sanna.i 22.01.09, 13:00 wiadomosci.wp.pl/kat,48996,title,Film-o-Zydach-powstancach-to-piramidalna-bzdura,wid,10773660,wiadomosc.html Przyznam,że poczułam niesmak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sanna.i Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:09 Zwłaszcza w świetle tych wspomnień: torrentflux.wordpress.com/2008/05/24/tewje-bielski-i-jego-partyzanci/ Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:31 To jest film fabularny, a nie dokument. Nie wmawia chyba ludziom, że glosi jedynie sluszną prawdę. Oddział Bielskim inaczej widzą Żydzi, inaczej Białorusini, inaczej Polacy i kazdy ma prawo do swojego punktu widzenia. Nie widzę problemu ani powodów do niesmaku. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:36 Nie ma się co ekscytować, przecież to tylko holiłódzki film. A jeśli ktoś zamierza czerpać z nich wiedzę historyczną.. no cóż.. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:37 Choć z drugiej strony, to "Enigmy" do dziś nie zobaczyłam, bo nie mogę ścierpieć, że nie ma tam nic o polskich matematykach ale przynajmniej mam luz - nie ma oglądania, nie ma stresu. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:48 A ja teraz oglądałam "Enigmę", w tv leciała - o polskich matematykach trochę jednak jest No i dużo się mówi o Katyniu, co też jest, uważam, cenne z polskiego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:51 Aaaa, jak tak, to może obejrzę Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:56 "A true story" - oto napis,który się pojawia na początku filmu + archiwalne zdjecia z inwazji niemieckiej na Polskę.Mało zorientowany w historii człowiek,a takich jest większość, łyknie to jak słodki cukierek. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:00 No i co z tego? Większość Polski łyknęła szarżę ułanów na czlogi w którymś filmie ("Lotna"?) i mamy z tego piękny mit narodowy, co z tego, że nieprawdziwy. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:25 Tutaj łyknie większość świata. Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine.b Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 19:44 No właśnie o to chodzi, że jest dużo takich niemyślących, którzy przyjmą film bezkrytycznie i na jego podstawie sobie pogląd wyrobią Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: O fałszowaniu historii 23.01.09, 21:34 holyludzki nie holyludzki, ale wlasnie te holyludzkie maja najwieksze powodzenie. I taki film utrwalic moze pewne stereotypy. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: O fałszowaniu historii 23.01.09, 21:57 Ten akurat film ma chyba stereotyp przełamywać - przekonanie, że Żydzi nie walczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:38 A ja widzę.Jeśli już zabierać się za postać i wydarzenia historyczne,to warto to zrobić rzetelnie.Robienie bohatera z człowieka,który wraz ze swoją bandą zamordował 130 osób,włączając kobiety i dzieci,gwałcił,rabował itp. jest jakimś nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:39 Ale zaraz zaraz, przecież śledztwo w tej sprawie trwa i na razie nic nie udowodniono, no chyba, że masz lepsze informacje od IPN-u? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-maxa Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:43 no bez przesady, film fabularny rzadzi się własnymi prawami i jak czujesz niesmak to go nie oglądaj a jak chcesz rzetelnej historii, to może do biblioteki sie przejdx i poczytaj - gwarantuje, że książki ciekawsze są Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:43 Swiadectwo tych co przezyli czytalam. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:50 Wolałabym poczekać na prawomocny wyrok. Słynne martwe dzieci na drzewie obwiązane drutem też były od "naocznych świadków", a okazało się to przekłamaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:57 "Niewiedza częściej rodzi pewnośc niż wiedza." Karol. Darwin. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:52 Z tym mordowaniem nie wiadomo do końca, jak było, historycy zgodni nie są. Poza tym film mówi o wcześniejszym okresie działalności Bielski, przed tym zdarzeniem. I jeszcze drugie poza tym - ileś osób zamordowano, ileś innych (więcej) ocalono. Jak to podsumować? Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:58 Prawdziwie.Tzn. można być dla jednych wybawcą,a dla drugich katem.I tak to należy pokazać.Film pokazuje Bielskiego jako absolutnego bohatera.Tymczasem nawet dla Żydów taki pozytywny nie był... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:03 To. Jest. Film. Edwarda Zwicka w dodatku, wiec wiadomo, że nie jest to pogłębiony fresk historyczny, tylko taka sobie historyjka z fajnymi aktorami. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:29 Dla ciebie wiadomo.Bardzo łatwo jest zmanipulować fakty.Zaręczam ci,ze jak grupa amerykańskich studentów pójdzie na ten film,to wyjdzie z seansu z przekonaniem o tym,że pan B. to "bohater nad bohatery".I taki przekaz wyjdzie w świat.To wydrwione 'Holiłód' ma większy wpływ na ludzi niz wszystkim nam mogłoby się wydawać.Dlatego takie manipulacje historią uważam za niefajne.I niesmaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 13:57 Napoleon też wymordował tysiące...i nikt o nim nie napisze morderca, tylko wielki przywódca. "Śmierć jednego człowieka to tragedia, śmierć miliona to statystyka" Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:01 A to zależy, kto o nim pisze, w Wielkiej Brytanii nie mają o nim zbyt dobrego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
madameblanka Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:07 A tak, rzeczywiście zapomniałam o angolach...zaszedł im za skórę fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:12 Jak pierwszy raz czytałam o Napoleonie z brytyjskiego źródła, to lekki szok przeżyłam - "jak oni tak mogą" Jednak nasz punkt widzenia w człowieku siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalilki Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:23 Moj punkt widzenia w sprawie Bielskich bierze sie ze zrodel historycznych (akurat tak sie sklada ze jestem historykiem). Uratował 1200 osob, stworzyl oboz, zachowywal sie w nim jak udzielny ksiaze z haremem, zyl w luksusie, zamordowal 130 osob. Dla mnie nie jest jednoznaczny. Dlaczego robi sie z tego bajeczke dla nieukow, a potem nieuki beda uwazaly ze posiadly wiedze historyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:28 Dla mnie też nie jest jednoznaczny - Bielski rzeczywisty, a nie Bielski-bohater filmu. Film to film. Jak ktoś czerpie wiedzę z komiksu na ekranie (sorry, po Zwicku nie spodziewam się wiele więcej), to ma problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalilki Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:29 Ten problem na cala Ameryka i Europa zachodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalilki Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:33 Co bys myslala o tym filmie gdyby ktos z Twoich bliskich zginął w tej wsi? Ze ten film to taka zabawa? Ktos zrobil komiks i tyle? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalilki Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:33 A jest tylu zydowskich bohaterow o ktorych warto opowiedziec. Szkoda gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:36 mamalilki napisała: > A jest tylu zydowskich bohaterow o ktorych warto opowiedziec. Szkoda gadac. Właśnie to samo pomyślałam- że mają też naprawdę pięknych ludzi. Zresztą, historia B.też jest dobrym materiałem na film.Byleby przedstawić ją bez przekłamań. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalilki Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:39 Wiesz, ja mam akurat taka historie rodzinna, ze moglabym miec dziadka i w tym obozie i w tej wsi. Co bym myslala? Prawdopodobnie chcialabym zeby sie okazalo ze nikogo nie zgwalcil, nie wyrwal ciezarnej dziecka z brzucha i nie rzucil nim o sciane i nie zamordowal dziecka. Ale pewnosci nie mialabym juz nigdy... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:41 A tu się zgadzam, filmy o wielowymiarowych bohaterach są z reguły ciekawsze. Tylko że albo się kręci wieloaspektowy film, który się nie sprzeda, albo prostą historię, dla podniesienia poziomu emocji opatrzoną haselkiem "true story", i na niej się zarabia. I tak miałam iść na "Opór", ale po tej dyskusji to idę nieodwołalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:35 A co bym myślała, gdyby ktoś z moich bliskich przetrwał dzięki temu obozowi Bielskich? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:33 Nie. Ten problem mają ludzie, którzy czerpią wiedzę z komiksów na ekranie, także w Polsce i zapewne również w Azji Południowo- Wschodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:37 Tak angazetka,zgadzam się.Ze smutkiem jednak dodam,że tych czerpiących wiedzę z komiksów na ekranie jest dużo,coraz więcej.Zwłaszcza tych młodych. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:02 No pisze gość z IPN: "- Proszę sobie wyobrazić taką sytuację. Człowiek ucieka z transportu czy getta. Znajduje się w całkowicie obcym środowisku. Często, pomimo że całe życie mieszkał w Polsce, nie zna języka. Jest poza nawiasem prawa, jest ścigany. Do tego dochodzi demoralizacja wojną, okrucieństwami, których był świadkiem. Dla niego najważniejsze jest, żeby przeżyć. Tylko to się liczy - tłumaczy historyk z IPN Piotr Gontarczyk. Żydowskie grupy nie przebierały więc w środkach, kiedy trzeba było pozyskać jedzenie. Dochodziło do rabunków, morderstw, gwałtów. Oddziały te w naturalny sposób ciążyły ku Sowietom, co jeszcze pogłębiało łatwość patologicznych zachowań. - Większość bitew, w których brały udział żydowskie oddziały, była całkowicie wyssana z palca. 90 proc. akcji, które potem w literaturze przedmiotu zostały opisane jako boje z Niemcami, było w rzeczywistości napaściami na ludność cywilną - podkreśla Gontarczyk. Nie inaczej było z Nalibokami. W sowieckim meldunku z 10 maja 1943 r. masakrę w tej miejscowości przedstawiono jako rozbicie silnego niemieckiego garnizonu. Dla Żydów legenda żydowskiej partyzantki stawiającej z bronią w ręku czoła nazistom jest jednak wyjątkowo ważna_. Jest elementem ich historycznej tożsamości i powodem do dumy." Ale ok,poczekajmy na oficjalne oświadczenie (już wkrótce),które zapewne przejdzie bez echa w przeciwieństwie do tego filmu... Odpowiedz Link Zgłoś
mamalilki Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:08 Zenada kompletna, ale nie pierwszy raz. W liscie Shindlera tez gdyby nie dobry Niemiec to Polacy wymordowaliby wszystkich Żydów z getta. Kompleksy amerykanskich Żydow i holocaust zamiast religii - no i mamy efekty. A jak dalej bedziemy te klamstwa wspierac (zamiast prostowac) to za pare lat dzieci w calej Europie sie beda uczyly ze Polacy wywolali II wojne a potem wymordowali 6 milionow Żydow. Tymczasem u nas jesli ktos mowi ze to klamstwa to zaraz sie okazuje ze jest oszolomem z IPN. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalilki Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:09 Angazetka, powiedz to wszystkim Amerykanom. Ze To Jest Tylko Film. Morze Ci uwierza. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: O fałszowaniu historii 23.01.09, 20:00 Przed chwilą inny gość z IPNu (Arseniuk) mówił w "Wiadomościach", że nie ma podstaw do uznania Bielskich winnymi masakry w Nalibokach. Po ośmiu latach śledztwa. A co do tego, że:... > Żydowskie grupy nie przebierały więc w środkach, kiedy trzeba było > pozyskać jedzenie. Dochodziło do rabunków, morderstw, gwałtów. To nam i panu z IPNu łatwo jest teoretyzować i silić się na oceny moralne, a tak naprawdę nie wiemy, jakbyśmy się sami zachowywali. Nie usprawiedliwiam, ale rozumiem chęć przeżycia, z której się brała większość przestępstw tej grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 14:25 Co mi przypomniało o koprodukcji dot. potopu szwedzkiego. TVP chyba w to nie wchodzi, więc nie bedzie Sobieskiego i polską szlachciankę zastąpi chłopka Tak się tworzy historię! Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 15:19 Ja wiem,że może to nie to samo: tu hollywoodzki film, tam jedno wyrażenie w niemieckiej gazecie (Die Welt), ale chodzi mi właśnie o to "wypaczanie prawdy".O to,że przez pewne działania w ludzkiej świadomosci pojawi się inny-kłamliwy obraz tego,co było.I tu posłużę się wypowiedzią Żyda,którego bardzo szanuję: "-Może Polacy powinni jednak machnąć ręką i nie protestować, gdy padają takie sformułowania? Może powinniśmy patrzeć w przyszłość? -Wprost przeciwnie. To bardzo niebezpieczne zjawisko. Za 50 lat może się bowiem okazać, że Niemcy są narodem niewiniątek. Że to Piłsudski – nieważne, że umarł w 1935 roku – wywołał II wojnę światową. A wcześniej Polacy zdążyli jeszcze zbudować w Niemczech Dachau i narozrabiać w noc kryształową. A jeżeli Polacy są tacy niebezpieczni, to trzeba coś z nimi zrobić. Co? Choćby usunąć ich ze Śląska i innych terenów, jakie dostali po II wojnie światowej. To, co mówię, jest oczywiście nieco wyolbrzymione, ale chcę wam jasno powiedzieć – trzeba ostro protestować przeciwko kłamstwom." Ten człowiek nazywa się Szewach Weiss (zapewne świetnie wam znany) ,a cały wywiad jest tu: www.wykop.pl/ramka/117841/szewach-weiss-niemcy-nie-sa-narodem-niewiniatek Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: O fałszowaniu historii 23.01.09, 21:35 Nie wspominajac o "polskich obozach koncentracyjnych", ktore to sformulowania sie pojawiala dosc czesto w swiatowej prasie, napisane przez niewyedukowanych do konca dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: O fałszowaniu historii 22.01.09, 15:41 Głosy, że film dotyczy postaci wcale niekryształowej, słyszałam już kilka tygodni wcześniej. Pytanie- dlaczego Amerykanie wzięli sie za temat, który sam w sobie jest niezłą miną? Nie wiedzieli nic o Bielskim? Watpię- uznali, że jest to postać, która doskonale nadaje się na film akcji a historią mało sobie zawracali głowę Aczkolwiek: - egzekucja Tewje na rodzinie kolaboranta nie przydaje mu, przynajmniej w moich oczach, szlachetności. - atak na patrol niemiecki w wykonaniu Bielskich i dobijanie rannych, również... - lincz popełniony na złapanym Niemcu przez Żydów jest czymś potwornym, przypominają bardziej zwierzęta niz ludzi a w sumie i tak nie widzimy tej sceny w całej "krasie"..... I coś jeszcze- w filmie, delikatnie a jednak, pokazane są antagonizmy wśród samych Żydów, niechęć do bogatych, wykształconych ze strony pobratymców, bije po oczach. Nie jest to film historyczny. Nie jest to film biograficzny. To akcja, więc nie wymagajmy niewiadomo czegoP Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: O fałszowaniu historii 23.01.09, 07:47 A istnienie czwartego brata Bielskiego twórcy chyba w ogóle pominęli milczeniem, bo nie nadawał się na bohatera pozytywnego - jest sądzony za uprowadzenie starszej kobiety i kradzież jej majątku i pewnie resztę życia spędzi w więzieniu. O tym, że żydowscy "partyzanci" strzelali w plecy polskim chłopom też w filmie pewnie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś