Dodaj do ulubionych

Dylemat - ile mleka?

27.06.13, 09:30
Wiem, że jak kp to nie widzicie ile tego mleka dziecko wypije, ale doradźcie proszę, czy jeśli moje dziecko, które za półtorej tyg skończy 7 miesięcy, ma rozszerzaną dietę (BLW + zupki, które sama je) wypija mojego mleka ok 450ml na dobę to wystarczy? Bo jak tak poczytuje forum to niektóre mamy karmią rano i wieczorem oraz w nocy. I tak się zastanawiam czy potrzebuje dodatkowo mm? U mnie schemat wygląda mniej więcej tak:
rano 7-8 - 140 ml mojego mleka
9.30-10.00 - jabłko, banan ew słoiczek deserku
11.00 kasza (manna, jaglana +ewentualnie owoc)
14.00 - 100ml mojego mleka + różyczka brokuła, ziemniak gotowany, dynia
17.00 - zupka mojej roboty - sama je
17.30-18.00 - 100 ml mleka mojego
21.00 - 140ml mojego mleka

Wystarczy tego mleka? Między posiłkami pije wodę, a raz na jakiś czas sok rozcieńczony z wodą (jak nie mam nic na deserek ;))
Obserwuj wątek
    • naturalna.nie.eko Re: Dylemat - ile mleka? 27.06.13, 10:06
      Jest tu forum forum.gazeta.pl/forum/f,46749,Karmiace_Piersia_Inaczej.html
      Tam powinnaś znaleźć potrzebne Ci informacje.
      Na mój rozum to mało tego mleczka, karmiłam i karmię na żądanie i z pewnością dziecko wypijało więcej, podawałam pierś od 7 razy na dobę do "nieskończoności". Mimo 3 normalnych posiłków. Organizm takiego maluszka nie radzi sobie z przyswajaniem wszystkich wartości z posiłków stałych, dopiero się tego uczy i większość zapotrzebowania zaspokaja mleko matki.
      • awidyna Re: Dylemat - ile mleka? 28.06.13, 10:43
        Dzięki za odpowiedź ;) Zastanawiam się tylko nad mamami , które pracują i nie karmią przez cały dzień tylko rano i wieczorem. Niektóre nawet napisały, że w nocy są rzadsze karmienia (1-2 a nie 5-6). Staram się odciagać jak najwiecej. Mała nie jest anemiczna, waży 8500g, 75 długa, bardzo wesoła i energiczna.
        • momago Re: Dylemat - ile mleka? 28.06.13, 11:10
          Zastanawiam się tylko nad mamami , które pracują i nie karmią przez cały dzień tylko rano i wieczorem
          Być może wspomagają się mm w ciągu dnia. Dwa karmienia, rano i wieczorem, to dla roczniaka może być OK, ale dla takiego malucha jak Twój to raczej za mało.
          Karmiłam moją starszą córkę odciąganym mlekiem - w wieku 7mcy dostawała je 5-6 razy na dobę po ok.120ml plus stałe posiłki.
          Najważniejsze jak rośnie - jeśli dobrze przybiera, to wg mnie wszystko jest jak trzeba :-)
          • awidyna Re: Dylemat - ile mleka? 28.06.13, 12:03
            Czyli muszę wyssać z siebie jeszcze chociaż 100ml więcej. Czasami bez problemu odciągnę powyżej 500ml a czasem ciężko te 450ml :/ No zobaczymy jak córka będzie przybierała na wadze w najbliższym czasie.
        • naturalna.nie.eko Re: Dylemat - ile mleka? 28.06.13, 12:43
          no właśnie ja jestem pracującą mamą :D poszłam do pracy jak miał skończone 7 miesięcy, absolutnie nie podawałam mm, próbowaliśmy podawać moje mleko w butelce avent natural, dziecko nie chciało tego pić, piło wodę z niekapka, jadło obiad i deser.
          • awidyna Re: Dylemat - ile mleka? 28.06.13, 13:08
            ;) czyli przez te 8 godzin, które byłaś w pracy mleka nie piło? Nadrabiało po? Ja do pracy wrócę po wakacjach więc córka już będzie miała prawie 10 miesięcy, więc pewnie tego mleka będzie już mniej potrzebowała. Obawiam się również że i moja laktacja spadnie ;/
            • naturalna.nie.eko Re: Dylemat - ile mleka? 28.06.13, 13:27
              no tak, nie ma mamy, nie ma mleka. Próbowałam karmić na godziny ale przestałam jak załapał przeziębienie. Koło 11 miesiąca zaczął przesypiać noce i przez kilka dni ssał tylko 4 razy na dobę, stwierdziłam, że to za mało, wyrzuciłam smoczek (z tego powodu co wyżej) też dlatego że zaczęły pobolewać mnie brodawki przy karmieniu, spłycał i celowo przygryzał mnie.
              Jak widać konkretnej rady nie dam, bo nas wyglądało to inaczej.
              • naturalna.nie.eko Re: Dylemat - ile mleka? 28.06.13, 13:28
                naturalna.nie.eko napisał(a):

> Próbowałam karmić na godziny ale przestałam
                > jak załapał przeziębienie.

nie tyle na godziny co regularnie ;)
    • malwina.okrzesik Re: Dylemat - ile mleka? 03.07.13, 14:28
      Rozumiem, że dziecię zadowolone, najedzone. I że noce przesypia? Że dobrze przybiera na wadze?
      Jeśli tak, to wszystko jest w porządku, mieszanka zupełnie do niczego nie potrzebna. W razie czego można dodać jeszcze jedno odciąganie jak Pani da radę. I podawać zamiast wody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka