07.03.04, 19:09
czesc mam małe pytanie.co sądzicie o tabletkach antykoncepcyjnych
cerazette.ostatnio przepisał mi je mój ginekolog, ale po przeczytaniu ulotki
nie jestem do nich przekonana.Napiszcie jak wy czułyście się w czasie ich
brania i co działo się po ich odstawieniu??dzieki
Obserwuj wątek
    • drumla21 Re: cerazette 07.03.04, 21:16
      Cześć! Ja teraz czuję się normalnie, żadnych objawów ubocznych, ale po ok 10
      dniach od rozpoczęcia ich przyjmowania miałam potworny napad bólu głowy. Wiążę
      to właśnie z tabletkami, ale pewności nie mam, że to od tego. Po prostu musisz
      sama spróbować. Myślę, że warto. Zawsze możesz przecież przestać. Pozdrawiam.
    • madamek1 Re: cerazette 08.03.04, 07:37
      Mój lekarz i kilka koleżanek odradziło mi brania tych pigułek, ponieważ mimo
      tego, że są polecane karmiącym, to jednak minimalna dawka hormonu przenika do
      pokarmu. Jest ona minimalna ale regularnie podawana więc nie ma pewności czy
      nie wpłynie ewentualnie jak wpłynie na gospodarkę hormonalną dziecka
      (szczególnie dziewczynki). Rozmawiałam też o tym na forum Zdrowie kobiety i
      rzeczywiście nigdzie nie ma badań na ten temat. Wiadomo jak działają na kobiety
      ale nie wiadomo czy nie odezwą się u dorastającej dziewczynki - to jednak
      hormony a tak małemu organizmowi nie jest potrzebna duża dawka.
      Ja zrezygnowałam, nie chciałam ryzykować.
    • purzyki Re: cerazette 08.03.04, 09:22
      Ja biorę cerazette już około 8 miesięcy. Nie mam żadnych niekorzystnych
      objawów. Na początku, po około tygodniu brania tabletek, zaczęłam krwawić.
      Trwało to mniej więcej 7 dni i od tamtej pory żadnych krwawień. Ale może się
      zdazyć, że kobieta ma bardzo częste krwawienia i to też jest norma. Wszystko
      zależy od organizmu. Zgadzam się z tym, że zawsze można zrezygnować gdyby coś
      było nie tak. Myślę, że na antykoncepcję naturalną nie ma co liczyć w tym
      momencie ;-)
    • ewelinaz25 Re: cerazette 12.03.04, 18:10
      biorę je co prawda od niedawna, ale czuję się dobrze i nie mam plamień, w
      przeciwieństwie do zastrzyku, który bierze się raz na 3 miesiące - krwawiłam 14
      dni, i bolało mnie w podbrzuszu. dziękuję za taką wygodę. Tabletki o niebo
      lepsze. Ale to wszystko zależy od organizmu, musisz sama spróbować, być może
      zastrzyk byłby dla Ciebie lepszy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka