28.02.12, 15:37
macie jakieś sprawdzone pomysły na nauke picia z butelki lub kubka mała ma 9 miesiecy i za nic w świecie nie wezmie butelki ani kubeczka do ust jest piersiowa i bezsmoczkowa czy to kidys minie 4 miesiace już się uczymy i bezskutecznie w dodatku mamy wirusa gdzie wskazane jest dużo pić z łyżeczki to się tak nieda wymioty i gorączka
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: problem 28.02.12, 15:45
      Minie :)
      Kup butelkę z dziobkiem, taką normalną, sportową (znaczy, kup byle jaką wodę i wypij sama), nalej tam wody używanej przez dziecko i postaw w zasięgu małych łapek, po czym odwróć się i nie patrz. A jak spojrzysz, to zabierz i odstaw, ponownie w zasięg małych łapek.
      Niedozwolone zabawki są atrakcyjne, nie wiesz? :)

A na wirusa najlepsze będzie mleko z piersi, nie ma co szkolić chorego dziecka.
    • mad_die Re: problem 28.02.12, 16:37
      butelka w tym wieku to krok w tył.
      to juz lepiej kubka ucz lub zwykłego bidonu.
      ale to jak mala wyzdrowieje - teraz dopajaj ja strzykawka lub kieliszkiem i ponad wszystko swoim mlekiem z piersi!
    • niebioska Re: problem 28.02.12, 17:39
      Sama napij się wody przez rurkę - niech zobaczy, co się z tym robi. Potem do drugiej szklanki nalej wody do pełna (ale tak prawie z górką), rurkę maksymalnie skróć (będzie jej łatwiej). Jak załapie o co chodzi - daj do łapek bidon.
      Mój syn długo nie mógł załapać o co chodzi z bidonem, aż wpadłam na wyżej opisany pomysł z krótką rurką w szklance. Bidon był nieprzezroczysty, więc młody nie bardzo wiedział, czego się od niego oczekuje. Wodę w szklance było widać, przez króciutką rurkę z pełnej szklanki szybko poleciała. Zaraz później dostał bidon oraz ksywę "Wawelski", bo nie byliśmy pewni, czy przypadkiem nie pęknie od wypitych ilości :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka