arathlo
21.06.13, 17:03
1. Nie ma czegoś takiego jak za mało mleka lub chude mleko.
Ale jednak zdarzają się dzieci, które przybierają za mało lub nawet wcale albo chudną. Zazwyczaj jest to kwestia techniki ssania, może być wędzidełko.
Pytanie: co się kiedyś działo z takimi dziećmi? Chodzi mi dawno temu, kiedy nie było opcji mm, a o doradcach lakta nikt nie słyszał. Dlaczego jest tak, że skoro to jest naturalne to niektóre dzieci nie potrafią właściwie ssać? Mówię o zdrowych dzieciach urodzonych o czasie (bo wcześniaki w tamtych czasach raczej po prostu umierały...). Oczywiście może być to wina smoczków, ale jeśli dziecko nie korzysta a mimo to sobie nie radzi? Czemu? I jak to było z tym dzieckiem?
Ja mam teorię, że nikt dzieci nie ważył i nie myślał o tym. A te którym rzeczywiście było za mało to selekcja naturalna pewnie...?
2. Dziecko powinno pić mleko matki dopóki go potrzebuje, do samoistnego odstawienia.
Tu mam pytanie do mam długokarmiących zgodnie z tą ideologią. W ogóle nie podajecie swoim dzieciom mleka? A inny nabiał? A jak się odstawi taki 2-3latek czy nawet 4, to już nie dajecie mleka potem?
3. no i zapomniałam :P jak sobie przypomnę to napiszę ;)