Dodaj do ulubionych

ból piersi

31.10.12, 16:33
Witam, jestem mamusią od 8 dni, karmię córeczkę przy pomocy kapturków ponieważ mam problem z sutkami. Maleńka najada się i mam wrażenie że odpowiednio opróżnia piersi chociaż od kilku godzin czuję ból w lewej piersi od pachy aż po brodawkę i te miejsce jest bardzo bolesne i twarde. Co to jest i jak sobie z tym poradzić?
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: ból piersi 31.10.12, 17:51
      być może masz niewielki zastój mleka. czy próbowałaś zmieniać pozycję podczas karmienia i przystawiać spod pachy? albo niech Twój luby / mama czy ktoś pomoże Ci przystawić małą tak, żeby jej żuchwa była od tej nabrzmiałej bolącej strony.
      mnie się takie zastoje zdarzały dość często, dopóki mała nie nauczyła się wysysać bardziej efektywnie, a mnie nie zaczęła normować się laktacja w 3. miesiącu. karmiłam tylko klasycznie i na leżąco, także jakiś dyskomfort był. ale jeżeli czujesz wyraźny ból to koniecznie zmieniaj pozycje!
      i gratuluję córy :)
    • yumemi Re: ból piersi 31.10.12, 18:37
      Przede wszystkim, ucz dziecko ssania piersi, nie kapturkow. Kształt brodawek w kamieniu nie ma znaczenia.
      To co opisujesz brzmi jak zastój.
    • malwina.okrzesik Re: ból piersi 01.11.12, 18:23
      To najprawdopodobniej miejscowy zastój pokarmu. Warto wtedy zmienić ułożenie dziecka przy piersi, w tej sytuacji najlepsza byłaby pozycja spod pachy. Bolące miejsca, zgrubienia pod pachą masować W TRAKCIE SSANIA delikatnie, tak jakby Pani chciała przesunąć je w stronę buzi dziecka. Po karmieniu zrobić zimny okład tam gdzie czuje Pani ból.
      Rozumiem, że jak na razie kapturki są niezbędne, ale proszę pamiętać,że przy ich stosowaniu pierś może być opróżniania mniej efektywnie. Docelowo , proszę myśleć, że będzie Pani karmić bezpośrednio z piersi. To może zająć trochę czasu, kilka dni, ale i nawet kilka tygodni, dlatego radzę nie zniechęcać się.
      • 3basiula Re: ból piersi 04.11.12, 18:25
        Pojawił się kolejny problem... Wokół sutka na brodawce pojawiły się czerwone krostki które przy dotykaniu bolą tak jakbym wbijała sobie igły w brodawkę. Czy ma to związek z zatkanymi kanalikami? zgłosić się do lekarza, czy przejdzie samo?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka