insomnia0 10.12.08, 12:04 Dziewczyny jestem na etaie..pokazywania zwierzatek małemu nazywania je i mowienia jak to zwierze "robi" ..i tu mam problem.. kotek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaskama Re: Onomatopeja 10.12.08, 12:06 No wiesz z czego króliki są znane? Ale nie wiem, jakie przy tym dźwięki wydają. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: Onomatopeja 10.12.08, 12:07 chyba.... piszczą jakoś. Nie wiem, zabiłaś mnie tym pytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
insomnia0 Re: Onomatopeja 10.12.08, 12:09 hehehe.. no i co mam dziecku mowic?? no wlasnie nie wiem.. co do innych odglosow krliczych.. to demonstrowac nie bede Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: Onomatopeja 10.12.08, 12:09 Krolik to robi tak: marszczysz nos i pociagasz nim kilka razy, tak krotko. Takie wachanie ze zmarszczonym nosem, wiesz juz? Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Onomatopeja 10.12.08, 12:09 ja mówię, że robią kic, kic. Bo robią ))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
insomnia0 Re: Onomatopeja 10.12.08, 12:10 ooooo super no wlasnie o to mi chodziło uratowana... haah dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Onomatopeja 10.12.08, 12:09 Ja pokazując królika nie "robiłam" dźwięków, tylko ruszałam nosem. Króliki ruszają nosami bezgłośnie i prawie bez przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakasienka1981_2 Re: Onomatopeja 10.12.08, 12:10 Witam! ja po prostu mówię, że królik skacze kic kic Odpowiedz Link Zgłoś
mamiliuli Re: Onomatopeja 10.12.08, 12:11 w wykonaniu ludzkim: cmoka językiem w górne podniebienie przed samymi zębami przy lekko otwartych ustach (buzia ściągnięta "w ciup") chciałabym Cię teraz zobaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
monika121975 Re: Onomatopeja 10.12.08, 12:26 Nie pytaj dziecka jak dane zwierzątko robi, bo odpowiedź jest jedna - robi pod siebie O kotka - jak kotek miauczy, o krówkę - jak krówka ryczy itp itd Ale w przypadku królika się poddaje Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Onomatopeja 10.12.08, 13:12 Z królikiem sobie radziłam, (ruszanie noskiem i kic kic), większy problem miałam ze zwierzetami które widział w zoo. Naśladowałam ryk słonia, lwa i nosorożca ale żyrafa była dla mnie najgorsza Co robi taka żyrafa?? Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: Onomatopeja 10.12.08, 13:17 fakt żyrafa ani dźwięków charakterystycznych nie wydaje ani nosem nie rusza, ani nic a jak robi nosorożec? też bym nie wiedziała Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Onomatopeja 10.12.08, 13:26 Nosorożec w moim wykonaniu najpierw wydaje pomruki ostrzegawcze a potem z dzikim rykiem rzuca się do ataku Widziałam taką akcję w jakimś filmie przyrodniczym Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Onomatopeja 10.12.08, 13:41 Ja mam problem z zolwiem i osmiornica... Mlody sie domaga, zeby pokazac jakie one dzwieki wydaja... Nasz zolw, ktorego mialam swego czasu jakos tak dziwnie syczal, jak wqrzony kot No ale osmiornicy na oczy nie widzialam Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Onomatopeja 10.12.08, 13:44 Pod wodą to ona może tylko zabulgotać chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Onomatopeja 10.12.08, 13:45 hehe, ale przeciez nie wsadze lba do akwarium zeby mu pokazac Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Onomatopeja 10.12.08, 23:07 hellious napisała: > Ja mam problem z zolwiem i osmiornica... Mlody sie domaga, zeby pokazac jakie o > ne dzwieki wydaja... Nasz zolw, ktorego mialam swego czasu jakos tak dziwnie sy > czal, jak wqrzony kot No ale osmiornicy na oczy nie widzialam A ja doczytalam w moich lokalnych bajeczkach...ze ryby (wiec moze nieco podobne bo tez wodne) choc w Polsce glosu nie maja to tutaj robia "plusk" "plusk" A osmiornice to tylko jadlam...srednia...na talezu zadnych dzwiekow nie wydawala, ale byla z zaprawy octowej Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Onomatopeja 10.12.08, 23:09 hanalui napisała: > na talezu zadnych dzwiekow talerzu oczywiscie, sorry Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Onomatopeja 10.12.08, 15:04 No jak to co robią króliki... króliki robią kic kic Może to niekoniecznie dźwięko- ale jednak naśladownictwo Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Onomatopeja 10.12.08, 22:53 hehe z krolikiem to mi sie co innego kojarzy i raczej malo ma to wspolnego z dzwiekiem,,,,ale to nie dla dzieci temat Odpowiedz Link Zgłoś
petuunia Re: Onomatopeja 10.12.08, 23:31 Znacie bajkę o Braciach Koala? Na pytanie "Jak robią koale?" moje dziecko odpowiada: "Hej, hej,hej!" Odpowiedz Link Zgłoś
asinek68 Re: Onomatopeja 11.12.08, 15:47 No to ja też zapytam A jak na obrazku w książce odróżniacie królika od zająca ??? Bo ja mam z tym zawsze problem - kiedy to królik a kiedy zajączek. Zakładając, że nie ma podpowiedzi typu królik je trawę na wiejskim podwórku a zajączek kica po łące. Odpowiedz Link Zgłoś