Dodaj do ulubionych

Sutki - dziwny "pecherzyk"

25.10.11, 10:58
Witam,
mam pytanie, moze ktos tez tak mial. Moja mala ma prawie 2,5 miesiaca, od poczatku karmie piersia uzywajac oslonek na sutki. Niestety jak chcialam odstawic, to mala protestowala, tak bardoz sie do tego przywyczaila. Problem w tym, ze od jakiegos czasu mala ssie tak intensywnie, ze po karmieniu mam takie 4 wyciagniete punkciki na sutkach (od 4 dziurek na oslonce). Na poczatku byly malutkie i nie przejmowalam sie tym zbytnio. Ale od kilku dni na jednej piersi jeden z tych punkcikow jest dosyc duzy i bolesny - to wyglada prawie jak zaropialy pecherzyk i jest dosyc bolesne podczas i po karmieniu. Po jakims czasie po karmieniu to znika i sutek wyglada normalnie i nic nie boli. Dodam, ze podczas ssania tej piersi, odkad pojawia sie ten "pecherzyk" mala jest niespokojna, wierci sie, ciagnie sutka, jakby jej cos nie pasowalo. Ktos ma jakis pomysl?
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Sutki - dziwny "pecherzyk" 25.10.11, 11:26
      Brzmi jak zainfekowane otarcie.

A próbowałaś zmienić model/rozmiar osłonek?
      • michelinka11 Re: Sutki - dziwny "pecherzyk" 25.10.11, 19:25
        Hmm, nie probowalam ale na oko mysle ze sa dobre. Przynajmniej sprawowaly sie dobrze od poczatku. A co na to poradzic, jak sie pozbyc?
        • malwina.okrzesik Re: Sutki - dziwny "pecherzyk" 30.10.11, 22:06
          czasem dziecko ma tak mocny odruch ssania, że w kapturku brodawka jest wysysana tak intensywnie, że dochodzi do uszkodzeń.
          pomysł ze zmianą kapturka na większy popieram, może pomóc
          aby pozbyć się kapturka definitywnie można zaczynać każde karmienie w kapturku, a gdy maluch zaspokoi po kilku minutach pierwszy głód, zdjąć kapturek i spróbować karmić bez.
          Trzeba uzbroić sie w cierpliwość, czasem pożegnanie z kapturkiem trwa dłuższy czas, ale z mojej praktyki wynika, że większość mam nawet po wielu tygodniach w końcu osiąga sukces.
          ranki powstające w czasie karmienia można leczyć opatrunkami żelowymi, które nosi się na brodawce między karmieniami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka