morgen_stern 04.03.09, 14:49 swoje ulubione przepisy na sałatki makaronowe - mam straszny smak i kocham makaron. Uprzejmie proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
broceliande Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 14:50 Penne, orzechy pistacjowe, szynka albo podsmażony boczek, pomidory, śmietana pół na pół z majonezem. W przepisie jest "podawać na świeżych liściach szpinaku". Odpowiedz Link Zgłoś
aniasia Re: insomnia0 04.03.09, 14:56 insomnia0 napisała: > a gdzie tu makaron??? penne to jest makaron w kształcie grubych rurek Odpowiedz Link Zgłoś
insomnia0 Re: insomnia0 04.03.09, 15:02 wybaczcie.. no tak .. i na dodatek przeciez wiem..a czytałam chyba z 5 razy .. ciaza padła mi na oczy.. hlip hlip.. mojekucharzenie.blox.pl/2008/05/Salatka-makaronowa-ze-swiezym-ogorkiem.html a to moja propozycja Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 14:59 makaron-kokardki, kiełki soi z puszki (fasola mung to się też nazywa, nie wiem czemu), rodzynki, starta na grubych oczkach marchew, słonecznik, oliwa Odpowiedz Link Zgłoś
kasulka79 Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 15:01 Makaron + brokuł + czosnek + majonez + kurczak (ostatni składnik dla mających cierpliwość ;D) Makaron, właściwie bez zanczenia jaki (jakiś najlepszy, do oblepienia się innymi skladnikami, ja używam najczęściej świderków lub poprostu jakichś kształtów z dużą ilością dziurek); kilka ząbków czosnku - zgniecionego (ilość zależy od preferencji ja na paczkę makaronu daję zawsze 5 -6 dużych ale ja uwielbiam czosnek); brokuły - najlepiej 2 duże (oczywiście przy zalożeniu, że daję całą paczkę klusek) ugotować; 2 - 3 łyżki majonezu (żeby całość połączyć) i gotowe; jak chce mi się dłużej pobawić to podsmażam na oliwie z oliwek pokrojoną w drobne kawałeczki pierś kurczaka (oczywiście obtoczoną wcześniej w przyprawie do kurczaka) Odpowiedz Link Zgłoś
montechristo4 Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 15:04 makaron + sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu + czyszczenie lodówki. Serio, taka słatka jest najlepsza. U mnie przeważnie resztki z obiadu: fasolka szparagowa albo kalafior albo brokuły. Kotlet lub ser pleśniowy itd. Do tego kukurydza i masa warzyw, posypać ziołami swieżymi lub suszonymi. Dobre, jak się trochę przegryzie Odpowiedz Link Zgłoś
animka09 Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 15:04 Ja lubię taką na ciepło www.gotowanie.wkl.pl/przepis12538.html Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 15:04 świderki, czerwona papryka, ser żółty (może być gouda), wszystko w kosteczkę i majonez. Odpowiedz Link Zgłoś
kasulka79 Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 15:07 o mam jeszcze jedną makaron muszelki + ser żółty wędzony + jajka na twardo + kukurydza + wędzona szynka (lub wędzony kurczak) + cebulka + ananas + majonez oczywiście wszystko w średnio-drobną kostkę i wymieszać hymmmm dawno jej nie robiłam ale wydaje mi się, że chyba tyle się do niej dodawało ... nie chce mi się szukać dokladnego przepisu ... Odpowiedz Link Zgłoś
liwilla1 Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 15:26 kiedys jadlam super salatke z kurczakiem, makaronem i ananasem w sosie smietanowo-curry. o rany! narobilam sobie smaka... Odpowiedz Link Zgłoś
ankak0 Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 16:30 zielony ogórek, makaron w kształcie ryżu, chuda wędlina, koperek, czosnek, majonez, sól, pieprz Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tyma Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 19:15 Makaron Paternoster (takie krótkie rurki) + pomidor w kostkę + cebula + tuńczyk + natka pietruszki + sok z cytryny + oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Prosta, ale uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Wiosenna 04.03.09, 19:06 Makaron ryżowy + pokrojone drobno ogórek świeży, rzodkiewka i duuuuużo koperku. I majonez do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia proszę uprzejmie:) 04.03.09, 19:13 makaron swiderki+ 2 ogorki szklarniowe w kostke+ puszka kukurydzy+ troche wody z kukurydzy zeby oblepil sie nia makaron+ 2 paczki koperku suszonego/jesli jest to 2 peczki swiezego (nic nie poradze uwielbiam koperek) + 2 lyzki majonezu + 1 lyzeczka vegety. wszystkim smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 20:11 Dzięki wiedźmy, będę próbować i eksperymentować A z tuńczykiem chyba żadnej nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 20:26 makaron warzywny (kolorowy), tuńczyk, pomidory, ogórki, groszek, kukurydza, pora, papryka, brokuły surowe, ser starkowany pomarańczowy ostry, majonez, troche musztardy, keczupy, soli, pieprzu i duuuuuuuzo magi polac. moge jesc i jesc Odpowiedz Link Zgłoś
dag_dag Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 20:29 makaron sojowy, krabowe paluszki pokrojone w kosteczkę, kukurydza, świeży ogórek, koperek i majonez. też pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 21:31 moja najprostsza i najszybsza makaron(ja lubię małe muszelki),kukurydza,tuńczyk,majonez i przyprawy jak kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 21:49 Taka śmieciowa - makaron kokardki - szynka drobiowa -kukurydza -papryka marynowana (pokrojona w kostkę) - ostry ser żółty (pokrojony w kostkę) - ogórek marynowany tzw. korniszon (pokrojony w kostkę) - 1 łyżka musztardy z całymi ziarenkami gorczycy -majonez, sól, pieprz, chili do smaku Odstawić na trochę do przegryzienia Baaaardzo lubię! Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola nie czytałam wątku, może się zdubluję 04.03.09, 21:55 Ale u mnie rekordy popularności bije taka: ravioli albo tortellini z serem (ja wolę tortellini, mniej rozmamlane). Kukurydza. Pomidor. Ser żółty posiekany albo starty. Sosik zrobiony z: oliwy, octu winnego, duuużej ilości czosnku (my lubimy, może być mniej ), soli, pieprzu (zmieszać razem w słoiku, zakręcić słoik, wstrząsać aż do ujednolicenia). Mniam. Chyba o niczym nie zapomniałam - bo nigdy nie mogę sobie przypomnieć, co się tam wrzuca Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: nie czytałam wątku, może się zdubluję 04.03.09, 21:58 składniki sosu wstrząsać w słoiku, nie składniki sałatki Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 22:14 kapary takie kiedyś sprzedawali w wysokich słoikach, takie ogromne, jak śliwki. Teraz nie jestem już taka rozrzutna, więc nie wiem już, gdzie to sprzedają i jak się nazywa. no więc makaron, takie kapary w plasterki krojone, cebula i majonez. I dużo pieprzu. i już, najlepsza makaronowa na świecie. w opcji można dodać ser i ogórek kiszony, ale absolutnie niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
net79 Re: Dawajcie mi tu 04.03.09, 22:22 gotujesz makaron świderki lub rurki do ostudzonego nie rozmiękłego dodajesz drobno posiekaną cebulkę Puszkę tuńczyka lub dwie zależy od ilości makaronu (ja daję dwie puchy tuńczyka na 3/4 paczki makaronu) ogórek świeży ze dwa,trzy małe kiszone rzodkiewka posiekana puszka kukurydzy puszka groszku możesz tez dać paprykę i jajko ( ale wcale nie trzeba jaja, ja nie daję ) jak kto lubi do tego oczywiście majonez, suszony lub świeży koperek, sól, pieprz i można też odrobinę słodkiej suszonej papryki, pietruszki jak kto lubi i koniecznie wyciskasz duży ząbek czosnku pyyyycha robisz ją w chwilkę jak się przegryzie palce lizać jeśli nic w chacie nie ma to robię wersję minimum - makaron, groszek, tuńczyk, czosnek, majonez, przyprawy i też wszyscy wsuwają Odpowiedz Link Zgłoś