Dodaj do ulubionych

ZASTÓJ W PIERSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

27.07.04, 11:06
Bardzo proszę o radę jak się pozbyć zastoju. W prawej piersi zrobila mi się
dość duża gruda , lekarz powiedział, że to najprawdopodobnej zastj mleka, ale
wysał mnie na USG. Kazałl polewać ciepłą wodą pierś i karmić z pod pachy.
Robiłam to już 3 razy i nie chce się rozejść. Ile razy trzeba średnio to
zrobić?
Obserwuj wątek
    • szyszunia75 Re: ZASTÓJ W PIERSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.07.04, 11:13
      Karm jak najczęściej, masuj leciutko podczas karmienia (zgodnie z kierunkiem
      wypływania mleka), przed karmieniem bierz ciepły prysznic, albo rób ciepły
      okład na pierś. I KONIECZNIE między karmieniami przykładaj na pierś w miejsce
      zastoju schłodzone w lodówce, lekko rozbite liście kapusty (do stanika, możesz
      zabezpieczyć folią albo ręcznikiem papierowym i tak chodzić). Wymieniaj je jak
      tylko zrobią się "zwiędłę". To naprawdę idealnie działa, choć żaden lekarz
      pewnie ci tego nie poleci.Mnie potworne zastoje schodziły w ten sposób po kilku
      godzinach. PZDR
    • julia2004 kapusta jest rewelacyjna!!! 27.07.04, 11:22
      obłóż sie zamrozonymi liscmi kapusty i wymieniaj jak tylko stana sie
      gorace.Pomoże.
    • kasia9634 Re: ZASTÓJ W PIERSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.07.04, 11:23
      Dziękuję za tak szybką odpowiedż. Mam dwa pytania , czy również miałaś takie
      grudy bądz grudę? Czy możesz mi napisać jaki jest ten kierunek w jakim
      powinnam masować pierś?
      pozdrawiam Kasia
      • szyszunia75 Re: ZASTÓJ W PIERSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.07.04, 12:58
        I grudy i grudę jedną dużą , czasem cały bok piersi nabrzmiały i ciepły i
        twardy. Tak się działo zawsze przy dłuższej przerwie w karmieniu (np. w nocy
        gdy mała zamiast jeść co 2 godz. spała 6). A masuj (ale leciutko, bardziej dla
        rozgrzania ciepłem dłoni) od zewnętrznej strony piersi w kierunku brodawki,
        jakbyś chciała "wymieść" mleko do brodawki (ja zataczałam maleńkie kółeczka w
        stronę od zewnątrz do środka piersi). Mysle, ze przy karmieniu to normalne i
        nie ma co się na razie przejmować (to usg to chyba przesada, zreszta usg rzadko
        sie robi podczas laktacji, bo obraz jest inny niz normalnie i roznych rzeczy
        się tam można "dopatrzeć"). No chyba, ze nie będzie przechodzić. A w ogóle
        wiele informacji znajdziesz na "karmieniu piersią".pzdr
        • monika123 Re: ZASTÓJ W PIERSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.07.04, 19:48
          WITAM
          POPROSTU ZACIŚNIJ ZĘBY I MASUJ ,MASUJ.JEDNA RĘKA NA GÓRZE(POD BRODĄ)DRUGA NA
          DOLE I W PRZECIWNYM KIERUNKU.POMOŻE.PRZYGOTUJ SIĘ NA KAŁUŻE MLEKA A POTEM TAK
          PROFILAKTYCZNIE PO KAŻDYM KARMIENIU -KRÓTKO.
          MIAŁAM TAKI PROBLEM JAK LEŻAŁAM W SZPITALU I MUSIAŁAM ŚCIĄGAĆ LAKTATOREM A TO
          CO INNEGO JAK DZIECKO.
          POWODZENIA
          MONIKA
    • angelakok Re: ZASTÓJ W PIERSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.07.04, 11:29
      Ja rowniez polecam lekko schlodzonej i rozgniecione liscie bialej kapusty:)
    • juli5 Re: ZASTÓJ W PIERSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.07.04, 14:04
      musisz masować piersi, najpierw ciepły prysznic, a potem masaż - do masażu
      używaj oliwki, tu gdzie jest gruda przeciągaj kciukiem w kierunku brodawki,
      jakbyś chciała ją przesunąc , po kilku takich ruchach, wyciskaj z piersi mleko,
      palec wskazujący z drugiej strony piersi (180 stopni); powoli zejdzie, i karm
      spod pachy,
    • juli5 Re: ZASTÓJ W PIERSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.07.04, 14:07
      mi masowanie pomagało, cały zabieg trwał co prawda 40 minut, ale po masażu było
      już ok, a zastój miałam duży, twarde czerwone piersi, temperatura 39 i
      strasznie bolały,
      • alewi Re: ZASTÓJ W PIERSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.07.04, 21:43
        Ja przede wszystkim robiłam sobie gorące okłady. Ręcznik zmoczony w gorącej
        wodzie i "opatrunek" na jakieś 15-20 minut. Potem trzeba ściągnąć laktatorem
        lub przystawić dzidzię do piersi. Bolesne, ale skuteczne (dzidzia bardziej
        efektywna niż laktator. Powodzenia.
    • psotna Re: ZASTÓJ W PIERSI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.07.04, 23:25
      Wychodząc ze szpitala dostałam poważnego zastoju w piersi. Trafiłam jeszcze
      tego samego dnia do szpitla bo ani kapusta ani laktator, kompresy z ciepłej
      wody nic nie pomagało. Pomogła mi dopiero pewna położna ponieważ chiciano podać
      mi oksytocynę w sprayu do nosa (ułatwia wypływ mleka). Ciut powyżej aureoli
      brodawki ściskała mi pierś z prawej i z lewej strony - uwaga bardzo bolesne !!!
      i po godzinie ściągnęła mi całe mleko. Metoda bardzo bolesna ale w poważnym,
      zastoju tylko to pomaga no i oczywiście jeśli nie jesteś w stanie tego
      wytrzymać to pozostaje oksytocyna
    • renata_s2 Kasia, czy twój zastój już minął ? 29.07.04, 19:22
      U mnie również pojawił się dziś zastój, była nawet u mnie pani z poradni
      laktacyjnej, masowała godzinę wyciskając mleko. Teraz ja mam to robić, choć mi
      samej tak dobrze nie idzie.Nie wiem, co robić, pierś boli.
      • kasia9634 Re: Kasia, czy twój zastój już minął ? 31.07.04, 10:25
        Nie minął, nadal mam grudy. Okazało się , że to torbiele. W lewej piersi nic
        nie czuję a mam podobno dwie. Pozatym piersi mam miękkie a grudki nie chcą
        zejść. 4 sierpnia idę do poradni laktacyjnej na Żelazną to zobaczę czy
        właściwie ściągam pokarm czy nie. Wiem, że nie można tego robić mocno bo można
        spowodować zapalenie.
        Pozdrawiam, Kasia
    • kasia9634 Re: ZASTÓJ W PIERSI !!!!!! BYŁAM NA USG WAŻNE !!! 31.07.04, 10:22
      DZIEWCZYNY!
      poruszyłam ten temat i byłam u lekarza radiologa na USG. Okazało się, że mam
      torbiele.
      Ponieważ nie miałam poprzedniego wyniku badania z przed kilku misięcy ( bo go
      nawet nie robiłam ) lekarz ni ejest na 100% pewny czy to torbiele mleczne czy
      zwykłe.
      Na waszym miejscu skontrolowałabym się profilaktycznie, bo torbiele trzeba
      kontrolować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka