Dodaj do ulubionych

nie lubi mleka?

18.03.11, 11:54
od ok. 2 miesięcy mam problem z nakarmieniem małego. Do tej pory udawało mi się go przystawiać na chwilę przed zaśnięciem i dokarmiać mlekiem ściągniętym ale od ok tygodnia jest zdecydowane nie dla mleka. Jada więc raz dziennie sinlac i w nocy 2 razy pierś na półspiocha. Poza tym je obiad z mięskiem, dostaje herbatkę, sok rozcieńczony wodą i owoc na podwieczorek. Czy to mu wystarczy? Najbardziej boli mie to że próbuje go przystawić do piersi a on płacze i się odpycha po czym wkłada paluszki do buzi i woła "amam". Zamierzałam go karmić długo, puki będzie chciał, a on już nie chce... Przez to wszystko mam wrażenie że mleka mam coraz mniej, na ściąganie nie bardzo mam czas. Karmienie mm nie wchodzi w gre bo mały ma alergię, nutramigenu nie tknie. Co ja mam robić?!
Obserwuj wątek
    • monia76 Re: nie lubi mleka? 18.03.11, 16:11
      nie bardzo rozumiem - od począku masz problemy z karmieniem piersią i odciągasz podając butelką czy łączysz kp z podawaniem butelki? generalnie 'karmienie mieszane' (pierś + butelka) na dłuższą metę nie działa. wiele mam pisze, że ich dzieci to akceptowały, ale szybko okazuje się, że takie karmienie piersią kończyło się sporo przed ukończeniem przez dziecko pierwszego roku. napisz coś więcej o waszej sytuacji i jak to jest z tym odciąganiem i karmieniem butelką.
      • mama-osama Re: nie lubi mleka? 18.03.11, 18:59
        generalnie najpierw staram się podać pierś ale nawet jak młody łaskawie zacznie ssać to po kilku sekundach odwraca głowę, odpycha się, płacze. Wtedy podaję mu moje mleko z kubka z dziubkiem albo ze kubka zwykłego (zależy ile mam czasu na karmienie, czy mam kogoś do pomocy itp.). Ale ostatnio nawet w ten sposób nie chce. Robiłam eksperyment z butlą ale tylko gryzie smoka. Bardzo mnie ten sposób karmienia męczy,mam troje dzieci a ciągle tylko Pawła karmię albo mleko ściągam... W nocy ładnie je z piersi 2-3 razy. Próbowałam karmić na leżąco w przyciemnionym pokoju-bez skutku. Pediatra obadał zlecił badania-wyszło że zdrowy i stwierdził że albo dziecku szkoda czasu na ssanie albo mleko mu nie smakuje... Dodam że generalnie mało je, w ostatnim miesiącu przybrał 460g.
        • joaska7 Re: nie lubi mleka? 18.03.11, 20:52
          460 gram przez miesiąc to jest mało? W drugim półroczu dzieci przybierają po 200-300 gram, i to jest norma, więc powiedziałabym, że twój synek rewelacyjnie przybrał :) Moja córeczka też się odpycha jak już nie chce i też ssie bardzo krótko, czasem dłużej do drzemek. Zawsze się tym stresowałam, ale nie do tego stopnia, żeby pomyśleć, że się odstawia. Podobno dzieci w tym wieku potrafią wypić w pół minuty niezłą porcyjkę (tak twierdzi była ekspert tego forum p. Monika Staszewska). Więc pewnie Twój synek jednak coś tam zjada, skoro tak ładnie przybiera. Ale może też być tak, że jest trochę gorzej, bo mu idą zęby. Moja córeczka, jak się tak odpycha, zwykle przy prawej piersi, to ja ją jeszcze próbuję karmić spod pachy, jak mi się wydaje, że mega krótko ssała. Zwykle jeszcze coś possie. Może spróbuj zmienic pozycję.
        • monia76 Re: nie lubi mleka? 19.03.11, 21:09
          co za bzdura z tym nielubieniem mleka. on nie zna innego smaku, nie ma opcji, że nie lubi. niemowlęta bywają niespokojne przy piersi z wielu powodów - boli go brzuszek, ma nadmiar bodźców, jest zmęczony itd. myślę, że najwięcej problemów powoduje mącenie dziecku w głowie ciągłymi zmianami sposobu karmienia. moja rada jest taka, aby przerzucić się tylko na pierś i zapomnieć narazie o kubeczkach, smoczkach i odciąganiu. na początku może być trudno, mały może się buntować, ale wytrzymaj. niepokój i miotanie się przy piersi na pewnym etapie jest normalne - próbuj wtedy zmieniać pierś, odbić synka, ponosić, pobujać.
    • malwina.okrzesik Re: nie lubi mleka? 22.03.11, 12:26
      Plyny: soki, herbatki zmniejszają apetyt na pierś. Może zamiast podawać mu to picie przystawić do piersi. Wtedy pierś będzie częściej pobudzana i laktacja się zwiększy? I kontakt z butelką będzie ograniczony.
      powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka