Dodaj do ulubionych

jedzenie noca

31.03.13, 21:50
Kiedy dziecko "powinno" przestac jesc nocą? Czy sa jakies przeciwskazania? Mały brzuszek powinien odpoczywac? Wedlug pediatrow moj synek juz nie powinien jesc noca, bo jest duzy czytaj sugeruja nadwage a ja go bronie jak lew mowiac ze wcale nie ma norm dla kp. Zreszta nie wazne co mowi pediatra. Wedlug literatury powinny przestac jesc po 6mcu.Wiem, ze roczniaki jak i dwulatki potrafia jeszcze jesc noca, a mleko matki nie jest szkodliwe na zabki , co innego mm.Moj ma 8miesiecy i je w nocy co 3h, rozszerzam diete BLW wiec uwazam ze jeszcze tego mleka widocznie potrzebuje.
Obserwuj wątek
    • panna.z.wilka Re: jedzenie noca 31.03.13, 23:04
      powinno...
      uwielbiam to słowo w odniesieniu do niemowląt ^_^
      powinno wtedy, kiedy tobie zacznie przeszkadzać na tyle, że postanowisz nocne kp zakończyć. optymalnie - wtedy, kiedy przestanie się domagać ;)
      co jakiś czas możesz zrobić test i spróbować podać wodę, albo spróbować uśpić inaczej niż piersią. ale bez ciśnienia.
      a ile waży ten twój ośmiomiesięczny kolos, że mu nadwagę imputują?
    • mayaalex Re: jedzenie noca 01.04.13, 00:15
      Moj ma 13 miesiecy i wciaz je :) lekarze tez uwazali ze powinien przestac, synek jadnak uwaza inaczej ;) nie ma mowy o podaniu wody czy przytulaniu w zastepstwie mleczka. Jedyna alternatywa jaka mi przedstawiono to usypianie przez tate i przetrzymanie go w nocy (czyli metoda na wyplakanie) - ja nie mam do tego serca ani nerwow. Aha, i mnie z kolei mowiono ze powinien przestac pic w nocy bo przez to w dzien mniej je i slabiej przybiera - czyli bezsens totalny jak dla mnie...
      Dobrze robisz, Twoj synek to jeszcze maluszek, on naprawde tego mleczka potrzebuje, jest tluste i wartosciowe. No i co 3 godziny to ostatecznie da sie jakos wytrzymac, zwlaszcza jesli spicie razem/karmisz na lezaco. Mozesz odespac w dzien albo w weekend troszke?
      • lluizaaa Re: jedzenie noca 01.04.13, 12:59
        Waga ponad 11kg, dokladnie nie wiem, bo nie jestem z tych co waza dziecko co tydzien, a dlugi na 80/86 przynajmniej tak ciuszki nosi, zalezy pewnie od rozmiarowki, na dlugosc za kazdym razem jak probuje go zmierzyc wychodzi inaczej wiec stwierdzialam ze nie ma sensu. Spimy razem, tzn syn od ok 4mca na dostawce, czasami spi miedzy nami jak juz mi sie nie chce go do siebie przenosic, w miare sie wysypiam, czasami w dzien z malym spie jak czuje sie mocno zmeczona, a co tam:)
        • mayaalex Re: jedzenie noca 01.04.13, 14:04
          Widzisz, piekny i dorodny chlopak, na swoj wzrost to wcale nie jest grubas. Wg mnie rosnie Ci po prostu wysoki egzemplarz, nie wydaje mi sie zeby waly tluszczu gdzies mial :) a poza tym niedlugo zacznie sie wiecej przemieszczac to waga bedzie rosla powolutku. Jesli Ty dajesz rade z tymi nockami jakos to ja bym sie niczym nie denerwowala i spokojnie karmila. Tym bardziej ze podasz piers i masz spokoj a nie wiadomo co bedzie jak odstawisz. I dla pociechy - moj juz czasem tylko raz sie budzi :) Dbaj o siebie, odzywiaj sie dobrze, odpoczywaj w dzien jak mozesz, widocznie jemu te nocki sa potrzebne.
    • yumemi Re: jedzenie noca 01.04.13, 19:40
      Moja w wieku 6 mcy wazyla prawie 10kg. W nocy ssala do 2 urodzin.
      Teraz ma 5 lat i jest bardzo szczupla - i wysoka. Ten tluszcz z pokarmu swietnie sie pozniej zuzywa na rozwoj mozgu, na zapasy w razie choroby itp.
      Z kwasow tluszczowych obecnych w pokarmie otylosci nie bedzie, wszystko zalezy jakie jedzenie dziecko bedzie poza mlekiem dostawac.
    • tully.makker Re: jedzenie noca 02.04.13, 09:32
      Moj Trzeci ma 19 miesiecy, w nocy wciaz mamy 3 - 4 karmienia.

Pewnie nie wie, ze powinien przestac rok temu, musze mu powiedziec ;-) Wprawdzie on wazy 12 kg, wiec twoj synek jest rzeczywiscie duzy, ale dzieci sie nie odchudza. Ja jestem przeciwniczka walki z dziekciem w temacie karmienia piersia. Wszystko w swoim czasie, gdy dziecko bedzie gotowe. Twoj synek najwyrazniej jeszcze nie jest.
      • mama.rozy Re: jedzenie noca 02.04.13, 20:26
        moje też z tych,co nie wiedziały o pediatrycznych mądrościach
        a patrząc na starszaki,szczególnie na pierwsze,chude pannisko,to jej by się takie kp teraz przydało;)
        karm i olewaj lakerza,na zdrowie;)
    • malwina.okrzesik Re: jedzenie noca 06.04.13, 18:56
      A czy karmienie w nocy Pani przeszkadza? Proszę słuchać bardziej siebie i dziecka niż norm, powinności, zaleceń ekspertów. To na pewno będzie bardziej służyło Waszej relacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka