Dodaj do ulubionych

Proszę o ocenę przyrostów

23.07.12, 17:15
Synek urodził się z wagą 2400g. Wagę urodzeniową odzyskał w 10 dobie. Po kolejnych 8 dniach (18dż) ważył 2880. Po kolejnym miesiącu 3900, kolejne ważenie za 2 tygodnie- waga pokazała 4300
I dzis kolejne ważenie - 4900...hmmm....600gram w 25 dni 6 cm.
Jeśli chodzi o wagę o pediatra stwierdziła że mało (za tydz, kończy 3 mce)
No i mam doła - karmię tylko piersią, nie dopajam wodą, nie podaję smoczka...
Boję się, ze będzie mnie molestowała, zebym dokarmiała.

Dziecko radosne po karmieniu spokojnie zasypia, nie płacze "bez powodu"...
Poradzcie coś...
Obserwuj wątek
    • mfab83.hg Re: Proszę o ocenę przyrostów 23.07.12, 23:14
      3 miesiące i waga 4900, tj podwojona urodzeniowa masa. Moim zdaniem ok.
    • matka_karmiaca Re: Proszę o ocenę przyrostów 23.07.12, 23:59
      168g/tydzień to mało? Moja w życiu tyle nie przybrała, a urodziła się nieco większa (choć też malutka). Minimum to 120.
    • janeczka79 Re: Proszę o ocenę przyrostów 24.07.12, 08:15
      Dzięki za odpowiedzi.Nawet zajrzałam na siatki centylowe"piersiowe" i tam plasuje się zdecydowanie lepiej.
      Mam nadzieję, ze lekarka nie wspomni o mm...
      • mad_die Re: Proszę o ocenę przyrostów 25.07.12, 16:51
        a nawet jak wspomni to co? odpiowedz jej, ze Ty mleko masz i mozesz swoim dokarmic i już.
    • ziarenko-piasku Re: Proszę o ocenę przyrostów 24.07.12, 15:21
      Mi to wygląda ok;)
      Ale faktycznie wiekszość pediatrów uważa, ze jak nie przytyje kilograma w miesiąc to bida;)
    • natchniuza86 Re: Proszę o ocenę przyrostów 24.07.12, 15:30
      Moj ma 5,5 miesiaca i jeszcze nie podwoil wagi urodzeniowej. Nie masz sie czym martwic.
      • panizalewska Re: Proszę o ocenę przyrostów 25.07.12, 17:31
        a ja się martwię, że moja córa będzie straszną kluską bo przyrasta 300, 300 i 325 g na tydzień. już nie wiem co lepsze - na granicy normy, jak u Ciebie, czy mieć żarłoka jak u mnie
        chyba trzeba ogólnie wyluzować, dopóki nasze dzieciaki pogodne, ruchliwe, szczęśliwe :)
        • aniadud1 Re: Proszę o ocenę przyrostów 25.07.12, 17:55
          panizalewska - mój syn był mega żarłokiem i przybierał na (.) średnio 1,3 kg na miesiąc. Jako niemowlak był "tłuściutki" ale zbity :) Zawsze był na 97 centylu. Teraz Mati jest szczuplutki (3 centyl) ale za to wysoki (97 centyl).
          Emilka z kolei je ekspresowo i jest z tych szczuplejszych. Wagowo trzyma się ok 10-15 centyla.
          Sama nie wiem co lepsze: ssak wiszący non stop czy ekspres :)
          • panizalewska Re: Proszę o ocenę przyrostów 26.07.12, 11:39
            o to to! dzieci matkom nigdy nie dogodzą ze swoim apetytem i przyrostami. już nie mówiąc o babciach! :D
    • malwina.okrzesik Re: Proszę o ocenę przyrostów 30.07.12, 20:37
      Jest pięknie !
      To Pani decyduje o sposobie karmienia swojego dziecka.
    • janeczka79 Re: Proszę o ocenę przyrostów 08.08.12, 16:41
      Dziś po kolejnych 2 tyg poszlismy się zważyć. jest na plusie 380 gr w 2 tygodnie. Pielęgniarka pokręciła nosem, ze powinno byc przynajmniej pol kilo;)
      Na szczęście była inna pediatra i powiedziała, ze wszystko w porządku;)
      Oszaleć można normalnie...każdy swoją ma opinie...
      • nglka Re: Proszę o ocenę przyrostów 12.08.13, 12:41
        No bez jaj :) Przychodnia z kosmosu :) Pół kilo w 2 tygodnie to przyrost PONAD średnią.
        Moja przybiera 170 g tygodniowo i pediatra mówi, że pięknie. Pierwsza przybierała średnio 1,5 kg miesięcznie i w wieku pół roku wyglądała jak mały ludzik michelin; wszak piersiowce mają prawo "sobie tyć" ale i tak dostałyśmy skierowanie na badania, bo z kolei lekarce średnio podobało się to duże tycie połączone z wymiotami.
        Druga córa właśnie w pierwszych tygodniach przybierała ok 170 na tydzień a miała tż taki tydzień, w którym przybrała.. całe nic. o też się zdarza. W kolejnych tygodniach przyrost spadł, tj w 7 tygodni przybrała 900 g. I też dobrze! A urosła mi przez 11 tygodni całe 4 cm. Twoja pediatra chyba lubi na siłę "paść" dzieci, bo nie mam innego pomysłu dlaczego tak zawyża minimum przyrostu.
    • giba116 Re: Proszę o ocenę przyrostów 11.08.13, 10:17
      Tym razem ja poproszę o ocenę przyrostów, bo nie wiem czy nam smoczek nie psuje kp.
      Córka urodzona 7.04.2013 r. Waga urodzeniowa 40 t.c. 2950g, spadkowa 2790 g. Na początku przybierała pięknie, bo i ssała po 40 minut co 2 godziny.

10.05 (4 tyg i 5 dni) - 4120 g
      20.05 (6 tygodni) - 4420 g
      6.06 (9 tydzien) - 5130 g
      20.06 (11 tydzień) - 5470 g
      5.07 (13 tydzień) - 5600 g
      23.07 (16 tydzień) - 6000 g
      10.08 (18 tydzień) - 6300 g

Ok 5 tygodnia zaczęła mniej czasu spędzać przy piersi. Je błyskawicznie, jak jest 5 minut to jest dobrze. Przystawiam ją sama często, bo ona rzadko się upomina. W nocy je minimum 2 razy a w ostatnim czasie to potrafi nawet i 5 razy się budzić. Pewnie nie zawsze z głodu ale na piersi jest szansa, że zaśnie więc ją przystawiam.
      Smoczka dostała po 6 tygodniu. Butelki nie zna.

Będę wdzięczna za ocenę przyrostów.
    • arathlo Re: Proszę o ocenę przyrostów 11.08.13, 14:11
      Jest super! Minimalne tygodniowe przyrosty to 120g w pierwszych 3ms, a Twój synek ma znacznie większe :))) Niech sobie gadają co chcą, kiwaj głową ze zrozumieniem i rób swoje ;)

Po 3ms musi być co najmniej 90g/tyg.

W całokształcie jakby Twój synek nie waży tak wiele, chociaż i tak sporo! Prawie podwoił już swoją wagę, a teoretycznie jest na to czas do 6ms !!! trzeba wziąć pod uwagę, że urodził się drobniutki. Mój przy urodzeniu ważył 4570. Trudno więc porównywać wagę takich dwóch skrajnych przypadków po kilku miesiącach ;)
      • giba116 Re: Proszę o ocenę przyrostów 12.08.13, 12:32
        Dzięki wielkie:-) jestem spokojniejsza, bo do lekarza dopiero we wrześniu się wybieram, a cały czas martwi mnie to jej krótkie ssanie.
        • nglka Re: Proszę o ocenę przyrostów 12.08.13, 12:45
          A po zjedzeniu przez corke - jaki kolor ma wyplywajace mleko? Mozliwe, ze lyka tylko to mleko pierwsze, wodniste, polprzezroczyste i olewa mleko wlasciwe ale skoro prawidlowo przybiera - to jest to malo mozliwe. Moja pierwsza corka byla jak torpeda - w 5 minut potrafila mi "obrocic" 2 piersi, do cna, tak tak. I tyla z predkoscia swiatla - wiec jak widac da sie napic i najesc w blyskawicznym tempie.
          • giba116 Re: Proszę o ocenę przyrostów 12.08.13, 20:29
            Jak kończy to widać mleko 2 fazy (białe nieprzezroczyste). Ale nie mam pojęcia ile go wypija:-) Mam czasem wrażenie, że póki szybko leci jest OK a jak trzeba popracować to już jej się nie chce.
            A i czego nie dopisałam wcześniej. Z 50 centyla spadła ostatnio na 25.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka