.07, 20:17
                                      no, ale to przekleństwo jest smile a przeklinać pubilcznie na forum nie
                                      wolno smile lepiej powiedzieć: bo to zły mężczyzna był.... wink))
                                      • mathiola Re: a ja właśnie nie do końca rozumiem ten zakaz 05.10.07, 20:20
                                        ale to nie ma tej siły przekazu smile
                                        Poza tym po coś są jednak te wykropkowania. Nie wystarczy, że mnie
                                        wykropkuje? Po co od razu usuwać, jeśli nikomu nic złego nie
                                        powiedziałam, a jedynie użyłam dosadnych słów określających inaczej
                                        złego mężczyznę?
                                        Co innego jakbym w stosunku do współforumki uzyła określenia: ty
                                        k.... Nawet bym się nie zająknęła, jakby mnie wywalili smile
                                        • redmiss Re: a ja właśnie nie do końca rozumiem ten zakaz 05.10.07, 20:22
                                          mathiola napisała:

> ale to nie ma tej siły przekazu smile

ee, Lindzie jakoś przekaz wyszedł wink))
                                          • mathiola Re: a ja właśnie nie do końca rozumiem ten zakaz 05.10.07, 20:24
                                            bo on nie o mężczyźnie...
                                            A poza tym JAK na forum zastosować odpowiednią modulację głosu? smile
                                        • czajkax2 mathiola 05.10.07, 21:04
                                          naprawde fajnie ci sie czyta kiedy jedna z druga używaja przeklenstw
                                          jako przecinków? Nie rozumiem was. czy naparawde nie umiecie pisac o
                                          swoich emocjach bez wulgaryzmów? Az tak ubogie słownictwo macie?

jakos 99% forumowiczek umie pisac bez wulgaryzmów, więc to chyba
                                          nie jest niewykonalne?

tak jak pisałam wczesniej, do tej pory nie byłysmy bardzo
                                          restrykcyjne, rozumialysmy ze w nerwach różne słowa sie uzywa. Ale
                                          wy zaczęlyscie uzywac przeklenstw ot tak, jako przerywnika między
                                          wyrazami.

Dlatego teraz na forum będzie fanatyczne przestrzeganie Netykiety-
                                          tego jeszcze nie bylosmile Uwierz mi robie to bez przyjemnosci, bo to
                                          więcej pracy dla mnie i dla Lili. Ale skoro to jedyny sposób zeby na
                                          forum zapanowala kulturalna atmosfera to trudno.

dziwi mnie ze z takim zapałem bronicie czegos co wam samym wystawia
                                          kiepskie swiadectwo. czy wydaje wam sie ze jak nabluzgacie to co?
                                          Bardziej wyluzowane sie wydacie? W ten sposób rozumuja nastolatki,
                                          co to bluzgaja zeby sobie dorosłości dodac. Nie myslalam ze dorosłe
                                          kobiety uwazają takie zachowanie za potrzebne.
                                          • czajkax2 I jeszcze 05.10.07, 21:05
                                            Ten konkretny watek traktujemy jako poglądowy, dlatego nie wszytskie
                                            okreslenia sa ocenzurowane.
                                          • mathiola Czajka 05.10.07, 21:38
                                            Ależ skąd! Przeciez napisałam - sama jestem za. Nie lubię, kiedy w
                                            rozmowie zaczyna nadużywac się przekleństw, a już odzywki typu:
                                            odpieprz się ode mnie, ty... taka nie taka... (soryy za
                                            przekleństwo) powalają mnie kompletnie (co to brak argumentów robi z
                                            ludzi). Nie możesz zarzucić mi, że w moich postach pojawia się dużo
                                            wulgaryzmów.
                                            Ale: widzę różnicę między napisaniem w dyskusji: "ty k..." albo "ty
                                            głupia cipo", a napisaniem: "mam w dupie wszystkich złych ludzi".
                                            Pewnie, że można wyrażać się zupełnie bez wulgaryzmów. Tylko że to
                                            zależy od temperamentu człowieka. Jedna powie: "bo to zły mężczyzna
                                            jest, skrzywdził mnie", a druga musi ująć to bardziej dosadnie, ze
                                            wzmocnieniem: "bo to sku..el jest". Wulgaryzmy również przynależą
                                            do języka polskiego. Tylko trzeba umieć ich używać. smile
                                          • nenia1 Re: mathiola 06.10.07, 00:04
                                            Fanatyczne przestrzegania czegokolwiek, nawet z uśmiechem na twarzy
                                            zwykle nie czyni niczego dobrego.

Czym innym są wulgaryzmy użyte by kogoś obrazić, czym innym używane jako przecinki w zdaniu, czym inny użyte z pikanterią, jak przyprawa, by nadać czy podkreślić smak potrawy.

Przypomnijmy sobie przykładowo, jeden z zabawniejszych kontekstów użycia wulgaryzmu w wierszu Bursy "Pantofelek".
                                            Oto zjawia się cenzor i wywala "brzydkie wyrazy".

milszy mi jest pantofelek
                                            od ciebie
                                            ty ... (tu wcześniej był straszliwy wulgaryzm na literę s, co wrażliwsze panie mdleją) (po cenzurze)
                                            ty niedobry chłopcze

albo Adam Nyckowski "Kwiat paproci"

powietrze drgało słowikiem
                                            nie huczał las złowieszczo
                                            nie straszyły drzewa
                                            tylko echo cichutko szeptało
                                            ....(i tu był wcześniej bardzo brzydki wulgaryzm na literę k... m.ć)
                                            (po cenzurze) o kurczę pieczone!

Gubi się cały kontekst tekstu.

Zdaję sobie sprawę, że moderatorki nie mają czasu rozstrzygać, czy to była językowa finezja, czy też jednak ktoś może stracić przytomność przed komputerem, bo natknął się na bardzo brzydkie słowo.

Zwracam jedynie uwagę, że wulgaryzm czasem nie bywa jedynie oznaką braku kultury, czy ubóstwa językowego, przeciwnie zdarza się, że potrafi przekuć jak szpilka nadęty balon wzniosłego słownictwa, lub do bólu wyrazić silne emocje.

• lila1974 nenia1 06.10.07, 00:18
                                              Jesteśmy tego świadome.

Każda z nas pewnie nie raz siarczyście sobie zaklnie, by dać wyraz
                                              emocjom, jednak chyba każda zważa na swoje słownictwo, gdy nie wie,
                                              jak ono zostanie odebrane przez słuchaczy i chyba każda wie, że są
                                              miejsca, gdzie wulgaryzmów się wystrzegamy ze względu na
                                              nieakceptowanie ich w danym środowisku.

Podobnie jest z forum.
                                              Po pierwsze nie życzy sobie wulgaryzmów gospodarze tego miejsca,
                                              czyli administracja forum, czemu dał wyraz w Netykiecie.
                                              Po drugie nie życzy sobie tego zdecydowana większość userek, czego
                                              daje wyraz chociażby klikaniem w kosz przy wulgarnych wypowiedziach.

Nie jest naszą misją, jak to zostało zasugerowane, uczenie kogoś
                                              kultury, wychowywanie itp. Prosimy jedynie o rozważne szafowanie
                                              słowami, czy to takie straszne?

• nenia1 Re: nenia1 06.10.07, 00:40
                                                Rozważnie szafowanie słowami, to nie to samo
                                                co całkowity zakaz używania pewnych słów.

Zdaję sobie sprawę, że to trudny problem.
                                                Zwracam jednak uwagę, że wulgaryzm to nie zawsze "samo zło"
                                                jak niektórzy uważają.

I prosze nie traktowac mojej wypowiedzi, jako skierowanej personalnie
                                                do moderatorek.
                                                • lila1974 Re: nenia1 06.10.07, 01:01
                                                  Domyśliłam się, że nie kierujesz do nas pretensji, a jedynie
                                                  wyrażasz swoją opinię, niemniej dziękuję za dodanie ostatniego wersu
                                                  twojej wypowiedzi smile
                                                • mathiola Re: nenia1 07.10.07, 11:43
                                                  I prosze nie traktowac mojej wypowiedzi, jako skierowanej personalnie
                                                  do moderatorek.

mojej też nie smile)
                                • semijo Re: o kochana 05.10.07, 13:04
                                  Na razie ojejkuniu to raczej u Ciebie " biomet niekorzystny?
                                  czy mąż się nie sprawdził?!",bo produkujesz te wypociny chyba tylko
                                  ku uciesze własnej i naprawdę musi Ci się moocno nudzić
                                  Bez odzewu
                                  • sassello Re: ojejkuniu 05.10.07, 13:09
                                    skończ kochana, a trochę kultury nikomu nie zaszkodzi...
                                    • vera-0 Oj z tego co sie zdazylam zorientowac 05.10.07, 13:12
                                      nie chodzi o kulture tylko cenzure.
                                      Czesto nawet zupelnie nie wulgarne wypowiedzi sa usuwane.
                                      Gdy nie pasuja do mainstreamu.
    • bea.bea popieram 05.10.07, 13:14
      był kiedys taki watek o kobiecosci...dowiedziałam sie z niego, że przeklinanie
      to nic zlego...ja mysle inaczej...więc dziekuje..smile
    • renia1807 Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 13:25
      jestem w 100% za!
      • bi_scotti Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 13:59
        Az mi sie wierzyc nie chce, ze komus moze brakowac mozliwosci
        poslugiwania sie wulgaryzmami? Nie mozna sie inaczej wypowiadac
        skutecznie jak tylko uzywajac niecenzuralnych slow? Cos
        niesamowitego!
        Dzieki Czajka, ukrecanie lba tej hydrze jest zapewne syzyfowa praca
        ale podejmowac ja nalezy, bo inaczej nie da sie normalnie
        komunikowac.
        • antyka antyka-live zmien nicka nt./ 05.10.07, 15:26
          chyba, ze swiadomie chcesz wprowadzac foremki w blad...
          • antyka-live Re: antyka-live zmien nicka nt./ 05.10.07, 19:16
            ???? dlaczego mam zmienić nicka? przecież jest inny niż Twój, nie wiem czy
            zauważyłaś ale mój nick to antyka-live a Twój to tylko antyka i wybacz, ale ja
            wierzę, że forumowicze są na tyle inteligentni, że tą różnicę bez problemu
            dostrzegą, a jak masz z tym problem to sama nick zmień. Jest mnóstwo ani78,
            ani97, ani76 itd... i jakoś je rozróżniają, może tylko Ty masz takie problemy z
            dostrzeganiem różnic? Pozdrawiam i wrzuć na luz smile
    • denea Czajko, mam pytanie 05.10.07, 16:16
      A jak chciałam sobie czasowo wyborczą sygnaturę treści "Spieprzać,
      dziady !" ustawić, to też wylecę ? Niby to wulgaryzm, ale przecież
      premierski czy tam prezydencki, bardziej szlachetny znaczy i
      nobilitowany...
      ??
      • czajkax2 Re: Czajko, mam pytanie 05.10.07, 16:49
        Przykro mi ale wulgaryzm to wulgaryzm. Nawet jeżeli pochodzi z ust
        znanego polityka.
        Pozdrawiamsmile
        • dlania Re: Czajko, mam pytanie 05.10.07, 17:17
          "Używanie wulgaryzmów regulowane jest często nie tylko przez normy społeczne,
          ale i prawne. Np. w Polsce art. 141 kodeksu wykroczeń mówi: Kto w miejscach
          publicznych umieszcza nieprzyzwoite napisy, rysunki albo używa słów
          nieprzyzwoitych, podlega karze grzywny do 1500 złotych."
          !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • ojejkuniu a wiesz 05.10.07, 20:44
            co to jest miejsce publiczne???
            napierw proponuję zajrzeć do komentarza, bo sam kodeks to czasem za
            mało.
            i to tyle w temacie wykroczeń.
            • dlania Re: a wiesz 06.10.07, 08:06
              A forum to nie miejsce publiczne? Nie wiem, pytam, bo nie chce mi sie w sobotni
              dzionek tekstów prawnych czytac, daj spokój.
              Choc mi akurat brakuje wulgaryzmów na forum. na co dzień ich duzo nie uzywam,
              także z racji zawodu (nauczyciel), teraz i tutaj nie można. Psyk;-(
        • dlania Re: Czajko, mam pytanie 05.10.07, 17:19
          pamietam taka klasyfikację Grochowskiego, który dzieli "brzydkie' wyrazy na
          przekleństwa, wulgaryzmy i.. obelgi? Nie pamietam dokładnie, musze poszukac.
          Może sie przyda.
        • guderianka Re: Czajko, mam pytanie 05.10.07, 19:41
          a moderator może mieć w sygnaturce obraźliwie określenie osoby
          psychicznie chorej? tongue_out
          • czajkax2 guderianka 05.10.07, 21:06
            guderianka napisała:

> a moderator może mieć w sygnaturce obraźliwie określenie osoby
            > psychicznie chorej? tongue_out

Możesmile
            • guderianka Re: guderianka 05.10.07, 22:31
              a czemu ? smile
    • brak.polskich.liter Pytanie mam 05.10.07, 17:21
      Dlaczego zacytowanie slowa powszechnie uwazanego za obrazliwe/wulgarne - uzytego
      w ten sposob, ze samo slowo jest wykropkowane, coby nie urazilo delikatnych
      uszat (czy raczej oczat) P.T. Forumowiczek - jest potraktowane na rowni z
      wulgaryzmami ad personam? Niekumata widocznie jestem, bo przyznaje, ze jest to
      dla mnie niejasne.
    • asia06 Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 19:37
      Hura! Popieram!
    • moninia2000 Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 20:15
      No i super, jestem za.
    • hexella Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 21:32
      oj, ja się czasem muszę bardzo kontrolować, zeby nie ukwiecić
      wypowiedzi.
      Mnie wulgaryzmy nie przeszkadzają.
    • lola211 Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 22:12
      Ja pinkolę, odgórnie nas bedą kultury uczyc..
      Naduzywaniu wulgaryzmow mówie nie, ale zeby nie mozna bylo sie
      posłuzyc slowem d.u.p.a? Lekka przesada.Jak nie bede chciala byc
      narazona na wulgaryzmy to sie udam na kólko rózancowe, a skoro tu
      bywam, to znaczy ze mnie wulgaryzmy nie raza.Widac malo kulturalna
      jestem, taki plebs ze mnie, no cóz..
      Swietsze to forum od papieza..
    • babsee Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 22:50
      Ja rownież popieram ideę.Powiem Wam tylko tyle,ze bywam na forum
      ogolnym GW miasta z ktorego pochodze.Tzn juz nie bywam.Od dlugiego
      czasu nie ma tam moderatora i uwierzcie,nie da sie tego
      czytac.Pomijam fakt,ze 80 % wypowiedzi jest nie na temat lub tez
      jest zwyklym jadem wylanym przez frustratow ale ilosc bluzg mnie
      skutecznie zniechęcila.
      Swieta nie jestem,bluzgam sobie radosnie gdy czuje potrzebę ale
      zgadzam sie z innowacja na e-mamie.
      zawsze można powiedziec "motyla noga"....
      • renia1807 Re: Wulgaryzmy na forum 05.10.07, 23:03
        > zawsze można powiedziec "motyla noga"....

albo kurka wodna
    • lila1974 Kto miał ochotę ten wyraził swoje zdanie, 06.10.07, 01:08
      co nie zmienia faktu, że jako userki forum EDZIECKO powinnyśmy
      stosować się do regulaminu i wytycznych zawartych w NETYKIECIE:
      forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html
      Jesli się to komuś nie podoba, to po co w takim razie swoim podpisem
      wyraził zgodę na podporządkowanie się zasadom TU panującym?
      Doprawdy nie rozumiem zjawiska smile
      • ojejkuniu Re: Kto miał ochotę ten wyraził swoje zdanie, 06.10.07, 09:06
        jakim podpisem?
        np. ja nic nie podpisywałam.
        • anulka.p Re: Kto miał ochotę ten wyraził swoje zdanie, 06.10.07, 21:13
          ojejkuniu napisała:

> jakim podpisem?
          > np. ja nic nie podpisywałam.

Jak zakładałaś konto na gazecie (a zakładałaś) to musiałaś podpisac,
          że zapoznałaś się z regulaminem i będziesz go przestrzegać.
          • ojejkuniu Re: Kto miał ochotę ten wyraził swoje zdanie, 07.10.07, 09:43
            nic nie podpisywałam
            co najwyżej wyrażałam zgodę i oświadczałam, że znam regulamin
            z podpisem ma to niewiele wspólnegotongue_out
            • anulka.p Re: Kto miał ochotę ten wyraził swoje zdanie, 07.10.07, 20:12
              ojejkuniu napisała:

> co najwyżej wyrażałam zgodę i oświadczałam, że znam regulamin
              > z podpisem ma to niewiele wspólnegotongue_out

A nie nie. Nie, że znasz regulamin, ale go AKCEPTUJESZ. Założenie
              konta jest rownoznaczne z akceptacją regulaminu.
              Zaakceptowałaś zatem, to skąd teraz pretensje?
              • ojejkuniu Re: Kto miał ochotę ten wyraził swoje zdanie, 07.10.07, 20:46
                ależ przeczytaj dokładnie to co napisałam
                napisałam, że SIĘ NIE PODPISYWAŁAM
                tak?!

no właśnie.
                • anulka.p Re: Kto miał ochotę ten wyraził swoje zdanie, 07.10.07, 21:09
                  Oczywiste jest, że z przyczyn formalnych podpis funkcjonuje tu w
                  sensie umownym.
                  Oni udostępnili Ci konto i możliwosć korzystania m.in z forum, a Ty
                  w zamian za to ZAAKCEPTOWAŁAŚ regulamin.
                  Troszeczkę po niewczasie Twoje żaletongue_out

• ojejkuniu Re: Kto miał ochotę ten wyraził swoje zdanie, 08.10.07, 08:52
                    weź, proszę, nie używaj poję, których nie do końca znasz właściwe
                    znaczenie, co?!
                    smile

btw, moje żale?
                    jakie żale?!
                    pffff
                    • anulka.p Re: Kto miał ochotę ten wyraził swoje zdanie, 08.10.07, 10:12
                      LOL no to skończyły ci się argumenty,
                      niby jakich pojęć nie znam znaczenia - regulamin, akceptacja czy
                      konto?tongue_out
                      A rzucasz sie i żalisz przez cały wątek, że ci czajka zabroniła
                      wulgaryzmow używac, no widzisz tak to już jest, a ty się musisz
                      dostosowaćbig_grin

I btw, jeśli twoja odpowiedź ma być równie rzeczowa jak poprzednia
                      to moze już mi nie odpisuj, co? Bo troszkę jałowa ta rozmowa i nudna
                      co tu kryć.
                      • ojejkuniu Re: Kto miał ochotę ten wyraził swoje zdanie, 08.10.07, 10:37
                        "jakby umowne" czy coś takiego napisałaś, nie chce mi się już
                        sprawdzać, zajrzyj do swojego poprzedniego postu.

nie nazwałabym tego żalami- słowo "żal" zakłada jakieś emocje, a to
                        ot taka sobie dyskusja na średnim poziomie.

rozmowa jałowa i nudna już od dawna- tu się zgadzamysmile

a, i jeszcze coś: Czajka (tudzież inni) zabraniać mi niczego na
                        szczęście nie może. może co najwyżej kasować moje posty. ale to
                        jednak nie to samo co zabranianie, prawda?!
                        smile)
          • lola211 Re: Kto miał ochotę ten wyraził swoje zdanie, 07.10.07, 09:55
            Nieprawda.Akceptacja dotyczy regulaminu w kwestii zakladanego konta,
            a nie FORUM.
            W Netykiecie natomiast jest zapis SUGERUJACY nieuzywanie
            wulgaryzmow, bo zgodnie z kolei z regulaminem forum post MOZE(czyli
            wcale nie musi) zostac usuniety.
            Jak ktos bedzie chcial to i tak dosadnie sie wyrazi, a reszta
            zrozumie, sa na to sposoby.
            • anulka.p Re: Kto miał ochotę ten wyraził swoje zdanie, 07.10.07, 20:15
              lola211 napisała:

> Nieprawda.Akceptacja dotyczy regulaminu w kwestii zakladanego
              konta,
              > a nie FORUM.

Mylisz się i Ty piszesz niepradę. Poczytaj może co akceptowałaś i
              zobaczysz, że jest tam rownież mowa o regulaminie forum.
              >
              > Jak ktos bedzie chcial to i tak dosadnie sie wyrazi

Jak widać, niekoniecznietongue_out
      • lola211 Re: Kto miał ochotę ten wyraził swoje zdanie, 06.10.07, 19:54
        A jaki mial wybor? Jak u Forda.
        Poza tym jest roznica pomiedzy przeklinaniem, a uzywaniem slowa dupa.
      • mathiola Re: Kto miał ochotę ten wyraził swoje zdanie, 07.10.07, 11:43
        a kto czyta regulaminy...
    • monikaa13 Re: Wulgaryzmy na forum 06.10.07, 21:27
      popieram pania moderator, sama nie uzywam i nigdy nie uzywalam
      wulgaruzmow, moje najwieksze grzechy to dupcia, kurcze, cipka
      dupcia i cipka to slowa ktorych teraz uzywam jak mam male dziecko,
      nie sa to wulgaryzmy
      nie mam potrzeby mowienia dupa, k..., s... itp, nie wiem po co
      uzywac takich slow, uwazam, ze to bardzo niekulturalne, uwazam ze
      swiadczy o niskim poziomie intelektualnym mowiacego, nie lubie
      takich ludzi nie zadaje sie z nimi
      nie mam znajomych, ktorzy uzywaja takich slow
      i nie lubie czytac postow z takimi wyrazami, wszystkie te wulgaryzmy
      mozna zastapic innymi normalnymi i nie razacymi innych slowami

czajka kasuj i sie nie przejmuj
      • salamandra222 Re: Wulgaryzmy na forum 07.10.07, 10:49
        monikaa13 napisała:

> popieram pania moderator, sama nie uzywam i nigdy nie uzywalam
        > wulgaruzmow, moje najwieksze grzechy to dupcia, kurcze, cipka
        > dupcia i cipka to slowa ktorych teraz uzywam jak mam male dziecko,
        > nie sa to wulgaryzmy
        > nie mam potrzeby mowienia dupa, k..., s... itp, nie wiem po co
        > uzywac takich slow, uwazam, ze to bardzo niekulturalne, uwazam ze
        > swiadczy o niskim poziomie intelektualnym mowiacego, nie lubie
        > takich ludzi nie zadaje sie z nimi
        > nie mam znajomych, ktorzy uzywaja takich slow
        > i nie lubie czytac postow z takimi wyrazami, wszystkie te
        wulgaryzmy
        > mozna zastapic innymi normalnymi i nie razacymi innych slowami
        >
        > czajka kasuj i sie nie przejmuj

Oczywiście że wulgaryzmów nie powinno się używać. Ale czym się
        różnią "kutas" i "cipka" od "dupy"?
        Gonbrowicz się kłaniawink
        • salamandra222 GoMbrowicz oczywiście n.t 07.10.07, 10:51

• mathiola Monika 07.10.07, 11:48
        slang.pl/index.php/Ci..
        slang.pl/index.php/Dupa
        cipka i dupka występują w słowniku wulgaryzmów.

Więc tłumaczenie, że to nie są wulgaryzmy, to nic innego jak twoja
        własna interpretacja zasad języka polskiego.
        • mathiola Re: Monika 07.10.07, 11:49
          hehe, filtr językowy obciął mi linka i nie działa smile
    • vibe-b Re: Wulgaryzmy na forum 06.10.07, 23:29
      Bardzo dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka