Dodaj do ulubionych

pytanie do dziewczyn biorących thyrosol

05.10.11, 21:49
Cześć,
mam sporą nadczynność tarczycy i podejrzenie Gravesa-Basedowa (czekam na wyniki),
endokrynolog przepisał mi thyrosol w dawce 3 razy po 10mg, karmię piersią. Lekarka powiedziała, że mogę karmić, ale po tabletce odczekać z karmieniem minimum 4 godz, najlepiej 6-7. Trochę jest ciężko, bo Mała histeryzuje:/
Generalnie biorę lek tuż po karmieniu i potem po ok. 4 godz karmię znowu. W nocy się nie zawsze udaje te 4 godz odczekać.. co prawda Mała nie potrzebuje w nocy jeść, ale budzi się często i po kilku sekundach przy piersi znowu zasypia, no ale czasem chcąc nie chcąc coś podje;))..

Mam wielkie wątpliwości i chciałabym wiedzieć, czy ktoś karmił inaczej przy tym leku. Pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • cylia9 Re: pytanie do dziewczyn biorących thyrosol 05.10.11, 22:29
      bralam 3x5 mg (dostalam mniejsza dawke, bralam lek 3 miesiace - dopiero wtedy wyniki byly prawidlowe) - karmilam normalnie, bez przerw. syn byl badany 2 razy w takcie leczenia - nic mu nie dolega.

w encyklopedii lekow jest napisane: "Po podaniu p.o. wchłania się całkowicie, tmax wynosi ok. 1 h. W osoczu występuje w formie wolnej, gromadzi się w tarczycy, przenika przez łożysko i do pokarmu kobiecego. t1/2 wynosi ok. 3 h, ulega wydłużeniu u osób z niewydolnością wątroby. Wydalanie następuje przez nerki.".
      na tym forum ktos podal adres strony z lista lekow i ich poziomem bezpieczenstwa podczas karmienia:
      www.borstvoeding.com/problemen/medicijnen/medicijnlijst-e.html
      ten lek jest pod haslem Methimazol (substancja czynna) i ma status L3 (umiarkowanie bezpieczny).
    • malwina.okrzesik Re: pytanie do dziewczyn biorących thyrosol 10.10.11, 20:23
      dawka 30mg na dobę jest całkowicie bezpieczna dla dziecka i laktacji.
      • limonka_a Re: pytanie do dziewczyn biorących thyrosol 14.10.11, 12:32
        dziękuję za odpowiedź!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka