sanciasancia 09.02.09, 19:09 Borejkowie są herbu swarzyca (swastyka): pl.wikipedia.org/wiki/Boreyko_(herb_szlachecki) Wprawdzie lewostronna i bez symetrii obrotowej, ale zupełnie okazała. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mammajowa Re: Musierowicz by się zdziwiła, 09.02.09, 19:18 myślę, ze ona to już dawno sprawdziła. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Musierowicz by się zdziwiła, 09.02.09, 19:21 Mnie dziwi twoje pejoratywne podejście do tego znaku Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Musierowicz by się zdziwiła, 09.02.09, 19:30 Szczerze mówiąc, trochę mi trudno o bardzo pozytywne, szczególnie do tej prawostronnej. To musi być jakieś podświadome Poważnie - nie wiedziałam, że był to tak ważny symbol słowiański (o wątkach hinduskich akurat wiedziałam) - ale tak to jest z wikipedią sprawdzasz Swaróga, a po półgodzinie kończysz na Jeżycjadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Musierowicz by się zdziwiła, 09.02.09, 19:34 Z tego co kojarzę to początek swastyki leży w ..Indiach (czasy starożytne ) Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Zdziwiłaby się czymś innym 09.02.09, 21:16 Zdziwiłaby się, że określenie "borejkowszczyzna" zaczyna być stosowane jako synonim nieudacznictwa życiowego i totalnej niezaradności. Zwłaszcza postać taty Borejko. Odpowiedz Link Zgłoś