mrs.t 14.01.12, 12:45 forum.gazeta.pl/forum/w,570,123326647,123337454,Re_O_FORUM_.html czy dalo by sie gdzies upchnac ze to forum WSPIERAJACE KARMIENIE PIERSIA? chyba co poniektorym trzeba o tym przypomniec.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kinga_owca Re: o forum do moderacji 14.01.12, 18:13 popieram ten dawny tekst byl fajny - jasne i czytelne przesłanie - masz problem to ci tutaj pomożemy faktycznie ostatnio pojawilo się sporo nowych (i starych również) "gości" Odpowiedz Link Zgłoś
quilte Re: o forum do moderacji 14.01.12, 19:22 To dobry pomysł. Ale proponuję "popierające" albo "promujące". Forum DKP ma bardzo jasne przesłanie. I nie ma problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: o forum do moderacji 14.01.12, 19:35 Obiecuję się tym zająć. Ale mamy jeszcze jedną sprawę - potrzebny jest opiekun forum, czy ktoś zgłosiłby się na ochotnika, by tu wspierać, pomagać świeżynkom i nękać mnie o konieczne zmiany? A może macie propozycje, kto nadałby się na tę społeczną fuchę? Najlepiej ktoś znający specyfikę forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.rozy Re: o forum do moderacji 14.01.12, 19:42 a z dkp nikt nie byłby chętny? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: o forum do moderacji 14.01.12, 19:53 Nie wiem. Jeśli znacie kogoś dobrego do tej roli, albo są chętni, to proszę o mejle - tak chyba będzie najwygodniej. Dziękuję Z. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: o forum do moderacji 14.01.12, 20:54 Ja chetnie. W miare mozliwosci tzn np podrzucac 'drogowskaz' czasami? Czy o jaki zakres chodzi? ,pozbierac tematy jak na 'rozszerzaniu diety' tez moge kiedys Odpowiedz Link Zgłoś
aphoper1 Re: o forum do moderacji 14.01.12, 22:26 Wszystkimi kończynami i piersiami popieram kandydaturę Mrs.T! Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: o forum do moderacji 14.01.12, 22:32 mrs.t napisał: > Czy o jaki zakres chodzi? Tu jest spokojnie, ale ogólnie to: - ciąć reklamy i spam, wulgaryzmy - pilnowac dyskusji, czy nie zamienia się w jatkę, i ciąć w razie potrzeby - zgłaszac Nadmoderacji wątki do przeniesienia, jesli eweidentnie nie pasują do tematyki forum - upominać foremki, nieprzestrzegające paragrafu o czterowersowej sygnaturce - przyjmowac na klatę pretensje typu "gdzie jest moderator i dlaczego nie odpowiada na pytanie zadane 15 minut temu, skoro awantura trwa już całe 3 kwadranse" Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: o forum do moderacji 15.01.12, 18:13 > - ciąć reklamy i spam, wulgaryzmy > - pilnowac dyskusji, czy nie zamienia się w jatkę, i ciąć w razie potrzeby > - zgłaszac Nadmoderacji wątki do przeniesienia, jesli eweidentnie nie pasują do > tematyki forum > - upominać foremki, nieprzestrzegające paragrafu o czterowersowej sygnaturce > - przyjmowac na klatę pretensje typu "gdzie jest moderator i dlaczego nie odpow > iada na pytanie zadane 15 minut temu, skoro awantura trwa już całe 3 kwadranse" dzieki, o to chodzilo, zbey to bylo takie raczej techniczne moderowanie, niz merytoryczne, bo trudno zakazywac komus wypowiedzi ( o ile nie sa po prostu niezwiazane z KP/spamuja/reklamuja/lepiej pasuja na ktores z innych czesci eDziecka ) mam nadzieje ze bedzie latwiej jakby sie udalo dodac cos do naglowka, o PROMOWANIU KP, wtedy bedzue latwiej, jasniej apelowac do sumienia uzytkownikow jestem pewna ze w razie czego mozna liczyc na wsparcie starszych stazem , zaufanych, doswiadczonych uzytkowniczek Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: o forum do moderacji 14.01.12, 20:56 O,o tym watku,dla przykladu mowilam forum.gazeta.pl/forum/w,1135,125177293,125177293,Linkownia.html Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: o forum do moderacji 14.01.12, 22:15 ej, w cv mam tez prowadzenie forum rb i BLW ;) Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: o forum do moderacji 15.01.12, 02:04 Problem w tym, ze Wy "wspieranie" rozumiecie jako czysta propagande. Podczas gdy powinnyscie wspierac madrze, tak, zeby po pierwsze nie szkodzic. Czasami mam wrazenie, ze tutaj wazniejsze jest karmienie piersia i brak smoczka niz matka i dziecko, a niektore rady sa wrecz szkodzace i mylace. Wezcie pod uwage, ze jestescie forum publicznym, na ktore wchodzi wiele dziewczyn. I to forum powinno byc wywazone, wspierac karmienie piersia, ale prawdziwie - bez koloryzowania i falszywej nachalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
pa-ti11 Re: o forum do moderacji 15.01.12, 06:19 dokładnie koloryzowanie i propaganda powtarzanie że to norma że dziecko budzi się co 20 minut; że ma non-stop wisieć na piersi nawet jak ma już kilka miesięcy; że jak przybiera słabo na wadze to jest i tak okey a lekarz "goopi" [zawsze]; że smoczek zawsze psuje ssanie (fałsz- znajome kp-karmicielki [ale stonowane] - dzieci smoczkowe a przybierają aż za dużo (ssane mega-efektywne) no- a jak będzie rządzić mrs.t to wszystko niepropagandowe będzie "cięte" fajnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: o forum do moderacji 15.01.12, 13:43 Problem niektórych innych polega na tym, że umartwiają się na jakimś forum, zamiast sobie odpuścić treści i atmosferę, która ich nie kręci. Chyba że maja misję zbawiania tubylczych "nawiedzonych". Co do wsparcia moderatora - zupełnie inna ma być jego rola niż łapanie matek za kudły i przystawianie im dziecka do piersi na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: o forum do moderacji 15.01.12, 15:02 > Problem niektórych innych polega na tym, że umartwiają się na jakimś forum, zam > iast sobie odpuścić treści i atmosferę, która ich nie kręci. Chyba że maja misj > ę zbawiania tubylczych "nawiedzonych". O wypraszam sobie, jesli to do mnie. To, ze interesuje sie tematem i wspieram rozsadne karmienie piersia bez szkody dla matki i dziecka i nie podzielam niektorych kontrowersyjnych pogladow tu gloszonych, to znaczy, ze nie mam prawa tu byc? Kto powiedzial, ze racje maja tylko te dziewczyny, ktore twierdza, ze wiszenie na piersi przez rok zycia dziecka jest prawidlowe, a budzenie sie co 2 godziny to fizjologia, smoczek to zlo wcielone a pozostawanie w ostatnim centylu to super wynik? Ja uwazam, ze racje maja Ci, ktorzy twierdza, ze to fizjologiczne nie jest i tak bede radzic pojawiajacym sie tu matkom, ktore zwracaja sie z problemem. Nie moge? Bo co? Kto tu ma decydowac, ze nawiedzenie lepsze od obiektywnej prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: o forum do moderacji 15.01.12, 17:34 Piszę ogólnie, nie czuję się odpowiedzialna za to, kto co bierze do siebie. Forum jest dla każdego, o ile trzyma się zasad. A prywatnie mogę się niektórym dziwić? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: o forum do moderacji 15.01.12, 19:24 Uwazam, ze jedynym sensownym moderatorem tego forum bedzie osoba obiektywna, czyli taka, ktora nie udziela sie tu w kategorii doradcy. Tylko bowiem taka osoba bedzie sie w stanie zdobyc na zimny osad odnosnie tego co mozna, a czego nie mozna wyciac. W przeciwnym razie ciete beda wypowiedzi np. krytykujace zakaz smoczka, bo nadgorliwy moderator-oredownik teorii "smoczek - zlo" bedzie je wycinal. Dlaczego mrs.t prosi o wpisanie tekstu o promocji kp do naglowku? Bo bedzie chciala uzywac tego jako bata dla nieposlusznych i nieidacych po jej mysli. Dlatego zreszta chce byc moderatorem. Bez wzgledu na to jak moge cenic jej wypowiedzi, nie sadze, aby osoba z tak silnie wyksztalconymi przekonaniami (z ktorymi nie wszyscy musza sie zgadzac) byla dobrym moderatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: o forum do moderacji 15.01.12, 19:36 Na Gazeta.pl opiekun forum redakcyjnego moderuje zgodnie z zasadami funkcjonowania f. w oparciu o regulamin i netykietę, a nie własne przekonania. Ocenia wypowiedzi pod względem zgodności z zasadami i prawem, a nie merytorycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_owca Re: o forum do moderacji 15.01.12, 20:05 Dosia, to moze się zgłoś na moderatora i po problemie, pomoderujesz sobie i zbanujesz wszystkie nawiedzone, co to na forum KP chcą propagowac KP Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_owca Re: o forum do moderacji 15.01.12, 20:10 i może zmienimy Panią Ekspert, bo jest tendencyjna i udziela tu porad związanych z KP, w zamian proponuję np. lekarza okulistę lub weterynarza, będzie może bardziej obiektywny :) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: o forum do moderacji 16.01.12, 01:35 Dosia, znajdź ty sobie inną misję i na innym forum nawracaj, bo ani o KP nie masz pojęcia, ani o tym forum. Od lat moderują tu laktywistki, a jakoś jeszcze nie masz bana, tylko się z tobą dyskutuje. I z podobnymi tobie też. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: o forum do moderacji 16.01.12, 13:41 ooo, wyprasza sobie nie jestem aktywistką. najwyżej weteranem :))) mrs.t napisał: > Ja chetnie. W miare mozliwosci > tzn np podrzucac 'drogowskaz' czasami? podrzucanie drogowskazem to moje zajęcie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_owca Re: o forum do moderacji 16.01.12, 15:37 Maff, zgłos sie na moderatora - już chyba bardziej obietywnej "forumowiczki" w kwestii Kp niż Ty to nie znajdziemy :) nikt Ci nie może zarzucic, ze laktacja Ci się na głowę rzuciła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: o forum do moderacji 16.01.12, 17:15 > Maff, zgłos sie na moderatora - już chyba bardziej obietywnej "forumowiczki" w > kwestii Kp niż Ty to nie znajdziemy :) > nikt Ci nie może zarzucic, ze laktacja Ci się na głowę rzuciła ;) kinga, nie wiem jak to rozuiec odrzucam od siebie te mysl ze mi sie laktacja rzucila w takim razie?:) swoja droga, nie rozumiem czemu nie szukamy moderatorki na forum Karmeinie BUtelka na przyklad... mozna by tez wrzucic ogloszenia na forum "Wnetrza mieszkan" , "Wrozbiarstwo" i "militaria" Odpowiedz Link Zgłoś
mama.rozy Re: o forum do moderacji 16.01.12, 17:43 albo wychowanie bez porażek-to dopiero byłaby presja;) i rozumiem,że jesteś? gratulacje:)i silnych nerwów;) Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: o forum do moderacji 16.01.12, 17:59 wow teraz to i sie stresik na mozg rzucil!! z reka na sercu przyzekam moderowac madrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_owca Re: o forum do moderacji 16.01.12, 17:44 o, gratulacje, już na czerwono wyskakujesz - pamiętaj tylko, zeby logowac się tez na niebiesko :) co do laktacji, coz, zalożymy jakąs grupę wsparcia i udamy się do psychologa Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: o forum do moderacji 16.01.12, 22:45 Nie, nie - kolor niebieski zostawmy Ekspertowi :) Odpowiedz Link Zgłoś
mama.rozy Re: o forum do moderacji 17.01.12, 09:42 złożymy się na psychiatrę dla Ciebie,nie martw się:) Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: o forum do moderacji 17.01.12, 12:41 Dla mnie? Dzięki, ale mnie jest dobrze z moim świrem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: o forum do moderacji 17.01.12, 19:53 ale o co chodzi? taaak, mnie karmienie piersią nie może rzucić sie na głowę. ale... czy komuś się rzuciło? i jakie ma to - tak naprawdę znaczenie? każdy ma prawo decydować o sobie zgodnie z własnym sumieniem i przekonaniami. Pod warunkiem ze przestrzega sie prawo do innych przekonań. I szanuje sie inne osoby. Czasy "ostrego" moderowania przeżyliśmy na tym forum, zona_mi , i część jeszcze aktywnych weteranek to pamięta. Nie na darmo z inicjatywy kaeiry zawiązała sie wtedy nieformalna grupa Laktacyjnej Inkwizycji. Teraz mogę powiedzieć że byłem przekonany że wtedy w ciągu miesiąca powstanie alternatywne forum KP gdzie moderacja nie chlasta wątków, nie wypacza sensu wypowiedzi, nie wspominając o trwałym kasowaniu całych wątków. I tylko bardzo powściągliwa lecz stanowcza decyzja zmiany moderatora, uratowała forum w obecnym kształcie. A wracając do oceny forum. Forum służy pomocą osobom które potrzebują wsparcia w problemach laktacyjnych. I nie wnikamy dlaczego ktoś chce karmić piersią. Jeśli nie chce - ma do dyspozycji alternatywne forum - karmienie butelką. I każdy wybiera właściwe dla siebie forum. Jakoś nigdy nie zauważyłem by ktoś na forum wywierał presją na inne osoby. Ale próby obraźliwych zachowań zawsze poddane były negatywnej ocenie. Bo zasadą "pracy" z kobietą karmiącą piersią jest ta że nie wolno krzyczeć, oceniać, wygłaszać negatywnych ocen. Bo nikt nie jest doskonały, i każdy ma prawo czegoś nie wiedzieć. I nie wolno pogłębiać niepokojów już i tak zestresowanej osoby. My tu cierpliwie i do znudzenia tłumaczymy czasem proste sprawy... ale cóż, takie to forum. Namawiam do cierpliwości, i większej powściągliwości w ocenianiu innych. Bo słowa napisanego tu już nie da się wymazać i cofnąć. I będzie ono świadectwem naszej przyzwoitości, i jakim jesteśmy człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś