mma_ramotswe 30.10.07, 08:36 Co się nie zmieniło od czasów naszego dzieciństwa? Co nasze dzieci mają takie same jak my? Przeciez już nawet "Świata Młodych" nie ma. I gumy do żucia Donald (Tusk?) jakieś inne. Co jest takie samo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata985 Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 08:43 a jak Ty sobie wyobrażasz rzucie premiera i prezydenta?? i potem jeszcze nie daj Boże do kosza??? ) chyba nic nie ma tego samego ale za to mój syn zaczytuje sie Kaczorem Donaldem-to chyba odpowiednik naszego ŚM, tak sie zastanawiam czy ta gazeta jest poprawnie polityczna) ja nie miałam takich/ tylu lalek. ehhh, o ubrankach nie wspomne, no i komputer. a Filipinka??? tez juz nie ta, jeżeli jeszcze istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe beata 985 30.10.07, 08:51 i ja mogłabym wyliczyć całe mnóstwo rzeczy, których już nie ma i tych, które co prawda są, ale zupełnie inne. Dlatego zapytałam inaczej. Z nadzieję, że coś mi tu odpowiecie Odpowiedz Link Zgłoś
ibera Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 08:45 Moja córeczka dostała ostatnio takie patyczki (jak wykałaczki) kolorowe do układania - nijak się to ma do zabawek FP, świetnie się tym bawi - ja pamiętam że też takie miałam. Teraz chcemy kupić bierki, mam nadzieję że gdzieś znajdziemy Sama chętnie sobie pogram. A pchełki.... pamiętacie? Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 08:52 w pchełki grałam guzikami Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 08:52 Mały uwielbia grać w pchełki jest różnica w naszych latach i dzieciach pierwszy komputer dostałam mając 8 lat Mały obeznany od małego Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 09:27 niezle!!! pierwszy komputer dostalam jak mialam lat 19 Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 08:46 Taaa...Ja zbieralam te obrazki z tych gum i opakowania po czekoladach(tych zachodnich oczywiscie), i mundurki takie stylonowe byly, i telewizor kolorowy ruski to byl szczyt marzen, i biale kokardy we wlosach, i gozdziki na Dzien kobiet czy Dzien Nauczyciela, i co jeszcze? No i przede wszystkim bylo sie dzieckiem. A...I u babci takie puchowe pierzyny fajne byle, a latem jak pojechalam na wakacje na wies to byla to taka prawdziwa wies... - Widzisz cos;i dziwisz sie "Dlaczego"? A ja marze o czyms czego nigdy nie bylo i twierdze "Dlaczego nie?" Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 08:49 chodzenie do szkoły w mundurkach no i "JESTEM" chyba jeszcze istnieje (kiedyś najlepsze pismo dla dziewcząt w wieku dojrzewania) Odpowiedz Link Zgłoś
haja197222 Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 08:56 Pamiętam jak godzinami bawiliśmy się na podwórku w chowanego, podchody, albo graliśmy w kolarzy kapslami od piwa, miały ponaklejane ręcznie malowane koszulki różnych państw. Ja zdewastowałam atlas do geografii wycinając flagi bo nie chciało mi się ich malować. Czy dzieciaki jeszcze się bawią w ten sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
ilon29 Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 08:52 Pióro na naboje z dużą ilością wkładów a hitem był zamazywacz (który dostawałam z Niemiec).A teraz nie ma najmniejszego problemu z kupnem. Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 08:53 z dużą ilością wkładów??? Co to takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 08:53 No i jeszcze boiska byly pelne dzieci, gralo sie w dwa ognie albo w noge...Teraz puchy...Skakanka, guma do skakania od rana do nocy...Az mi nogi opuchnely od tego skakania. Dzieci z Bullerbyn(czytane z 20 razy), Ania czy Mania, Sloneczniki,Jezioro Osobliwosci, Zapalka na zakrecie itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: a w klasy grałyście 30.10.07, 08:57 nie. Klasy to raczej pokolenie wstecz. Kabzle (kapsle?) dla chłopaków. Czy teraz jakiś chłopak potrafiłby pstryknąć w kapsel? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb kapsle są na topie! 30.10.07, 10:33 > Czy teraz jakiś chłopak potrafiłby pstryknąć w kapsel? widać, że niemacie młodszych nastolatków w domu! Mój 13-latek zbiera kapsle, bo grają zkolegami wne. W środe wklejają znaczki drużyn piłkarskich i strzelają - rozgrywając mecze na kapsle. Dziewczynki w ciepłe dni grają w gumę, skaczą naskakankach na naszych pdwórkach. Okoliczne boiska pełne dziecii młodzieży: grają w nożną, kosza, w siatkę. Próbują grać w tenisa, jeżdżąna rolkach, deskach i rowerach. Nie sądzę, żeby tylko Dolny Śląsk był taki usportowioy, bo dy bywam w innych miastach - też to widzę... A - klasy na podwórkach są malowane. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Aaaaa...To o to chodzilo;) 30.10.07, 08:57 Tak sie rozmarzylam , ze jak zwykle nie na temat. Co jest takie same? A niestety nie wiem. Chyba niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: Aaaaa...To o to chodzilo;) 30.10.07, 08:58 jak na razie nikt mi nie odpowiedział Ale wspomnienia miłe, więc chociaż na to przydaje się mój wątek Odpowiedz Link Zgłoś
haja197222 Re: Aaaaa...To o to chodzilo;) 30.10.07, 09:00 Co się zmieniło? Kiedyś była kasa, a w sklepach nic. Teraz w sklepach wszystko, a wielu ludzi nie ma kasy Odpowiedz Link Zgłoś
bsl dużo tego 30.10.07, 09:04 lalki chodzące , jak sie je trzymało za rękę z ZSRR pierwszy magnetofon szpulowy książki dla dzieci z serii Poczytaj mi mamo i Seria z wiewiórką bajki Dysneya tylko w święta oj długo by wymieniac Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: dużo tego 30.10.07, 09:19 bajki na czarnych krążkach płyty pocztówkowe pocztówki z twarzami znanych ludzi estrady Świat młodych,Płomyczek , Świerszyk ( dla dzieci ) )), Miś Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Nie ma 30.10.07, 09:21 dobranocki "Misia Kuleczki". Mama z sentymentem wspomina tę bajkę,bo ponoć namiętnie ją oglądałam.Chętnie z rozrzewnieniem wraca wspomnieniami do chwili,gdy jednen z odcinków skończył się tak,że mama Misia Kuleczki wpadła w dół a tu nadchodziła noc,misio był sam... Siedziałam na nocniku i beczałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mma_ramotswe Re: Nie ma 30.10.07, 09:50 a ja igraju na garmoszkie u prachożym na widuuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Nie ma 30.10.07, 10:25 Miszka z kukłaj dwojka/ bojka topajut, bojka totajut... Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: Nie ma 30.10.07, 11:22 Dlania, wywołałaś wspomnienia. Teraz cały czas po głowie mi chodzi ta pioseneczka. A pamiętacie smaki naszego dzieciństwa? Ryż preparowany w kolorowych skorupkach, oranżadki w proszku? No i wyroby czekoladopodobne oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: Nie ma 30.10.07, 12:22 A ja pamietam jak spiewalysmy na akademiach: Uljanowsk, Uljanowsk.....Bo tutaj sie urodzil Lenin i pamiec o nim wiecznie trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: Miś Kuleczka? 30.10.07, 13:59 Miś Kuleczka miał mamę.Był tam też Wasyl.Gęś Gęgula była i to chyba ona wołała:"Wasyl!Niedźwiedź w zagrodzie!" To mógł być 1977rok emisji tej dobranocki na jedynce. Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: Miś Kuleczka? 30.10.07, 14:03 A to wypowiedź z innego forum: Miś Kuleczka Jeśli chodzi o bajki, najsilniej przeżyłem odcinek Misia Kuleczki, w którym mama misia wpadła pod koniec odcinka do głębokiego dołu. Jako pięcioletni chłopiec płakałem przez cały wieczór. To dowód na to,że nie wymyślam Odpowiedz Link Zgłoś
magdziorek35 Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 09:24 a oranżadę we woreczkach pamiętacie? a lody z takich pudeł noszonych na szyi przez pana, który je sprzedawał (do dzis pamiętam te smaki),a takie landryny sprzedawane na wagę, te dzisiejsze to zupełnie nie ten smak.No i najgorsze -saturatory, matko ja ja pomysle co to było ale pilam, niestety... Faktycznie można by wymieniac, a że głodnemu chleb na mysli to ja tylko o jedzeniu:o) Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 09:27 i kakao turystyczne ,jedzone na przerwach prosto z torebki Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 10:16 Myślę, myślę i myślałam, że już nic nie wymyślę, a jednak - góralskie kierpce i sweterki chyba jeszcze bywają takie same, jak w latach siedemdziesiątych. A moje córki odziedziczyły w spadku kilka zabawek z tamtych lat - ruską, dużą, różowowłosą lalkę chodzącą (niestety miałczek umieszczony w brzuchu już się zepsuł), czarnego, plastikowego pudelka na czerwonej smyczy i grubiutkiego murzynka z wielkimi, ruchomymi oczami. Zachowały się też z mojego i małża dzieciństwa książeczki z serii "Poczytaj mi mamo" i cała masa innych książek z baśniami. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 10:24 Akurat moje dziecko ma większośc moich książek z dzieciństwa, które to moja mam pieczołowicie schowała i przechowała) Bajki w TV-można trafic na Reksia , Pszczółkę Maję, Bolka I Lolka. I z takich samych "rzeczy"-zapach w szkole-od lat tem sam)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 10:28 a gumki do włosów pamiętacie ? z myszką Miki i dwa wiszące serduszka ? Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 10:36 tego nie. ale pamiętam pachnące chińskie gumki , no i chińskie piórniki- przedmiot marzeń.Myszki kojarzą mi się z takim szarym pudełkiem, jak od zapałek, z którego wyskakiwały myszki właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 10:42 za pórnikiem chińskim to stałam w gigantycznej kolejce , wpuszcano po 10 osób do sklepu, stało sie po 3-4 godziny Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 10:44 kotbehemot6 napisała: > tego nie. ale pamiętam pachnące chińskie gumki , no i chińskie piórniki- > przedmiot marzeń. i jeszcze długopisy chińskie, które pisały na fioletowo czasy się zmieniły, teraz chińszczyzna kojerzy się raczej z bublem Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 10:47 A ja pamietam gigantyczne kolejki do kiosku Ruchu stojące za pocztówkami ze smerfami W tym samym kiosku kupował mi tato kasety video z bajkami Hanny Barbery - z lektorem! Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 10:37 Ryż preparowany w słodkiej polewie popijany oranżadka z woreczka. Lego to jest cos, czym sie bawiłam i ja i czym bawi sie moja córka. Tylko że dla mnie to była zabawka z lepszego świata, dla mojego dziecka - norma. Książeczki z dzieciństwa można tu powspominać: tralaloskop.blogspot.com Wiele z nich jest zresztą wznawianych, m.in. Kiwaczek, Śpiewająca Lipka czy Pan Tom buduje dom (mój świeżutki nabytek) Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 10:42 Lego przypomniało mi lakę Barbie, na którą to moje dzieckoledwo spojrzy-cos nie lubi takich lal, a dla mnie i moich koleżanek to było hoho!!!!-miałąś Barbie to byłaś KTOS)))) Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 10:41 na pewno przetrwało wpisywanie się do pamiętników Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 10:43 ale chyba juz nie tak jak kiedyś Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: A robi się naszyjniki z pestek z jabłek? 30.10.07, 10:48 O żesz nogdy nie robiłam. A robiłyście 'Niebka"????? Odpowiedz Link Zgłoś
haja197222 Re: A robi się naszyjniki z pestek z jabłek? 30.10.07, 10:52 Pamiętam jak kradłam mamie kalkę z maszyny do pisania, co by sobie kilka pasemek na włosach strzelić Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: A robi się naszyjniki z pestek z jabłek? 30.10.07, 10:56 Na to nie wpdałam, za to był okres ,ze się zapinało koraliki na włosach. A malowałam pisakami na różne kolry)))) Odpowiedz Link Zgłoś
bsl szampon 'zielone jabłuszko " z RFN 30.10.07, 10:54 kolega miał wujka i dostawal paczki w stanie wojennym , ale mu zazdroscilismy , o slodyczach nei wspomnę Odpowiedz Link Zgłoś
haja197222 Re: szampon 'zielone jabłuszko " z RFN 30.10.07, 10:55 Jeśli "zielone jabłuszko" to i takie perfumy wieszane na szyję) Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Musze Wam powiedziec, ze mlodsze jestescie 30.10.07, 10:55 Lalek Barbbie kiedy ja bylam mala nie bylo, video jak bylam nastolatka. Lalki Barbbie byly w Pevexie, ale jak mialam ok. 13 lat.Oj...stara jestem Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: Musze Wam powiedziec, ze mlodsze jestescie 30.10.07, 10:57 nie martw się ja tez )) Odpowiedz Link Zgłoś
dlania A piramidy z puszek po piwie i... 30.10.07, 10:58 ... inne kolekcje dóbr zagranicznych? Ja znierałam opakowania po kawach, czekoladach i gumach do żucia. W cholere tego miałam! Ciekawe, gdzie to sie podziało? No i plakaty ze Sztandaru Młodych, Przekroju i Zarzewia (???). Boże, jak one były wydrukowane! Często twarzy poznać nie było mozna! Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Musze Wam powiedziec, ze mlodsze jestescie 30.10.07, 11:01 Nie przesadzaj. laka barbie nie tak downo ochodziłą podajże 50 któres urodziny))Znaczy się w kwiecie wieku jest)))) Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 11:11 a flipery pamiętacie? biegałam tam razem z chłopakami, żeby pograc dziś dzieci nie muszą z domu wychodzić, żeby w gierkę zagrać w ogóle mało wychodzą Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 11:26 A ja pamiętam jak strasznie zazdrościłam córkom sąsiadek różnych rzeczy kupowanych w Pewexach. Lalki Fleur, batoników Mars i szczoteczek do zębów Colgate najbardziej. A teraz takie rzeczy mozna na każdej stacji benzynowej dostać. Nasze dzieci to takich naszych wspominek będą słuchały jak bajki o żelaznym wilku. Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 12:49 Moje dziecko ma po tatusiu (roczik 70) wiele książeczek, dzisiejsze bajki się nie umywają, no oprócz naszego ukochanego Franklina. Ma po tatusiu resoraki, które dziadek przywiózł dla jego taty z Londynu 30 lat temu i kilka samochodzików, które mąz dostał od swojego starszego brata, ten przywiózł je z Nowgo Jorku i służyły mu głownie do ogladania w nieciekawych PRL-owskich szarych i chudych latach. Z rzeczy, które takie same mozna dostać sklepie teraz mamy książkę K. Makuszyńskiego "Legendy Polskie" kubek w kubek takie same, tylko papier lepszy Widziałam wydanie Lokomotywy takie jak miałam w dzieciństwie. Można kupić "Misia" Jest "Teleranek" ale moim zdaniem się nie umywa. A tak bym chętnie obejrzała TIK-TAKA, PANKRACEGO. I BMX-y jak na moje oko są podobne choć pewnie nie takie same i klocki lego i Barbie. Miałam kuzyna w Niemczech to mi się czasem cos extra dostało. I ciasteczka Be-Be, czekolada Wedlowska, Delicje. Pewnie by się cos jeszcze znalazło. Odpowiedz Link Zgłoś
escribir rajstopy dla dzieci! 30.10.07, 13:17 Takie zupełnie nierozciągliwe! Ale za to wiecznie spadające. Najgorsze było to szczypanie po nogach przez matkę w trakcie podciągania ich. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 13:20 Oliwka Johnsons baby. Ta kalsyczna-różowa. wiem,ze to produkt zagraniczno-pewexowski był. Ale tez zapach, zaraz przypomina mi się bardzo wczesne dzieciństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 13:33 tak jak moja mama i babcia mnie robię moim dziewczynkom na szydełku ciuchy dla lalek, tyle że dla Barbie Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 14:10 ja kiedyś chodziłąm do znajomej krawcowej po ścinki materiałów i z nich szyłam ciuszki dla lalek, z pudełka na byty robiłam domek dla lalek dziś ubranka dla lalek i domki możka kupić gotowe a pamiętacie takie małe laleczki, wielkości ok. 8-10cm, które mozna było kupić w kioskach ruchu? Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: do mam urodzonych w latach 70tych 30.10.07, 14:00 A jest coś w ogóle jeszcze takie samo? Książki chyba te same moje dziecko czyta, tylko w ładniejszym wydaniu. Nie mówię, że to źle, bo wtedy szaro-buro-buraczkowo było, ale np. rękawiczek dla dzieci dzisiaj nie mogłam normalnych kupić, bo do wszystkich były przyczepione laleczki, albo piszczące kotki. No to już przegięcie z tym dobrobytem Odpowiedz Link Zgłoś
mayra3 Re: do Mam urodzonych jeszcze wczesniej 30.10.07, 15:01 tak jak ja - w latach 60-tych. Synek ma teraz 2 latka i odkrył niedawno uroki ogladania bajek z rzutnika( fachowo nazywa sie to diaskop), ktory nalezał kiedys do mnie. Mam tez taki przyrzad do ogladania przeźroczy ( bajki tez się zachowały). To, co się nie zmieniło ( dla mnie osobiście) to pierwsza modlitwa, ktorą tradycyjnie uczy babcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ju8 Re: do Mam urodzonych jeszcze wczesniej 31.10.07, 00:51 Ja z połowy '70 i oczywiście pamietam saturatory, oranżady w woreczkach, i oczywiście wodę sodową. Pamiętam cole i pepsi z tamtych lat w szklanych, malowanych butelkach, no, to był rarytas. Pamiętam wyroby czekoladopodobne, obrzydliwe fartuszki szkolne, plastikowe okładki na zeszyty....i pamietam, że byłam szczęśliwa... Odpowiedz Link Zgłoś