Dodaj do ulubionych

stresujące karmienie piersią :(

25.07.12, 23:30
Witam. Synek jest karmiony wyłącznie piersią ma 5 miesięcy. od ponad miesiąca ma dwa ząbki. jak zaczynamy karmienie i mały zaczyna ssać mocno mnie gryzie i podczas karmienia też. I co raz częściej mu się to zdarza. Chciałabym karmić jak najdłużej ale mały gryzieniem sprawia mi ogromny ból :( co z tym zrobić?? . Dziękuje. Pozdrawiam. Edyta
Obserwuj wątek
    • luliluli Re: stresujące karmienie piersią :( 26.07.12, 08:21
      Brr, współczuję! Pamiętam ten chwilowy okres i u nas, tak chyba jest z pierwszymi ząbkami:/
      Najlepiej zabierać pierś, gdy tylko coś takiego się stanie, mówić, że nie wolno gryźć, choćbyś myślała, że dziecko tego nie zrozumie - mów;)
      Ale przede wszystkim - czy maluch ma inne okazje do gryzienia "rzeczy" służących do ssania? A konkretnie smoczka? Bo jego obecność utrudnia tę kwestię o tyle, że Ty walczysz o to, by nie zostać pogryzioną, a smoczek nie... Tym dłużej, gdy jest w użyciu coś do ssania, co nie protestuje przed gryzieniem, trwa nauka, że jest to rzecz niedozwolona.
      • shoja Re: stresujące karmienie piersią :( 26.07.12, 21:49
        no i dobrze jest też uchwycić moment kiedy dziecko przestaje jeść, a zaczyna sobie ciumkać/bawić się - u nas najpierw chytra mina a później szczękościsk:) także, staram się usunąć pierś z buzi jak zauważam pierwsze objawy chęci do zabawy.
        • edycia274 Re: stresujące karmienie piersią :( 26.07.12, 23:50
          próbowałam przyuważyć ale nie ma reguły. wieczorem dałam pierś i od razu poczułam zęby ;((. zastanawiam się też czy nie idą następne kły bo strasznie się ślini i wkłada łapki do buzi. A i co Dominik jest smoczkowy. czasami dostaje smoka. Długo się wstrzymywałam aby nie dawać ale mały ma bardzo silna potrzebę ssania gdyby nie smok wisiałby na mnie :(
          • mika_p Re: stresujące karmienie piersią :( 27.07.12, 00:09
            Wolisz wiszenie czy gryzienie?
            To jest właśnie taki wiek i okoliczności, że jak człowiek ma coś do żucia, to żuje, i trudno mu zrozumieć, ze smoczek to coś innego niż pierś. Kup mu gryzaczek, taki malutki silikonowy, kiedyś robił canpol - na tym można i pożuć, i zasnąć z tym w buzi, ale jednak to inne coś (zassać się nie da) i łatwiej od piersi odróżnić.
            • edycia274 Re: stresujące karmienie piersią :( 27.07.12, 08:08
              dzięki mika poszukam. bo gryzaki ma zwykłe. :) pozdrawiam
              • mad_die Re: stresujące karmienie piersią :( 27.07.12, 10:54

a najlepiej smoczka nie dawaj w ogole, przynajmniej teraz, kiedy gryzie...
                dziasla przed karmieniem smaruj zelem na zabkowanie lub lodem, piers zabieraj jak gryzie, nakladaj gleboko, najglebiej jak sie da
                i jak maly nie bedzie mial czego gryzc, to piers gryzc przestanie tez
            • edycia274 mika 29.07.12, 16:37
              nie mogę znaleźć powiedz mi widzisz go tutaj?? dzięki

canpolbabies.com/pl/produkty#page:1/term:gryzak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka