monikab755 08.12.08, 16:29 Witam. Za miesiąc mam chrzciny bliźniaków u swojej siostry Ile teraz trzeba dać na chrzciny każdemu z bliźniaków? Dodam że nie będę chrzestną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaiwona_1 Re: Ile dać na chrzciny? 08.12.08, 16:37 monikab755 napisała: "Ile teraz trzeba dać na chrzciny każdemu z bliźniaków? Dodam że nie będę chrzestną. " Po pierwsze to chrzciny, a nie wesele. Wystarczy pamiątka chrztu - obrazek do powieszenia nad łóżkiem, czy coś w tym stylu. A jeśli już faktycznie MUSISZ dać pieniądze - to napisz najpierw jaki masz stan konta i ile miesięcznie zarabiasz - wtedy będziemy mogły Ci napisać ile "powinnaś". Widzę, że wyznajesz zasadę "postw się a zastaw się"... Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Ile dać na chrzciny? 08.12.08, 16:49 bo i teraz w temacie chrzcin działa zasada "postaw sie na zastaw". Chrzciny wygladaja jak mikrowesela (róznica jest taka, ze nie ma muzyki do tanczenia), robione sa w lokalach specjalizujacych sie w tego typu imprezach rodzinnych, zaprasza sie co najmniej 30 osób itd. Poniewaz taka impreza kosztuje (w znanym mi miejscu np. 130 zł/osoby), to gosc zaproszony na cos takiego czuje podskórnie, ze nalezy sie zrewanzowac tak, żeby sie "zwróciło" szanownym rodzicom i tak, zeby szanowni rodzice nie uznali gościa za buraka i darmozjada. Podobnie ma sie rzecz z komuniami. jak juz ktos przyjmuje zaproszenie na cos takiego, to czuje po kosciach, ze prezent powinien dać kilkusetzłotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: Ile dać na chrzciny? 08.12.08, 16:51 Kurcze, mnie za 2 lata czeka komunia córki. A ja planowałam skromny obiad zrobić i w dodatku bez alkoholu Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Ile dać na chrzciny? 08.12.08, 17:03 asiaiwona_1 napisała: > Kurcze, mnie za 2 lata czeka komunia córki. A ja planowałam skromny > obiad zrobić i w dodatku bez alkoholu Bo te chrzciny czy komunia, to nadal jest obiad skladajacy sie z aperitifu, przystawki cepłej/zimnej, dania głównego, deseru i tortu. Mozna też zrobic tak jak chcialas tyle, że wersja domowa oznacza, że sie nastoisz przy garach, bedziesz robic przez cała imprezę za kucharke, kelnerke i "zmywaczke" naczyn, zamiast za gospodynie. Nie jestem przeciwniczka robienia imprez w lokalu, uwazam, ze jest to dobre rozwiazanie i jak najbardziej dla ludzi, lecz dla np. 30 osób robi sie "lekko" kosztowne. No, ale tu juz wychodzi polskie uwielbienie do zastawiania sie a pokazania się. Inne rozwiazanie dla imprez domowych, to zamówienie gotowych dań u jakiejs kucharki czy w firmie cateringowej. Powiem szczerze, ze tak by mi sie nie chciało bawic, juz wolę spedzic miło czas w restauracji Odpowiedz Link Zgłoś
monikab755 Re: Ile dać na chrzciny? 08.12.08, 17:14 Mylisz się. Nie wyznaję zasady "postaw się a zastaw się". Poprostu nie mam pojęcia ile daje się na chrzciny i tutaj stan mojego konta nie jest ważny. A wiem że pieniądze bardziej by się przydały. Chciałam się tylko zorientować. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Ile dać na chrzciny? 08.12.08, 17:18 ech, to może zapytaj po prostu, co by rodzice maluchów chcieli najbardziej - rzeczowego. Jakoś pieniądze na takie okazje jak chrzest czy komunia źle mi się kojarzą... Odpowiedz Link Zgłoś
merci77 Re: Ile dać na chrzciny? 08.12.08, 17:40 nie przesadzajcie,sa inne prezenty niz lyzeczka,sa grzechotki srebrne,grzebyczki(dla dziewczynki) smoczki,male berla(dla dziewczynek) sa to orginalne prezenty,ja swego czasu kupilam grzebyczek srebrny z grawerem na allegro,pewna firma wyrabia takie srebrne gadzety ,a pozniej mozna je nabyc w sklepach jubilerskich 2x drozsze.Wlasnie radzilabym nie pzreplacac u jubilera za ten sam wyrob tego samego producenta a kupic na allegro. Moja chrzesnica otrzymala od innych gosci np wielki obraz z jej 3 zdjeciami w pieknej ramie,profesjonalnie zrobione,zdjecia byly powiekszane pzrez fotografa,otrzymala tez jakis medalik,lancuszek. www.allegro.pl/item499881549_grzebyk_srebrny_prezent_na_chrzest_lub_urodziny.html tu sa orginalne wyroby,ja kupilam taki grzebyczek,a w sklepie jubilerskim w galerii kosztowal 300 zl,a tu sami zobaczcie.Ten sam producent,bo dokladnie sie przyjrzalam opisowi w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
merci77 Re: Ile dać na chrzciny? 08.12.08, 17:43 aha na allegro po wpisaniu smoczek srebrny rowniez pojawi sie masa takowych smoczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
jazabka Re: Ile dać na chrzciny? 08.12.08, 16:44 Dwa miesiące temu chrzciliśmy naszą córcię i prezenty były różne.Ja też uważam,że nie powinno się dawać pieniędzy,ale trudno to wytłumaczyć babciom i ciociom Nasza córa dostała np.500zł od chrzestnego,300zł od wujka itd.Rodzinka nie dała się przekonać,że takiemu małemu dziecku wystarczy pamiątka chrztu,więc za zebrane pieniążki pamiątkę kupiliśmy sami Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Ile dać na chrzciny? 08.12.08, 16:55 Ale popatrzcie na to z drugiej strony. Jeżeli każdy przyniesie "pamiątkę" w postaci,medalika,obrazka albo biblii to ile się tego nazbiera.Po co komu np.10 świętych obrazków? Ci,którzy dają pieniądze zakładają (i słusznie),że dziecko to wydatek więc chcą nieco odciążyć rodziców. Biblie i medalik mogą kupić chrześni i wystarczy. W kraju,w którym mieszkam są popularne listy prezentów z różnych okazji,chrzcin też i uważam,że są bardzo pomocne. Najlepiej wypytać delikatnie rodziców dziecka,może planują więszy zakup.Jeżeli nic nie powiedzą to jakiś ładny ciuszek (trzeba się zorientować w rozmarze dziecka) plus pieniądze z kwotą,przez którą nie zbankrutujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Ile dać na chrzciny? 08.12.08, 17:00 Ja mam alternatywne rozwiązanie - zamiast pieniędzy (brrrr) i dewocjonaliów (wystarczy 1 sztuka) można dać np srebrną łyżeczkę z wygrawerowanym imieniem, datą i godziną urodzenia. Prezent na okazję, nie taki zwyczajny typu paczka pampersów, a jest nadzieja, że się nie zdubluje. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Ile dać na chrzciny? 08.12.08, 17:06 szampanna napisała: > srebrna łyżeczka (...) > jest nadzieja, > że się nie zdubluje. obawiam sie, że srebrna łyzeczka nalezy do najbardziej typowych prezentów pamiatkowych obok "świetych" obrazków czy innych srebrnych dewocjonaliów Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Ile dać na chrzciny? 08.12.08, 17:10 a to zależy od środowiska - wśród moich znajomych i rodziny na około 20 dzieci taki prezent zdarzył się tylko raz... Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: Ile dać na chrzciny? 08.12.08, 23:21 ja też nie wyznaję zasady "postaw się a zastaw się" i nawet tydzień temu wyprawiłam synkowi 2 urodziny na 30 osób w domu i wydalam tylko 360 zł więc nikt mi nie powie, że takie duże imprezy są nie wiadomo jak kosztowne. Ja zrobiłam tylko 6 sałatek, resztę (mięsa, ciasta, zapiekanki i tort) zrobiła kucharka. Za jej pracę zapłaciłam 56 zł. Ja zawsze pytam rodziców co by chcieli dostać(tylko, że na razie mamy samych chrześniaków). Jeśli nie mają sprecyzowanych życzeń (a zdarzały się, że np prosili o kupno fotelika samochodowego, leżaczka, czy krzesełka do karmienia) to wtedy dajemy pieniążki, zazwyczaj 400 zł. azdyk daje tyle ile może, ale fakt nie którzy przesadzają. mój syn dostał od dziadków 2 tys zł a od prababci 1200 zł ale to przesada i to bardzo gruba. Ja uważam, że 400 zł to wystarczająca kwota dla chrzestnych. Będąc innym gościem (nie rodzicem chrzestnym) dałabym max 200 zł. Co porabia fasolka?? Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna nataliam2 - OT 09.12.08, 19:47 przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymać - 2. urodziny dziecka na 30 osób?! Toż to masakra... Co Twój synek z tego miał, oprócz góry prezentów? Dla mnie to typowa impreza dla dorosłych. Wybacz odmienny punkt widzenia, ale dla mnie to po prostu kosmos Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: nataliam2 - OT 09.12.08, 20:22 Dla Ciebie kosmos, dla mnie nie. musiałam zaprosić dziadków dziecka (bo to ich jedyny wnuk) i już mi się zrobiło 5 osób bo doszła prababcia (jedyna dziecka). Chrzestni (oboje w związkach, więc znów doszły 4 osoby). Rodzeństwo z dziećmi i znajomi z którymi mamy dobry kontakt i którzy mają dzieci mniej więcej w wieku syna. Fajnie było. Synek świetnie się bawił w drugim pokoju z innymi dziećmi. Oczywiście tych dzieci w liczbie 30 osób nie liczyłam bo takie dziecko mało zje i nie siedzi przy stole. Impreza była na 16 i trwała do 22. Znajomi z mniejszymi dziećmi poszli już o 20, ale była to typowo dziecięca impreza. I mówię Wam, jak ktoś chce to zrobi... małym kosztem. -- Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Ile dać na chrzciny? 09.12.08, 11:23 Ja byłam chrzestną kilka miesięcy temu, chrześniakowi "na pamiętkę" kupiłam obrazek z aniołem stróżem, a rodziców po prostu zapytałam się, czy mają pomysł na prezent, tzn. czy mam sama coś kupić, czy wolą zrzutkę na kosztowniejszą rzecz. Sama zaproponowałam 200 zł na prezent i rodzicom malucha ta kwota wydawała się... za duża Tak więc nie ma reguły, ile kasy trzeba przeznaczyć na prezent. Ostatecznie kupiłam krzesełko do karmienia wybrane przez rodziców chrześniaka. Podobnie teraz bliżają się pierwsze urodziny mojego chrześniaka, z jego rodzicami już ustaliłam zrzutkę na spacerówkę (do której dołoży się chrzestny i dziadkowie), do tego kupię dla młodego symboliczną zabawkę i już. Najlepiej zrobisz,jak zapytasz się siostry, czy woli prezent, czy składkę. I sama zaproponuj kwotę taką, na jaką cię stać. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
llidkaa 200zł na jedno dziecko będzie ok. 09.12.08, 13:37 Moim zdaniem oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś