Dodaj do ulubionych

Mleko z lodówki

11.03.12, 12:06
jak długo mLeko wyciagniete z lodowki moze stac w temp pokojowej? Czasem odciągam mleko wieczorem i podaję po karmieniu nocnym z butelki, albo gdzy musze wyjść z domu na dłużej- zostawiam mężowi. Godzinowo wygląda to tak: 22:00 odciągam mleko i do lodówki, dnia następnego około 22:00 wyciągam z lodówki ale dokarmiam w nocy dopiero około godziny 3-4. Czyli po wyjęciu z lodówki mleko stoi w temp pokojowej ok6 godzin.
A gdy wychodze to odciągam 22:00 do lodowki rano koło 9-10 wystawiam z lodówki i karmienie około 14:00. Czyli mleko stoi poza lodówką 4-5 godzin.

Czy 6 h poza lodówka nie zaszkodzi mleku a w konsekwencji dziecku?
Robie tak bardzo sporadycznie i nie zauwazylam żeby obijalo sie to na zdrowiu syna, ale czy dostarczam mu wszystkich witamin w takim stojącym mleku?
Obserwuj wątek
    • malwina.okrzesik Re: Mleko z lodówki 14.03.12, 13:54
      można tak robić, mleko jest cały czas wartościowe
      • martmarta Re: Mleko z lodówki 17.03.12, 18:51
        dziękuję za odpowiedź :)
        • dextera.m Re: Mleko z lodówki 17.03.12, 20:27
          Moim zdaniem mleko stoi zbyt dlugo poza lodowka. I nie chodzi mi o utrate wartosci, ale o rozwoj bakterii. Swieze, dopiero odciagniete mleko moze stac w temperaturze pokojowej do 6 godzin. Sama tak robilam gdy moj syn budzil sie w nocy na jedzenie. Mleka, ktore odstalo caly dzien w lodowce nie powinno sie juz chyba porownywac do takiego swiezo odciagnietego. Zawsze mozna podgrzac w kapieli wodnej (robie tak od miesiecy). Ja zawsze bazuje na LLL.

Tekst linka

• justcedr84 Re: Mleko z lodówki 21.03.12, 21:07
            Nie 6h tylko 12h w tem pokojowej zarowno na położniczym oddziale tak mi mowili jak i wszyscy lekarze. Karmie ściągniętym mlekiem na bieżąco nie wsadzam do lodówki i jest ok,dziecku nigdy nic nie bylo.
            • dextera.m Re: Mleko z lodówki 21.03.12, 22:18
              Nie wprowadzaj ludzi w blad. Albo podaj wiarygodne zrodlo swojej informacji.
              • xxxtabxxx Re: Mleko z lodówki 25.03.12, 22:28
                zalinkuję wypowiedź poprzedniego eksperta na tym forum: Tekst linka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka