Dodaj do ulubionych

Pytanie o przystawianie

23.12.11, 18:55
Prosze o wyjasnienie mi kwestii technicznej - karmie w pozycji krzyzowej (mimo licznych prob nie umiem inaczej) i wiem ze nos ma nie przylegac do piersi, a broda i policzek tak. Ale czy tyczy sie to tylko "gornego" policzka czy obu??
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Pytanie o przystawianie 23.12.11, 19:36
      Szczerze? Nie mam pojecia. Karm, jak wam wygodniej, na lezaco, na siedzaco, na stojaco, spod pachy lub klasycznie. Zasada jest taka, ze dziecko ma sie najadac, a dla ciebie karmienie nie moze byc bolesne ani przykre. Reszta nie ma znaczenia. Gdy ja karmilam swoje dzieci, jedyne, czego pilnowalam, to aby dziecko gleboko chwycilo piers. na reszte nie zwracalam uwagi i bylo ok.
      • k_linka Re: Pytanie o przystawianie 23.12.11, 21:35
        Tak szczerze z mojej strony - to ja sie jestem usatysfakcjonowana jak karmienie nie jest bardzo nieprzyjemne. Ale poniewaz doceniam zalety (obustronne) i nie boli jak w poczatkach mojej przygody laktacyjnej - wiec sie ciesze, ze udaje mi sie karmic. Staram sie tylko poprawic technike, a poniewaz metoda "instynktowna" bardzo bolesnie i krwawo nam nie wyszla to korzystam z forumowej madrosci.
    • malwina.okrzesik Re: Pytanie o przystawianie 28.12.11, 22:50
      właśnie nos MA dotykać do piersi, to jest bardzo ważne
      • womysia Re: Pytanie o przystawianie 29.12.11, 11:38
        pani malwino, ale jak jest dobry chwyt i podbródek dotyka do piersi a nos nie, to chyba nadal OK? na zachodzie nazywają to "asymmetric latch" zdaje się?

ja też mam pytanie, czy to możliwe, żeby w dwóch różnych pozycjach inaczej się dziecko przystawiało? jak mój syn je w chuście lub na moich rękach czyli w pozycji bliskiej klasycznej to je inaczej niż jak leżymy oboje. na leżąco strasznie mnie "doi" - chwyt jest ładny, prawidłowy i głęboki, ale synek dodatkowo zapiera się o mnie i ciągnie za całą pierś, aby sobie przyśpieszyć wypływ.
      • k_linka Pani Malwino 29.12.11, 13:09
        Wlasnie kierowalam sie ta instrucja przystawiania:
        www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=75:when-latching&catid=5:information&Itemid=17
        Moge jej wbic nos w piers przysuwajac blizej ale tak ciagnie dobrze.
        A co z tym "dolnym" policzkiem???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka