Dodaj do ulubionych

zestaw pytań - proszę o pomoc

31.08.12, 11:27
W poniedziałek urodziłam wcześniaczka (33tc). Jest w inkubatorze, nie mogę go karmić piersią, ale jak odciągnę, to mu podadzą.
W szpitalu odciągałam pokarm metodą 7-5-3. Pierwsze kropelki (ale dosłownie kropelki)pojawiły się na trzecią dobę. W czwartej troszkę więcej. Od wczoraj jestem w domu (synek został w szpitalu),odciągam nadal. Mam następujące pytania:
1. CZy takie małe ilości muszę mrozić osobno, czy mogę łączyć z całej doby?
(Dodam, ze do szpitala nie można przynieść mleczka z domu, trzeba odciągnąć tam na miejscu)
2. Kiedy mogę podać to dziecku, skoro to jest siara, a dziecko już będzie przecież starsze?
3. Po dzisiejszej nocy mam bardzo nabrzmiałe bolące piersi, myślałam, ze poranne odciąganie będzie obfitsze, a udało się jakieś 5ml. Nadal robię to metodą 7-5-3, może powinnam odciągać inaczej, skoro już pokarm jest?
Będę wdzięczna za pomoc, bo mimo szukania informacji mam niezły mętlik w głowie, a to ie pomaga ;)

--
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: zestaw pytań - proszę o pomoc 31.08.12, 14:39
      zaraz odpowiedzą specjalistki,ja tylko tylko trochę;podawaj właśnie to,co odciągasz.siara jest bardzo ważna.
      to nabrzmienie to początek nawału,to dobrze,laktacja już sie rozbujała,teraz musisz to utrzymac-kiedy dadzą Ci potrzymac malucha na kangurowanie?wtedy od razu przystawiaj,chocby na chwilę.
      i głowa do góry:)dzielna jesteś:)
      ucałuj malucha w piętę od forumowych ciotek;)
      i możesz sobie zajrzec jeszcze tu
      forum.gazeta.pl/forum/f,15302,Wczesniaki.html
      • clamerka Re: zestaw pytań - proszę o pomoc 31.08.12, 16:05
        Podają mu to, co odciągnę w czasie jak jestem w szpitalu, nie pozwalają dowozić z domu, więc trochę mi tego zostaje, bo odciągam się co 3 godziny.
        Dzięki za odzew, ucałuję go na pewno :)
        • mama.rozy Re: zestaw pytań - proszę o pomoc 31.08.12, 16:18
          pomimo to w domu ściągaj,jak masz gdzies w pobliżu bank mleka to daj im;)
          szpital to robi ze względów higienicznych-jest ryzyko,że mleko bedzie źle przechowane i zaszkodzi maluchowi
          a mówi,kiedy dadzą pokangurowac?warto o to pytac,bo wczesniaki to lubią.i im to służy:)
        • mad_die Re: zestaw pytań - proszę o pomoc 31.08.12, 16:27
          Ja bym dowoziła - w lodówce takiej z wkładami - lepsze to niż najlepsza mieszanka sztuczna.

No i jak najczęściej bywaj u niego, jak tylko będziesz mogła to kanguruj:
          www.babycenter.com/0_how-kangaroo-care-can-help-your-premature-baby-and-how-to-do_10300013.bc
          Do tego, jak tylko będzie zezwolenie lekarza, to podawaj mu pierś plus potem po każdej piersi dokarm ściągniętym mlekiem sonda lub kubeczkiem.
    • mad_die Re: zestaw pytań - proszę o pomoc 31.08.12, 16:33
      Metoda ściągania bardzo dobra. Zeby lepiej leciało patrz na malucha lub na jego zdjecie, myśl o nim. Ściągaj tak często jak to możliwe, najlepiej co 3h.
      Ściągnięte mleko wstawiaj do lodówki a pod koniec dnia/wieczorem zlej do jednego pojemniczka i zamróź.
      Siarę możesz podać jak mały wróci do domu, podasz mu wtedy kubeczkiem lub sondą - siara to jak zastrzyk z witamin będzie dla niego :)
      Na nabrzmiałe piersi rób sobie okłady ciepłe przed ściąganiem - wtedy lepiej mleko poleci, a po ściąganiu zimne okłady. Weź coś p.zapalnego, gdyby bolały (nurofen, ibuprofen). Weź ciepłą kąpiel przed ściąganiem, ciepły prysznic - tez pomaga.

I w ogóle to gratuluję malucha! Jesteś super dzielna i na pewno dasz radę! :) Trzymam kciuki :)

P.S. Dopytuj keidy będziesz mogła malucha wziąć na ręce i potrzymać skóra do skory - to działa cuda!
    • clamerka Re: zestaw pytań - proszę o pomoc 01.09.12, 11:21
      Dzięki dziewczyny :)
      A czy to normalne, że poszczególne odciągania różnią się ilościowo (np. raz 10ml, a raz 30ml)?
      O kangurowanie popytam na pewno. Wczoraj dopiero pierwszy raz mogłam go wziąć na ręce.
      • mama.rozy Re: zestaw pytań - proszę o pomoc 01.09.12, 13:41
        to pewnie niezapomniane wrażenie?taki pierwszy dotyk:)
        ilośc mleka może byc różna,szczególnie,jeśli odciągasz ręcznym
        pamiętam,jak mi dali przystawic moją córkę(37tc,34/35 z usg).zamiast się przysysac,zasypiała z błogości,że jest mama:)pomogło właśnie kangurowanie,siedzenie przy inkubatorze non stop,jak się dało,z młodą na rękach.nasyciła się zapachem mamy i coraz ładniej ssała.
        powodzenia:)
      • wuika Re: zestaw pytań - proszę o pomoc 01.09.12, 22:42
        To normalne, że ilości są różne. Ja nie miałam wcześniaków, ale jedna z bliźniaczek przez 12h musiała być pod lampami, kiedy jeszcze byliśmy w szpitalu. Zaczęłam wtedy odciągać mleko, po prostu, jak była wolniejsza chwila, żeby rozhulać laktację i potem, żeby mieć trochę zapasów na wieczorne kryzysy. Raz bezproblemowo, w kilka minut ściągało się po 100ml (później po 200 i więcej, ale tylko przez jakiś czas), czasem po pół godziny było 25. Ważne, że jest w ogóle. I ważne, że sobie super radzisz, ściągasz dla dzieciaczka mleko, czyli to, co najlepszego teraz może dostać. Trzymam kciuki, żeby okres przymusowego rozdzielenia trwał jak najkrócej :)
        • mama.rozy Re: zestaw pytań - proszę o pomoc 02.09.12, 08:24
          i jak możesz-siedź przy inkubatorze jak najdłużej.widok malucha powinien pobudzac laktację,a to,co sobie tak odciągniesz,mogą mu potem podac.przyszykuj jakiś wyparzony słoiczek,albo takie specjalne kubeczki.zapytaj,czy możesz jakoś sama podawac(ma sondę do żołądka?).każda ilośc,nawet minimalna,to super lekarstwo.
          głowa do góry.
    • malwina.okrzesik Re: zestaw pytań - proszę o pomoc 02.09.12, 14:33
      Można łączyć mleko odciągnięte z jednego dnia, wieczorem zamrozić.
      Warto mrozić nawet niewielkie ilości siary, ma ona unikatowe właściwości, podać ją tak szybko jak tylko będzie możliwe. Jeśli w szpitalu nie chcą przyjąć takiego pokarmu, to zrobi Pani to w domu. Nawet jak maluszek będzie już pił z piersi.
      W czasie odciągania może polecieć różna ilość mleka. Istotne jest, aby odciągać systematycznie co 3 godziny przez ok. 10 dni, aby dobrze rozkręcić produkcję mleka, nadwyżki zamrażać. Gdy będzie Pani miała produkcję na poziomie kilkuset mililitrów na dobę , można dopasować schemat odciągania do potrzeb dziecka i nie odciągać więcej niż ono potrzebuje.
      • shoja Re: zestaw pytań - proszę o pomoc 02.09.12, 23:09
        a ja ci polecam to forum:
        forum.gazeta.pl/forum/f,46749,Karmiace_Piersia_Inaczej.html
        super, że odciągasz. najlepiej nie mrozić tylko dawać bezpośrednio po dociągnięciu - masz pewność jakości mleka i przeciwciał.
        poza tym nie wiem jak na ciebie działa system 775533 (który jest najbardziej polecany do rozbujania laktacji) - bo są dziewczyny, którym akurat ten system nie służy i potrzebują same sobie stworzyć sposób (i na forum kpi różne takie porady możesz znaleźć).
        trzymam kciuki za laktację, malucha i was razem karmiących się piersią jak tylko to będzie możliwe:)!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka