lubczyk75 16.11.07, 13:15 Witam Panowie!Bardzo proszę o poradę.Mianowicie,muszę kupić opony zimowe i problem,czy same opony ,czy całe koła(z felgami),nie wiem czy to fachowo nazywam,ale proszę o rady.Z góry bardzo dziękuję.emama Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uny Re: Pilne!Opony zimowe 16.11.07, 18:41 po mojemu bierz opony z felgami. od wielkiej bidy mąż, sąsiad, kolega (niepotrzebne skreślić) pomoże ci je przełożyć. przy samych oponach nieodzowna będzie wizyta w warsztacie oponiarkim. poza tym zdejmowanie i zakładanie opony wiąże się z niszczeniem płaszcza (rantu opony) który przylega do felgi 3,4 takie operacje i opona jest mocno nadwyrężona. zimówki wcale się tak szybko nie zużywają (przynajmniej moje) więc mogą wystarczyć na kilka sezonów. bierz z felgami Odpowiedz Link Zgłoś
frogfot Re: Pilne!Opony zimowe 16.11.07, 18:48 Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zależy od typu wozu (ceny felg), wartości w/w etc. Jasne, że można zaoszczędzić na czasie i kosztach, gdy ma się zimówki na drugim zestawie felg. Ale i tak wypadałoby co jakiś czas wyważyć koła. Przy naszych drogach nie wyobrażam sobie jazdę bez wyważenia co jakiś czas, więc znów czeka Cię wizyta w serwisie. Odpowiedz Link Zgłoś
adellante1 Re: Pilne!Opony zimowe 16.11.07, 19:59 Komplet felg do średniej klasy auta osobowego to wydatek rzędu 600 - 800 zł. Sens - z doswiadczenia wieloletniego posiiadacza kilku samochodów - żaden. Opony zimowe wystarczą ci przy normalnym uzytkowaniu pojazdu na góra trzy sezony. Po pierwszym i tak musisz wywazać koła. Sama pewnie tego zmieniac nie bedziesz więc warsztat. W tej chwili zdecydowana wiekszość warsztatów oferuje ci przechowywanie opon więc kłopot magazynowania tego w garażu czy piwnicy tez ci odpada. Nie bierz felg, sprzedasz autoi co z tym zrobisz?? I nie słuchaj głupców którzy beda cie karmić teoriami o niszczycielskim działaniu soli i zimy na alufelgi. To chyba najdurniejsza teoria tych co to zamiast na chemie do szkoły iść woleli w szkołe kamieniami porzucać.. Odpowiedz Link Zgłoś
lubczyk75 Re: Pilne!Opony zimowe 16.11.07, 20:08 Panowie,dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.Bardzo pomogliście mi w podjęciu decyzji.emama Odpowiedz Link Zgłoś