21.03.13, 10:31
wiem, że było, i wiem że na forum pojawiały się odpowiedzi że można podczas kp strzelić sobie taką fotę ;)
a ja dziś byłam u ortopedy - potrzebuję mieć zrobione zdjęcia boczne i z przodu kręgosłupa. podobno łącznie 4. ortopeda stwierdził, że przy tej ilości zdjęć napromieniowanie jest tak duże, że z diagnozą moich problemów z kręgosłupem trzeba poczekać do zakończenia karmienia. a ja planuję jeszcze z 1,5 roku pokarmić :o
podobno pokarm też zostaje napromieniowany i on nie może mi zlecić tego badania.
co o tym myślicie? dziecię me ma 7 m-cy, ale karmimy się pewnie z 10 razy dziennie (i nocnie również) jeszcze.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: rentgen 21.03.13, 11:32
      promieniowanie x nie kumuluje sie w organizmie
      znajdź miejsce gdzie wynik dają na CD a nie na kliszy, to nowsze aparaty, napromieniowują dużo słabiej
      poza tym dzieciom też się robi rentgeny i jakoś żyją
      • mama.rozy Re: rentgen 21.03.13, 11:53
        ;)
        właśnie:)
    • ania.rene Re: rentgen 21.03.13, 11:55
      mnie rowniez lekarze nie chcial dac skierowanie na rtg kregoslupa. a cieropie bardzo. calymi dniami mnie boli :(
      • rulsanka Re: rentgen 21.03.13, 14:39
        To idź do innego i mu nie mów, że karmisz :)
        Ale:
        1) może to karmienie/noszenie dziecka pogarsza sprawę? W jakiej pozycji karmisz? Jak nosisz?
        2) Rentgen nie leczy. Natomiast już teraz możesz wykonać parę prostych, bezpiecznych ćwiczeń, które przyniosą ulgę. Jeśli jesteś zainteresowana, napiszę jakie.
        • ania.rene Re: rentgen 21.03.13, 20:42
          karmie na lezaco. sporadycznie spod pachy. nosze przez ramie :)
          kiedy odkladam mala po trzymaniu to nie moge sie wyprostowac.
          wiem, ze mam zniesiona lordoze w odcinku szyjnym i zmiany w piersiowym. ledzwiowego nie mialam przeswietlanego.
          cierpna mi dlonie i biodra podczas snu.

bardzo poprosze o cwiczenia.
          • rulsanka Re: rentgen 22.03.13, 10:22
            Wygląda na to, że karmienie i noszenie raczej nie powinny szkodzić. Ale może przy przewijaniu się garbisz?
            Co do ćwiczeń, ja robię parę rzeczy z jogi. Joga jest o tyle fajna, że robisz tylko tyle na ile ciało pozwala. Powinnaś cały czas czuć się zrelaksowana, swobodnie, powoli oddychać i wykonywać ćwiczenia powoli i spokojnie. Wręcz im wolniej tym lepiej. Wtedy są bardzo bezpieczne, nic sobie nie naciągniesz, a tylko rozciągniesz. Powinnaś być boso, w ubraniu nie krępującym ruchów.
            Ćwiczenia robisz 1-2 razy. Liczy się raczej długość wykonywania (tyle ile jest wygodnie), a nie ilość powtórzeń.
            1. Stajesz w rozkroku, stopy na szerokość barków. Palce stóp rozcapierzone, skierowane lekko na zewnątrz, kolana wyprostowane. Łapiesz się prawą dłonią za biceps lewej ręki a lewą dłonią za biceps prawej ręki (to miejsce nad zgięciem łokciowym). Powoli pochylasz się, swobodnie zwieszając głowę. Potem zwisasz sobie starając się maksymalnie rozluźnić, możesz lekko kołysać górną częścią ciała. Mniej więcej w połowie ćwiczenia, zmieniasz splot dłoni na odwrotny. Jak już ci się znudzi, unosisz ciało, również bardzo powoli.
            2. Leżenie na płaskim. Starasz się maksymalnie rozciągnąć ciało, ręce wyciągasz nad głową, palce stóp obciągnięte. Oddychaj spokojnie.
            3. To samo tylko w staniu. Wyciągasz ręce do góry i stajesz na palcach, robiąc równocześnie spokojny, głęboki wdech. Opuszczając palce i ręce - wydech.
            4. Klękasz, siadając na złączonych stopach, palce stóp płasko, kolana rozszerzone. Wyciągniętymi rękami sięgasz jak najdalej na podłodze przed siebie, starając się jak najbardziej płasko przylegać na ziemi. Kręgosłup lędźwiowy ma być prosty. Głowa może położyć się na macie między rękami.
            5. Pies z głową do dołu: www.joga.net.pl/strona.php?8455
            6. Ja jeszcze robię różne, np. nogi za głowę, jakieś ćwiczenia skrętne itp. , ale jeżeli Ty masz jakiś (nie)zdiagnozowany problem to może lepiej tylko te sto procent bezpieczne.

Ćwiczenia najlepiej kończyć i zaczynać czymś najspokojniejszym, np. tym zwisem w staniu, klękiem albo leżeniem. Pamiętaj, żeby chodzić prosto, a przynajmniej raz na jakiś czas się wyprostować i nabrać kilka pełnych oddechów.
    • 1matka-polka Re: rentgen 21.03.13, 13:45
      Po prostu zmień ortopedę, bo ten nie zna się na swojej robocie.
    • ma.ga Re: rentgen 09.04.13, 09:54
      dziękuję za opinie.
      byłoby mi bardzo miło, gdyby również pani Ekspert mogła się wypowiedzieć.
    • malwina.okrzesik Re: rentgen 14.04.13, 18:39
      rentgen nie ma wpływu na skład mleka , można karmić

Przy dużych problemach bólowych polecam terapię manualną, są specjaliści od niwelowania mikroprzesunięć, ucisków, które często są przyczyną bólu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka