Dodaj do ulubionych

Dokarmiać? 3 centyl

11.03.11, 09:26
Moja córka ma 4,5 miesiaca. W ciagu ostatnich 6 tygodni przebrala bardzo malo na wadze bo tylko 450 gr . Wazy teraz 5,700. Waga urodzeniowa 3,300. Po wczorajszej wizycie u lekarza (szczepienie) pani doktor stwierdzila, ze zdecydowanie za malo przybrala na wadze. I nakazala zdecydowanie dokarmiac juz kaszkami lub innymi daniami.
Karmie tylko piersia. Nie jestem specjalnie przekonana do dokarmiania. Nowe dania chcialam wprowadzac po 6 miesiacu.
Dodam jeszcze, ze wagowa jest to 3 centyl ale za to wzrostem jest powyzej 75 centyla.
Czy taka rozbieznosc w centylach jest powodem do dokarmiania?
Obserwuj wątek
    • basiak36 Re: Dokarmiać? 3 centyl 11.03.11, 09:42
      Przede wszystkim, jakie sa przyrosty wagowe od urodzenia? Po kolei, wszystkie:)
      Czy dziecko ssie smoczka, jest dopajanie, chorowalo, etc?
      • terpuka Re: Dokarmiać? 3 centyl 11.03.11, 10:11
        no i wedle których siatek jest na 3 centylu?? tych w książeczce czy who???
        • dagmara-k Re: Dokarmiać? 3 centyl 11.03.11, 10:17
          i jaka waga spadkowa
    • alis82 Re: Dokarmiać? 3 centyl 11.03.11, 11:53
      A moze czesciej karm w nocy?
    • agusia.24 Re: Dokarmiać? 3 centyl 11.03.11, 12:09
      Twoja córeczka wg.siatek WHO jest blisko 15 centyla, do 3 jej daleko, karm częściej piersią jeśli rzeczywiście w tym okresie gorzej przybierała i zważ za 2,3 tyg. może po prostu przyrosty już zwolniły, mój synek też po 4 msc. zaczął mniej przybierać
      • a-bara Re: Dokarmiać? 3 centyl 11.03.11, 15:20
        Centyl ustalowy wg siatki w ksiazeczce zdrowia.
        Urodzona z waga 3,300, najwiekszy spadek do 3,050.
        W wieku 6 tygodni wazyla 4,500
        w wieku 10 tygodni wazyla 5,350.
        Teraz widze , ze nawet sie pomylilam bo przybrala na wadze 350 a nie 450 gramow.
        W nocy karmie czesto , bywa ze budzi sie co 2 godziny. W ciagu dnia tez dosyc czesto ssie. Nie wyglada na glodna:)
        Smoczka uzywamy jak jest bardzo niespokojna i wieczorem do zasypiania.
    • aleksandra1357 Re: Dokarmiać? 3 centyl 11.03.11, 15:23
      Mój ważył jeszcze mniej. Nie dokarmiałam, ale wprowadziłam wcześnie zupkę, nie wiem, czy słusznie.
      Moim zdaniem nie musisz dokarmiać, jeśli dziecko jest zdrowe, energiczne, dobrze śpi i dobrze się rozwija. Jeśli będzie bardzo chuda, to ja bym zapodała łyżką coś, nie mleko modyfikowane, tylko jakieś fajne kaszki, zupki (konkretne, z tłuszczem) itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka