Dodaj do ulubionych

mrożone mleko,alergia,dylemat

28.01.13, 21:19
Otóż od 2 miesiąca zycia mój synek ma stwierdzoną nietolerancje krowiego białka,więc ja jestem na diecie "bezkrowiej".Zanim zorientowałam się ,że mleko ,maslanka,margaryna itp dodawane są nawet do niektórych wędlin,chleba,a nawet landrynek ,robiłam błedy w mojej diecie,które powodowały zaostrzenie objawów alergii/wysypka na policzkach,ulewanie,śluz w kupie/
W tym czsie starałam się zamrozić codziennie porcję mleka "na zapas" bo wczesnie wracam do pracy na cały etat/synek będzie miał 4 i 5 mies/Teraz zawzięłam się i jem dosłownie 10 produktów oczekując całkowitego wycofania zmian u synka.
A teraz pytanie: wyrzucić to zamrożone mleko jako potencjalne zródło "tamtych,starych alergenów"? serce mi się kroi bo z trudem ociągam to mleko ....ale może to będzie lepsze dla Jaśka, a gdyby zabrakło mojego mleka po prostu dać mm?
jak myślicie bo biję się z myslami
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: mrożone mleko,alergia,dylemat 29.01.13, 12:14
      Oj, to będzie Twoja decyzja, chyba trudna, z tego co piszesz.
      Ja mogę napisać za siebie. Mała była bardzo kolkowa, miała niesamowite sensacje brzuszkowe i skórne po większości warzyw i owoców, które zjadłam. Też mam zamrożone mleko z tego okresu. Nietolerancje jej przeszły ok 6 m-ca życia, brzuszek już dobrze reaguje na większość produktów. Dajemy jej to rozmrożone mleko, nie ma problemów. W domowej zamrażarce można trzymać zdaje się 3 miesiące. Nietolerancje i alergie często przechodzą po jakimś czasie, za 2-3 miesiące możesz spróbować podać to mleko i zobaczyć, jak dziecko reaguje. Jak nadal będzie źle, to niestety wyrzucisz, a jak nie, to na zdrowie :)
    • darowoga Re:Croton, a co jesz? 30.01.13, 17:55
      jakie 10 produktów jesz?podrzuć proszę listę
      • arathlo Re:Croton, a co jesz? 30.01.13, 19:09
        no chyba niestety wyrzucić :( mrożenie raczej nie wpływa na zawartość alergenów, bo w ten sposób np. lody by nie uczulały, a niestety uczulają. Czy warzywa z mrożonki...
        Lub jesli masz komu to spróbuj przekazać komuś kto ma dziecko bez alergii.
        A jeśli mm to koniecznie bebilon pepti lub nutramigen. Obecnie pepti można kupić w aptece już bez recepty pełnopłatnie, ale jeśli dziecko ma zdiagnozowaną alergię to powinnać dostawać receptę z refundacją.
        • croton Re:Croton, a co jesz? 30.01.13, 21:58
          po przeszukaniu wskazówek co do diety mamy malucha ze skazą ,ustaliłam sobie diete eliminacyjną: indyk,wieprzowina/głównie schab pieczony,może karkówka/ryż,kasza jaglana,marchewka,buraki,dżem z cz porzeczki,chleb bez żadnej serwatki itp/uwaga bułka wrocławska zawiera margarynę/jabłka,wafle ryżowe naturalne,
          z przypraw sól,pieprz,zioła prpwansalskie i czosnek w niedużej ilości,olej z pestek w.chociaż raczej nie smażę,/podobno można florę niebieską,ale boje się,bo po innej margarynie gdzie były"śladowe ilości mleka" bardzo pogorszyła się skóra
          mam zamiar wytrwać tak aż do ustąpienia zmian na pyszczku syna,potem spróbuję prowokacji
          • e-kasia27 Re:Croton, a co jesz? 31.01.13, 01:10
            Marchew i jabłka - to nie jest dobra dieta dla alergika.
            A dżem, mógłby być, gdyby był własnej roboty w 100% z porzeczek, bez żelfiksów i cukru żelującego. W kupionym jest pektyna z jabłek.
            • arathlo Re:Croton, a co jesz? 31.01.13, 19:31
              No bez przesady. Dziecko ma skazę białkową, póki co, nie ma sensu się katować bez sensu...dieta matki musi być możliwie urozmaicona i zdrowa. Moje dziecko miało skazę białkową i przy rozszerzaniu między 4 a 6ms dobrze reagowało właśnie na marchew i jabłka, a także ziemniaki, ryż. Po 6ms mógł jeść już jeść wszystkie warzywa na ten wiek.

Akurat warzyw i owoców nie powinnaś sobie odmawiać! Przecież w nich nie ma mleka...to, że dziecko jest uczulone na jedno nie znaczy, że na wszystko. Dalsze eliminacje należy wprowadzać w razie wystąpienia objawów, które wcale nie muszą wystąpić.
    • malwina.okrzesik Re: mrożone mleko,alergia,dylemat 03.02.13, 22:46
      Można na razie poczekać z tym wyrzucaniem. Jeśli objawy nietolerancji nie ustąpią, a będzie brakowało mleka z piersi to niestety to zamrożone mleko nie nadaje się. Ale można je przechowywać kilka miesięcy, więc może do tego czasu maluch będzie miał się lepiej? Zwykle podrażniona alergenem śluzówka jelita regeneruje się i u większości dzieci objawy ustępują.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka