mor_lena Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 27.04.08, 21:17 Piersią, bez problemów, 21 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 27.04.08, 21:29 Piersią - jedną bezmała 24 miesiące, drugą chyba 18. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 27.04.08, 21:23 Moja mama karmila mnie butelka. Jestem okazem zdrowia, nie mam alergii i mam doskonaly kontakt z mama. Jej polozna opowiadala histore mezczyzny z noworodkiem na tratwie, ktory tak dziecko kochal ze az laktacji dostal i piersia je karmil. Z podtesktem "pani widocznie cos nie za mocno kocha". Olej te opowiesci dziwnej tresci, mozesz je olac mlekiem modyfikowanym z butelki Odpowiedz Link Zgłoś
zales239 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 27.04.08, 22:37 Też mam takie wrażenie,że teraz jest straszne parcie już w szpitalu na karmienie naturalne. Jak rodziłam starsze dzieci to nie było to tak mocno propagowane wydaje mi się-19 lat wstecz.Natomiast teraz jak rodziłam 4 lata temu to nacisk był dużo większy,ja bardzo chciałam karmić naturalnie,przychodziły wykwalifikowane panie od karmienia naturalnego molestowały mnie okropnie,właściwie mój biust-niestety rozmiar minus jeden-i nic nie dało się ze mnie wycisnąć dosłownie i w przenośni,małego karmiły ze strzykawki i nawet nie naciskały tłoka tak mocno ciągnął,głodomór.Teraz jest super chłopakiem,nie choruje,rośnie,rozwija się... Odpowiedz Link Zgłoś
ania.sob1 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 27.04.08, 22:41 pierwsze dziecko-butelką drugie-piersią,dość długo pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 27.04.08, 22:43 dziękujemy! zawsze to jakaś nadzieja, że przy drugim spełnimy swoje ambicje dając dziecku, to co ogólnie uznano za najlepsze )))) Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 27.04.08, 22:55 od urodzenia, mimo, że piersi pękały momentami z nadmiaru pokarmu, nie byłam w stanie wykarmić głodomora. już w szpitalu dostał swoje pierwsze bebiko. i tak zostało na karmieniu mieszanym. a potem okazało się, że karmień poza domem z powodu intensywnej rehabilitacji jest więcej niż tych domowych i... w taki oto sposób laktacja ustała po 3 miesiącach. ustanie owo jednak nastąpiło w atmosferze naturalnej. bez płaczów, dramatów, łez... wczoraj było, dzisiaj nie ma i żyje się dalej Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 27.04.08, 22:57 Starszego karmiłam piersią rok. Z młodszymi bliźniakami założyłam sobie taki sam plan, a tu zonk, nie da się, córka nie chciała ssać (problemy z napięciem). Ponieważ nie wyobrażałam sobie takiej niesprawiedliwości, postanowiłam wykarmić naturalnie wszystkie swoje dzieci. I z tej przyczyny przez 9 miesięcy ściągałam pokarm dla córki i jednocześnie karmiłam "normalnie" synka. Nie wiem jakim cudem to przeżyłam, ale przeżyłam. I wykarmiłam. A kiedy już nie dawałam rady, przeszłam na sztuczne (w bólach). I po tym doświadczeniu okazało się, że da się przeżyć i to Dlatego teraz już wiem, że nie ważne JAK. Ważne, żeby spokojnie i bez stresu. Odpowiedz Link Zgłoś
benala Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 08:14 pierwszego syna dwa miesiace piersia pod presja otoczenia, potem butelka i ulga dla mnie. Drugiego od poczatku butelka z wyboru. Nie lubilam karmic piersia. Teraz maja 10 i 5 lat i zawsze byli zdrowymi chlopakami. Aha, i stosowalam generalnie 'zimne angielskie wychowanie' nawet gdy mieszkalismy w Polsce, jak chodzilam na spacery z kolezanka to odkrywala i pokazywala moje dziecko znajomym jako ewenement w skarpetkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mara_jade73 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 08:23 Pierwszy miesiąc naturalnie, do czwartego mieszanie a od 4 miesiąca tylko butelką. Byłam bardzo zadowolona z tego systemu, trochę wkurzały tylko komentarze np w przychodni ale nauczyłam sie to olewać. Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: 5 m-cy naturalnie, potem butelka 28.04.08, 09:18 moja siostra-od początku butelka, koleżanka-1,5 roku naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jkk74 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 09:28 Pierwsze - piersią do pierwszych urodzin. Drugie - w dzień na piersi (do 6 mca życia), w nocy na butelce (Bebiko). Z wygody, bo w jednym pokoju spał niemowlak i niespełna półtoraroczna dziewuszka a i ja musiałam być wyspana do dwójki dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
bullterierka Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 09:49 pierwsze i drugie piersią do 9 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 12:17 Piersią. na początku bardzo duze problemy. dziecko wogóle nie mogło sie przyssać, samo przysysanie trwało bardzo długo. Już byłam bliska butli, ale jakoś sie udało i potem z dużą przytjemnością do do prawie 3 latek. Zreszta butla pewnie by nie przeszla bo młoda nawet herbatki nie chciała za butelki. Piła łyżeczką a potem z kubeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 13:41 Trudno mi rozstrzygnąć bo karmiłam z butelki odciąganym z piersi. To piersią czy butelką? Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 14:06 starszego 6miesięcy piersią, potem butlą i mlekiem modyfikowanym. młodszego 9miesięcy piersią. nigdy nie lubiłam karmienia naturalnego i w obu przypadkach odetchnęłam z ulgą, kiedy je zakończyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
freya81 Butelka :))) 28.04.08, 14:51 Obydwoje wykarmiłam butelką. Niecierpiałam karmienia piersią. Zbierało mnie na wymioty w trakcie(nie wiem skąd taki odruch?), w ciągu 2 tygodni przeszłam trzykrotnie zapalenie piersi z temperaturą 40 stopni!! I powiedziałam dość!!! Przy drugim dziecku nie miałam wątpliwości, że będzie butla! Owszem, nasłuchałam się, jaka to ja wygodna i niedobra matka jestem, bo nie karmię piersią. I wkurza mnie ta presja wywoływana w matkach, zarówno w szpitalu, jak i poza, w rodzinie i wśród znajomych, że MUSISZ KARMIĆ PIERSIĄ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
justakoko Re: Butelka + pierś :))) 28.04.08, 15:46 Pierwsze 8 miesięcy piersią i butelką. Nie umiałam się postawić otoczeniu... Drugie 8 tygodni piersią i butelką, potem tylko butelką. Jak się zdecyduje na trzecie to tylko butelką, nie cierpię karmić piersią. I nie cierpię tej nagonki na naturalne karmienie, ale olewam to, bo dzieciaki mam zdrowe i nie przekonują mnie gadki, że karmienie piersią=dziecko zdrowsze i mniej alergiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
yoggi87 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 15:47 3 miesiace naturalnie, potem zaczely sie problemy a mi nie chcialo sie specjalnie walczyc, latwiej bylo podac butelke niz zmuszac do cycka. Zalowalam dlugo, nie ze wzgledow finansowych ale emocjonalnych, zazdroscilam jak inne dzieciaki wtulaly sie w mamusie a moja ssala silikonowy smoczek. Jest zdrowa, rozwija sie super, ma 15 miesiecy a pyskata, ze szok... wiec niewiem czemu mam wyrzuty. Jak w domu pojawia sie temat kolejnego dziecka to pierwsza moja mysl, bede karmic piersia do upadlego, za nic w swiecie nie moge sie tego zalu pozbyc! Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 16:31 Pierwsze 3 tygodnie - sama pierś, do końca drugiego miesiąca - mieszane (przy każdym posiłku - pierś + butelka), do końca szóstego miesiąca znowu sama pierś. Ze znanych mi mam - kuzynka obu synów do 4 miesiąca chyba sama pierś, potem - chyba mieszane, nie wiem jak to nazwać, bo nie wprowadzała mieszanki, tylko wcześniej poszerzała dietę, chyba po konsultacji z pediatrą, nie najadali się, około 7 miesiąca sami się odstawiali. Odpowiedz Link Zgłoś
sandra1301 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 20:51 Nie wyszło karmienie piersią. Od początku butelka, tzn. przez 5 tygodni ściągałam ile się dało. niestety, mleka było coraz mniej, wiadomo. Ponieważ uległam terrorowi laktacyjnemu miałam totalnego doła, że nie karmię naturalnie. Zwłaszcza wymiękałam przy pytaniach wszystkich zewsząd: karmisz piersią? Na szczęście forum Karmienie butelką oraz wsparcie męża, mamy i teściowej pomogło mi się wyzwolić z tego dołka. Nie obwiniaj się, nie dołuj. Moje dziecko ma 3 latka, jest zdrowa, wesoła, mądra. Nie dajmy się zwariować. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 08:27 Zwłaszcza wymiękałam przy pytaniach > wszystkich zewsząd: karmisz piersią? Współczuję (etymologicznie, czyli czuję podobnie), bo ja karmiłam piersią, a i tak mnie to pytanie irytowało, jak również to pełne aprobaty skinienie głową po mojej odpowiedzi. Zresztą po roku pytanie zmieniło się w "jeszcze karmisz?" i aprobata się skończyła Bo nie wiem, czy wiesz, ale w Polsce karmi się wyłącznie piersią do końca szóstego miesiąca - ani chwili dłużej lub krócej, jak urodziłaś o północy, no to macie pecha, bo musisz startować do dziecka z tą marchewką o północy, a potem w piersze urodzinki odstawić . Nie wiem, jak to wygląda z dziećmi urodzonymi w roku przestępnym, podejrzewam, że juz było jakieś sympozjum na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 08:32 asia_i_p napisała: > Zwłaszcza wymiękałam przy pytaniach > > wszystkich zewsząd: karmisz piersią? > Współczuję (etymologicznie, czyli czuję podobnie), bo ja karmiłam > piersią, a i tak mnie to pytanie irytowało, jak również to pełne > aprobaty skinienie głową po mojej odpowiedzi. Zresztą po roku > pytanie zmieniło się w "jeszcze karmisz?" i aprobata się > skończyła DDDDD bardzo trafne mam bardzo podobne odczucia najpierw sprawa publiczna - wszyscy pytają, musza wiedziec i wydaja pelne aprobaty opinie czeba, czeba potem ton pytania diametralnie sie zmienia i sprawa staje sie wstydliwa z "ale karmisz oczywiscie?" te same osoby przechodza na "jak to???? jeszcze karmisz?" przeciez to mleko nie ma juz zadnych wartosci (kilka miesiecy wczesniej nachwalic sie nie mogli, jaki to nektar ) tylko zboczenca hodujesz Bo nie wiem, czy wiesz, ale w Polsce karmi się > wyłącznie piersią do końca szóstego miesiąca - ani chwili dłużej lub > krócej, jak urodziłaś o północy, no to macie pecha, bo musisz > startować do dziecka z tą marchewką o północy, a potem w piersze > urodzinki odstawić . Nie wiem, jak to wygląda z dziećmi urodzonymi > w roku przestępnym, podejrzewam, że juz było jakieś sympozjum na ten > temat Odpowiedz Link Zgłoś
tutsi1 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 21:05 całe 3 tyg a od początku i tak był dokarmiany, za mało miałam pokarmu nie chciałam walczyć wolałam butlę wygodniej mi było Odpowiedz Link Zgłoś
tolka11 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 21:10 Każde długo piersią. Nawet syna, który 70 dni spędził w szpitalu, z czego 40 pod respiratorem. Nie wiem jakim cudem utrzymałam wtedy pokarm, ale udało się. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 21:28 od poczatku butelka z mojego wyobru. niewyobrazam sobie by moglo byc inaczej. moje dziewzcynki sa zdrowymi dziecmi, choruja bardzo malo, antybiotyk byl raz Odpowiedz Link Zgłoś
mama-123 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 03:21 utrzymalas, bo chcialas. Tu jest pies pogrzebany. Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 21:38 Naturalnie! Nie chciałoby mi się bawić z butelkami Moje dzieci nawet nie miały smoczka - nie był potrzebny. Coś jeszcze: kiedys nie mogłam zrozumieć jak można karmić półtoraroczne dziecko a potem sama tak robiłam. Pierwszego karmiłam 1,5 roku a drugi nie odmówił aż do 3,5........ )) Oburzonych przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 21:47 Acha, a cycuszki jak pomarańczki - mają się dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 22:04 no to tylko się cieszyć razem z Tobą, może pozazdrościć troszkę... ale Boże broń, nikt się tu nie oburza jeśli był to Twój wybór, nikt Cię ani nie zmuszał, ani nie zniechęcał, ani nie dyktował co masz robić i udało się Tobie taka jak chciałaś - to tylko pogratulować, pomijając już, że miałaś po prostu sporo szczęścia... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 10:32 Wez pod uwagę to że nie odzywiałam sie tak jak powinnam, codziennie kawa itd. Jestem leniwa to niestety fakt. Nie ma czego zazdroscic, tym bardziej ze nie ma różnicy jak dziecko jest karmione - to jest moje zdanie. Jednym jest wygodniej butelką innym nie. Moje dzieci odchorowały przedszkole, tak samo jak dzieci karmione butelką od urodzenia - znam wiele takich. Są inteligentne i rozwijają się bardzo dobrze dlatego że poświęcamy im dużo uwagi i że teraz są dobrze odżywiane Mamusie, nie przejmujcie się w ogóle tymi p[ropagandowymi bzdurami!! Jesssu, ile ja sie nasłuchałam o szkodliwości długiego karmienia!! Nawet od lekarzy, nie mówiąc o kobietach np. na plaży itd. Od pewnej pani psycholog, mojej znajomej. Psychika mojego dziecka powinna byc wg tego totalnie "zrąbana". Czy ja się przejmuję? Oczywiscie - nie. Zaufałam sobie, naturze i swoim odczuciom. Gdybym nie chciałą/ nie mogła karmic naturalnie to również miałąbym gdzies takie uwagi "wszystkowiedzących". ) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka89 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 28.04.08, 23:11 3 dni tylko piersia od 3 dnia mieszanie (corka stracila 17% i wazyla juz tylko 2,300kg, na dodatek cigle wymiotowala a ja "umieralam" po ciezkim porodzie) piersze 6 tgodni walczylismy o karmienie tylka piersia (przerabiajac odciaganie, kubeczki, sztrzykawki i SNS), nie udalo sie od 6 tygodnia karmilam mieszanie (najpierw piers potem butla z mlekiem modyfikowanym) i bardzo dobrze nam to szlo do 8 miesiaca, kiedy pierwszy i jedyny raz dzieco mi zachorowalo i to niestety na uszy (zeby jej wtedy zaczely wychodzic). Przestala ssac piers i juz nigdy wiecej nie chciala. Pozucila wtedy tez smoczek uspakajacz ktory wczesniej czasami uzywala. Bylo mi bardzo smutno z tego powodu ale jakos bardzo szybko mi przeszlo, zwlaszcza, ze i tak pila mleko juz tylko 2 razy dziennie. Na dzis dzien, bardzo zaluje tych 6 tygodzni calodobowego odciagania, bo nie starczalo mi juz wtedy czasu na bycie z corka a nic to nie pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-123 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 03:23 CO matki chca udowodnic piszac : nie karmilam i byl to MOJ wybor? Odpowiedz Link Zgłoś
magaretka Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 06:53 ja karmilam piersia pierwsze (2 lata)i karmie (drugie juz od ponad roku) i wcale nie czuje sie w mniejszosci, przez pierwszy miesiac bylo zamieszanie,bo mialam nadprodukcje mleka, ale potem nie powiem wygodnie pod kazdym wzgledem, z laktatorem nie latalam i uzylam go moze kilka razy, uwazam,ze to wybor matki,czy chce karmic,czy nie, ja jestem za karmieniem naturalnym,przede wszystkim ze wzgledu na dziecko i wygode matki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1976 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 08:51 Piersią, rok bom leniwa . Dodatkowo karmienie piersią dawało mi miłe doznania psychiczne. Myślę, że spowodowane one były działaniem oksydocyny. Odpowiedz Link Zgłoś
hancik5 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 10:54 Ja uważam, że powinno się karmić piersią, jeśli można. Ja przegrałam z laktacją, chociaż walczyłam ile sił. Drugie dziecko straciło przy moich piersiach 20% wagi jeszcze w szpitalu i poszło pod kroplówkę. Więc : pierwsze - butelka drugie - butelka To mnie przerosło !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 12:27 hancik5 napisała: Drugie dziecko straciło > przy moich piersiach 20% wagi jeszcze w szpitalu To jest normalne - dziecko znacznie traci na wadze w ciągu 3 pierwszych dób (nie pamietam czy aż 20%), gdy jest karmione naturalnie. W pierwszej dobie to może być tylko ok. łyżeczka pokarmu (!) - tyle sie "naprodukuje" a w trzecim dniu laktacja się rozkręca i dopiero potem dziecko przybiera na wadze. Z tego co pamietam... Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 12:45 Fizjologiczny jest spadek masy ciała do 10%. Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 13:02 > Drugie dziecko straciło > > przy moich piersiach 20% wagi jeszcze w szpitalu > > To jest normalne - dziecko znacznie traci na wadze w ciągu 3 > pierwszych dób (nie pamietam czy aż 20%), gdy jest karmione > naturalnie. Błagam, nie pisz głupot- spadek 20% masy urodzeniowej to odwodnienie, które u noworodka może skończyć się tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
hancik5 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 13:17 To NIE jest normalne.. Może stracić 10 % , poczytaj trochę na ten temat. Po 8 dniach szpitalu dalej nie miałam pokarmu. Dużo by pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
hancik5 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 13:19 I właśnie u niuni było odwodnienie.. Kroplówka, zamieszanie... I wszystko w atmosferze KONIECZNEGO karmienia piersią, w szpitalu, pod kontrolą. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 13:32 ja jeszcze gdzieś czytałam w jakimś mądrym poradniku, że ponieważ w dzisiejszych czasach noworodek przystawiany jest do piersi mamy od razu po urodzeniu, to praktycznie NIE obserwuje się tego fizjologicznego 10-procentowego spadku masy ciała. Taką zasadę pewnie też stosowano w szpitalu, gdzie rodziłam. Kubuś "strasznie" tracił na wadze - mieściło się to w granicach tych 10%, ale to była "oczywiście" moja wina, że dziecko nie ssało, a nie tych pań pielęgniarek, które pomóc nie potrafiły.... Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 13:39 Chyba nie obwiniasz pielęgniarek???... Ja byłam wsciekła na te które były w moim szpitalu bo mi dokarmiały dziecko sztucznie, "żeby się porządnie najadło i wyspało". Nie mieszkam na wsi tylko w ponad 300.000-nym miescie... A ja omal nie eksplodowałam, tyle miałam pokarmu. Byłam wsciekła, jak sie o tym dowiedzialam. Jak nie chcą pomagać - niech chociaz nie przeszkadzają... Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 13:41 Faktycznie, sprawdziłam w ksiazeczce, moje dzieci traciły dokładnie po 10% od urodzenia do wypisania ze szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
magaretka Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 01.05.08, 05:58 ...hancik nie mialas pokarmu,bo dziecko zabrano pod kroplowke i pewnie nikt nie pomyslal,by podawac ci je do karmienia, piersi wiec nie mialy "sygnalu" do produkcji mleka, a to nastepuje najczesciej w drugiej-trzeciej dobie po porodzie. Blad jest w tym,ze dziecko (nawet jesli jest pod kroplowka, lub jest dokarmiane sztucznie) nie ssie piersi,a wiec nie stymuluje produkcji mleka, albo nie sciaga sie mleka samemu lub laktatorem. Laktacja musi byc pobudona!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magaretka Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 01.05.08, 05:50 ewciu 1976, oplulam komputer, strasznie leniwa bylas - oj rozbawilas mnie, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
robbea1 Re: Kto karmił piersią, kto butelką? 29.04.08, 13:52 Butelką, mała przez trzy dni była pod kroplówką dokramiana sztucznie, ja po 18-to godzinnym porodzie zakończonym cc dochodziłam do siebie. Potem niestety nie chciało sie jej już ciągnąć piersi ( Nie czuje się z tego powodu gorsza - teraz córka ma juz ponad dwa lata i jest wesołą zdrową dziewczynką ) Odpowiedz Link Zgłoś