Dodaj do ulubionych

wzrost żółtaczki

03.01.13, 17:08
Córka 3 tygodnie i 2 dni. Dziś wynik bilirubiny 13, w 4 dobe ( w dniu wypisu ) 10,4. Dlaczego wzrosła ? karmię piersią. Dziecko nie jest nadmiernie senne ( straszy syn też miał, więc mam porównanie ) ,żółte jest od połowy ciała. Dziś lekarka zdecydowała albo o podawaniu mieszanki , albo o ściąganiu i przegotowywaniu mojego mleka . Z czego różnica w badaniach ? crp wyszło 0,3 czyli dobre, bo po wyniku bilirubiny obawiałabym się wzw a lub b. Waga urodzeniowa 3500, w 3 dobie spadku max 3370, w 16 dniu życia waga równo 4 kilogramy. Proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • kiki1981 Re: wzrost żółtaczki 04.01.13, 00:54
      Myśmy trafili z wysoką żółtaczką do szpitala w 7 tygodniu życia. Córka w szpitalu po urodzeniu nie miała wysokiej żółtaczki (znak śladowy) ale żółknąć zaczęła w domu. Lekarze na oddziale stwierdzili że to żółtaczka spowodowana mlekiem matki, jednak nikt nie kazał mi podawać mm, dopajać czy odstawiać od piersi. Leżałyśmy 5 dni w szpitalu. Młoda dostawał kroplówki i leki a ja normalnie ją karmiłam piersią. Nie dostała butelki ani razu. W domu kontynuowałam leczenie luminalem i po tygodniu wszystko wróciło do normy. Teraz mała ma 14 m i nadal sie karmimy.
      • 2-aleksandra1981 Re: wzrost żółtaczki 04.01.13, 11:24
        a był u was konflikt grup krwii ?
      • kiki1981 Re: wzrost żółtaczki 04.01.13, 23:08
        Nie, u nas nie było konfliktu krwi. Sama nie wiem skąd się to wzieło. Dwa lata temu urodziłam starszą córkę i problemu z żółtaczką nie miałam a też karmiłam piersią.
    • sysia.0 Re: wzrost żółtaczki 04.01.13, 11:36
      moja córka miała identycznie żółtaczka w dniu wypisu 10,5, a w 6-tej dobie pobieraliśmy krew i miała 14,5 w związku z tym położyli nas do szpitala pod lampy i kroplówkę i po dwóch dniach wyszłyśmy z żółtaczką poniżej 8
      • sysia.0 Re: wzrost żółtaczki 04.01.13, 11:38
        cały czas była karmiona piersią w szpitalu i do tej pory jest i nikt też nie kazał jej absolutnie dawać mm
    • yumemi Re: wzrost żółtaczki 04.01.13, 15:11
      Mogla pojsc do gory po tym 4 dniu., a teraz moze sobie spadac. Jesli dziecko przybiera na wadze dobrze, nie jest senne, to po prostu trzeba karmic jak najczesciej (smoczkow nie ma w uzyciu), i sprawdzic za kilka dni czy bilirubina spada. Jesli spada to ok.
    • malwina.okrzesik Re: wzrost żółtaczki 06.01.13, 00:26
      Jeśli bilirubina jest b. wysoka to lekarz może zdecydować o skierowaniu do szpitala. Odstawianie od piersi na 24 godziny stosuje się czasem, ale tylko w warunkach szpitalnych, jeśli nie działa fototerapia. Choć najnowsze doniesienia świadczą że wcale nie jest konieczne przerywanie karmienia piersią.
      Gotowanie mleka jest zupełnie bez sensu, niby co to ma dać?
      proszę poszukać kiedyś pisałam bardzo dokładnie o żółtaczce i jak to się ma do kp.
      • guderianka Re: wzrost żółtaczki 06.01.13, 09:24
        A jak żółkła?
        Żółtaczka u niemowląt zaczyna się od głowy (widać po oczach) w kierunku stóp a kończy "do góry"od stóp do głowy (oczy). Skoro jest w połowie żółta to może bilirubina pomału spada ?
        Moje wszystkie dzieci miały żółtaczkę-Starsza 12 lat temu była dopajana i 5 dób w szpitalu, Młodsza -6lat temu-miała fototerapię i 5 dób w szpitalu przy czym wypisano nas z bilirubiną 10,4 i skierowano do poradni. Nie poszłam, często karmiłam, żółc zeszła. Najmłodszy-rodzony w lipcu-sprawa bilirubiny została potraktowano lekko, mierzono tylko raz, stwierdzono że żółknie, nie nakazano żadnych działań dodatkowych. Młody przestał byc żółty w ok. 2 tygodniu życia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka