Dodaj do ulubionych

Odciągniete mleko

05.03.04, 20:31
Podpowiedzcie proszę, w jaki sposób przygotować dziecku do podania zamrożone
mleczko?
Obserwuj wątek
    • madamek1 Re: Odciągniete mleko 06.03.04, 09:15
      Cześć,
      nie wiem w czym zamrażasz pokarm, ale tak czy inaczej moim sposobem: powinnaś
      mleko rozmrozić naturalnie tzn. stawiając w cieple - postaw na parapecie nad
      kaloryferem, albo słoiczek lub torebke z pokarmem postaw w naczyniu z ciepłą,
      NIEWRZĄCĄ!, wodą (broń Boże w mikrofali)potem podgrzej w specjalnym
      podgrzewaczu.
      Moja sąsiadka nie ma podgrzewacza i stawia słoiczek w garnuszku z wodą i
      podgrzewa na kuchni ale pamiętaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia.
      • agatunka Re: Odciągniete mleko 06.03.04, 11:33
        podgrzewać można też wstawiając mleko w butelce do kubeczka i trzymać pod
        bierzącą gorącą wodą ( ok 3 min). Trzeba też pamiętać,że nie wolno ponownie
        podgrzewać takiego mleczka.
        Pozdrawiam Agata
    • magda1104 Re: Odciągniete mleko 06.03.04, 18:39
      Dzięki za rady. Zamrażam mleczko w torebkach Aventu.
    • delcia Re: Odciągniete mleko 09.03.04, 11:59
      a czy można przed zamrożeniem mleczka ściągać do jednej butelki czy woreczka z
      odstępami kilkugodzinnymi trzymając np w lodówce a potem jak się napełni cała/y
      to zamrozić?
      Właśnie się szykuję do robienia zapasów i chcę ściągać po karmieniu i nie wiem
      ile to będzie.
      • odaliska Re: Odciągniete mleko 12.06.04, 17:21
        wlasnie mnie tez ciekawi czy mleko sciagniete i postawione w lodowce na kilka
        godzin mozna poz\niej zamrozic?
        • przyszla_mama Re: Odciągniete mleko/ile w zamrażalce? 12.06.04, 18:51
          Można odciągać po trochę i dolewać do tego w lodówce - max po 24 godz.
          zamrozić. Ale ja teraz też mam pytanie - myślałam, że w zamrażalniku trochę to
          mleczko może postać - ja za 3 tyg. mam wesele, dzidzia będzie w domku i już
          zaczęłam odciągać pokarm, bo nie mam go za wiele. No i wyczytałam, że w
          zamrażalniku może postać ledwie tydzień!! Macie jakieś doświadczenia z tym??
          • mamamacia Re: Odciągniete mleko/ile w zamrażalce? 12.06.04, 19:56
            Witam !
            Wyczytałam w instrukcji obsługi laktatora AVENT:
            "Odciągnięty naturalny pokarm można przechowywać w lodówce do 48 godzin (nie na
            drzwiczkach) lub w zamrażarce do 3 miesięcy. Do mleka przechowywanego w lodówce
            można w ciągu dnia dodawać kolejne porcje odciągnięte do sterylnego pojemnika.W
            taki sposób można przechowywać mleko do 48 godzin (od pierwszego odciągania),
            po czym należy je natychmiast wykorzystać lub zamrozić na później. NIE WOLNO
            ponownie zamrażać odciągniętego mleka, jak również dodawać świerzo
            odciągniętego mleka do mleka zamrożonego."
            Pozdrawiam - Mama Maciusia - 7 tygodniowego
    • renis66 Re: Odciągniete mleko 12.06.04, 22:47
      Można przechowywać mleko w lodówce 48 h (chyba że dla wcześniaka to 24h) w
      zamrażalniku lodówki 1 tydzień a w zamrażarce temp -18 stopni nawet 6 m-cy.
      Pozdrawiam Renata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka