Dodaj do ulubionych

przestraszyłam się - spanie

16.12.11, 21:57
Młody karmiony w nocy na śpiocha - śpi z nami.
wczoraj w nocy ulał przez nosek i przykrztusił - bezgłośnie, na szczęście się obudziłam i go obróciłam i jakoś poszło.
ale aż mi się zrobiło gorąco i mam już lęk.
napiszcie proszę jak to jest.
nie ukrywam, że wolałabym usłyszeć, że dziecko sobie poradzi - nie zmniejszy to mojej czujności, ale lęk trochę.
można jakoś zapobiegać? dodam, że u rodziców nie mam możliwości podwyższenia łóżka tak, żeby głowa była trochę wyżej, jutro wracam do domu, gdzie śpimy na materacu i podkładam koc od spód.

myślałam o odbijaniu, ale to o tyle trudne, że wybudzę dziecko i znowu będę musiała dać pierś, nie wiem, czy czasami nie przystawiam sama przez sen, no i odbijałam go często w ciągu dnia - co nie wpłynęło na ilość ulewań,
Obserwuj wątek
    • klarci Re: przestraszyłam się - spanie 16.12.11, 21:58
      a, ma 7,5 tygodnia
      • matylda07_2007 Re: przestraszyłam się - spanie 17.12.11, 08:32
        Ja zawsze wyczaję, kiedy Młodemu się coś dzieje. Myślę, że Ty też będziesz spać na tyle czujnie, żeby w odpowiednim momencie zareagować.
        Poza tym kup poduszkę klinową. Dziecię będzie spało na skosie niezależnie od tego, czy pod materac da się coś podłożyć. Ja używałam przy pierwszym dziecku, teraz też używamy. Zawsze taką poduszkę możesz zabrać ze sobą. Myśmy zawsze na wyjazdy zabierali.
    • mruwa9 Re: przestraszyłam się - spanie 17.12.11, 08:42
      Ale ulewac mozna nie tylko zaraz po karmieniu, ale nawet dluzsza chwile po. I gdyby dziecko nei spalo z wami, tylko w lozeczku, trudniej byloby to zauwazyc.
      nastepnym rsazem, jesli sie zdarzy, Twoj alarm tez zadziala :-)
      A i dziecko pewnie samo sobie tez z takim problemem poradzi, natura nas odpowiednio wyposazyla. Gdyby tak nie bylo, ludzkosc juz by dawno wyginela.
      • zlotajagoda82 Re: przestraszyłam się - spanie 17.12.11, 09:15
        Oprócz poduszki klinowej możesz też układać Bąbla do spania na boczku lub na brzuszku (jeśli na brzuchu to bez żadnych poduszek pod buzią) wtedy jak się uleje to samo wypłynie z buzi. Moje Bąble też były ulewające, a starsza miała straszny refluks. Układałam je na boczku lub brzuszku i wszystko było ok.
      • klarci Re: przestraszyłam się - spanie 17.12.11, 11:15

> Ale ulewac mozna nie tylko zaraz po karmieniu, ale nawet dluzsza chwile po.

oj wiem, Młody potrafi 'ulać' twarożkiem - czyli po dłuższym czasie trawienia
    • kinga_owca Re: przestraszyłam się - spanie 17.12.11, 10:38
      to jest własnie plus spanie razem z dzieckiem - mama zadziała lepiej niz najlepszy monitor oddechu
      ja układałam synka, gdy byl malutki i jeszcze sam się nie potrafil obracać, zawsze na boczku - podkładałam mu za plecy poduszkę, spał na tym boku do kolejnego karmienia, wtedy zmianiałam mu bok i tak w kółko
      • klarci Re: przestraszyłam się - spanie 17.12.11, 11:12
        Kinga, robię tak samo ;)
    • e-kasia27 Re: przestraszyłam się - spanie 17.12.11, 10:48
      Ulewanie jest bardzo często objawem alergii na mleko krowie.
      Wyłącz na próbę ze swojego jadłospisu wszystko co pochodzi od krowy i wszystko, co w swoim składzie zawiera krowę i zobacz czy po dwóch tygodniach problem ulewania nie minie.
      • klarci Re: przestraszyłam się - spanie 17.12.11, 11:08
        dziewczyny :)
        wiem, że spanie razem jest najlepsze i podejrzewam, że właśnie ono dużo tutaj pomogło.
        zrezygnowałabym z niego jedynie ze wskazań medycznych, ale też dostawka i monitor oddechu - tylko tutaj chyba chyba by się do końca nie sprawdził.

synek śpi na boku. jak śpimy, to w klasycznej pozycji - czyli ja na boku i on, zwróceni do siebie - tak jak do karmienia. staram się, żeby za pleckami blokowało go trochę kołdry, ale czasami się nie da i wtedy może obrócić się na plecki - chyba rozważę jakąś poduchę, albo wałek.

alergii raczej nie ma, bo wcinałam nabiał i było ok (poza mlekiem, które sama nie do końca toleruję). natomiast akurat tak się złożyło, że ostatnio nabiału prawie nie spożywałam - fakt, czasami śmietana w zupie. no nic, muszę w takim razie na tydzień wogóle zrezygnować z nabiału, wołowiny i jajek i zobaczymy.
        ale pamiętam przy Starszaku, który też strasznie ulewał, że to po prostu trzeba było przeczekać. martwi mnie tylko właśnie to, żeby w nocy być bardzo czujną. będę spała mocno do niego przytulona. dzisiaj w nocy może wyczuł mój lęk, bo calutką - dosłownie calutką przewisiał na piersi.
        • klarci Re: przestraszyłam się - spanie 17.12.11, 11:09
          dodam, że synek wychodzi z prawie trzytygodniowego kataru, więc pewnie to nie ułatwia sprawy
          • mruwa9 Re: przestraszyłam się - spanie 17.12.11, 13:44
            No pewnie nie. Ale im dziecko starsze, tym lepiej sobie radzi z ulewaniem (ktore, nota bene, stopniowo w ogole zniknie). Plus wbudowany w mame czujnik alarmu - spokojnie. Bedzie dobrze :-)
            • klarci Re: przestraszyłam się - spanie 18.12.11, 20:48
              Mruwa - starszy wyrósł około roku :(

Filemona, kurcze, może pomyślę - zapomniałam o tym doczepianym, szkoda tylko, że to takie drogie :/
        • filemona_0 Re: przestraszyłam się - spanie 17.12.11, 14:31
          mój maluszek też śpi z nami i jest kp w nocy. Na wszelki wypadek, oprócz tego, który ja mam wbudowany naturalnie ;-P zakładam mu jeszcze na noc malutki monitorek oddechu - taki przyczepiany do pieluszki. Tylko ja jestem panikarą ;-) mój mąż był i jest temu przeciwny - ale trudno, małemu to w niczym nie przeszkadza, a ja jestem spokojna.
    • asiunia555 Re: przestraszyłam się - spanie 17.12.11, 21:36
      ja zawsze odbijam, czy to w nocy czy w dzień. najgorzej w nocy - wędrujemy nieraz długo po pokoju... potem usypianie....
      ale ja mam potworną schizę dotyczącą zakrztuszenia się niemowlęcia.
      starszy mając 1 m-c dusił się tak że wzywane było pogotowie, bo siny już był.... nie chcę nawet tego wspominać
      a malutki jakiś czas temu nagle w nocy zaczął mocno wymiotować, nie płakał, cud, że się obudziłam, bo by tymi wymiocinami się zadusił. ja na tym punkcie mam normalnie hopla
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka