failte
20.08.11, 10:18
Pani Malwino!
Chciałam poprosić o rozwianie kilku wątpliwości.
Mój Synek skończył 16 mcy, jest nadal na piersi plus na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Generalnie nie jada innego mleka oprócz piersi , choć czasami (1-2 x w tyg) dostaje kaszkę albo płatki kukurydziane z Bebilonem Pepti.
Rozwija się bdb, nie choruje, b.ładnie przybiera i nadal tzryma się w 75 centylu (od 1 mca życia).
Mam wątpliwość, zasianą przed 3 mcami w przychodni - czy on dostaje wystarczająco dużo wapnia? Lekarka kazała podawac dodatkowo Pepti codziennie, z powodu tylko takiego, ze karmię piersią i Synek nie dostaje nabiału ani mm. Ale on mm nie znosi, rzuca kubeczkiem, w potrawach generalnie wyczuwa i pluje (choc generalnie apetyt ma niezgorszy), trochę się gimnastykuję, zeby mu 1-2 x w tyg. przemycic. Mam to robić, czy to bez sensu?
Drugie pytanie dot. ekspozycji na nabiał. Robię co 2 mce prowokację, podając masełko lub jogurt. Przedostatnio była wysypka plus atopowa skóra w 2 h po podaniu. W ub. tygodniu (ostatnia prowokacja - masełko) wystapiła wysypka na buzi, pod kolankami, na uszkach, kilka wyprysków na klatce piersiowej i wokóół odbytu plus przez 2 dni kupa była lekko rozmiękczona (rozwolniona to za dużo powiedziane, ale nie była to kupka "normalna") i miała zapach kwaśny, silnie biegunkowy. Po 2 dniach, po wystąpieniu objawów, zaprzestałam podawania masełka. Tymczasem mija 4 dzień od zaprzestania, mamy codziennie 2 kupy, w tym pierwsza zwykle normalna, a druga o konsystencji normalnej, ale o wstrętnie kwaśnym, biegunkowym zapachu. Czy to efekt tej ekspozycji? Coś mu podac? Lacido Baby etc?
I czy ja sama mogę jeśc przetwory? Pic mleko? Zaprzyjaźniony laryngolog-alergolog twierdzi, ze absolutnie nie, ze go tym alergizuję, ale pijam czsaem mleko do kawy, jadam jogurty i sery i mały nie ma śladów uczulenia na to w moim pokarmie. Co zrobić?
Z góry dziękuję!
failte