Dodaj do ulubionych

za duzy przyrost wagi

01.09.11, 19:28
Nasza córka skończyła dzisiaj 1 miesiąc. Urodziła się z wagą 3450 natomiast dzisiaj waga pokazała 4900. Karmie Małą piersią na żądanie średnio co 2-3 godziny, w nocy zdarzają się przerwy nawet 5 godzinne. według norm przyrost jest za duży. Czy powinnam się martwić? Może rzadziej przystawiać i dopajać wodą??Nasz lekarz jest na urlopie wróci za 2 tygodnie a ja powoli zaczynam się martwić.
Obserwuj wątek
    • lumierin Re: za duzy przyrost wagi 01.09.11, 19:34
      Jak pogrzebiesz troszkę na forum to znajdziesz dużo wątków na temat tego ze nie ma górnych granic przyrostów wagi na piersi.
      Twoja córeczka pięknie rośnie, nic tylko się cieszyć!
    • sugarka Re: za duzy przyrost wagi 01.09.11, 20:13
      Pieknie! Nie mozna przekarmic dziecka piersiowego, wiec nie martw sie, a juz na pewno nie ograniczaj dostepu do piersi i nie dopajaj woda. Mala pewnie zwolni przyrosty troche pozniej :) Gratulacje!
    • basiak36 Re: za duzy przyrost wagi 01.09.11, 20:13
      1300g na miesiac to wcale nie jest jakos super duzo, moja coreczka potrafila przybrac 600g na tydzien:)
      Normalne, dzieci karmione piersia czesto przybieraja szybko pierwsze miesiace, a jak zaczynaja sie ruszac a z czasem chodzic, zuzywaja caly tluszczyk. Jest tez niezbedny do rozwoju mozgu, wiec zamiast myslec o dopajaniu, karm kiedy dziecko chce.
    • jul-kaa Re: za duzy przyrost wagi 01.09.11, 22:08
      Moje dziecko też tyle przybierało przez pierwsze miesiące, nie martwiłam się zupełnie, bo i nie ma czym. Teraz ma 17 m-cy, waży niecałe 12 kg, jest zupełnie "normalnej" postury.
      Twoje dziecko bardzo ładnie przybiera na wadze, absolutnie nie masz się czym martwić!
    • malwina.okrzesik Re: za duzy przyrost wagi 06.09.11, 14:01
      Jest świetnie, proszę się nie martwić, ale cieszyć, że córeczka pieknie rośnie. Wszystko jest jak najbardziej w normie. Karmić jak dotychczas, nie dopajać wodą, nie psuć tego, co jest dobre :-)
      • eovina86 Re: za duzy przyrost wagi 06.09.11, 19:33
        Bardzo dziękuję za odpowiedzi, teraz będę już spokojniejsza :)
      • dimeah Re: za duzy przyrost wagi 08.09.11, 11:05
        Cieszyć się,cieszyć.Też hodowałam chcąc nie chcąc na piersi Małego Pudziana,teraz ma 21 mc i jest niczym TapMadl :)
    • womysia Re: za duzy przyrost wagi 10.09.11, 15:06
      eovino, mój synek z 06.08 dobił na koniec 1 miesiąca do 5,100 z urodzeniowej 3,450 też tylko pierś a do tego ja jestem wegetarianką. nie wiem jak to możliwe i też się martwię trochę, bo brzuszek ma grubiutki...
    • luliluli Re: za duzy przyrost wagi 10.09.11, 18:11
      Nasz syn w pierwszym miesiącu życia przytył ponad kilogram, wszyscy straszyli, że przekarmiony, tymczasem nigdy już nie powtórzył tamtych rekordów przybierania i w tej chwili jest na samym dnie siatki centylowej;)
      Bez paniki:)
      • eovina86 Re: za duzy przyrost wagi 16.09.11, 17:57
        Może głupie pytanie, ale czy na duży przyrost masy ciała dziecka może mieć wpływ spożywanie przez matkę słodyczy?? Tak mi to przyszło do głowy, bo już nie wiem czym to może być spowodowane a moja mała dobija już prawie 6 kg.
        • jul-kaa Re: za duzy przyrost wagi 16.09.11, 18:49
          W 2 tygodnie przybrała kilogram?
          Słodycze o ile wiem nie wpływają w żaden sposób na wagę dziecka.

Jeśli przyrosty będą nadal tak duże, to radziłabym zrobić za kilka miesięcy badanie krwi.
          • basiak36 Re: za duzy przyrost wagi 16.09.11, 19:08
            > Jeśli przyrosty będą nadal tak duże, to radziłabym zrobić za kilka miesięcy bad
            > anie krwi

Przyrost kilogram w 2 tygodnie wcale nie jest dziwny u dziecka karmionego piersia.. Przyrost 400g na tydzien jest wrecz srednia u dziecka na piersi na 90 centylu, a pewne wachania w centylach w gore i w dol sa jak najbardziej dopuszczalne.
            • eovina86 Re: za duzy przyrost wagi 16.09.11, 20:23
              Tak w ciągu dwóch tygodni przybrała prawie 1 kg. Naprawdę zaczynam się martwić i szukać przyczyny takiego przybierania.
              • jul-kaa Re: za duzy przyrost wagi 16.09.11, 21:22
                Eovina, ale naprawdę nie masz się czym martwić!
                To dobrze, że tak rośnie, nie masz powodu do niepokoju!
                Sugerowałam badania, ale dopiero po 5-6 miesiącu, do tego czasu pewnie przestanie tak szybko przybierać :)
            • jul-kaa Re: za duzy przyrost wagi 16.09.11, 21:21
              > Przyrost kilogram w 2 tygodnie wcale nie jest dziwny

Nie pisałam, że jest dziwny, tylko, ze warto za kilka miesięcy zrobic badania krwi jeśli takie przyrosty się utrzymają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka