Dodaj do ulubionych

samo mleko... a moze HERBATKI?

26.02.04, 10:32
Mam pytanie do Mam, ktore karmia piersia swoje Malenstwa. Czy rownolegle
dajecie im herbatki/wode? Wiem, ze teraz powszechne jest karmienie piersia na
kazde zadanie dziecka. Z kolei kiedy moja Mama karmila mnie (26 lat temu),
mowilo sie ze mleko trzeba urozmaicac najrozniejszymi plynami (glownie
herbatki, np przeciw kolkom, zaparciom itd). Jak Wy karmicie swoje Pociechy?
Dziekuje za wszelka pomoc,
Mama w oczekiwaniu.
Obserwuj wątek
    • pawlinka Re: samo mleko... a moze HERBATKI? 26.02.04, 11:01
      witaj!!!
      Rzeczywiście, dziś inaczej niż w naszym niemowlęctwie poi się dzieci. Moja
      dwójka do włącznie 6 miesiąca życia znała tylko mleko z piersi. Nie
      dokarmiałam, nie dopajałam. Dzieci były zadowolone, ja nie targałam butelek ze
      sobą, w żaden sposób nie zaburzyło to laktacji. Nawet w największe upały moja
      teraz 10 miesięczna córeczka nie dostawała wody ani soczków, a to z tej prostej
      przyczyny, ze mleko z piersi dostosowuje się do warunków, pory dnia,
      temperatury i tak dalej. Oczywiście, w drugim półroczu rozpoczęła się przygoda
      ze poznawaniem smaków, konsystencji. Bardzo fascynująca i raczej bez problemowa.
      Mnie na szczęście ominęły problemy z kolkami, zaparciami na początku mlecznej
      drogi, ale spotkałam mamy, które dawały koperek na wszelki wypadek, nawet, gdy
      dziecko nie cierpało z powodu brzuszka. Czasami szybko kończyła się ich
      przygoda z naturalnym karmieniem.
      Polecam książkę "Warto karmić piersia" albo "Sztuka karmienia piersią".
      Czytałam je głaskając mój ledwo jeszcze widoczny brzuszek i targałam ze sobą
      wszędzie, marząc o maleństwie przytulonym do mojej piersi.
      Cudownego oczekiwania!
      Aga
    • selin77 Re: samo mleko... a moze HERBATKI? 26.02.04, 11:04
      tak ja dopajam synka, od samego pczatku, najpierw dawałam glukoze, potem
      herbatke Plantex, a teraz herbatke Hipp :))
      Pozdrawiam Grazyna
    • anaj75 Re: samo mleko... a moze HERBATKI? 26.02.04, 11:13
      Witaj,
      Swojego 5- miesięczniaka karmię wyłącznie piersią, bo to mu wystarcza. Gdy
      cierpiał na wzdęcia, tak do 3 miesiąca, czasem dawałam mu dwie łyżeczki
      dziennie Gripe Water. Kolejne pokarmy wprowadzę dopiero za miesiąc. Dodam
      jeszcze, że wszyscy dziwią się, że na samym mleczku wyrósł mi taki
      tłuścioszek:)))
      Pozdrawiam
      Jana
    • edorka1 Re: samo mleko... a moze HERBATKI? 26.02.04, 11:43
      Juz drugiego dzidziusia karmie tylko cycem. Przy pierwszym dziecku babcie były
      zdziwione i wrecz na siłę chciały forsować dopajanie - bo takie ciepłe lato.
      Uparłam sie i było ok.Teraz tez karmię tylko piersią , raz próbowałam dać
      dziecku herbatkę na kolki ale nie chciał więc dałam spokój. Cycuś jest
      najlepszy a mleko kobiece to prawdziwy cud natury - tak rózne w każdej porze
      dnia...moja córeczka ma dziś dwa lata i do tej pory nie chorowała wcale - nie
      licząc kataru dwa razy - wierzę ze cycuś ma tu swoje zasługi. Mam nadzieję ze
      synek - dwumiesięczny - będzie cycał jak njdłużej...
      • ziegula Re: samo mleko... a moze HERBATKI? 29.02.04, 08:52
        Witaj
        Najlepiej jest karmic sama piersia... (na poczatku leci pokarm ktory zaspokaja
        chec picia.. dlatego czasem dziecko chce sie tylko napic i je szybko.. a jesli
        ma jakies kolki albo chce zeby wypilo herbatke (bo boiszz sie ze cos zjadlas..
        czy cos w tym rodzaju)... to lepiej wypij ja sama a dziecko zaraz dostanie...
        No chyba ze je Ci bardzo czesto to mozesz wtedy sprobowac dac herbatke... ja
        kiedys chcialam swojego Kamila przetrzymac do kapieli z karmieniem i zrobilam
        herbatke to nawet nie chcial jej ruszyc...
        Pozdrawiam
      • speni Re: samo mleko... a moze HERBATKI? 29.02.04, 10:48
        Mam pytanie. Jak długo karmiłaś swoją pierwszą pociechę ? I czy po odstawieniu,
        (a może dzieciątko samo się odstawiło) wprowadziłaś mleko modyfikowane, czy
        może już kartonowe ?
        Pozdrawiam
        • speni mój post był do edorki1 ! 29.02.04, 10:50
          • edorka1 Re: mój post był do edorki1 ! 02.03.04, 15:07
            Karmilam córkę 8 miesięcy - wtedy dostałam okres i chyba zmienił się smak
            mleka -nie wiem - w każdym badź razie mała sama się odstawiła, bez żadnego
            problemu - po prostu nie chciała cyca i już.Od ok 5-6 miesiąca stopniowo
            wprowadzałam zupki i owoce, z tym że po każdym takim posiłku przystawiałam małą
            do piersi żeby się napiła i dojadła. Kiedy skończyłyśmy cycanie próbowałam
            róznych mlek - od Bebika zaczynając, w końcu okazało sie że najsmaczniejsze
            jest NAN Nestle,ale to bardziej kwestia upodobań smakowych małej niż jakości
            mleka.Kartonowe mleko wprowadziłam po konsultacji z lekarzem kiedy mała
            skończyła rok, ale nie jako samodzielny posiłek, tylko bazę do kaszek. Do dziś
            mała wypija co rano flachę modyfikowanego mleczka (nestle junior z ryżem), a na
            kolacje zjada kaszkę manną z owocami.Z gotowych kaszek zrezygnowałam szybko bo
            sa przeważnie bardzo słodkie,( wyjatek robię dla kaszki 8 zbóż, jest pyszna!) a
            kiedy do zwykłej kaszki mannej dodasz owoce jest smaczny i zdrowy posiłek.
            Pozdrawiam
            Dorota
    • agika Re: gdzie info o karmieniu piersia ? 01.03.04, 11:16
      Dzieki bardzo za ten watek.
      Karmie mojego 6 tyg brzdaca tylka piersia i co pewien czas (dosc czesto musze
      przyznac) musze tlumaczyc babciom, ciociom, etc. dlaczego nie chce podawac
      herbatki i dlaczego tak mecze dziecko (przeciez na pewno chce pic i poznawac
      inne smaki i inne dzieci pija hernatki, itp). Moje tlumaczenia na niewiele sie
      zdaja, a tylko stresuja mnie.
      Czy mozecie polecic jakies materialy , najlepiej dostepne na , albo przez
      internet o karmieniu piersia i ktore tlumacza problem wody i herbatek,
      dzieki bardzo
      Agika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka