Dodaj do ulubionych

Zaczęła bardzo mało przybierać

30.03.11, 22:46
Coś mnie tknęło i poszłam dzisiaj z małą do przychodni aby ją zważyć. Dziś kończy 10tyg, waży 4130 (najniższa 2720). Przez ostatnie 4 tygodnie przybrała 200 gram! Jest poniżej 3go centyla. Jestem całkowicie załamana. Je 8-10 razy na dobę (prowadzę zapiski), kupy strzela aż miło, a tu taka przykra niespodzianka. Za dwa tygodnie mamy szczepienie, przez ten czas mam obserwować.
Tośka nadal ulewa, do tego podejrzewam refluks, ale największą winą obarczam smoczek. Ciągnie go od ok. 4 tygodni, juz po kilku dniach zaczęła łapać źle pierś, ale ładnie opróżniała (tak mi się wydawało przynajmniej , bo zostawiała pustą). Teraz często zadowala się tym co idzie lekko, po to kaloryczne mleko nawet nie sięga.
Niestety byłam chora, trafiłam do szpitala i mamę zastąpili smokiem, efekt jak widać.
Czy jest szansa na to, by przywrócić prawidłowy odruch ssania? Mała łapie tylko czubek piersi, jak ją narzucam, zaczyna się krztusić i nie zasysa.
Od kilku dni piersi mam miękkie, obawiam się, że laktacja staje.
Planuję zrobić maraton z piersią, ale co to da, skoro mi jej nie chce dobrze złapać?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Zaczęła bardzo mało przybierać 30.03.11, 22:58
      Zacznij od wyrzucenia smoczka. Doslownie, nie bedzie kusilo, zeby go dac dziecku. Poza tym cierpliwie piers, do skutku.
      • bianna Re: Zaczęła bardzo mało przybierać 30.03.11, 23:01
        To już wiem, smok idzie do śmieci. Ale jak wrócić do prawidłowego ssania?
        Mała źle układa usta, zawija górną wargę do środka, dolnej nie wywija. No i zamiast otwierać usta, zaczęła robić dziubek. Muszę się nieźle nagimnastykować, by w ogóle chciała jeść.
        • mad_die Re: Zaczęła bardzo mało przybierać 30.03.11, 23:13
          Tutaj link:
          nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=75:when-latching&catid=5:information&Itemid=17
          Tak prawidlowo przystawiaj.
          A żeby otworzyła buzię, to najpierw posmeraj brodawką po policzku lub nosie, lub i tu i tu. Poczekaj jak otworzy buzię szeroko i wtedy nałóż małą na pierś. Nie odwrotnie. Ty nakieruj główkę dziecka na pierś, nie wtykaj piersi do buzi. Możesz rownież pokazać sama małej, jak ma otworzyć buźkę, albo najlepiej rób i to i to :)
          Zeby wywinęła wargi, po prostu je troszkę odwiń podczas ssania - z czasem zacznie lapać dobrze. Górną ciężej odwinąć, ale jak dobrze nałożysz na pierś, powinna ładnie zlapać otoczkę. Żeby odwinac dolną, naciśnij lekko na bródkę małej. Denerwuje się zabiegami korygującymi? Odłacz od piersi, uspokój i znowu to samo. Wiem, trzeba cierpliwości i czasu, ale co Ci zostało?
          No to powodzenia! :)
          • bianna Re: Zaczęła bardzo mało przybierać 30.03.11, 23:42
            Bardzo dziękuję za radę :)
            Wcześniej nie było problemu z przystawianiem, zarzucałam małą na pierś i ładnie łapała, usteczka wywijała, waga rosła.
            Powalczymy, zobaczymy. Jutro umówię się na wizytę z doradcą. Przyjedzie i może mi coś doradzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka