Dodaj do ulubionych

Wypadanie włosów

17.11.10, 14:22
Witam. Moja córeczka ma 3,5 miesiąca i od jakiegoś czasu zauważyłam że strasznie wypadają mi włosy z głowy. Po myciu wychodzą całe pasma. Jestem przerażona że niedługo wyłysieję. Czy to normalne czy powinnam stosować jakieś tabletki wzmacniające włosy, odżywki, maski? Sama nic nie stosuję bo karmię piersią i nie chce zaszkodzić dziecku. Proszę o rade. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • nillkaa Re: Wypadanie włosów 17.11.10, 14:32
      Mi też strasznie wypadały. A czytałam, że to tak może aż do 6 miesiąca po porodzie :(. Więc postanowiłam jakoś zadziałać.
      Tabletki w moim przypadku też odpadały - bo karmię piersią ( prawie na wszystkich jest to przeciwwskazaniem do ich stosowania). U mnie pomógł szampon Vichy z czerwoną nakrętką - od dwóch tygodni moich włosów wreszcie nie ma na podłodze :)

Widziałam, że teraz np. w aptece DOZ jest w promocji - więc naprawdę wg mnie warto spróbować.
    • mika_p Re: Wypadanie włosów 17.11.10, 16:15
      Normalne, skutki ciąży.

Przeciętny włos żyje około 3 lat i wypada, a na jego miejscu wyrasta następny. W ciązy pod wpływem hormonów włosy przestają wypadać, no a jakieś 3-4 miesiące po porodzie zaczynają znowu - ale wtedy wszystkie, które wypadłyby przez miniony rok, w ciągu paru tygodni.
      Dlatego to tak strasznie wygląda.

Jak ma ci to poprawić humor, to mozesz sobie cuda na włosy nakładać, łykać skrzyp i witaminy, ale tak naprawde to jest kwestia czasu. Jak przestaną wypadac, to zaczną odrastać. W marcu stan tyłem do zachodzącego słonca i spójrz w lustro - zobaczysz aureolę krótkich, nowych włosów :))
      • verenne Re: Wypadanie włosów 17.11.10, 19:55
        Nic dodać, nic ująć.
        Miałam to samo - w ciąży piękne włosy, a potem myślałam, że wyłysieję, ale wyczytałam, że to normalne i minie. Minęło :)
        • green-koala111 Re: Wypadanie włosów 17.11.10, 22:05
          prawda. nic nie łykac, sprzatac włosy ( to najbarsdziej uciążliwe) i przeczekac te 3-4 ,miesiące. mijuz odrastaja :) . Mala ma 7,5 miesiąca
          • pysia.78 Re: Wypadanie włosów 18.11.10, 03:46
            To ja jestem wyjatkowy przypadek-mala ma prawie 11m a mi wlosy wypadaly i wypadaja garsciami.Zostala mi moze 1/3 z tego co mialam-tragedia. badania robilam i wszysto super tylko nie widac tego na glowie...
    • magdak19 Re: Wypadanie włosów 18.11.10, 10:22
      Troche mnie pocieszyłyście. Myśle też nad zmianą fryzury bo teraz mam długie włosy i chciałabym je obciąć do ramion żeby je wzmocnić. Może to da jakiś efekt bo teraz mam kitkę "mysi ogonek".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka