Dodaj do ulubionych

alergia nagła

14.08.13, 21:01
Synek za tydzień skończy 5 miesięcy, do tej pory nie było żadnych problemów żywieniowych, na początku uważałam co jem, gdyż sama byłam alergikiem pokarmowym jako dziecko- teraz została mi tylko wziewna. Młody na wszystko reagował dobrze, więc z czasem zaczęłam jeść wszystko, powoli wprowadzając zdradliwe pokarmy. Od kilkunastu tygodni nie jem nic nowego a Wojtek dostał liszai na buzi, na policzkach i brodzie, suche i czerwone place, wyglądają alergicznie - sama miałam takie często. Czy to możliwe, ze dopiero teraz objawiła mu się alergia?po takim czasie? Kupy są ok.
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: alergia nagła 14.08.13, 22:07
      możliwe, ze pokarmówka, możliwa kontaktowa, ale i wziewna (w sensie od pyłków - teraz np. bylica pyli mocno).
    • hepiasia Re: alergia nagła 14.08.13, 22:28
      Moja córka miała właśnie koło 5mcy jak objawiła się u niej alergia na białko krowie i sojowe, więc widocznie może być tak późno
      • mamawojtka86 Re: alergia nagła 15.08.13, 11:48
        Eh . Mleka mało pije, tyle co do kawy,ale ostatnio piłam prosto od krowy na wakacjach,myślicie, ze jest różnica? Bo na wakacjach właśnie się pojawiło. Nie jem jajek teraz bo najbardziej podejrzane mi są...zmiany są bardziej rozległe ale mniej intensywne.
        Czy żeby sprawdzić mleko muszę zrezygnować z wszelkich produktów zawierających je np. bułkę z serwatką? Ile czasu?
        • rulsanka Re: alergia nagła 15.08.13, 20:10
          3 możliwości poza wymienionymi:
          - Ślini się? Może zęby? Ślina podrażnia mocno.
          - Na wakacjach inna woda/kosmetyki/jeszcze coś innego. Np. pościel wyprana w innym proszku.
          - Może obtarł sobie buźkę w czasie prób pełzania/ obgryzając pas od fotelika samochodowego/ obgryzając połę nosidła lub chusty
          • mamawojtka86 Re: alergia nagła 15.08.13, 23:00
            Hmm dałaś mi do myślenia,ślini się okropnie,trzeba śliniak zakładać i przebierać i tak,gryzie wszystko nerwowo
            No ale to broda, a polski nadal czerwone
            Może woda-ja tak mam. I trudno sprawdzić bo od dziś znów wyjeździe, ale w innym miejscu
            • rulsanka Re: alergia nagła 17.08.13, 22:39
              Jak sie slini to cala buzka jest w slinie. Posmaruj czyms, np. Kremem do pupy z rossmana. Emolium nie, jesli to slina i podraznienie to bedzie szczypac i sie pogorszy.
    • malwina.okrzesik Re: alergia nagła 16.08.13, 18:53
      Nietolerancja na produkty spożywane przez mamę może pojawić się dopiero po jakimś czasie. Myślę że czasowe odstawienie mleka i pochodnych to dobry pomysł. Rezygnacja musi być bezwzględna, czyli serwatka nagminnie dodawana do gotowych potraw odpada. Efekty mogą pojawić się już po kilku dniach, ale dwa tygodnie diety są konieczne, aby zaobserwować jakieś zależności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka