Dodaj do ulubionych

Jak długo warto karmić piersią?

22.09.09, 18:15
Polecam artykuł :-)
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Jak długo warto karmić piersią? 22.09.09, 20:10
      Ja też polecam :)
    • sceptyk312 Jak długo warto karmić piersią? 22.09.09, 21:33
      Niestety autorki są na bakier z angielskim:

HWA 55.25
      apps.who.int/gb/archive/pdf_files/WHA55/ewha5525.pdf
      Recognizing that infant and young-child mortality can be reduced through
      improved nutritional
      status of women of reproductive age, especially during pregnancy, and by
      exclusive breastfeeding for
      the first six months of life, and with nutritionally adequate and safe
      complementary feeding through
      introduction of safe and adequate amounts of indigenous foodstuffs and local
      foods while
      breastfeeding continues up to the age of two years or beyond;

Chodzi o zmniejszenie ŚMIERTELNOŚCI noworodków i małych dzieci poprzez
      zapewnienie odpowiedniego pożywienia DLA MATEK oraz przy odpowiednim
      WPROWADZANIU nowych pokarmów podczas karmienia piersią do wieku dwóch i więcej
      lat. Odnosząc to do Polskich realiów - jaka jest śmiertelność małych dzieci
      związana z niewłaściwym wprowadzaniu nowych pokarmów do diety? Jakie są
      problemy związane z niedożywieniem matek karmiących dzieci?

Polecam przeczytanie całego 55.25 bo panie wyrwały część zdania podrzędnego z
      kontekstu i podpierają się WHA.
      • basiak36 Re: Jak długo warto karmić piersią? 22.09.09, 22:02
        > Polecam przeczytanie całego 55.25 bo panie wyrwały część zdania podrzędnego z
        > kontekstu i podpierają się WHA.

Cytowanie z artykulu wylacznie watku ze slowami o 'smiertelnosci' to tez
        wyrwanie z kontekstu:)

Bo powyzej w artykule WHO pisza:
        "Alarmed at the degree to which inappropriate infant and young-child
        feeding practices contribute to the global burden of disease, including
        malnutrition and its consequences such as blindness and mortality due
        to vitamin A deficiency, impaired psychomotor development due to
        iron deficiency and anaemia, irreversible brain damage as a consequence
        of iodine deficiency, the massive impact on morbidity and mortality of
        protein-energy malnutrition, and the later-life consequences of childhood
        obesity;"
        http://www.who.int/nutrition/publications/gs_infant_feeding_text_eng.pdf

Wiec jak widac nie chodzi tylko o smiertelnosc, ale przede wszystkim o zdrowie i
        tak ostatnio czesto dyskutowany temat rosnacego problemu otylosci u dzieci,
        rowniez w Polsce.

Optymalne dla zdrowia dziecka jest karmienie mlekiem matki po czym stopniowe
        wprowadzanie jedzonek.
        Polecam literature WHO na ten temat, troche tego jest. Podana wyzej publikacja
        wspomina rowniez o biegunkach, infekcjach ukladu pokarmowego, ktore u dzieci
        karmionych piersia wystepuja rzadziej.
        I wiele innych:
        www.who.int/nutrition/publications/infantfeeding/en/index.html

• sceptyk312 Re: Jak długo warto karmić piersią? 23.09.09, 20:46
          Piszemy dokładnie TO SAMO. Publikacja WHO NIE ZALECA karmienia piersią do
          drugiego roku i dłużej - tylko zaleca zrównoważone wprowadzanie dodatkowych
          pokarmów do diety dziecka (hamburgery, parówki, kotlety, itd).

Przytaczanie przez autorkę artykułu o długim karmieniu piersią akurat tego
          opracowania świadczy o niezrozumieniu problemu.

A tak na marginesie długiego karmienia piersią to znam kilka przypadków, w
          których dzieci długo karmione piersią (3 rok życia) rosły na niejadki (mamie
          zamiast kombinować zrównoważoną dietę łatwiej było dać mleko z piersi i wieku 3
          lat było zdziwienie, wypadające włosy, problemy z tarczycą, itp. a dzieciak do
          dzisiaj jest niejadkiem).
          • basiak36 Re: Jak długo warto karmić piersią? 23.09.09, 21:37
            sceptyk312 napisała:

> Piszemy dokładnie TO SAMO. Publikacja WHO NIE ZALECA karmienia piersią do
            > drugiego roku i dłużej - tylko zaleca zrównoważone wprowadzanie dodatkowych
            > pokarmów do diety dziecka

Nie bardzo rozumiem, czy w ten sposob tlumaczysz ten fragment?:
            "and by exclusive breastfeeding for the first
            six months of life, and with nutritionally adequate and safe complementary
            feeding through introduction of safe and adequate amounts of
            indigenous foodstuffs and local foods while breastfeeding continues up
            to the age of two years or beyond;"

Nie zaleca wylacznego karmienia piersia do drugiego roku zycia i dluzej, za to
            karmienie piersia owszem. W koncu jakby nie bylo, dzieciom nie karmionym
            piersia nadal zaleca sie podawanie mleka modyfikowanego w 2 roku zycia ktore
            jest robione 'na wzor' kobiecego :-)
            Uzycie tego fragmentu w artykule ma jak najbardziej sens. Przede wszystkim
            wyjasnia to co niestety wielu lekarzy interpretuje blednie, rozumiejac 'wylaczne
            karmienie piersia do 6 mca' jako karmienie 'tylko do 6 mca'

> A tak na marginesie długiego karmienia piersią to znam kilka przypadków, w
            > których dzieci długo karmione piersią (3 rok życia) rosły na niejadki (mamie
            > zamiast kombinować zrównoważoną dietę łatwiej było dać mleko z piersi i wieku 3
            > lat było zdziwienie, wypadające włosy, problemy z tarczycą, itp. a dzieciak do
            > dzisiaj jest niejadkiem).

Ja znam niejadki ktore byly karmione mieszanka, i takie ktore byly karmione
            piersia. Niejadki to zwykle dzieci ktore nie jedza takich porcji jedzenia jakich
            oczekuje od nich mama, tylko jedza wedlug wlasnych potrzeb. Do tego bywa ze
            dzieci sa zmuszane do jedzenia, co skutecznie je od tego odrzuca.
            Dziecko karmione piersia ma mniejsze szanse na zostanie niejadkiem bo od
            pierwszego dnia zycia probuje smaku roznych jedzonek przez pokarm matki.
            I ciekawe swoja droga gdzie mozna znalezc te karmione wylacznie piersia 3 latki
            z wypadajacymi wlosami.. Bo smiem przypuszczac ze chodzi tutaj o dziecko ktore
            najprawdopodobniej cierpi na jakies schorzenie ktorego nikt nie zdiagnozowal :(
            Za to jak zwykle najlepiej zwalic wine na karmienie piersia:) Gdyby to samo bylo
            na modyfikowanym, winy pewnie szukano by gdzie indziej?
            • sceptyk312 Re: Jak długo warto karmić piersią? 29.09.09, 20:41
              basiak36 napisała:

> I ciekawe swoja droga gdzie mozna znalezc te karmione wylacznie piersia 3 latki
              > z wypadajacymi wlosami..

Czytaj dokładnie. 3 latki NIE KARMIĄ piersią. Piersią karmią matki i jeśli robią
              to zbyt długo, to mogą mieć problemy.

A to, że ciąża i karmienie jest sporym wysiłkiem organizmu to żadna nowość. Oraz
              to, że nie każda matka jest okazem zdrowia (i np. mogą się ujawnić jakieś problemy).
    • k.polasik Jak długo warto karmić piersią? 23.09.09, 22:09
      Dziękuję za artykuł! :-D Moja mała ma już 1,5 i ja od pół roku biłam się z
      myślami, czy odstawić małą od piersi, czy nie. Karmię już tylko wieczorem, bo
      córeczka zasypia przy cycusiu i czasem w nocy i rano. Jest to dla mnie bardzo
      ważne, chociaż bywa męczące (wstawanie). Ale to jej przytulenie, nasze rozmowy
      jak upłynął dzień i świadomość, że dziecko jest takie właśnie uspokojone i
      utulone... Cieszę się, że ten artykuł się ukazał, bo chociaż naturalnie
      czułam, że to jest dziecku potrzebne, wokół spotykam się tylko ze
      współczuciem!! "Biedna mama", mówiono, a mi się wydaje, że biedne mamy i
      dzieci, które są "zmuszane" do rozłączenia. A dodam, że moja córcia jest
      najbardziej śmiała ze znanych mi dzieci i jednocześnie bardzo rozważna w
      odkrywaniu świata...: "bo od tego jest mamusia by dawała nam cycusia..." taką
      rymowankę wymyśliłam. Tego życzę mamom: odwagi i radości z tak krótkiego
      przecież czasu tej magicznej bliskości.
    • ata99 Jak długo warto karmić piersią? 24.09.09, 13:49
      Bardzo pożyteczny artykuł, oby więcej takich informacji o karmieniu
      naturalnym.
      • mad_die ata99 24.09.09, 13:52
        Zajrzyj na to forum:
        forum.gazeta.pl/forum/f,21000,Karmienie_piersia_powyzej_roku.html
        Tam masz mnóstwo pozytecznych informacji :)
    • aniuki hohoho, wreszcie cos sensownego :) n/t 25.09.09, 21:26

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka