ol_ena
12.05.11, 11:49
Czy mleko matki może dziecku szkodzić - w sensie: uczulać, być przyczyną bólu brzuszka i niespokojnych nocy?
Karmiąc, stosowałam bardzo restrykcyjną dietę (nie od razu, drogą prób i błędów musiałam rezygnować z wielu produktów). Bez mleka, bez jakichkolwiek produktów powodujących wzdęcia. Pod koniec karmienia piersią (6 miesiąc życia dziecka) dieta mojej córki składała się głównie z produktu mlekozastępczego (musiałam ją dokarmiać od 4 miesiąca z powodu niedowagi). Piersią karmiona była tylko do uśnięcia i w nocy (to było jej "na żądanie"), naprawdę malutko wypijała tego mojego mleka, ja nadal byłam na diecie. Mimo to córka wiecznie budziła się w nocy z bólem brzuszka, była niespokojna.Powodem nie mógł być głód, jak wcześniej (tj. przed 4 miesiącem, kiedy karmiłam ją tylko piersią), gdyż wypijała na noc dość sporo mm.
Wszystko minęło jak ręką odjął, odkąd przestałam karmić. Córka (obecnie 9 miesięcy) je te produkty, które wcześniej, zjedzone przeze mnie były "podejrzane" jako powodujące bóle brzuszka (np. brokuły, kalafior, por). Nic jej się po nich nie dzieje.
Pytam z ciekawości i "na przyszłość" - "problemy" związane z karmieniem piersią już mnie nie dotyczą, przynajmniej do czasu urodzenia drugiego dziecka (które jest w nie tak znów odległych planach).
Próbuję dociec powodów moich problemów z karmieniem.