Dodaj do ulubionych

mam gorączkę- co robić?

08.03.11, 14:47
Było 37,5 kilka godz temu, teraz jest 37,8.
Nic mi nie jest, zero bólu gardła, kataru, głowa bolała mnie wczoraj, ale dużo stresów miałam, myślę ze dlatego.
Podejrzewam biustowe atrakcje, mały został przystawiony i nafutrował się po uszy. Ale to tylko moje podejrzenia.
Mogę karmić przy takiej temperaturze?
Obserwuj wątek
    • osesek76 Re: mam gorączkę- co robić? 08.03.11, 14:50
      tak, karmić! Gorączka minie :)
      • mama.rozy Re: mam gorączkę- co robić? 08.03.11, 14:54
        możesz wziąc paracetamol jakby temperatura rosła.dziecku nic nie będzie.
    • kaeira Re: mam gorączkę- co robić? 08.03.11, 15:10
      1. Mozna karmic i przy 40 stopniach.
      2. Czasami robi się zastoj, a na początku go nie czuc/nie widac. Obejrzyj dokładnie biusty, obmacacj je (delikatnie!!!) czy nic nie jest czerwone, bolesne, "wygulone")
      3. Przy zastoju jak najczestsze karmienie jest podstawą terapii! Wskazana jest roznorodnosc pozycji karmienia.
      4. Zamiast paracetamolu lepszy ibuprofen - ma dzialanie przecizapalne. Mozna brac wg normalnego dawkowania na opakowaniu. Nie tlyko możesz, ale powinnaś to brać, jesli jest podejrzenie zastoju/zapalenia.

PS zadzwoń :-)
      • mia_siochi Re: mam gorączkę- co robić? 08.03.11, 15:13
        Odezwę się po baby bluesie ;)
        • titerlitury Re: mam gorączkę- co robić? 08.03.11, 15:26
          wątpię, zeby gorączka była odbiustowa, gdyż zwykle odbiustowa nie bawi się w ceregiele i wali od razy 38-39
          • mia_siochi Re: mam gorączkę- co robić? 08.03.11, 15:32
            Jak mały wyjadł z jednej piersi, to z 38 spadło na 37,5...
            • mia_siochi Re: mam gorączkę- co robić? 08.03.11, 15:32
              Ale się nie upieram.
      • born_to_be_mum Re: mam gorączkę- co robić? 08.03.11, 15:43
        Paracetamol też jest przeciwzapalny. Z Ibuprofenem poczekałabym, aż mały skończy przynajmniej miesiąc (cośtam się jeszcze rozwija i ibuprofen może przeszkadzać, dlatego nie jest wskazany przy karmieniu tak małych dzieci). Tylko nie panikuj jak już łyknęłaś :), jedną tabletką na pewno nie zaszkodzisz :). Poza tym paracetamol jest trochę silniejszy.
        • kaeira Re: mam gorączkę- co robić? 08.03.11, 15:58
          born_to_be_mum napisała:
          > Z Ibuprofenem poczekałabym, aż mały skończy przynajmniej miesiąc (cośtam się jeszcze rozwija
          > i ibuprofen może przeszkadzać, dlatego nie jest wskazany przy karmieniu tak małych dzieci).

Erm, sorry, ale ekspert forum iksdziesiąt razy polecała ibuprofen także matkom noworodków.
          To samo twierdzą wszelkie inne zródla dot laktacji.

Ibuprofen jest na pewno niewskazany w ciąży, może stąd nieporozumienie.
          Podczas karmienia niewskazana jest aspiryna, szczegolnie u matki noworodka i wcześniaka. Także niewskazana jest pyralgina.
          Natomiast ibuprofen i paracetamol są calkowicie bezpieczne i mozna jest stosować normalnie.

Przykładowy cytat z poprzedniej ekspert:
          monika_staszewska 16.02.09, 15:01
          Ibuprofen jest dopuszczony do stosowania w czasie karmienia piersią
          (np. a w czasie zapalenia piersi bywa lekiem z wyboru), wiec może
          Pani spać spokojnie, a w razie konieczności go stosować."
          • born_to_be_mum Re: mam gorączkę- co robić? 08.03.11, 16:23
            A to sorry, tak daleko nie dotarłam, a coś mi świtało, że ten ibuprofen to na początku nie :).
    • kaeira Re: mam gorączkę- co robić? 08.03.11, 15:41
      Jeszcze:
      Objętość (nie jakość) mleka może (nie musi) się zmniejszyć przejściowo jeśli jest się odwodnioną od wysokiej gorączki, wymiotów, albo bardzo osłabioną. Wtedy czasami dziecko sie wkurza przy piersi, robi cyrki, itp.

Jak ktoś jest zestresowany, zmęczony, ma osobnicze tendencje, itd nawet niezbyt wysoka goraczka moze odwodnic. Dlatego pamiętaj o piciu! Nie na silę ale o zaspokajaniu pragnienia. Najlepiej cały czas woda pod ręką. No i maksimum odpoczynku.

Jakby co, regularne ssanie dziecka zawsze takie coś szybko naprawia.
    • mia_siochi Re: mam gorączkę- co robić? 08.03.11, 20:48
      2 tabletki ibuprofenu, 1 paracetamolu, 20 min gorącego prysznica, młody nafutrowany po uszy i szczęsliwy. Efekt- 36,3.
      Dziękuję za pomoc :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka