16.05.11, 17:31
Witam! Pisze do Pani ponieważ niewiem skąd u mnie siara, jesli w ogóle to to. otóż jestem mamą połtora roku, 9 m-cy temu przestałam karmic piersią ( z powodu operacji, pobytu w szpitalu i antybiotykow-nie bralam tab.na zatrzymanie laktacji, pokarm sam mi zanikł), aczkolwiek córka wówczas piła takze mleko z butelki, jadła inne stałe posiłki wiec moje karmienie piersia było zazwyczaj tylko w nocy. Okres spóźnia mi sie prawie dwa m-ce (zawsze mialam nieregularne) , tydzien temu robilam test ciążowy lecz druga kreska wyszła bardzo słabo ( w sumie to mąż jej niewidział tylko ja ją dostrzegałam przy dobrym świetle). Chciałam powtórzyc test za kilka dni, ale teraz co innego zaprzątało moją głowe: od trzech dni z sutków wydobywa mi sie siara, w zasadzie to biało przezroczysty płyn.niewiem co o tym myslec?! prosze o porade.pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • lumierin Re: Siara? 16.05.11, 18:45
      A może masz wysoki poziom prolaktyny?
      Ja miałam ten problem i właśnie pojawiało mi się mleko w piersiach.
      Może zbadaj hormony... no chyba że jesteś w ciąży :)
    • malwina.okrzesik Re: Siara? 19.05.11, 00:29
      Być może jest Pani w ciąży. Nabłonek w pęchęrzykach mlecznych uzyskuje właściwości wydzielnicze (czyli zdolność do produkowania siary) ok. 16 tygodnia ciąży.
      Zatem jeśli to ciąża to raczej "rozkręcona" :-).
      pozdrawiam.
      • oolaa1989 Re: Siara? 20.05.11, 18:09
        Witam jeszcze raz, dziekuje za poprzednią odpowiedz. Pisze jeszcze raz poniewaz zrobilam jeszcze dwa dotkowe testy i wynika z nich ze jednak jestem w ciąży. ;) Zastanawia mnie jednak czy aby napewno mozliwe ze juz ok. 5 tyg. wydziela sie siara-czy wszystko ze mna i z płodem w porządku? z moich wyliczen wynika ze jestem ok piec tyg. w ciązy, mieszkam w irlandii, idąc do lekarza przyjma wiadomosc i zapisza sobie to ale nic wiecej nie zrobia do trzeciego m-ca, stad moje pytania czy wszystko w porzadku ze mna i z dzidziusiem bo jesli ta siara mialaby oznaczac ze cos sie dzieje nie tak to musialabym sie umówic do innego, najprawdopodobniej do polskiego lekarza, a z drugiej strony nie wiem czy przypadkiem nie panikuje( zapewne tak). stad moje pytanie: CZY TO W PORZADKU SKORO BEDAC W 5 TYG. JEST SIARA?
        • terpuka Re: Siara? 20.05.11, 18:18
          skoro okres spóźnia się ok 2 mce to nie może być w 5 tyg??
          tygodnie ciąży liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki ( bo to jest termin łatwy do ustalenia w przeciwieństwie do terminu owulacji)
          przy założeniu 28 dniowego cyklu to będzie ok 12 tyg :)
          gratuluję :)
          • oolaa1989 Re: Siara? 20.05.11, 21:23
            No tak, ja sobie wyliczałam "książkowy" termin owulacji, jak Pani napisała jest trudny do ustalenia i stąd wyszlo mi 5 tyg. a w sumie to juz sama nie wiem skąd .Tak czy siak... Skoro tak to ja jednak już pójde do lekarza. Dziekuje bardzo za odpowiedzi i ...za gratulacje. ;) pozdrawiamy
        • mika_p Re: Siara? 20.05.11, 21:42
          Znam przypadki, kiedy siara była pierwszym objawem ciąży, nawet sprzed testu. Laktacja była taka świeżo wygaszona po kilku miesiącach od odstawieina. I znienacka pojawiła sie siara. I po kilku dniach test potwierdził ciążę.
        • malwina.okrzesik Re: Siara? 25.05.11, 14:59
          Wytwarzanie siary jest objawem prawidłowym, nie ma się czym martwić, to stan fizjologiczny. Najprawdopodobniej pęcherzyki zaczeły pracować ciut wcześniej, "niepodręcznikowo", ale to w Pani wypadku jest bez znaczenia.
          Jeśli nie jest znana data owulacji, do określenie przewidywanego termiu porodu najlepsze jest wczesne USG (do 12 tyg ciązy).
          Również przekazuję gratulacje i pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka