Dodaj do ulubionych

delicol , sabsimplex i nutriton - można razem ????

03.06.11, 20:20
Witam
Czy mogę jednocześnie podawać delicol , sabsimplex i nutriton mojemu 9 tygodniowemu dziecku ????

Strasznie się męczy , ma napadowe bóle w trakcie karmienia piersią , po karmieniu płacze prawie cały aż umęczony uśnie :-( .
Sab simplex zaczełam podawać od wczoraj ale płacze póki co jeszcze bardziej ( nawet nie wiem czy nadal kontynuować ..... )
Delicol podaje bez potwierdzenia w badaniach że to jest nietolerancja laktozy ( nie wykonują u nas takich badań niestety ) , natomiast nutritonem zagęszczam bo malutki ma refluks ( stwierdzone w badaniu usg ) .. Boję się że to za dużo jak na takiego malucha stąd moje pytanie czy mogę to podawać wszystko jednocześnie ( sab po 15 kropli, delicol po 5 kropli , nutriton 1 miarka i wszystko za każdym razem podczas karmienia piersią co 3 godziny ) ; do tego dochodzą witaminy d +k ( odstawione przez okres dwóch tygodni w celu sprawdzenia czy mały na nie tak żle nie reaguje czasem - ale nie ma różnicy w zachowaniu wobec tego powróciłam do ich podawania )

kupiłam gripe water ale póki co podaję sab simplex.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: delicol , sabsimplex i nutriton - można razem 03.06.11, 20:27
      Ghm... Jak podajesz nutriton?
      i czy mały zna smoczki?
      Jak technika ssania?
      Odbijasz w czasie karmienia i po?
      Jak przybiera na wadze? Jak kupy i siki?
      • bastka79 Re: delicol , sabsimplex i nutriton - można razem 03.06.11, 20:50
        nutriton podaję do odciągniętego mleka ( około 10 ml ) wsypuję do tego łyżeczkę i dodaję krople delicol .
        Mały zna smoczek :-( , bez niego w chwili obecnej chyba by już było ciężko
        co do techniki ssania to sama nie wiem , są karmienia że ssie ładnie i spokojnie ale jak zaczyna mu coś doskwierać i zaczyna się prężyć , wymachiwać kończynami ( zwłaszcza nóżki tak silnie podkurcza i prostuje , odrywa się od sutka i znów łapie go nerwowo , kręci głową na boki i do przodu i do tyłu , w końcu zaczyna płakać ...... to ssanie jest tak chaotyczne i nerwowe że aż słyszę jak połyka powietrze )
        odbijam w trakcie karmienia jak tylko zauważę pierwszy niepokój , odbijam po karmieniu , na osiem karmień bywa że jedno wypadnie bez beku ( zwłaszcza w nocy )

kupki zaczął robić co 10 dni ( dwa razy wspomogłam się czopkiem ) ostatnią zrobił sam po 6 dniach . konsystencja śmietany, żółte)
        co każde karmienie dość mokra pieluszka

popadłam w paranoję i nawet zaczełam orientacyjnie sprawdzać ile zjada z piersi ( brzmi śmiesznie ale ważę go przed karmieniem i po ) wychodzi mi ze średnio zjada 90ml ...

waga urodzeniowa 3420 ( spadek do 3190 ) . w chwili obecnej 5900. skończony 9 tydzień .
        w ostatnim czasie przybiera około 150/170 na tydzień
    • bastka79 Re: delicol , sabsimplex i nutriton - można razem 03.06.11, 22:53
      dodam że ssanie przez mojego malucha jest zupełnie bezbolesne ( raczej coś w rodzaju lekkiego masażu sutka ) .
      chciałam zapytać jeszcze czy karmienie ma się odbywać z obu piersi czy z jednej ??
      wiem że niemowlę spokojne samo zdecyduje kiedy ma dość , mój synek jest przez prawie cały dzień BARDZO nerwowy , tak jakby pobudzony , płacze , i jeżeli karmienie przebiega z użyciem suszarki ( przy jej odgłosie się uspokaja i w miarę spokojnie zjada ) to jest w stanie opróżnić obie piersi , jeżeli bez suszarki to nie chce drugiej . czy zje z jednej czy z dwóch to i tak płacze po karmieniu i tak :-( . lekarz zasugerował karmienie z jednej ze względu m.innymi na laktozę w fazie początkowej .

czy smoczek uspokajacz ( w użyciu cały dzień bo się go domaga już jak płacze , a do piersi jak przystawiam to jeszcze bardziej wtedy wrzeszczy i nawet nie chce złapać sutka ) mógł doprowadzić do płaczu prawie przez cały dzień ( tzn jak nie śpi to prawie zawsze płacze . płacz jest napadowy po chwili przechodzący w ciągły ) powiem szczerze że jak zaczyna bardzo płakać , wręcz wrzeszczeć to tylko smoczek go odrobinę uspokaja ( ciągnie go wtedy tak mocno że mało co go nie zje ) . jak chcę przystawić do piersi to się odpycha !

mam już mętlik w głowie :-(
      • mad_die Re: delicol , sabsimplex i nutriton - można razem 04.06.11, 08:27
        Wiesz, a oprócz smoczka nic nie pomaga na te płacze? Noszenie, tulenie, chustowanie, masaż brzuszka, noszenie brzuchem do dołu?
        Od kiedy zna smoczek?
        Ja wielbicielką smoczków nie jestem i jeśli dziecko się tak zachowuje, to pierwsze co radzę, to pozbycie się uspokajacza. Bo bez niego da się żyć, wiele mam to potwierdzi - w tym ja, gdzie dwójka moja smoczka w życiu w buzi nie miała, jestem sama w domu od 8 do 18, dom, dzieci, zakupy, obiad na glowie. Wydawać by się moglo, że smoczek mnie uratuje, nie? Ale znając z forum i zycia, jak dzieci potrafią piersią wzgardzić na rzecz smoczka, wolałam nie ryzykować.

Więc Tobie radzę to samo - wyrzuć smoczek, rownież, a może przede wszystkim, ze swojej glowy. I bedzie Wam lepiej.
        Technikę ssania popraw, bo ssanie ma być nieodczuwalne, nie możesz czuc nic, jak uścisk dloni - po prostu neutrealne ma być. Lekki masaż odczuwasz? To źle wg mnie, choć zalezy co kto uważa za lekki masaż...

I karmienie ma być tak, jak maluch chce. Z tym wyjątkiem, że dziecko które nie zna smoczka, reguluje sobie samo ssanie, na odzywcze i nieodżywcze, a dziecko, które zna smoczek - nie dość, że może źle ssać, to jeszcze przy piersi spędza mniej czasu, bo tak jak Twoje - woli smoczek.
        Ja bym dawała pierś jedna po drugiej, aby karmienie trwało jak najdluzej. Również usypiała przy piersi, uspokajała piersią. Wiem, teraz bedzie Ci trudno, ale myślę, ze to jedyny sposób na pozbycie się tych płaczów.

Aha, mały nie ma żadnej asymetrii? Wzmożonego napięcia? Infekcji?
        • bastka79 Re: delicol , sabsimplex i nutriton - można razem 04.06.11, 11:51
          karmienie średnio trwa 30 minut . co do tego masażu to chodziło mi o to że czuję tylko jak delikatnie dotyka sutka . Badanie moczu nie wykazało żadnej infekcji ( posiew )
          natomiast zauważyłam niepokojący objaw : leżąc na brzuchu po podniesieniu głowy za chwilę przewraca się na prawy bok . Dodatkowo ma tendencję do trzymania głowy w jedną stronę ( w prawo ) i do odginania do tyłu . jego ciałko w pozycji pionowej ( przy odbijaniu ) z reguły jest "sztywne " .... zacznę szukać dobrego neurologa
          • hanusina_mama Re: delicol , sabsimplex i nutriton - można razem 04.06.11, 12:19
            A może zamiast szukać neurologa, najpierw spróbuj np zamienić strony łóżeczka, częściej kłaść na drugi bok itp., głaszcz, masuj. U nas pomogło.
          • mad_die Re: delicol , sabsimplex i nutriton - można razem 04.06.11, 22:17
            Jesli sie przewraca na prawy bok - stymuluj żeby się na lewy przewracał - czyli po prostu się turlaj z nim :)
            Jesli głowkę w jedna strone trzyma, to po drugiej stronie daj coś ciekawego do patrzenia, sama się kładź po lewej stronie - stymuluj równomiernie obydwie strony. Zmieniaj strony łózeczka - jeden tydzień niech śpi/lezy w jednym końcu, glówką w jedną stronę, drugi tydzień w drugim końcu, glówką w druga stronę.
            Odginanie się do tyłu jest ok, po prostu nie noś go na prosto, tylko raczej w pozycji fasolki, na brzuchu, na rameiniu, lub przewieszonego przez ramię.
          • dominika-g83 Re: delicol , sabsimplex i nutriton - można razem 03.07.11, 22:35
            Witam,

problemy, które Pani opisuje mogą być związane ze wzmożonym napięciem nerwowym i asymetrią. Moja córka ma to samo. Proszę znaleźć dobrego neurologa i jak najszybciej zapisać dziecko na rehabilitację.
    • aniaurszula Re: delicol , sabsimplex i nutriton - można razem 03.06.11, 23:01
      nie wiem czy wszystko mozna łaczyć ale wiem jedno sab simpleks jest trochę przereklamowany, dzieciom w naszej rodzinie nie pomagal.w naszym miescie tych kropli nie dostanie sie w aptece, kupuje sie go w gubenie, po doświadczeniach z kolka u starszej podawalam jej espumisan i plantex ktory tylko pomagal gdy młodsza pierwszy raz miala atak , od razu wypad do niemiec i kupno tych kropli, odstawiłam espumisan , podawałam sab simpleks i sie okazała ze mala bardziaj placze, to wrociłam do espumisanu i sie polepszylo, ja piłam herbatke hipp dla karmiacych, wyeliminowałam czekolade,kawe i jeszcze jedno za duzo specyfików tez obciąza brzuszek musisz wybrac jeden środek na wzdęcia i nie mieszać ich a z tego co wiem kolka to nie tylko wzdęcia, ale otym to mozna poczytać w internecie a jesli kolka ma właśnie to drugie podłoze to zaden środek nie pomoze tylko czas a mija po skaczeniu 3 mca
    • mrs.t Re: delicol , sabsimplex i nutriton - można razem 04.06.11, 14:01

> Czy mogę jednocześnie podawać delicol , sabsimplex i nutriton mojemu 9 tygodnio
      > wemu dziecku ????

moc to wszystko mozna, ale na boga czy naprawde to specyfiki obojetne dla 9cio(!)tygodniowego malucha? :( przeciez to sa leki, bez konsultacji z dobrym lekarzem, moze dorada laktacyjnym w ogole .. dobrze ze robisz badania,
      ale moze probowac tez jak dziewczyny pisza z noszeniem, masowaniem brzuszka (forum.gazeta.pl/forum/w,570,117242872,117340534,Re_problem_z_kupka.html)

i obserwuj reakcje dziecka na butelke/piers, i ssanie
    • basiak36 Re: delicol , sabsimplex i nutriton - można razem 03.07.11, 22:45
      Czy refluks mial wplyw na przybory wagowe?
      Bo to wyglada na takie zamkniete kolo, dziecko ssie smoczka, ssie przez to gorzej piers, co za tym idzie polyka wiecej powietrza, ma wiecej gazow, gorzej ssie. Wystarczy zeby dziecko mialo bole i dyskomfort.
      Czy probowalas szukac pomocy aby poprawic technike ssania dziecka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka