Dodaj do ulubionych

Ratunku bo wyłysieje:(

28.07.11, 14:51
Dziewczyny mój synek ma roczek karmie go piersią.
2 sierpnia minie rowno rok od cc.
Po ok.6 miesiacach dostalam pierwszej miesiaczki bylo to w sumie plamienie kilka dni,potem nie mialm jje przez 2 miesiace nastepnie przyszla po 2 miesiacach dostalam normalnej m trwającej 5 dni,nastepnie znowu nie mialam i dostalam teraz po 1,5 miesiacu najpierw mialam ja 5 dni i byla normalna nie obfita.
Teraz po 8 dniach od skonczenia tamtej dostalam znowu trwala 4 dni ale dwa byly bardzo obfite,pierwszego dnia po wstaniu z łóżka mialam wrecz lekki krwotok.
Cholernie wypadają mi wlosy garsciami codzien przy myciu wyjmuje ich mnóstwo.
Porobily mi się zajady,opryszczka złapałam teraz jakąs infekcje wirusową ,katar,gardło,zapalenie pęcherza i łzawiące oko.
Miałam robioną morfologie niby jest ok żelazo też w normie.
Wyszlo tylko wysokie wbc ale to ten stan zapalny woku.
Jakis miesiac temu skonczylam sie odchudzac schudlam ponad 10 kg w 2 miesiace.
Biore centrum materne te witaminy.
Zastanawiam sie czy nie wybrac sie do endokrynolog albo gina.
Chce jeszcze ze 3 miesiace pokarmic małego.
Obserwuj wątek
    • bodrum1981 prosta sprawa 28.07.11, 21:25
      morfologia to mało. Koniecznie trzeba spr tarczycę -TSH, ft 3 i ft4{wolne hormony}, usg tarczycy i w razie TSH podwyższonego i złego usg {obniżona echogeniczność, lub generalnie z zalecenia dr -przeciwciała tarczycowe TG i TPO}. I zaznaczam tzw. TSH w normie to nie znaczy, że to jest dobre TSH! Badania warto zrobic na własną rękę -prywatne{tańsze, są sa -podzwoń do paru porównaj ceny} i iść do dobrego, spr, poleconego ENDOKRYNOLOGA! Na NFZ tych badań nie dostaniesz a jak to tarczyca to samo się to nie unormuje a te badania są niezbędne aby stw. co jest grane czy coś jest nie tak. Norma jest do 4-5 a dobre TSH to niskie. Dla zdrowych ludzi to jest ono na poziomie1-1,5 powyżej 2 już obliguje do robienia wolnych a potem ewentualnie do monitorowania i wdrożenia leczenia. + wywiad lekarski{objawy}
      Powinnaś mieć także takie badania jak
      mocz
      cukier
      elektrolity
      magnez
      potas
      wapń
      OB lub CRP
      Spr to sobie bo lekarz może Cię olać gorzej jak ty sama to zrobisz.
      Zamiast jeść suplementy -przebadaj się, wzbogać dietę/odżywianie w owoce/warzywa sezonowe, pij więcej wody mniej herbaty/kawy-czy dieta Twoja była drastyczna czy zbilansowana? 10kg w tak krótkim czasie to dużo-pytanie tylko czy to było rozsądne? Spr to i idż do endokrynologa z wynikami! I pamiętaj TSH 2 coś i 3 coś to nie jest dobre TSH!
      Ewentualnie pozostanie Ci trycholog-włosy ale wpierw te badania.
    • aniaurszula Re: Ratunku bo wyłysieje:( 29.07.11, 12:58
      jak sie tak szaleje z odchudzaniem to masz skutki, ja jem normalnie a wlosy leca garsciami, jestes szczupla ale przyplacilas to gorszym wygladem
    • 1mzeta Re: Ratunku bo wyłysieje:( 29.07.11, 22:07
      No dobra- oprócz tego,że to trochę nie rozsądne zgubić 10 kg w dwa miesiące i masz skutki w postaci wypadania włosów- napisz mi jak to zrobiłaś- serio bardzo proszę bo potrzebuję się trochę pozbyć z wagi.

Kup sobie coś ze skrzypem- najlepiej skrzypowita i łykaj dziennie. Mnie pomogło w okresie poporodowym- szybciej włosy mi odrastały bo co miało wypaść to i tak wypadało. Można brać podczas KP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka