Dodaj do ulubionych

problemy ze spaniem cycocholika

02.07.13, 14:30
Mój półroczny syn Całe noce śpi z piersią w buzi. Po wyjęciu po 10minutach obudzony. Proszę o porady mamy które też miały ten problem i które jakoś sobie z nim poradziły. Proszę mi nie pisać że to kwestia wieku czy skoku rozwójowego. On ma tak już od jakichś 3 mcy i raczej jest coraz gorzej. Tzn wcześniej potrafił dłużej pospać bez cyca. Wiem że znajdą się mamy które napiszą że to normalne i tak ma być. Mi jednak zależy na tym aby tak nie było. Nie umiem spać gdy on ciągle ssie. Jestem wiecznie niewyspana i przez to rozdraznio na. Dodam że jemy na leżąco ale że mamy dość małe piersi toały często je gubi. Poza tym ponieważ jestem już na tyle padnieta że nie zawsze się obudze jak on źle ssie to ostatio zrobiły mi się mega zastoje i byłam w poradni lakt na przebijaniu kanalika. Czy ktoś miał też takie całenoce ssace dziecko i jakoś udało mu się to zmienić. Ostatnio niestety w dzień mały też bardzo źle śpi. Wcześniej w wózku na spacerze spał około 1.5h teraz max 30min i na ręce :(
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: problemy ze spaniem cycocholika 02.07.13, 15:52
      A jak je za dnia i jak przybiera na wadze?
      • klusia09 Re: problemy ze spaniem cycocholika 02.07.13, 20:18
        W dzień co około 2godziny.Na wadze jest ok. Od początku idzie mniej więcej 60 centylem.W nocy to często nie jest jedzenie tylko poprostu trzyma pierś w buzi i ciumka. Ją ją przyśne to za płytko i rano czasem bolą mnie brodąwki. Byłam to W stanie jakoś akceptować jak był malenki ale teraz gdy ma już pół roku zależy mi na tym żeby choć trochę w tej nocy pospał bez cyca w buzi.
        • klusia09 Re: problemy ze spaniem cycocholika 02.07.13, 20:21
          Poza tym wszyscy mówili że to minie i że z wiekiem będzie lepiej. Ale jest odwrotnie jest coraz gorzej.Man wrażenie że to nigdy się nie skończy.
          • klusia09 Re: problemy ze spaniem cycocholika 09.07.13, 14:50
            Podbijam
            Czy naprawdę nikt nic nie doradzi:(
            • mad_die Re: problemy ze spaniem cycocholika 09.07.13, 15:51
              Możesz próbować nie dawać piersi na każde kwęknięcie, zobaczyć, czy posmeranie, pogłaskanie, położenie ręki swojej na brzuchu dziecka pomoże. Czasami pomoże. czasami pomaga przeczekanie kwękania. Wiadomo, jak dziecko protestuje płaczem, to nic na siłę.
            • kocurrek-1986 Re: problemy ze spaniem cycocholika 09.07.13, 15:56
              Smoczek?
              Wiem, wiem nie łączy się z kp
              Mój też tak miał, najlepiej spać z brodawką w buzi
              Ja karmię wyłącznie piersią i od skończonego miesiąca podaję smoka w takich sytuacjach, nie ma żadnych problemów ze ssaniem. Ma 3,5 miesiąca, od porodu przytył ponad 4 kg. Jednak Ty piszesz, że mały czasem źle ssie, więc nie wiem czy to rozwiązanie dla ciebie...
              • klusia09 Re: problemy ze spaniem cycocholika 09.07.13, 20:38
                Dziękuję za odzew :)
                Przytulanie głaskanie itp oczywiście próbowałam ale nic z tego. Wtedy denerwuje i rozbudza mocno jest kiepsko. Myślałam że może pomoże jak tata spróbuje go po 20 przebudzeniu nocnym jakoś utulic ale kończy się to syreną na cały blok.
                Smoczków man w domu już z 4 ale mały żadnego nie chce. I być może zostanę tu zaraz skrytykowana przez kogoś ale bardzo żałuję że jak był młodszy to tego smoka jakoś bardziej nie próbowałam przyzwyczaić to można teraz chociaż od czasu do czasu bym się z nocy wyspala trochę.
                Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jeszcze to będę wdzięczna.
                • mad_die Re: problemy ze spaniem cycocholika 09.07.13, 21:21
                  Może częściej mu zmieniaj piersi, żeby się szybciej najadł?
                  Naucz się spać w nocy z nim, podczas karmienia.
                  Odsypiaj w dzień, jak on ma drzemkę to i Ty śpij.
                  • klusia09 Re: problemy ze spaniem cycocholika 10.07.13, 14:17
                    Dzięki mad_die. Spanie w dzień w grę nie wchodzi bo moja czterolatka ma obecnie wakacje i chce się bawić bawić bawić :)próbuję z ta zmiana piersi, tyle że on głównie jje z jednej a druga to tylko jak już przysnie. Zresztą młody teraz w dzień śpi ze 2razy po 40min i raz 20 ech to jest naprawdę okaz...
                    • kasia_szymer Re: problemy ze spaniem cycocholika 10.07.13, 19:02
                      Spanie z wiecznie odkrytą piersia..znam to. Miałam dokładnie tak samo z moją córką. długo się z tym męczyłam i rzeczywiście nie było lepiej z wiekiem. dochodziło nawet do tego, że sama płakałam, ze nawet nie mogę zmienić pozycji.. aż w końcu swierdziłam, że dosyć tego, przecież zdrowie psychiczne matki też jest równie ważne! przeanalizowałam całą tą sytuacje i zauważyłam, że sama wystawiałam pierś w nocy, przy każdym jęknięciu, żeby tylko się nie rozbudziła i dała mi spokój. I niestety to mnie zgubiło, nie dość, że spała z nami w łóżku, nie mówiąc już wogule o jakim kolwiek spaniu, to jeszcze rzadnej swobody między mną a mężem. Więc zaczeliśmy z tym "walczyć". Moja córka była trochę starsza, miała okolo 10 -11 miesięcy. a im starsze dziecko, tym bardziej świadome swoich możliwości wokalnych. a musze napisać, że córka też nie chciała smoczka. Zaczeliśmy więc ją odkładać do jej łóżka od razu po karmieniu, czasem było trudno, przestałam jej dawać pierś przy każdym płaczu, dawałam jej wodę i po jakimś czasie zasypiała. oczywiście było trudno, potrafiła płakać nawet trzy godziny! mimo, że ją głaskaliśmy i spokojnie mówiliśmy do niej, aż wkońcu stwierdziła, że naprawdę nie dostanie "cycy". mimo, że czasami bałam, się, że sąsiedzi zaraz wezwą policję, to i tak się nie dawałam. trochę to trwało, pierwsze pare dni są najgorsze, ale naprawdę warto.z czasem jej histrerie się skróciły do zera. Teraz moja córka sama nie chce z nami spać, sama chętnie idzie do łóżka ze swoją maskotką. Czasem budzi się w nocy, żeby się napić, ale zawsze ma w łóżeczku butelkę z wodą w swojej kieszonce i bez budzenia nas, sama się napije i idzie dalej spać. A my wreszcie możemy się wyspać, a córka ma lepszy humor w dzień, a co najważniejsze szczęśliwszą mamę :)
                      Trudny czas przed Panią, ale naprawdę się opłaca.
                      Powodzenia!
    • perelka_858 Re: problemy ze spaniem cycocholika 15.07.13, 12:49
      Miałam tak samo z synem, spał z nami, nie chciał smoczka... Próbowałam z tym walczyć ale zabrakło mi siły, przetrwałam ten trudny czas- około pół roku, karmiłam syna do 17 ms, każdej nocy budził się po kilka razy, nawet, gdy sam zdecydował, że nie chce już z nami spać. Kilka dni temu skończyłam go karmić i od razu przesypia całe noce. Ale moje dziecko już jest duże i wiele rzeczy zrozumie.
      • klusia09 Re: problemy ze spaniem cycocholika 15.07.13, 14:16
        Dzięki za odpowiedzi. Chyba będę musiała próbować metody Kasi wcześniej czy później. Ale onaprawdę już nie daje rady fizycznie. Poza tym nie wiem czy to przez to jedzenie jego czy o co chodzi ale strasznie chudne. Zawsze byłam szczupła i miałam nadzieję że po ciąży trochę mi zostanie . Tak jak to było po córce a tym czasem już 4 kg mniej niż przed ciążą i pomału jak anoreksja zaczynam wyglądać:(
        • siven1987 Re: problemy ze spaniem cycocholika 15.07.13, 19:12
          Klusia09>>> moj ma to samo cała noc na cycu. Jak zmieniam bok to on od razu sie przekreca i szuka piersi. Myślałam ze to z głodu ale 30maja waga 6300 a 1lipca 7000 to to raczej nie to. Jutro mam kolejne wazenie to zobaczę. Ehhh tez nie wiem czy to wiek czy ten typ tak ma. Mam nadzieje ze jak bedzie większy to mu przejdzie.
    • sepia6347 Re: problemy ze spaniem cycocholika 15.07.13, 21:28
      Chyba Cie nie zdziwie piszac ze mam to samo.,,i za dnia tez...
      Za 2 tygodnie wracam do pracy i boje sie jak to zniose....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka