Dodaj do ulubionych

Spanie nocą a kp

02.12.11, 10:31
Witam!
Mam pytanie do mam karmiących piersią: czy są wśród was mamusie których dzieci przesypiają noc i ile te dzieci mają? Pytam, bo z własnych obserwacji wiem, że wraz z końcem karmienia kończy się budzenie w nocy. Pierwszą córkę karmiłam 3 m-ce i po przejściu na smoka zaczęła przesypiać noce, drugą samą pierwsią karmiłam miesiąc, stopniowo musiałam dokarmiać mm i mała mając 2 m-ce też zaczęła spać całą noc. Zastanawiam się czy po prostu takie mam dzieci czy jednak wynika to z odstawienia od piersi.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Spanie nocą a kp 02.12.11, 11:28
      Moje starsze dziecko w wieku 3 miesięcy zaczeło przesypiac noce, a w wieku 4-5 przestało. Owszem, zaczęło przesypiac noce ponownie po odstawieniu od piersi w 11. miesiącu. Przy czym, nie wiedziec kiedy, w pewnym momencie znów zaczeło wstawać, ale już tylko raz, i przychodzić do nas do łóżka.

Moje młodsze dziecko nie zaczeło przesypiać nocy, na co liczyłam. Nocne karmienie odstawiłam w wieku 14-15 miesięcy, zostało tylko nadranne, ale pobudka dalej była o tej samej porze. Ten egzemplarz miał nie przychodzić w nocy, wystarczyło wtsać, kazać spać, i spał dalej. Niesttey, raz i drugi panna sie nie dowołała rodzica, więc przyszła do rodzicielskiej sypialni. A potem przychodziła już samodzielnie, całkiem przestała dopiero pod koniec przedszkola.
    • mrs.t Re: Spanie nocą a kp 02.12.11, 15:04
      moje drugie dziecko od 2go mca przesypia noce, z wyjatkami
      i czesto jest (no, bywalo) to dluzej niz standardowe 5cio godzinne "przesypianie", sypia od 21 do 4-5

oczywiscie jeszcze karmie i jeszcze bede karmila
      a spanie dzieciom sie zmienia
      jak maja predyspozycje to sypiaja lepiej niezaleznie od sposobu karmienia
      • nancy_callahan Re: Spanie nocą a kp 02.12.11, 15:07
        Moja córka przesypiała noc (od 22 go 4-5) na piersi jak miała 2-3 miesiące. Teraz ma 4 i budzi się o 1 i o 5, a co będzie jutro? Nikt nie wie...
        Chyba nie ma co na siłę dopatrywać związku między sposobem karmienia a spaniem dziecka. A piękne przesypianie nocy po mm to jednak kolejny mit.
        • onyta Re: Spanie nocą a kp 02.12.11, 15:29
          Zgadzam się z tym, że mm nie wpływa na przesypianie nocy, chodzi raczej o sposób jedzenia, w końcu niemowlęta to małe ssaki, które potrzebują się przytulić i przyssać.
    • womysia Re: Spanie nocą a kp 02.12.11, 16:29
      dziewczyny, które ja znam i które przeszły na mm to jednak zyskały spanie nocne nawet takie 7 - 8 godzin. z butli dziecko pije zawsze więcej, zapycha się, i mm jest bardziej zapychające ogólnie. mój piersiowiec kończy 4 miesiące i śpi 20:30 - 23 - 4 - 7, czyli maksymalnie 5 godzin w ciągu.
    • matka_karmiaca Re: Spanie nocą a kp 02.12.11, 17:19
      Wszystkie kp trzy córki mojej siostry zaczęły przesypiać noce w okolicach 2 miesiąca - zdarzały im się nocne pobudki na cycy, ale rzadko (szczególnie przy ząbkowaniu czy chorobie).

Moja 18 miesięcy, budzi się nadal (ostatnio, odpukać, już tylko raz i bardziej nad ranem).
    • katriel Re: Spanie nocą a kp 04.12.11, 00:45
      Mój syn zaczął regularnie przesypaić spać całą noc (tzn. od 21:30 do ok. 6 rano,
      potem pierś i dosypiamy jeszcze z półtorej godzinki) jak miał 13 miesięcy.
      Karmiłam potem jeszcze ponad rok i cały ten czas w nocy spał. Teraz nie karmię
      i dalej śpi.
    • luliluli Re: Spanie nocą a kp 04.12.11, 08:33
      Mój ma 16 miesięcy i nie ma szans na przesypianie nocy:) Jest KP.
      Znam mamy karmiące mm, które podczas ząbkowania muszą siedzieć przy łóżeczku, albo robić mm w tym wieku dziecka, bo dzieci budzą się w nocy po kilka razy, więc nie widzę prostej zależności
      • ninuszka Re: Spanie nocą a kp 04.12.11, 14:21
        Moja corka ma 18 miesiecy,od dwoch tygodni nie karmiona piersia.Dopoki KP budzila sie w nocy co godzine,co dwie-w dzien nie chciala juz cyckac.Od kiedy zakonczylysmy KP,wiekszosc nocy przesypia w calosci,czasami krotkie pobudki na sprawdzenie czy mama jest obok-spi ze mna w lozku-wieksza czesc nocy trzyma mnie za wlosy:)Takze u nas KP mialo wplyw na czeste nocne pobudki.Teraz jak sie przebudzi,prosi o wode i spi dalej.
    • jul-kaa Re: Spanie nocą a kp 05.12.11, 01:45
      Moje dziecko (>18 m-cy) jest do dziś karmione piersią, przez pierwsze pół roku wyłącznie. Mając ok. 2 m-cy przesypiało noce. I tak przez jakiś czas. Potem zaczęło się budzić i budzi się do dziś, ostatnio niestety coraz częściej.
      Córeczka mojej koleżanki była karmiona miesiąc. Od urodzenia budzi się w nocy po 3-10 razy. Ma niecale półtora roku.
    • 1matka-polka Re: Spanie nocą a kp 05.12.11, 12:22
      Przez miesiąc, między 2 a 3 miesiącem spała od 21 do 7-8 rano, teraz w 5 mcu budzi się 2/3 razy w ciągu nocy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka