IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.14, 20:01
Witam
Dziewczyny czy możecie mi napisać ile w tej chwili powinno ważyć moje dziecko .
Waga ur 3250 .Mała ma 8m tydz karmiona piersią.
obecnie waży 7700 ostatno słabo idzie jej przybieranie na wadze ale w tamtym tyg miała robione badania w szpitalu i wszystkie są ok .Mała apetyt ma taki bardziej nie jadkowy nie krzyczy za jedzeniem ,pierś ssie tez praktycznie tylko w nocy w dzień nie chce :/
Obserwuj wątek
    • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.14, 08:28
      kurcze dzis mala nawet juz w nocy nie chciala piersi :(co sie przebudzila chcialam aby zjadla ale chwile pociagla i wypuszczala piers .Nie wiem czemu tak sie dzieje :/No i najbardziej dziwi mnie to ze rano tez nie chciala piersi a kaszke zjadla .
      Czemu moje dziecko odrzuca piers ?
      • mad_die Re: waga 8m 11.03.14, 09:08
        Ssie smoczka?
        Dostaje inne mleko?
        Ile dostaje nowości za dnia i jakie to są nowości?
        Zdrowa jest?
        Jak przybierała do 3msca, a jak do 6msca? Podaj jak możesz kolejne ważenia.
        • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.14, 09:21
          6 tygodni 2013-08-12 4.6 kg -
          2 miesiące 2013-09-09 5.3 kg
          4 miesiące 2013-11-07 6.2 kg
          6 miesięcy 2013-12-30 7.2 kg -
          7 miesięcy 2014-01-27 7.3 kg
          7 miesięcy 2014-02-07 7.5 kg -
          8 miesięcy 2014-02-28 7.7 kg

Smoczka ma od zawsze do spania .
          Mleka innego nie pije bo nie chce juz probowalam podac ,z butli tez pic nie chce ani z niekapka .Zdrowa jak rybka :)
          Zjada roznie ale nie wiecej niz 120ml "czegos"Ogulnie jej apetyt nie jest jakis powalajacy to ja jej proponuje jedzenie bo sama sie nie upomina za specjalnie .Z piersia problemy sa od 3m ,ale do tej chwili udawalo mi sie ja jeszcze karmić w nocy tak normalnie a od kilku dni mała pociągnie kilka łyków wieczorem i zasypia wiec odkłądam ją do łóżeczka i biore za godz w tedy na spiocha doje .Jednak w nocy juz nie chce jeść .w DZień też nie woła pierś gdy sama jej proponuje wpada w szał płaczu .A wiec nasze karmienia sa jedynie na śpiąco a wiec jak by nie było to do "dupy"takie karmienie :(((
          • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.14, 09:26
            A i teraz znowu mała stoi na 7700g kurcze niby wiem że jest zdrowa przebadana ale chciałąbym że jakoś lepiej przybierała .
            Ciągle w mojej głowie jest jedna myśl "waga!" Kiedy tylko moge to staram sie podkarmiać mala na śpiocha bo inaczej myśle ze moze nie bd przybierac..albo gdy gdzies mam jechać a np jej drzemka wypada w godz takiej kiedy by mnie w domu nie było to oczywiśćie nie jade a gdy jade to znowu sie nakręcam ze mogłam ja w tym czasie nakarmić..ahh nie wiem co robić czy karmić śpiącą czy nie karmić .
            • panizalewska Re: waga 8m 11.03.14, 10:25
              Wyrzuć smoczka i jak się będzie dopominać - proponuj pierś. I tak do skutku.
              Te 120 ml to za jednym posiłkiem? le tych posiłków w ciągu dnia? Moja córa ma prawie 2 lata, a w życiu chyba nie zjadła 120 ml czegokolwiek na raz, jej waga stoi chyba od pół roku.
              Jaka ta kaszka? Prawdziwa normalna kasza, czy syf pt "wysoko przetworzony sam cukier"?
              Nie nakręcaj się, wyluzuj, nie myśl za dużo, nie kombinuj ze smoczkami i butelkami, po prostu KARM kobieto ;) Generalnie przyrosty zwalniają po 3 miesiącu i nie muszą iść jednostajnie do góry, tylko skokowo. Bo zęby, infekcje itp. No ale smoczek nie pomaga w przyrostach. Nanieś wszystkie pomiary na siatki centylowe - idzie w swoim kanale, czy ciągle spada?
          • mad_die Re: waga 8m 11.03.14, 10:34
            Czy ja dobrze widzę? Ona pomiędzy 2 a 4 mscem przybrała 900g? Czyli 450g na miesiąc? Toż to mniej niż minimum! Czemu wcześniej nie reagowałaś?

Jak ma smoczka od zawsze do spania, to nie dziw, że słabo rośnie - dzieci do spania potrzebują piersi, bo wtedy zjadają więcej mleka.
            Jedyna rada - wywal smoczka, definitywnie, i dawaj pierś wtedy kiedy mała chce ssać, spać, jeść.
            Pierś proponuj PRZED posiłkiem stałym, dopiero potem daj kaszę, zupę, owoc. Kasza oczywiście naturalna, nie chemia z papierka. Zupa - najlepiej po prostu ugotowane na parze warzywa, z dobrym olejem, mięsem, jajkiem itp. Owoce - regionalne i sezonowe, żadne słoiki.

Za 2-3 tygodnie powinnaś zobaczyć różnicę w ilości zjadanych piersi i posiłków stałych.
            • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.14, 11:06
              nie reagowałam bo mówiona ze wszystko ok .same piszecie ze dziecko nie przybiera tak samo kazdego miesiaca ze na to moze wiele wplynac ,pozatym wiem ze wszystko jest ok .Mala miala usg brzuszka ,pobierana krew na rozne badania ,i badanie moczu .

Co do jedzenia to tak zjada na raz 120ml .Mala nawet po 6 godz przerwie w dzien nie wypije z piersi no chyba ze jest prze okropne spiaca to w tedy sie skusi .

A jeszcze wracajac do wagi wiec ile teraz powinna wazyc wiecej niz w obecnej chwili?
              Mala duzo pelza wszedzie ciaga sie za mna nie usiedzi w miejscu czy to tez wplywa na wage ?
              My jestesmy szczupli ja zaledwie 49kg wiec moze i moje dzieci takie bd miniaturki :/starsze dziecko tez chudzina
              • mad_die Re: waga 8m 11.03.14, 11:36
                Minimum dopuszczalne przyrostów w wieku 0-4msce to 120g na tydzień.
                Potem 4-6mscy to 90-100g na tydzień.
                Potem 50g-80g na tydzień.

Jaka była najniższa waga spadkowa małej? Od tej wagi liczy się przyrosty.
                Ale generalnie, jak wpiszesz sobie jej wyniki ważenia w siatkę centylową, to jak będzie siedziała sobie na tym samym centylu (w tym samym kanale) to będzie ok.

Polecam Ci wywalenie smoczka, on ZAWSZE ogranicza czas pędzony przy piersi i powoduje, że dzieci za szybko z piersi rezygnują.
                • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 46.77.124.* 11.03.14, 11:54
                  To patrz a mi zawsze liczyli od wagi urodzeniowej.Najnizsza miala 3100
                  • mad_die Re: waga 8m 11.03.14, 15:44
                    Z tych siatek wynika, że jest pod 50 centylem:
                    www.who.int/childgrowth/standards/chts_wfa_girls_p/en/
                    Więc jest ok.
                    Jak chcesz, żeby pierś jadła, to lepiej się smoczka pozbądź - lepiej teraz niż później. No i oczywiście badania zrób.
                    • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.14, 15:58
                      Prosze czytac ze zrozumieniem ;)
                      Badania juz wszystkie miala porobione jest zdrowa
                      • Gość: maddie Re: waga 8m IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 11.03.14, 19:16
                        Teraz miala robione? Niechec do ssania moze byc skutkiem ubocznym jakiejs infekcji, wiec przydaloby sie gdyby ktos zajrzal jej do ucha....
                    • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.14, 16:00
                      A co to za siatki ?Dla dzieci karmionych piersia??
                      jezeli tak to szkoda ze w ksiazeczkach ich nie ma a sa jedne dla dzieci butelkowych i piersiowych
                      • Gość: maddie Re: waga 8m IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 11.03.14, 19:17
                        Tak, dla dzieci karmionych piersia.
                        • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.14, 20:53
                          No i znowu mala nic praktycznie nie spila z piersi ,zasnela wtulona .Mam wrażenie ze nie chce mleka no ale sztucznego tez nie chce .Kurde mac .Mleko chyba tylko dla kotów moje piersi produkuja:(:(
                          • mad_die Re: waga 8m 11.03.14, 21:40
                            mala nic praktycznie nie spila z piersi ------
                            • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.14, 22:07
                              pila ale bardzo króciutko i polegalo to na tyym ze pila puszczala az w koncu zasnela .
                              Zdrowa jest badana byla tydz temu .Zeby ida jej gorne jedynki ,jest przeokropnie marudna ,placzaca .
                              • mad_die Re: waga 8m 11.03.14, 22:11
                                W takim razie piła coś.
                                Dziąsła jej smaruj żelem na ząbkowanie lub dawaj zimnego ogórka do gryzienia za dnia.
                                No i proponuj pierś, kiedy tylko możesz.
                                Smoczka wywal do kosza.
                                Aha możesz też odciągać mleko i dać jej kubeczkiem, nie butelką.
                                • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.14, 22:28
                                  mleko juz od dawna jej podaje lyzeczka dodatkowo np po obiadku lub deserze .Kubkiem nie wypije to samo jest z piciem tez nic nie chce pic jedynie lyzeczka uda mi sie jej cos wcisnac .
                                  Teraz bylam ja podkarmic bo sie przebudzila ale piers ne oproznila bo nadal mam taka poł pełna .Nie wiem czy w takiej sytuacji odciagac reszte czy zostawiac taka piers ...
            • panikleks2 Re: waga 8m 13.03.14, 17:01
              To moze nie za bardzo w temacie, ale b mnie ciekawi jak robisz taka kasze naturalna dla dziecka mad_die? Ja mam 11 miesieczniaka i daje mu takie kupne, ale jak czytam sklad to mam ochote zaczac dawac cos "normalniejszego". Robisz normalna kaszke manne? Na mm? na odciagnietym?na wodzie? cos dodajesz, miodu czy owocow? bede wdzieczna za odp.
              • lovage2 Re: waga 8m 15.03.14, 00:20
                Ja nie mad_die, ale polecam takie przepisy dla niemowlaka na kaszę jaglaną:
                ammniam.pl/pierwsze-dania-dla-maluszka/
                Osobiście daję też prawie codziennie trochę owsianki z owocami i orzechami, którą jemy z mężem zawsze na śniadanie. Tylko wybieram bez orzechów i rodzynek, albo traktuję blenderem, to wtedy wszystko jak leci:-) Córka skończyła właśnie 8 miesięcy, nie stwierdziłam u niej żadnej alergii, i je bardzo chętnie, tylko malutkie ilości. I to tak bardziej BLW niż karmienie - kaszkę też sama łyżeczką ładuje. Ale tak chyba w 97% dalej na piersi. Waży 10,5 kg i wygląda jak z reklamy czegoś smacznego;-)

• Gość: Pani Kleks2 Re: waga 8m IP: *.131-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.03.14, 09:58
                  super! dzieki, bardzo ciekawa ta strona. Potestujemy z naturalnymi kaszami :)
                  I gratuluje osiagow!Moj ma 11 mcy, a wazy 9kg, choc je bardzo ladnie i mleko i zupki i owoce, pisze o na pocieszenie tez autorce tematu, ze czasem po prostu "taka uroda" niektorych dzieci. Maly tez slabo przybieral w pewnym momencie tylko 100gr na miesiac. Ale jest zdrowy, b. duzo sie rusza, wiec spala, co zjadl. Na poczatku sie tym tez zamartwialam, ale pomogly mi 2 rzeczy.
                  1. Zwazylam malego w przychodni przed i po karmieniu, i roznica byla 180gr, wiec uspokoilam sie, ze prawidlowo, wystaraczajaco duzo pije (choc krotko!)
                  2. Moj ginekolog powiedzial, zebym zapytalal tesciowej ile wazyl i jak sie rozwijal moj maz. I faktycznie, okazalao sie, ze nie byl zbyt wielki, wiec po prostu "power of genetics"...a teraz chlop jak dab :)
                  pozdrawiam
    • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.14, 09:44
      Witam ponownie .No i miaja 2 tyg od wazenia a mala nadal wazy 7700 nawet moze ciut mniej .
      Ja zgupieje niby wiem ze z badan wynika ze jest zdrowa ale czemu znowu waga sie zatrzmala przeciez posilki je ladnie ...
      • freepolo Re: waga 8m 14.03.14, 10:07
        A udało sie odstawić smoczek?
        • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.14, 10:24
          nie:((
          • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.14, 10:24
            Ograniczamy narazie
            • freepolo Re: waga 8m 14.03.14, 10:39
              Ciężka orka z tymi dzieciakami, co ;)
              Powodzenia!!
              Ps. Jak zdrowa to najważniejsze.
              • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.14, 10:49
                Oj ciezka strasznie :(
                Jest przebadana wiec tu jestem spokojna ze nie ma anemi lub problemow z brzuszkiem jednak dziwi mnie czemu stoi waga skoro ladnie je .Ale nie wiem moze rusza sie duzo i dlatego ??:/
      • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.14, 12:08
        No wrocilysmy wlasnie od lekarza bo mala ma katarek zlapala od starszej siostry .
        No i zwazylam ja rowniez w przychodni no i waga 7720 w pieluszce a 2 tyg temu bylo 7760 w pieluszce :(Normalnie rece mi opadaja .A i od lekarza uslyszalam ze mala widocznie nie chce juz mleka skoro nie wola .
        Ach kurcze skoro nie chce piersi to chcialabym zeby chociaz pila mm ale tutaj tez problem jest a ogulnie nie chce mi pic herbatki czy wody obojetnie w czym podam kubek ,butla .Jedynie co nie co wypije z lyzeczki
        • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.14, 01:27
          Piersiowcy często nie chcą pić niczego poza piersią.
          Wywal smoczek. On ci już dawno nabruzdził. Teraz też nie pomaga.
          A czy ona nie zjada za dużo kaszek/obiadów i deserów kosztem piersi? Mówisz że zjada 120ml i że niejadek. Hmm - 120 ml to dużo na raz. A co dajesz na kolację? Ile tego zjada?
          Mleko jest najlepiej przyswajalne - w 100procentach. Z zupy czy kaszy nie dostanie tyle kalorii.
          • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.14, 07:57
            NA kolacje nie jada nic tzn normalne jedzonko konczy sie albo na obiadku albo na deserku o 16tej .Potem o 19tej kapiel i piers choc nie zawsze wypije duzo .
            nie sadze aby jedzenie tu mialo wplyw bo gdy skonczyla 6m dostawala jedynie 40 ml obiadku lub deserku a piers rowniez nie chciala tzn pila ale po wielkim placzku .a kolejny przyklad taki ze nie raz bywa ze piers jest okolo 2-3 w nocy a rano o 7-8 i tak nie wypije z piersi .Wiec ja mam jedno w glowie ze chyba faktycznie nie chce .
            Dzis w nocy byla akcja ,pobutka na godz mala za ic nie chciala zasnac przystawialam do piersi co chwile zamiast smoczka i co skutek taki ze i tak piersi nie chciala tzn wziela i za chwilke puszczala jedynie co to uczy sie tego ze na kazde zawolanie mama wezmie i bedzie lulac na rekach (no bo karmie na siedzaco a mala odrazu odlatuje jak z nia tak siedze )nie sugerujcie mi pozycji lezacej bo nie umiem ,nie lubie tak !
            • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.14, 16:47
              No to może te zęby. Mój synek w dzień też nie chciał ale w nocy były dlugie seanse. Potem jak wychodziły górne jedynki nie jadł ani w dzień ani w nocy - razem z infekcją trwało to 3tyg. Teraz ma 10m i ssie jak noworodek - bardzo dużo. W dzień też.
              • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.14, 18:11
                WYchodza jej gorne jedynki ale juz dosc dlugo ,widac przeswit zabkow ale nie przebijaja sie jeszcze .
                Dzis dzien bez smoka i jest ciezko bo mala strasznie plakala gdy jej nie dalam meczylam sie godz po czym zasnela mi na rekach ale piers dopiero wziela i zassala jak usnela .

Dziewczyny a macie jakis konkretny przyklad danej mamy ktorej dziecko odmawiala ssanie piersi bo mialo smoka ?Czy poprostu to sa takie gdybania ze gdyby nie maila smoka to by ssala itp .
                Ratujcie bo juz nie wiem co robic .Tak mazylam aby to moje 2 dziecko ssalo piers dlugo nawet by mi nie przeszkadzalo aby to bylo 2 lata no ale takie karmienia jak mamy teraz to wrecz zniechecaja no bo co to za przyjemnosc jak dziecko nie chce swiadomie ssac :((
                • anulka20001 Re: waga 8m 15.03.14, 20:18
                  Ja swojej wowczas miesiecznej corce podalam kilka razy uspokajacza i kilka razy butelke z moim mlekiem. I to wystarczylo aby przy piersi zaczely sie cyrki.
                  Odstaw smoczek, jesli chcesz karmic to wyrzuc go do kosza. Posluchaj rad dziewczyn. Moze rzeczywiscie niechec do piersi dodatkowo powoduja zeby ale smoczek nie pomaga. No i ona kiepsko przybiera, te cyrki przy piersi , moim zdaniem naprawde winny jest smok. Moja corka ma teraz 8 miesiecy i wazy ok 7700. Ale ona od poczatku jest miedzy 25 a 50 centylem, teraz bardziej na 25. Pelza jak szalona, probuje racczkowac i jak jest glodna to pije z piersi ladnie. My smoka ani butli nie uzywamy. Jesli ci zalezy na kp to posluchaj rad. Trzymam kciuki, bedzie dobrze.
                  • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.14, 20:24
                    No dzis nie podalam ani razu smoka teraz tez ladnie juz spi nawet raz wypila z piersi tak sama z siebie:)
                    Moja tez ma taka wage jak twoja i tez zasuwa jak szalona wszedzie jej pelno tzreba patrzec pod nogi zeby nie zdepnac wiec moze i tu problemy z ta waga nie wiem juz sama .A z 2 strony ja jestem bardzo drobna wiec i moze faktycznie to moje dziecko bd takie jak ja w sumie starsza tez drobizna .Musze przestac wazyc i sie nie nakrecac bo zwarjuje
                    • anulka20001 Re: waga 8m 15.03.14, 21:36
                      Moja urodzila sie 13.07 z waga 3230, 52cm. Nie wiem dokladnie ile teraz wazy, 19 lutego wazyla 7470 wiec mysle ze teraz troche wiecej. W przyszlym tyg ide na szczepienie to bede wiedziec. Troche podobne te nasze szuewczyny:))
                      Ale jesli twoja pelza to spala duzo i moze dlatego tez slabiej przybiera. A szczepenie jakies bylo ostatnio? Moze tu jest tez przyczyna? Smoka nie dawaj. Ma piers do ssania. A ile razy ona je z piersi w ciagu dnia?
                      • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.14, 21:50
                        Moja jest z 28czerwca waga 3250 i 52cm wiec bardzo podobne :D:D

Szczepienie mialysmy w styczniu jakos koniec stycznia nawet .
                        Oj pelza od rana do wieczora doslownie noo z 2 przerwami na drzemki ,w miejscu nie usiedzi nawet 15min .

Z piersi w dzien tak swiadomie zeby sama zawolala to ani razu nawet gdy sama proponowalam to niby zlapala pociumkala pare sekund i koniec !A wiec staram sie podtykac piers gdy przysnie wiec sa to 2 karmienia i 2 tak do polnocy wiec razem 4 i z 2 w nocy .
                        Ale wydaje mi sie ze w dzien spija mleczko tylko z I fazy bo ssie krótko :/

• rozka26 Re: waga 8m 16.03.14, 18:14
                  Witam. Moje dziecko ma obecnie 4,5 m-ca i też strasznie się szarpie przy piersi. No ale moja waży tyle co twoje dziecko czyli 7700. U mnie powodem może być osłabione napięcie mięśniowe i dyschezja niemowlęca, czyli zaciskanie zwieracza, sama sobie blokuje zrobienie kupki i pręży się przy piersi strasznie. Ja mam na nią taką radę, ja nie daje jej wariować przy piersi, jak puszcza pierś na chwilę to ja jej ją daje z powrotem i tak wkoło. Cierpliwie czekam aż będzie ssać aktywnie przez co najmniej 10 minut, po tym czasie może się drzeć i co tam jeszcze chce przy tej piersi, co nie oznacza że mnie to nie wkurza :) Smoczek ma tylko na moment jak drze się jak zasnąć nie może,a potem ciach i zabieram. Ja mam z tym dobrze, że mała uwielbia ssanie czegokolwiek od urodzenia, obecnie wkłada namiętnie wszystko do dzioba i kciuka czasem też ssie. Aha i dostaje już obiadki, ale zawsze przed obiadkiem daje jej pierś. Dopiero jak skończy 6 m-cy to zrezygnuje z jednego karmienia. W nocy daje jej spać i nie karmię jej, bo wagę ma ok. Poza tym moja ma częste infekcje dróg moczowych z którymi nie wiem jak sobie poradzić i co robię nie tak, że ona ma nawracające infekcje, no ale to inny temat. Po prostu moja rada taka, faktycznie ograniczyć smoczek i cierpliwie dawać pierś jak nie chce w danym momencie to ponosić troszkę i znowu spróbować.
                  • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 16.03.14, 18:25
                    Spok juz w koszu ale widać ze malej brakuje .proponuje pierś i juz mialysmy 3karmienia z czego 2 zupelnie świadome
                    • anulka20001 Re: waga 8m 16.03.14, 20:38
                      Super że wyrzuciłas smoka:)) myśle że kilka dni i wszystko sie unormuje. Dawaj znać jak wam idzie:))
                      Podobne te nasze dziewczyny. Moja ćwiczy siadanie i raczkowanie. Często jest tak ze latwo sie rozprasza a wiem ze jest glodna, wtedy zamykamy sie w pokoju, karmie na lezaco i robie szszszsz. Wtedy spokojnie pije a potem znow moze szaleć. Moze tez sprobuj karmic ja w ciszy, to taki wiek ze wszystko jest ciekawe.
                      • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 16.03.14, 21:59
                        Ok bd pisać co i jak u nas:)
                        ja karmie mala w sypialni przy cichej muzyce z zasłoniętym oknem w innych warunkach nie zje a tym bardziej słysząc starsza siostre .
                        Moja siedzi od miesiąca ,jest strasznie ruchliwym dzieckiem i marudnym dzis od 15tej do wieczora ciągle placze i chec bycia na rękach ,opadam juz z sil:/ogulnie gorszy model niż siostra mówią ze 2dziecko bardziej daje popalić i u nas sie sprawdza :)
    • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 16.03.14, 06:55
      Witam.noc bez smoka :)dalysmy rade i oby teraz częściej pila cycusia
    • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 17.03.14, 08:17
      Witam
      dziewczyny ja chyba oszaleje .Dzis znowu pokusiło mnie posadzić mała na wadze i wyskoczyli 7650 w pieluszce i bodach a wiec pewnie z 7580 nawet by bylo .Ręce już mi opadają bo ja rozumiem ze jakiś czas może stanąć w miejscu no ale żeby tracic?!Nie wiem co mam robić niby badania wyszły ok ale jak by nie było to chyba spadki wagi nie są normalne :/a tym bardziej ze mala spada z danego centyla :(
      • anulka20001 Re: waga 8m 18.03.14, 08:22
        Nie waz jej tak czesto. Dajcie sobie chwile, dopiero co odstawilas smoka, mala pewnie zacznie pic czesciej z piersi, pelza rusza sie, waga od razu nie skoczy. Ja bym ja zwazyla za 2 tyg. Mozesz dodatkowo zbadac jej mocz, bedziesz wiedziec czy jest zdrowa.

Byl czas ze mojej tez spadly przyrosty- przez 3 tyg brzybrala 280 g ale to byl czas gdy min bylo 120/tydz. Wtedy wlasnie odstawilam butelke a potem przez nastepny tydzien przybrala 300g. Czyli odrobila straty. Dzieci rosna skokowo.

Jak nie uzywacie innych 'ssaczy' to sie wszystko unormuje.
        • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.14, 08:42
          no tak ale w piatek bylo 7720 w pieluszce a w czoraj gdy wieczorem posadzilam ja na wadze juz pokazalo 7500:(
          Mocz miala badany 1,5 tyg temu wiec chyba nie ma sensu znowu tego robic .
          Smok juz zapomniany ,nic innego nie dostaje .Karmien dzis tzn dzisiejsza noc i w czorajszy caly dzien lacznie 8 karmien zobaczymy jak dzis bd puki co jedno zaliczone .

Powiem szczeze ze mnie odrazu zalamuje spadek wagi bo jednak chyba nie powinna tracic tym bardziej ze nie ma jakiejś szalowej tej wagi .
          • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.14, 09:44
            Nie waz jej w pieluszce. To jest bez sensu. Mogla mieć dużego sikuta i nie ważyła wcale 7700. Daj sobie jeszcze tydzień. Jeśli waga będzie spadać idź do lekarza.
            • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.14, 10:10
              no dobra i co ja w tedy mam znowu powiedziec lekarzowi?Znowu powie "Natalka co ta matka od Ciebie chce"niby zarty super babka aleee
              Dla mojego spokoju zlecila badania kture wyszly ok wiec co tym razem mam od niej wymagac?
              Starsze dziecko tez jest drobne wiec moze mala tez bd chudzinka ?tylko chudzinka chudzinka ale spadki wagi chyba nie sa ok :/
              • Gość: maddie Re: waga 8m IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 18.03.14, 10:17
                Przestan wazyc takie duze dziecko co kilka dni!
                Raz na 2-3 tyg to i tak czesto...
                Jak juz wazyc to na golasa, najlpiej o tej samej porze zawsze.
                No i jesli juz tetaz mala ssie tylko piers i zjada zupe, owoce i tak dalej, a cala Wasza rodzina jest drobna, to ja bym sie po niej wielkoluda nie spodziewala...
              • anulka20001 Re: waga 8m 18.03.14, 10:38
                No tak, spadac nie powinna. Daj jej jeszcze czas, pilnuj karmienia z piersi i postaraj sie tak nie martwic, widzisz ze jest w dobrym nastroju czyli to moze chwilowy problem. Zwaz na golaska, a masz pewnosc ze waga byla dobrze skalibrowana? Wiem ze takie wagi sa bardzo czule. Czy ona stoi caly czas w tym samym miejscu? Na rownym podlozu?
                • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.14, 10:57
                  Mala w sumie normalnie je wiec i tu moje zdziwienie ze wada w dol leci .
                  Tak my drbni
                  Maz 72kg,ja 49kg i 5l coreczka 13.5kg .Ja nie licze ze mala bd wielkoludem tylko martwią mnie te wahania wagi ,patrzac na siadki centylowe te w książeczkach zdrowia mala w nich byla na początku 50centyl potem 25 a teraz juz spada z 10tego no chyba ze ja źle patrze .
                  waze ja w domu na dziecięcej wadze ,tak jak pisalyscie bez pieluchy na golaska wyszlo 7450 a wiec chyba roznica spora z waga z przed 2.5tyg gdzie bylo 7700 .
                  • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.14, 10:59
                    Sorki za pisownie ,pisze z Tel i nie zawsze zauważę co Tel za słowo mi wstawił
                    • anulka20001 Re: waga 8m 18.03.14, 11:03
                      Poczekaj tydzien i wtedy ja zwaz. Moze te 7700 to jednak byl bledny wynik i niepotrzebnie sie martwisz. A poki co czesto proponuj piers. A starsza corka zdrowa? Bo moze w domu jest jakas infekcja i dlatego przyrost slabszy? Szukam przyczyny, dlatego tak wypytuje:)))
                      • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.14, 11:17
                        Nie nie 7700 to napewno byl poprawny wynik tyle waga pokazywała u mnie jak u lekarza.
                        Starsza tak zdrowa tryskającą energia .Mala od czwartku ma katarek.
                        • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.14, 11:56
                          Jesli ma infekcję to może nie przybywać bo organizm zużywa energię na walkę z wirusem. Moze i spadać - bo nie wyssie tyle co ze zdrowym nosem. Odtykaj nos(mleko matki super działa), dużo spacerów i karmienie bezpośrednio po.
                          I przestań mysleć przez jakiś czas o tej wadze. Wszystkiego dobrego.
                          • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.14, 12:17
                            A co byście powiedziały jak bym przez kilka dni przeszla tylko na samą pierś?bez obiadów i deserów,kaszki.Ciekawa jestem ile razy mala by sie upomniała o pierś .Tylko kurcze czy znowu by to nie wpłynęło źle no bo w końcu to juz prawie 9m dziecko a nie maleńkie niemowlę ...
                            • mad_die Re: waga 8m 18.03.14, 12:53
                              Nie musisz tak radykalnie przechodzić na samą pierś, tylko po prostu małej piersi nie wydzielaj. Proponuj zawsze przed każdym posiłkiem, plus po posiłku plus wtedy kiedy chce niech ssie.
                              Produktów stałych dawaj jej też tyle ile chce - będą to 2 łyżeczki, ok, będzie to 120g - też ok.
                              Gluty oczywiście odciągaj, bo katar nie ułatwia ssania.
                              No i jak rodzina cała mała, to ona też wielka nie będzie ;)
                              Waga może spaść, jeśli mała choruje, jeśli w domu ktoś choruje itp. Nie waż jej tak fanatycznie, bo osiwiejesz. Raz na miesiąc wystarczy. I popatrz na siatki WHO a nie w książeczce, narysuj sobie wykres na siatce i zobacz - jak siedzi w tym samym kanale centylowym to jest ok.
                              • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.14, 15:02
                                no troche mala skacze na tych centylach :/
    • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.14, 13:49
      WItajcie.
      Dzis bylam z mala u lekarza bo jest chora kaszel katar gardlo .

Od kad nie ma smoka noce sa okropne nic tylko ryczec mi sie chce zalamana jestem juz tym wszystkim bo z pierwszym dzieckiem mialam problemy typu slabe przyrosty wagi i niejedzenie i teraz z mala tez jakies problemy .
      Mala budzi sie w nocy po kilkanascie razy ,kilka razy wybudza i potem problem z zasnieciem dzis bylo to o 1 w nocy i 4 .Takie maratony trwaja po 1-1.5 godz .
      Nie pamietam juz kiedy spalam do chociaz 7 .Jestem juz umeczona tym wszystkim .
      zkiedy w koncu bd jakas poprawa odnosnie ssania piersi bo poki co dopiero raz udaje mi sie jej podac piers tak bez ssania na spiocha .W nocy tez nie zawsze chce ssac gdy sie obudzi ale i zasnac tez nie chce sama wiec i tak musze ja wziasc na rece i siedziec az w koncu zasnie na rekach .Poprostumasakra .Myslalam ze 2 dziecko bd bezproblemowe skoro pierwsze dalo mi tak w kosc a tu prosze niespodzianka 2 dziecko praktycznie nawet gorsze!
      W czoraj musialam jechac do dentysty nie bylo mnie raptem pol godz a mala podobno wyla od momentu jak tylko wyszlam z mieszkania ,podobno az sie zanosila.Przyjechalam ona cala czerwona ,spocona ,uplakana a byla przeciez z TATA ,teraz to juz zupelnie ruszyc sie nigdzie nie moge a wczesniej normalnie zostawala .
      napiszcie cos bo chyba jakies zalamanie zaraz przejde .
      Jak ja mam w ogule cieszyc sie z czego kolwiek ,chyba naprawde wolalabym przejsc na MM tylko co w tedy ?nikt mi nie powie czy bd lepiej czy chetniej bd pic ,czy lepiej spac .
      • anulka20001 Re: waga 8m 19.03.14, 16:07
        Kurcze, wiem że ci ciężko. Słabe przyrosty, ogólny niepokój, a teraz ta infekcja. Ale może własnie tu jest pies pogrzebany. Może ta jej niechęć to piersi to był skutek zaczynającej się infekcji.
        Gdy dziecko jest chore nocki zawsze są kiepskie. Bo może by chciała zjeść ale nie może bo nos zapchany bo gardło boli.
        Przetrzymaj. Wywaliłaś smoka, dałaś radę. To dasz i teraz. Mała wyzdrowieje, polubi pierś i będzie dobrze.
        Daj jej czas, nie waż ciągle, poczekaj aż leki zaczną działać. Wszystko sie unormuje. Wiem że jesteś zmęczona. Moje dzieciaki w grudniu miały zap oskrzeli, ledwo chodziłam na nogach.

Powtarzaj sobie że to minie, bo minie. Trzymam kciuki.
        A jak ona dziś jadła? Ile razy zjadła z piersi? Jak inne posiłki?
        • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.14, 16:14
          Dzis jak narazie zjadla 4razy pierś z czego raz byl taki ze niby chce pociągnie lyknie puści wiec trwalo to z minute wiec nie zaliczam do jedzenia ,2razy na spiocha,raz gdy rozplakala sie wyssala ladnie nabrzmialego cycusia.
          Rano kaszka 100ml,obiadek ze 4lyzeczki bo nie chciala .
          • anulka20001 Re: waga 8m 19.03.14, 17:10
            Czyli coś tam zjadła, mimo infekcji. Moja 100ml kaszki nie zjadła chyba nigdy. Na śniadanie dostaje Holle - 3 łyżeczki od herbaty kaszki i trochę wody i owoce. Więc to nie jest źle.
            będzie dobrze, zobaczysz.
            • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.14, 17:46
              No niby tak zjadła .Jadłam obiad i tak patrzała a wiec dalam jej trochę ziemniaków z sosem zjadła ze smakiem wiem ze nie bylo to aż tak zdrowe no ale ona z reguły nic nie chce próbować wiec ucieszyłam się że choć trochę spróbowała.
              • Gość: Pani Kleks2 Re: waga 8m IP: *.104-66-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 19.03.14, 21:56
                A co ona je oprocz mleka i w jakich ilosciach? Bo moj maly, tez niewielkich rozmiarow, zjadal w wieku 8mcy ok 200gr zupki takiej gestej (warzywa na parze, z miesem i lyzka oliwy lub masla) i po poludniu jakis owoc zmikosowany z biszkoptem albo jogurtem naturalnym. Moze trzeba ja troche przymusic?wiem, ze jak ma infekcje, to pewnie nie ma apetytu, ala 4 lyzki to troche malo, a nie oszukujmy sie z tym wieku potrzebuje zupek nie tylko dla witamin, zelaza ale i do wzrostu. Mozesz sprobowac ja zabawiac czyms, pokazywac, a w ostatecznosci mozna tez strzykawka podawac, jesli nie chce otwierac buzi (choc to moze drastycznie brzmi) Powodzenia!
                • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.14, 22:05
                  Ale nie bd jej zmuszac gdy placze i wygina sie !!
                  Wczesniej zjadala normalnie a wiec przetrwamy chorobe i bd znowu wszystko ok (taka mam nadzieje)
                  • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.14, 09:15
                    Tak tak przymuszaj dziecko - sama się przymuś. 3 łyżeczki to jest w sam raz. Zrozumcie że dziecko ma jeść mleko. Reszta ma być uzupełnieniem. Ma być smakowaniem. Poznawaniem. Nauką jedzenia. Mamo oprócz nakarmienia dziecka masz mu pokazać że jedzenie to wspólne spotkanie i milo! spędzony czas z mamą albo całą rodziną. I właśnie takie bezstresowe podanie paru lyzeczek od siebie z talerza to najlepsza metoda. Te 3 łyżki wiecej warte niz 200ml wmuszonej zupy. Bo pokażą dziecku że jest fajnie. I jutro/za miesiąc/rok zje sama. Chcesz mieć niejadka - wprowadzaj stres przy stole. Moj 10m je to co my. Codziennie, czasem odrobinę modyfikuję. Może też tak rób.
                    A choroba - współczuje. Musicie przetrwać. Mialm ostatnio 3tyg takiej jazdy - infekcja plus zęby. Nikt tylko mama. Poza piersią nie jadł nic. Piersi bardzo mało- w nocy nawet chcial ale nie zawsze mu się udawało przez gluta. Spadł na wadze - i wiesz co odzyskał potem w parę dni.
                    Trzymaj się ciepło. A i chore dziecko (a i dorosly) nie muszą jeść. Muszą pić. Dużo pić. Odtykaj nos (pokarm plus woda morska) próbowalas inhalacji wodą?

• Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.14, 10:43
                      Robie jej inchalacje ale strasznie sie drze ,placze a wiec trwa to krotko .
                      Modyfikujesz czyli co bo nie rozumiem??:/

Pic ona nie chce tzn jezeli chodzi o wode, herbatkę
                      • Gość: Pani Kleks 2 Re: waga 8m IP: *.104-66-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.03.14, 11:04
                        to do picia moze sprobuj jakies soki przecierowe jej zrobic? bo niestety pic powinna przy infekcji duzo.
                    • Gość: Pani Kleks 2 Re: waga 8m IP: *.104-66-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 20.03.14, 11:02
                      Przeciez nie pisze, zeby jej na sile wpychac, ale zagadac, cos pokazac i sprobowac dac wiecej. Nic dziwnego, ze spadla jej waga skoro je po pare lyzeczek od czasu infekcji, a wczesniej jadla normalnie. Jak moj maly przybieral slabo, to mi 2 dobrych pediatrow kazalo zaczac dawac zupki juz od 5 mca, ja chcialam poczekac do 6, ale w koncu zaczelam i od razu waga skoczyla w gore. Codow nie ma, skoro je malo i nie przepada za jedzeniem w ogole, to trzeba znalezc cos, co lubi oprocz mleka i jej dawac. Moze jakies kaszki?wyzej ktos podal fajna strone , jak zrobic naturalne, moze jakies wazywo lubi bardziej niz inne? banany sa dobre, do pozywne i jak boli gardlo to latwo polkanac. Mysle, ze musisz poprobowac, dziecko nie jest juz takie male i owszem mleko jest podstawa, ale poszukaj tez innch zrodel kalorii.
                      • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.14, 11:11
                        Pani Kleks@ chyba nie czytalas od poczatku co pisalam .
                        Mala nie spada z wagi od momentu infekcji tylko waga zaczela malec juz jakies 1.5tyg wczesniej gdzie mala normalnie jadla obiady ,desery.Fakt nie nalezy do jakis glodomorow i nie zje w tedy gdy mi sie zachce jej cos podac (a znam takie dzieci ktore by mogly jesc co chwile).
                        Nie bd zabawiac cudowac z dzieckiem bo nie o to tutaj chodzi ,z pierwszym dzieckiem mialam straszny problem bo nic nie chciala jesc wiec cudowalismy stawalismy na rzęsach aby tylko otwozyla buzke by cos jej wcisnac i co nic to nie dalo bo mala raz przybierala super a za jakis czas tracila wiec byla pod kontrola gastrologa i pewno jak tak dalej pojdzie to i mlodsza tez tam pokieruja :/
                        Narazie meczymy sie z tym paskudnym katarem i suchym szczekajacym kaszlem :/
                        Rano zjadla kaszke potem troszke pociagla piersi na spiocha i nic wiecej narazie nie chce :(
                        Widze po niej ze robi sie coraz chudsza wczesniej miala takie grubiutkie nozki a teraz juz szczuplaczki
                        • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.14, 13:30
                          Modyfikacja dorosłego jedzenia:
                          Zupa- wywar z mięsa i warzyw plus ziola. Dodaję pomidory, ogórki, pieczarki i co tam trzeba na konkretną zupę. Wyjmuje warzywa (por, seler, pietrucha, trochę ziemniaka i zupy ) i miksuje - wrzucam to do zupy(tak zagęszczam wszystkie zupy). Ewentualnie odrobinę śmietany. I to jest podstawa. Taką je mały zgniecioną widelcem. Po odjeciu dla niego dodaję sól i np wiecej śmietany.
                          Dziś kopytka ze szpinakiem - ziemniaki ugotowane bez soli, szpinak tylko z czosnkiem. Gotuję dla niego. Potem dosalam wodę i dla wszystkich.
                          Wczoraj naleśniki z indykiem. Farsz jadl bez ostrej papryki. Ale do naleśnikow dalam sól.
                          Spaghetti je takie jak my - bolognese, z łososiem.
                          Kanapki z domową wędlina i pastami. Jemy to samo.
                          Jak byl kotlet smażony to zjadł ziemniaka i surówkę a mięska tylko trochę ode mnie.

Podczas infekcji dziecko jeśli pije pierś to wystarczy - chyba że ewidentnie widać że chce a nie może ssać. Spróbuj dać wodę w kubku (nie sok) albo strzykawką do leków. I to naprawdę nie musi być pół kubka - daj dwa łyki co pół godziny.
                          A inhalacje robilam przez sen. Lekarz mi podpowiedział. Na kolana, przytulony i przez sen. Jeśli się nie uda to
                          nie musisz tej inhalacji robić przez 10min. Rób co jakiś czas po pół minuty. Nie chce maseczki to daj fajkę - może pogryzie. Nie chce to posadz przed sobą i trzymaj wylot gdzieś w okolicy ust, nosa a ona się czymś bawi. Lepsze to niż nic.

Rozumiem Cię że się martwisz bo faldki znikają. Mój Grubcio (tak go nazywamy) też tak miał. Już nie był grubcio. Na rękach zostaly tylko takie kreseczki po faldkach. Buzię mu wyciagnelo. 7.02 ważył 9200 a miesiąc później 8900. I potem w tydzień przybyło mu 300 gram a raczkuje i wstaje. Jeszcze Grubcio nie wrócił ale faldki na udach są.
                          • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.14, 13:48
                            Ja ostatnio dalam do posmakowania malej grzybowej zupki z ziemniakami fakt byla tego znikoma ilosc bo to jednak z grzybow ale jeny jak chciala jesc co naprawde mnie cieszy :)
                            Co do ziemniakow i surowki twoj zapewne żuje moja nie bardzo chce ona ogulnie dziwnie je bo duzo wypluwa za nim polknie nie wiem czemu tak robi :/
                            Fakt moze zaczne czessciej dawac jej nasze jedzenie oczywiscie bez szalu z przyprawami .A powiedz mi jak on ci je te nalesniki czy kopytka?Ja mam dzis pierogi z serem ale zapewne mala tego nie zje ..Swojego obiadku tez nie zjadla wypluwala po czym w ogule nie otwierala buzki skonczylo sie wielkim placzem .Zaraz sprubuje podac jej jakies owoce
                            • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.14, 14:25
                              W wieku twojej mój syn jadł tak samo, je dobrze po tej chorobie czyli mial 9,5m. Chętnie otwieral buzie po czym wypluwal. I czasem znów otwieral buzie i wypluwal itd. Czasem po kilku wypluciach połknąl. A czasem zamknął dziub i koniec. I ja nie namawialam. Nie to nie. Dawalas pieczywo? Chleb to jedyne co chętnie jadł - sam. I na tym nauczyl się przezuwac.
                              Ziemniaki zmięte w pure nie ma co rzuć. Surówka - np marchewka z jabłkiem albo buraczki - starte na drobym oczku. Pierogi ruskie z maslem lubi - kroję na drobne kawałki a potem jeszcze mnę widelcem albo poprostu w palcach i podaję z ręki. Kopytka tak samo. Wogóle dużo daję mu palcami - łyżeczki on od początku nie bardzo chce. Do naleśnikow farsz (indyk pieczarki marchew papryka) dla niego posiekalam. Od naleśnika odrywalam maly kawaleczek i dodawalam farsz i do buzi.
                              Kopytka czy sam naleśnik, czy mieso to dostaje do ręki i sam coś tam dziamdzia.

a przyprawy - mój dostaje wszystko - zioła wszelakie, curry, czosnek, paprykę słodką, trochę pieprzu mielę do np jajecznicy. On nie lubi takiego mdlego smaku a soli staram się nie dawać.
                              • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.14, 15:00
                                Pieczywo dawałam tzn piętkę od chleba ale tylko chwilkę jest zainteresowana potem wyrzuca.Staram sie wszystko jej dawać co by tylko chciała popróbować .Ostatnio nawet parówę dostala do lapki o jeju jaki był zachwyt o
                                oderwać sie od niej nie mogła.

Mam nadzieję że i u nas w końcu bd dobrze bo jak narazie te 2.5m są dla mnie katorga co do karmienia piersią i jeżeli tak ma byc dalej to nie wiem czy nie odpuszczę bo ja tez w końcu chciałabym mieć czas dla siebie ,nie myśleć ciągle ze kiedy mala uda mi sie nakarmić,czy w ogóle uda.Pisza tu mamy które maja problem typu "dziecko wisi na piersi"ale tak szczerze wolałabym tak niż jak jest teraz u nas :/
                                • mad_die Re: waga 8m 20.03.14, 21:41
                                  Ale Twoja ma 8mscy i nie musi wisieć na piersi, może się piersią najeść w kilka minut.
                                  KONIECZNIE dawaj jej jedzenie z Waszego talerza/stołu, zlikwiduj tylko sól i cukier, a tak to przyprawiaj i już.
                                  Niech smakuje.
                                  Nie zastanawiaj się, czy zje i ile zje - to Cię WCALE nie obchodzi. Twoim obowiązkiem jest dać jej pełnowartościowe i zróżnicowane posiłki, a ona zdecyduje ILE i CZY coś z tego zje.
                                  Jeśli jej postawisz codziennie na stole śniadanie, owoc jakiś, zupę, owoc i kolację/obiadokolację to NIE WIERZĘ, że żadnego z tych posiłków nie tknie!
                                  • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.14, 06:57
                                    Ok dzięki bd probowac :D
                                    Teraz trochę jej stan sie pogorszył obudziła sie z ciężkim oddechem świszczącym,i strasznie szczekającym kaszlem.
                                    Jedziemy do lekarza jak tylko otworzą przychodnie.Mam nadzieje ze to nie krtań czy płuca.

A co do tego wiszenia na cycu to nie chodzi mi ze ma wisieć ale wolałabym zeby tak bylo niż jak jest teraz
                                    • mad_die Re: waga 8m 21.03.14, 08:43
                                      Jak ma kaszel, katar i jakąś infekcję, to trudno jest jej ssać.
                                      Idź do lekarza, niech ją osłucha, tylko antybiotyku nie bierz bez powodu.
                                  • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.14, 09:25
                                    Sama zobacz że jak dałaś jej tę grzybową to miałaś podejście że nie musi zjeść. Byłaś ciekawa czy spróbuje i czy będzie jej smakowało. I ona była zachwycona. Zawsze jak dajesz jej jedzenie to miej takie podejście a dzieci będą jadły. Bo nikt nie lubi nacisku a szczególnie przy jedzeniu. Dużo zdrowia dla małej.
                                    • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.14, 09:30
                                      No racja musze bardziej puscic na luz i wiecej dawac naszego jedzenia .Ostatnio tez jej dalam rosolek mialam taki pyszny z perliczki oj tez jej smakowal :)
    • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.14, 18:25
      Dziewczyny zaczelam robić tak jak pisaliście i mama wlasnie zjadla spora ilosc tak na moje oko ze 100-120 zupy naszej typu warzywna zabielona śmietana ,warzywna pogrzebałam widelcem o jeny jak wsuwała tylko teraz boje sie czy nic jej nie bd po takiej ilosc chodzi mi tu o śmietanę .No i dzis w dzien zaliczyliśmy 3karmienia i to nie na spiocha :)mala płakała wiec odrazu cyc trochę pokulałam i super zasnela .Oj jak ja bym chciala zeby tak juz bylo co dzien .
      Powiem wam ze wcześniej gdy płakała wolała smoka niż pierś
      • anulka20001 Re: waga 8m 21.03.14, 20:30
        Fajnie ze pije z piersi i je inne rzeczy. Wszystko sie unormuje tylko wrzuc na luz i jej nie waz tak od razu:)) a co powiedzial lekarz? Dal cos dodatkowego czy to tylko przeziebienie?
    • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.14, 21:14
      Mala dostala nebbut do inhalacji chyba dobrze nazwę napisalam.Po tym ma byc lepiej no zobaczymy
    • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.14, 22:10
      Tak zastanawiam sie czy mogę z mala na dworek wyjsc .dzis pogoda byla ekstra mega cieplo a my w domu siedzialysmy:/
      • Gość: Anulka20001 Re: waga 8m IP: *.v45.interkam.pl 22.03.14, 09:37
        Jesli jest w dobrym humorze, nie jest ospala ani markotna i nie ma goraczki to ja bym wyszla. Nie wiem jak u ciebie ale u nas dzis nie wieje i jest 15 st. Swieze powietrze na katar dobrze zrobi.
    • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.14, 13:10
      Hej .Chcialam podziekowac za rady w kwestii smoczka ,ja nie wiem bez was pewnie dalej bym sie męczyła .Poprawa radykalna mała coraz częściej pije z piersi nawet w tedy kiedy placze marudzi to pierś i spokój na jakiś czas ,zasypia w dzień tez przy piersi .W czoraj łącznie z noca miałyśmy okolo 8-9 karmień z czego te 3to nocne a gdy zaczynałam tu pisać karmienia byly na spiocha i to 2do drzemka wiec same widzicie a wiec same widzicie.Teraz mogła by lepiej przybierać i nie wybudzać mi sie aż tak w nocy no ale do tego też może dojdziemy z czasem.Teraz cieszę sie z tej poprawy noo może jeszcze nie jest idealnie ale 90%poprawy juz jest .:)
    • Gość: Anulka20001 Re: waga 8m IP: *.v45.interkam.pl 23.03.14, 17:23
      Super, oby tak dalej;)))
      • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.14, 19:16
        Noo oby .
        Jeszcze jedno co mnie martwi to ta waga ,zobaczymy kiedy ruszy z waga
    • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.14, 08:08
      Dziewczyny a co z waga mojej malej ,kiedy mam reagowac u lekarza ?ile jeszcze czekac ?
      • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.14, 09:25
        No napewno dopóki jest chora może nie przybierać i lekarz nic nie poradzi.
    • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.14, 12:57
      Witam ponownie .
      Mamy kolejny problem ,dzis 2dzien od kad mala robi kilka kup dziennie bardzo śmierdzące ,żółte kaszkowate z mala ilością śluzu .Nie wiem co jest grane :/podałam jej dzis acidolak ,w czoraj próbowałam smekte ale zwróciła w trakcie podawania.
      • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.14, 13:19
        Wirus, reakcja na leki jakie dajesz, ząbkowanie. .. brzydkie kupy przy przeziębieniu to żadna sensacja. Moi tak zawsze mają. Syropy na gorączkę też im szkodzą.
        • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.14, 13:43
          Juz nic nie podaje malej ,jedynie jeszcze inhaluje .
    • Gość: Matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.14, 18:21
      Dziewczyny ratujcie.Teraz gdy mala chetniue pije piers to zauwazylam ze zmniejszyla mi sie laktacja w lewej piersi :( tzn jakos specjalnie nie napina sie podczas naplywu i mala ciumka a nie ssssie ladnie i lyka .Piers jest ciagle mieciutka a nie jak prawa napieta .Mamy tez problemy ncne ktoe mnie dobijaja bo mala nie przespi iagiem nawet 2godz ,wybudza sie placze i tylko przy piersi zasnie lecz piers nie je konkretnie ani razu w nocy .Pobutki sa kilkanascie razy w nocy z wybudzeniami ktore trwaja nie raz nawet po 2 godz .Dzis wzielam mala do nas do lozka niby zasnela lecz i tak co chwile budzila sie poplakiwala niby nawalam jej piers przy kzdym przebudzeniu lecz no usypialo ja doslownbie na jakies kilka min po czym znowu poplakiwanie .Jestem wykonczona .ostatnio wlozylam do lozeczka w nocy malej swoja mala poduszke"jaska"no i rano kompletnie nie wiedzialam po co to zrobilam :(Padam na twarz normalnie ciagle jakies zmartwienia
      • Gość: Anulka20001 Re: waga 8m IP: *.v45.interkam.pl 28.03.14, 22:02
        Laktacje masz ustabilizowana wiec miekkie piersi to normalny stan, tym sie nie przejmuj. Byl czas ze moja chetniej pila z prawej, teraz sie wyrownalo.

A nocki, coz. Jedynie co moge doradzic to wziac mala do siebie i karmic przez sen. Moze zeby, moze leki, niewiadomo czemu tak spi. Rozumiem ze padasz na twarz, moja tez ma okresy kiedy spi tragicznie, kilka takich nocy i wszystko wraca do normy, tzn budzi sie ale nie wiem ile razy bo spi ze mna i karmie na spiocha.
        Tak to juz jest ze jeden problem znika a drugi sie pojawia. Zobaczysz ze i to minie.

Wiem ze masz jeszcze starsze dziecko i w dzien nie masz pewnie jak odespac ale idzie weekend, moze ci sie uda zlapac jakas drzemke.
        • Gość: MATYLDA Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.14, 06:58
          Nigdy nie udaje mi sie odespac bo zawsze jest cos do zrobienia .

Co do piersi to ewidentnie prawa mam inna zawsze w dotyku jest bardziej napieta a ta lewa zrobila sie flaczkowata :/
          W nocy mala widze ze nie jest glodna tylko ja jestem takim usypiaczem chyba dla niej bo pic pije pare lyczkow i juz nie chce spi dumna na rekach ,w lozku hmm jakos nie chcialam aby dziecko spalo z nami ale musze sprobowac i zobaczyc jak bd wyladala taka noc ."

No i odkrylam jedzonko ktore zasmakowalo malej:)
          moje mleczko plus deserek (marchew,banan,jablko domowe) z kaszka ryzowa bananowa .Oj wcina az milo a u niej ciezko z owocami .Tylko teraz nie wiem kiedy jej lepiej bloby podac takie jedzonko czy jako sniadanko czy podwieczorek ??
          No i mala dalej srajda :(bylysmy u lekarza ktory oznajmil mi ze to moze byc jakis wirus i nic konkretnego nie powiedzial .
    • Gość: matylda Re: waga 8m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.14, 11:35
      Dziewczyny pomocy .Co jest grane z tymi kupami dalej srajda cuchną jak zbuki jaj zoltawozielonkowate nawet trudno mi określić kolor i ta galareta chyba to śluz no bo co innego .
      • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.centertel.pl 29.03.14, 14:50
        A zęby ogladalas? Takie jeczenie w nocy i brzydkie kupy ja bym podrjrzewala ząbkowanie.
        a różnica między piersiami - ja tak mam. Prawą mi wygodniej karmić i prawą karmię częściej. Wydawało mi się że na zmianę- a jednak nie. Też zauważylam taką różnicę jak ty - i zaczęłam analizować jak karmię. I wyszło szydlo z worka;)
    • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 46.77.124.* 11.04.14, 12:03
      Witam .karmienia wrocily do normy ,mala ssie nie kiedy nawet po 10razy na dobę ,kaszke ,obiad tez ladnie chętnie je lecz ciągle problem z tym próbowaniem bo kurcze ale ona nic nie chce brać do lapki i sobie jesc :|biszkopta polapie ,to co w buzi to wypchnie językiem,jablko to samo ,no z wszystkim tak jest chleb rzuci odrazu .Nie wiem przeraza mnie myśl ze ona za 2tyg bd miala 10m a je tylko papki bo gdy wyczuje cos wiekszego to krztusi sie z odruchem wymiotnym i juz po jedzeniu .Ogulnie dziwna ma technikę jedzenia bo nie zgarnia z łyżeczki tylko otwiera strasznie szeroko papke:)i tak widzi za łyżeczką .Nie wiem co mam robić maz denerwuje sie gdy marudzę bo twierdzi ze jak ma grysc jak nie ma zębów no ale przecież ona ma żuć dziadkami a tego nie robi bo w sumie nawet nie ma jak sie nauczyc skoro do żucia nie jest chętna .Naprawde podtykam jej wszystko co mogę ,ona po prostu nie jest zainteresowana i koniec :(
      • anulka20001 Re: waga 8m 11.04.14, 15:37
        Fajnie ze z karmieniem piersia juz ok.
        Reszta bym sie nie przejmowala. Moja tez raczka sobie kiepsko radzi, cos pomasli, cos palcem porozciera, minimalne ilosci trafia do buzi. Moim zdaniem tak ma byc, dziecko zapoznaje sie z jedzeniem, jego konsystencja, kolorem, smakiem, zapachem. Jak nie bedziesz naciskac to bedzie sama w koncu jadla, odpusc jej. Ona majesc tyle ile chce. Moja na sniadanie i kolacje dostaje kasze Holle z warzywami lub owocami, zupe podziabana widelcem i czasem skubnie banana, jablkp, chleba itp jak my jemy. I te jej posilki to malutkie sa- sniadanie to trzy lyzeczki od herbaty kaszki+woda i troche owocow, i nie zawsze to zje. Zobaczysz ze rozkreci sie z jedzeniem, w spokojnej atmosferze zalapie:))
        • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 11.04.14, 20:41
          Moja zjada kaszke z jakimis owocami i obiady w normalnych sporych ilościach plus do tego te wszystkie inne karmienia cycusiem:)dodatkowo gdy jem daje jej co nie co typu moja zupa,ciutke chleba ,skorka od chleba itd .Banana nawet ciutki nie zje ,jablko tez nie ruszy .oj ciężki orzech do zgryzienia z ta moja corcia.waga podskoczyla do góry 7800 juz mamy oby do 8kg dojsc potem znowu do 9 itd:D
    • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 19.04.14, 12:57
      Witam nie bd zakladac kolejnego watku .
      Zlapalysmy z mala zapalenie oczu ona dodatkowo gorączkuje ,strasznie marudna ryczy ciągle aż nie mam ochoty jej brac:'(od nocy nasze karmienia są dziwne bo nie dosc ze mala ciągle chce pierś ale nie je z niej tzn gdy naplywa pokarm to zamiast ciagnac i ssac mala sobie wezmie kilka maleńkich lyczkow po czym sobie tylko tak delikatnie ciumka i leży (szczeze to mnie szlak trafia )bo ani razu od w czoraj nie ciagla piersi tak konkretnie jak zawsze ,nie wiem ciągle mamy z wszystkim pod gorke:'(:'(
      • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.centertel.pl 19.04.14, 15:56
        Chory nie ma zwykle potrzeby jeść. I spoko - byleby pił. Chory ssak potrzebuje też więcej ssać - dla uspokojenia, dla załagodzenia bólu.
        Dziecię pije i ssie. Typowe. Daj ssać, nie będzie jęczeć.
        • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 19.04.14, 16:54
          Tak tylko ze ona nie pije nic bo nie umie pic z nie kapka ani butli wiec trochę Malo tych plynow dzis bylo .teraz wlasnie przysnela przy cycu ale znowu zamiast ssac efektownie to ciumka sobie:(
          • Gość: panizalewska Re: waga 8m IP: *.centertel.pl 19.04.14, 19:53
            Ale powolne ssanie, "nieefektYwne" ;) to też ssanie. Tak dziecię zamawia sobie bardziej tłuste mleko, które leci po kropelce. Pewnie potrzebuje więcej "schabowego" do walki a chorobą i tyle. Moje dziecię - prawie 2 lata - jak jest chora, albo ząbkuje (teraz piątki, masakra), to też potrafi zasysać i spać jednocześnie godzinę. Połóż się na tą godzinę do łóżka (jak to Twoje pierwsze dziecko - luksus) i odpocznij, zamiast się stresować, poczytaj książkę itp
          • mad_die Re: waga 8m 19.04.14, 20:07
            Sika? Jak sika, to ma tyle płynów ile potrzebuje.
            Leki dostała? Ty też? To ok, infekcja się skoczy będzie lepiej.

A bycie przy piersi non stop to właśnie picie, wiec nie wkurzaj się na nią, ona wie co robi.
            Pamiętaj, że skoro Ty tez chorujesz to przekazujesz małej przeciwciała, każde karmienie to nowa dostawa świeżych przeciwciał. Możesz uznać, że mała się w tej sposób szczepi ;) Szczepionki będziesz jej żałować? ;)

Także dawaj pierś do woli, niech ssie jak chce - jak sika i kupy robi to znaczy, że COŚ pije i je, bo chyba z powietrza by nie sikała? ;)
            • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 19.04.14, 21:22
              Położyć sie nie położymy bo to moje 2dziecko a i mala nie jest nauczona karmień leżących wiec odrazu jest wariowanie a nie ssanie.
              Co do tych karmień to naprawdę są dziwne bo od czasu do czasu cos przełknie ,nawet nie ściągnie nabrzmiałej piersi:( ona potrafi spac mając pierś w buzi ale nic z nią nie robi ja bynajmniej nic nie czuje nawet gdy jest ten napływ mleka ona nie zaciągnie tak jak to robila .

Leki mamy tzn krople do oczu ,mala gorączkuje średnio co 6godz temp do 39stopni :(
              • Gość: Anulka20001 Re: waga 8m IP: *.v45.interkam.pl 19.04.14, 21:41
                Wysoka ma te goraczke. Nic dziwnego ze caly czas jest przy tobie, tak jej najlepiej i czuje sie bezpiecznie. Pamietam jak moj starszak mial rota jak mial ok 1,5roku. Przez dwa dni byl przyklejony do mnie. Ale nie odwodnil sie i to jest najwazniejsze. Zaufaj malej, ona wie co robi. Rozumiem ze ci ciezko, bo ciagle cos, ale wyzdrowieje i wszystko sie unormuje.
              • mad_die Re: waga 8m 19.04.14, 21:44
                Nie bo nie?
                Ok, tak tez można.
                Ja gdybym była zmęczona i chciałabym się położyć, odpocząć, to bym na rzęsach stanęła, żeby dwójkę maluchów do jednego łózka zagonić, starszemu poczytać, młodszego nakarmić/uśpić i samej się zdrzemnąć. Ale to ja...
                No dobra, ale sika i kupy robi? Jak tak, to nawet jak z piersią n
                > ic nie robi ja bynajmniej nic nie czuje nawet gdy jest ten napływ mleka o
                > na nie zaciągnie tak jak to robila .
                to jednak chyba coś robi, bo skąd miałaby sikać?
                • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 19.04.14, 22:26
                  Starsza ma 5l wiec z nią nie ma problemu oglada baje ,gra na tablecie ,idzie sama na podwórko ,ale co do karmienia to ja sama nie lubię a nawet nie umiem na leżąco karmić .W nocy biore od wczoraj mala do nas ale jakoś nie umiem podac jej tej piersi i wstaje siadam na fotelu.

Pieluchy moczy ,kupy tez robi .
                  Ale martwie sie bo ona co nie dawno zaczela na nowo czesto ssac pierś bo bylo odstawienie tego smoka a tu znowu dziwne ssanie no i waga ona zaledwie 7900 wazy ledwo co przytula to pewnie znowu straci :'(:'(
      • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 46.77.124.* 22.04.14, 12:07
        I nikt nic nie napisal:(
        Mala praktycznie w ogule nie domaga sie jedzenia ,ssac zupelnie jej sie odechcialo porazka calkowita bo nie wiem o co chodzi,a i na dodatek mam ciągle w glowie to ze Malo wazy i znowu zchudnie :'(Jade do lekarza ja zbadać .Coraz częściej znowu myślę o rezygnacji z kp moze na butli by w końcu z waga ruszyla bo jakoś w dalszym ciągu szalu nie ma a ilosc kp sie zwiekszyla praktycznie 2krotnie .Przeraza mnie to ze ona za tydz bd miala 10m a waga 7850:(
        pocieszycie ?
        • yumemi Re: waga 8m 22.04.14, 13:13
          Jade do lekarza ja zbadać .Coraz częściej
          > znowu myślę o rezygnacji z kp moze na butli by w końcu z waga ruszyla

A co ta magiczna butla mialaby zmienic? Czemu uwazasz ze dziecko je za malo?
          Sa dwa wyjscia:
          -albo je tyle ile potrzebuje i jest centylowo tam gdzie powinna byc.
          -albo jest jakis powod ze gorzej przybiera niz powinna (przeziebienie, etc)
          W zadnym z tych wypadkow butla niczego nie zmieni. Skad idea butli u takiego duzego dziecka i po co?

7850g w wieku 10 mcy to 25 centyl. W czym problem?
          • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 22.04.14, 15:42
            Nie wiem ale jeszcze nigdy tak osobiście nie spotkalam tak drobnego dziecka jak moje dzieci .

Teraz mala je Malo tzn nic nie chce nawet juz pierś odrzuca ,nie jadla teraz 3godzva wziela kilka lyczkowvdoslownie lyczkowvi zasnela ,nie wiem czemu nie ma checi picia gdy jest ten naplyw mleka dziwi mnie bo normalnie to lykala aż ino a od soboty lipa,niby gardlo ma czerwone dostala Bactrim mam nadzieje ze to przez gardlo .
            Obiad ,kaszka tez odpadają odrazu jakieś dziwne odruchy wymiotne
            • yumemi Re: waga 8m 22.04.14, 16:26
              Gość portalu: matylda napisał(a):

> Nie wiem ale jeszcze nigdy tak osobiście nie spotkalam tak drobnego dziecka jak
              > moje dzieci .

Bez przesady, 25 centyl to nie wiekszosc ale calkiem spora grupa. Nie ma sensu porownywac. Poza tym nie chodzi raczej o to zeby dziecko bylo wielkie tylko zeby bylo zdrowe i roslo zdrowo.

Twoja mala przechodzi jakas infekcje, musicie przez to przejsc a potem wroci do siebie.
              Na pewno nie namawiaj na nic, jak wyzdrowieje, apetyt wroci.
      • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 22.04.14, 17:31
        Co do wagi to na 9m miala 7.500 bo chorowala i waga spadla potem ladnie zaczela ssac pierś i nawet ladnie jesc wiec w tej chwili jest to 7850 .No tak nie chodzi mi o to aby byla gruba czy cos ale chcialabym zeby chociaz chętniej zawsze jadla bo ona nie jest dzieckiem chętnym do jedzenia ,nie interesuje ja w ogule jedzenie ,naszym rzuca,wypluwa,jedynie zupe trochę zje ,chlebem pluje ale przewaznie placze jak cos chce sie jej dać .Nie umie nic rzuć ,odruch wymiotny ma nawet gdy kasze jej podam w obiadku a wiec co nie mam powodow do zmartwień?nadal sadzisz ze nie potrzebnie sie denerwuje martwie?
        Staram sie przemycać co kolwiek do obiadkow co by mialo Male grudeczki ,ryz,kasza,makaron czasem zje ale gdy dodam tego wiecej juz po jedzeniu .Ogulnie dziwna ma ta technikę jedzenia bo nie zgarnia z łyżeczki czeka z otwarta buzka aż sama jej to zostawię s paszczy po czym nieraz wiekszosc wyleci ,naprawdę nie jest lekko .Dzis sprawdzalam wagę starszego dziecka w wieku 10.5m i miala 7600 nie cale a na rok 8.400 lecz tu bylo źle wchlanianie jelitowe .
        • a_buuuu Re: waga 8m 22.04.14, 19:12
          Jak tak dziwnie je, to może logopeda niech ja obejrzy? Może wędzidełko albo inne cuda się w paszczy dzieją;)
        • mad_die Re: waga 8m 22.04.14, 20:36
          > Staram sie przemycać co kolwiek do obiadkow co by mialo Male grudeczki ,ryz,kas
          > za,makaron czasem zje ale gdy dodam tego wiecej juz po jedzeniu .
          Nie rób tak!
          To prosta droga do tego, żeby dziecko zniechęcić do jedzenia grudek.
          Wyobraź sobie, że masz na talerzu pyszną zupę krem, przynajmniej tak wygląda i tak Ci mówią, bierzesz do buzi łyżkę, a tam jakieś grudki. Fuuuj! I niemiła niespodzianka, nie?
          Tak ma Twoja córka teraz.
          Albo jej mielisz wszystko na gładko - jak zupę krem.
          Albo dajesz normalną zupę, jak to zupa, z kawałkami małymi, ewentualnie rozdrobnione widelcem.
          Albo dajesz po prostu obiad w kawałkach - mięso, ziemniaki i warzywa itp.
          Tylko na kawałkach jedzenia nauczy się jeść kawałki. Chleb możesz jej czymś posmarować, żeby był smaczniejszy (pastą z awokado czy hummusu). Żadnych zapychaczy nie dawać.
          • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 22.04.14, 21:51
            A no fujj mój mąż stary byk a jak natknie sie w sumie na co by nie chcial to odrazu jedzenie mu juz nie idzie ...

A co do chleba to mala nawet odrobinkę ktora jej podam jedząc sama i tak wypchnie językiem lub odwraca glowe i nie chce zjesc a wiec to taki ciezko orzech z nią ,nie wiem juz jak ja karmić ..Marchewke ktora daje jej do raczki nawet nie spróbuje tylko rozrzuca zresztą mozesz mi wierzyć lub nie ale tak jest z wszystkim naprawdę .Mam kumpele której coreczka mając tyle co moja siedziala z ciasteczkiem i wpitalala co tu ciastko ona zupe pomidorowa z kluchami zajadala a moja zupe o wszem ale kluseczki musialy by być pokrojone na Male kawaleczki .Nie wiem czym to idzie ze te moje dzieciatka tak sie roznia od innych dzieci .
            Maddie czekam na twoje rady bo za rady smoczkowe szczerze ci dziekuje :);)
      • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 46.77.124.* 23.04.14, 21:04
        Moze to ja jeste dziwna i chce wiecej niż mozliwe ale to chyba nie jest normalne ze dziecko z dnia na dzien przestaje mi jesc ,teraz to juz nawet nie ma checi ssać pierś jestem kompletnie załamana ,po nocy piersi musialam sciagac bo mala nie ściągała dobrze bo nie ssie intensywnie nie wiem co mam myśleć ,dzis zdążyłam sie juz kilka razy popłakać masakra jaka
      • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 26.04.14, 08:07

Sytuacja nadal sie nie poprawia :(
        mala nadal nie ssie efektywnie ,efektywnie z ciągnie z 10lyczkow choć to tez nie są glebokie pelne lyki potem czuje jak trzyma tylko cyca od czasu do czasu cos przelykajac pobudzam ja do ssania jak niemowlaczka ,piersi mam poprzepelniane bo nie ma checi wyssać nie wiem juz co myslec .Dalej nie je nic normalnego ,piersi sie nie domaga no moze byle sie przytulic i zasnąć trzymając ja w paszczy jak teraz .
        Coraz bardziej sie podłamuje
        • Gość: justynak83 Re: waga 8m IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.14, 11:21
          Probowalas przystawic ja po spacerze? Moj chetniej pije mleko z piersi wlasnie po spacerach a tak to tez wezmie kilka lykow i spi. U mnie sie sprawdza cos takiego: w godzinach wieczornych jak maz wraca z pracy bierze malego na pol godzinny spacer i przynosi mi malego takiego na wpol spiacego, wtedy maly na spiocha ladnie pije i robi duze lyki.
        • Gość: justynak83 Re: waga 8m IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.14, 11:58
          Albo odciagnij pokarm i daj jej lyzeczka. Mozesz polaczyc mleko z kaszka jaglana zeby byla gestsza konsystencja i latwiej nakarmic lyzeczka niz takim rzadkim. Zobacz czy chetniej zje nizju z piersi.
          • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 26.04.14, 12:15
            Tu nie chodzi o pory karmien ,przeczytaj co wcześniej pisalam

Lyzeczka nie zje bo nic nie chce zjesc odrazu placze .problem tkwi w czym innym .ale juz nie bd drążyć tematu bo zaraz znowu ktoś napisze ze patrze na ilosc itd .
            zamykam wątek
            • Gość: Anulka20001 Re: waga 8m IP: *.158.216.176.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.04.14, 14:14
              Matylda spokojnie, nie denerwuj sie. Dziewczyny zwrocily ci uwage ze za bardzo patrzysz na ilosc jedzenia, tylko tyle.
              Jak sie mala zachowuje, jaki ma humor? Bawi sie? Smieje? Czy jest ospala i marudna?
              Bo moze faktycznie nie je przez zeby albo jednak cos jej jest. Ile pieluch moczy? Kiedy robila kupke? Jaka? Duza? Normalna? Musisz podac wiecej szczegolow. Moze zaloz nowy watek bo w tym zrobil sie balagan, opisz spokojnie wszystko. Nikt dla ciebie i Natalki nie chce zle. Dziewczyny chca pomoc. Ty jestes mama, znasz swoje dziecko. Moze zrob jej badania moczu. Pisalas ze 2 miesiace temu ja badalas i bylo ok ale to dlugi okres czasu i cos sie zmienilo. Jakie ona leki teraz bierze? Kiedy widzisal ja leksrz?
              Nawet jesli pije troche z piersi to jednak pije, zawsze cos. Matylda, nie denerwuj sie , nie potrzeba ci dodatkowych stresow.
              • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 26.04.14, 14:40
                mala jest marudna ale i zarazem pogodna ,pieluchy hmm dopiero co zmoenilam jej na druga a i tak nie bylo zbytnio zasikana,kupy dzis jeszcze nie bylo .
                Z lekow dostaje tylko baktrim na to gardlo lekarz widzial ja w wtorek ,oko juz ok .
                Dzis pila tylko 2razy ale tak bez szalu no i 6lyzeczek kaszki ,w nocy budzi sie co godz biore ja do piersi i tak siedzimy po pól godz po czym sama zabieram jej pierś i odkladam bo inaczej by pewnie nie puscila sama lecz jesc tez nie je .
                Dzis jestem konkretnie podlamana ,płaczliwa a nawet kazalam kupic mleko i zamierzam pisać na noc jeżeli nie wypije trudno bd probowac do skutku .Coraz częściej utwierdzam sie w tym ze nasz czas karmienia juz powinien sie zakończyć bo za bardzo odbija sie to na mnie ,nie są to takie normalne bezproblemowe karminia idealnie bylo do 6m a potem źle a nawet b,źle ,teraz znowu cos i tak w kolko .Ja czuje sie fatalnie i tak wyglądam ,moim zamiarem bylo karmić tyle ile bd chciala ale widać nie jest nam dane ...
                • aga.1975 Re: waga 8m 26.04.14, 15:37
                  Może ja od Bactrimu boli brzuszek.
                  Moj jak chory to tez nie ma apetytu, ale zjada cos tam. Jak był maly to mi sie zaraz zastoje robiły, bo nie wypijał z piersi.
                  Masz prawo sie martwic. Tyle ze butla niewiele zmieni bo tez moze nie chciec.
                  Jak tak marnie je to moze miec niedobór zelaza. To dodatkowo sprawia , ze apetyt gorszy.
                  Ja mojego zabawiałam jak był maly przy jedzeniu zeby tylko zjadł. Z czasem rozsmakował sie w jedzeniu, choc kaszek nigdy nie znosił. Potrafil nawet nimi wymiotowac -wiec nie dawałam. Niejadkiem nie jest. Przy starszym odpusciłam i ten niejadkiem pozostał, bo jedzenie go nigdy nie interesowało. Tak ze metoda odpuszczenia nie zawsze sie sprawdza.
                • Gość: Anulka20001 Re: waga 8m IP: *.180.13.181.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.04.14, 22:00
                  Mysle ze nalozylo sie u cuebie kilka rzeczy. Najpierw odstawienie smoka, potem infekcje i masz juz dosc. W dodatku masz w pamieci przejscia ze starsza i strach by to sie nie powtorzylo. Ale moim zdaniem mm nic tu nie da. Jesli spadek apetytu to reakcja na chorobe i leki to mleko z piersi bedzie najlepsze, jest lekkostrawne i nie obciaza dodatkowo zoladka. A jak ja po mm bedzie bolal brzuch, albo zaczna sie zaparcia? Poczekaj az skonczy brac leki, proponuj piers, piszes ze w nocy pije, moze nadebia, a jak jest oslabiona to z piersia w buzi czuje sie bezpiecznie. Tyle juz wytrwalas, nie rezygnuj. Proponuj piers. Podsuwaj inne jedzenie, 6 lyzeczek kaszki to zawsze cos. Nocki cie pewnie wykanczaja skoro tak czesto sie budzi, moze nie odkladaj tylko spijcue razem, poloz sie na boku i niech ona sobie ssie, oczywiscie jesli tak umiesz, ale to by ci pozwolilo troche pospac. Ja tez mam 5 latka w domu i moja Natalka ( tez Natalka) jak ma gorsze nocki to chodze na rzesach wiec cie rozumiem. Do kiedy ona te leki ma brac? Moze zrob jej trn mocz i idz w poniedzialek do lekarza, niech ja zobaczy, tylko do jakiegos sensownego. I przemysl to co dziewczyny napisaly, zaufaj dziecku, jesli nie ma w uzyciu smokow i butli, dziecko jest zdrowe to nie da sie zaglodzic. Trzymam kciuki.
                  • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 26.04.14, 22:34
                    Bactrum ma na 8dni a wiec w wtorek kończy brać ,co do lekarza to nie wiem do kogo mam isc bo w przychodni są 2lekarki jedna ta co kierowala nas na badania i jak ostatnio znowu zapytalam o wagę malej i w ogule to zawsze ze co ja chce od tego dziecka bo wyniki ma ok no tak ale trochę to dziwne ze na 8m wazyla 7700 a teraz 10m i 7800 wypadałoby powtórzyć badania .Patrzac na wypis szpitalny bo tam nam robila te badania to nawet posiewu moczu nie ma co chyba jest dokladniejsze niż normalny mocz .Kolejna lekarka twierdzi ze jest duże prawdopodobieństwo ze mala moze mieć to samo co starsza siostra wiec trzeba położyć sie do szpitala łódź i zrobic bardziej specjalistyczne badania no wiec same oceńcie naszych lekarzy .
                    A z karmieniem naprawdę mam dosyc niby chce karmić ale tez chcialabym nie karmić bo te karmienia nie są takie super tzn mala nie zje przy kims ,w obcym miejscu ,w hałasie itd itd a w nocy tez nie je tak jak powinna ,nocne karmienia tez są teraz takie jak te dzienne ,bozee nie wiem odchodzę od zmysłów nie wiem co robić ,chcialabym byc troszke wolniejsza mieć czas również dla siebie a tak nie jest wiecznie mala wyje za mna ,z nikim nie zostanie ,sama nie zaśnie och sama nie wiem dla tego tez zaczelam tu pisać ale jak by nie bylo to i tak dlugo sie karmimy a juz 2podejscia z butla byly
                    • Gość: Anulka20001 Re: waga 8m IP: *.v45.interkam.pl 27.04.14, 18:14
                      Zrobisz jak zechcesz to twoje dziecko ale butla nie rozwiaze wszystkich problemow. Daj jej wyzdrowiec, moze faktycznie ma to co starsza, warto moze ja przebadac. A moze przeczekac kolejny trudny okres i bedzie dobrze.
      • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 46.77.124.* 28.04.14, 12:33
        Zostaliśmy przy cysiu i trochę sie polepszylo choć jedzenie inne bez zmian ,wypycha jezyk przy każdej próbie podania jedzenia
        • Gość: maddie Re: waga 8m IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 28.04.14, 14:58
          Piers dawaj jej na zadanie, wtedy kiedy chce.
          Ado tego dawaj wszystko to.co Wy jecie! Nie lyzeczka, ale posadz ja przy stole i niech sama je raczkami. I tak, bedzie balagan, bedzie brudno, ale w ten sposob mala nauczy sie jesc. Lyzeczke bym sobie darowala, przynajmniej na kilka tygodni.
          Wyjsc tez mozesz, oczywiscie, czemu nie? Dobry opiekun na rzesach stanie, zeby dIecko nawet nie pisnelo;) takze zostaw jedzenie malej, picie w kubku, moze swoje mleko tez w kubku/bidonie i wyjdz i baw sie dobrze!
          • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 28.04.14, 15:48
            Holerka tyle pisalam i mi sie usunelo!!

sadzam ja z nami podaje to co my jemy choć nie zawsze jemy razem w tych samych godz bo maz wraca później niż córcia z przedszkola .
            Natalke naprawdę Malo co interesuje jedzenie ,no ale ostatnio zainteresowała ja skórka od chlebka memla sobie zadowolona ,to samo jest z paluszkiem,dzis próbowałam podać zupę ale z marnym skutkiem bo nie dala wsadzić sobie łyżeczki do buzi ogulnie gdy cos juz wezmie to ma odruch wymiotny nawet zdaża sie tak gdy podaje pierś nie zawsze ale ostatnio zdaża.

a wiec mam nie gotować obiadów specjalnie dla niej?ale takim sposobem wyjdzie na to ze ona praktycznie nic nie bd jadla a juz od tyg żyje praktycznie tylko na piersi bo nic nie chce .
            co do wyjścia to jakoś nie mam sumienia wyjsc na dłużej niż no 3godz i to staram sie aby w tedy spala bo wiem ze bd ryk za mna ,pic nic nie pije wiec i tu tez nie wiem czy dobrze butli nie umie zassać a i nie kapką również a wiec nijak...

ogulnie wszystkim jestem strasznie zmeczona ,noce do bani ,dzien również bo ciągle myślę czy zje czy nie zje i tak w kółko no a jeszcze jak ktoś zaczyna mi mówić ze jego dziecko w tym wieku co moja a wcina to toto tamto moja nic to juz w gule totalna załamka.ostatnio usłyszałam ze mala tak kiepsko sypia mi w nocy bo jest nie dojedzona w dzien i co ty myślisz na ten temat ??radzą butle wiec nie dziwcie sie ze potem mam mętlik w głowie.

• Gość: panizalewska Re: waga 8m IP: *.centertel.pl 28.04.14, 18:24
              Najmocniej przepraszam, że się czepiam, ale ogÓlnie ;)
              Co do reszty - a próbowaliście ją poić / proponować jej picie w zwykłym otwartym kubku? Bo dzieci piersiowe nie muszą naprawdę zasysać z butelki / z bidonu ze słomki. Moja kompletnie tego nie czai. Za to zupełnie naturalnym następstwem ssania piersi jest picie z otwartego kubka (te same mięśnie tak samo pracują).
              Jak nie gotujesz specjalnie dla niej - to nie znaczy, że nic nie zje! No chyba, że cały czas zasuwasz jakieś meksykańskie dania z tabasco ;) albo zupy z kostką rosołową i innymi "witaminami" wzmacniającymi smak? Jak tak, to lepiej po prostu zmienić dietę na zdrowszą - dla całej rodziny. Serio. Dajesz małej kluska, ziemniaka całego do zabawy na tackę, w momencie, jak sama jesz (nie musicie wszyscy razem, ja jem większość posiłków z małą sama bo mąż w pracy).
              Jak zauważyłaś przy zupach - karmienie łyżeczką nie wychodzi - ODPUŚĆ sobie te zupy! U nas np hitem są grzanki z serem do łapy, przyznaję się bez bicia do parówek jakoś raz na miesiąc ;) surowe warzywa rozkładam na talerzu / na blacie w kuchni - ile zje, tyle dobrze, resztę zjadam ja, bo prawie kalorii nie mają ;) i generalnie pokarmy stałe wygrywają z zupami, bo się dużo łatwiej dziecku je samemu właśnie. Awokado też mogę polecić. Miękkie kroisz w długie paski i dzieć sam obrabia (bez skórki)
              • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 28.04.14, 20:16
                A czepiaj sie :)ja pisze z Tel a wiec czasem cos sam mi zmieni nie tak bądź nie zmieni wiec za błędy sorkii.A ile twoje dziecko ma miesięcy .
                • panizalewska Re: waga 8m 29.04.14, 04:59
                  :)
                  Oj, moje to już "duże", bo to prawie 2 lata, czyli 1 rok i 10 m-cy, czyli ... pliz łejt... 22 m-ce uff ;)
                  Ale od początku dostawała jedzenie do łapy, a karmienie przeze mnie łyżeczką / widelcem, choć generalnie daje radę, to jakoś dziwnie tego dzioba otwiera, zawsze jakoś wystawia język i pochyla głowę, że łyżeczka trafia na pionową ścianę języka i to wszystko mega niewygodne jest.
                  Ja się w ogóle nie bardzo lubiłam babrać w zupach, karmić, sprzątać itp, mimo, że dziecko zupy też lubi, zwłaszcza z kluskami, taki prawdziwy rosół, albo w ogóle jakieś warzywa z mięsem, kaszą etc. Taki kotlet mielony, albo schabowy, oł men, to jest szał na trybunach! O ile mała je generalnie mało i często, jak zobaczy kotleta, to jęczy, piszczy, dopóki nie dostanie dwóch o_O szami aż wióry lecą.
                  Jak była malutka, to przy okazji robienia mięsa na nasze kotlety - wydzieliłam jej trochę mięsa niesolonego, za to z pietruszką i koperkiem, cebulką (na które, jak się okazało, dostała uczulenia :P) i zrobiłam takie małe podłużne pulpety do rączki, gotowane, czy raczej duszone na wodzie z oliwą / masłem na patelni (nie smażone) w ilości hurtowej, tak ze 20 chyba, zamroziłam po 2 szt w woreczkach, żeby się nie sklejały. I miałam na kilka ładnych obiadów na zapas. Oczywiście w międzyczasie był płodozmian obiadowy, ale pulpety były i są hitem :) Polecam.
                  Moja też np praktycznie do teraz nie jadła ziemniaka i marchewki, czyli tych "najpierwszych" warzyw przy rozszerzaniu diety. Miała po prostu uczulenie i nie chciała jeść. Nie podawałam jej przez ROK - i teraz wsuwa, aż miło :)
            • mad_die Re: waga 8m 28.04.14, 21:04

> Holerka tyle pisalam i mi sie usunelo!!
              >
              > sadzam ja z nami podaje to co my jemy choć nie zawsze jemy razem w tych samych
              > godz bo maz wraca później niż córcia z przedszkola .
              Nie mówię, przecież żebyście zasiadali do stołu wszyscy, bo rozumiem, że to nie jest możliwe w tygodniu. Ale Ty czy siostra możecie jeść razem posiłek i mała będzie siłą rzeczy z Wami siedziała, patrzyła, coś tam skubnie.

> Natalke naprawdę Malo co interesuje jedzenie ,no ale ostatnio zainteresowała ja
              > skórka od chlebka memla sobie zadowolona ,to samo jest z paluszkiem,dzis próbo
              > wałam podać zupę ale z marnym skutkiem bo nie dala wsadzić sobie łyżeczki do bu
              > zi ogulnie gdy cos juz wezmie to ma odruch wymiotny nawet zdaża sie tak gdy pod
              > aje pierś nie zawsze ale ostatnio zdaża.
              Ech...
              Odrzuć na tę chwilę pomysł karmienia czymkolwiek. Po prostu dawaj takie jedzenie, które mała może sama jeść - w kawałkach - i tyle.
              I niech Cię ilość tego jedzenia tez nie interesuje. Masz jej dawać zdrowe, nieprzetworzone chemicznie/fabrycznie rzeczy, najlepiej kilka na talerz/tackę podczas jednego posiłku i niech mała sobie w tym grzebie, dotyka, liże, wącha, maca. Zje ile zje, pomemła i o to chodzi!

>
              > a wiec mam nie gotować obiadów specjalnie dla niej?ale takim sposobem wyjdzie n
              > a to ze ona praktycznie nic nie bd jadla a juz od tyg żyje praktycznie tylko na
              > piersi bo nic nie chce .
              Teoretycznie wyjdzie, że nic nie będzie jadła.
              A praktycznie wyjdzie na to, że jednak coś tam zje.
              A mleko w tym wieku to jednak nadal jest podstawa.

> co do wyjścia to jakoś nie mam sumienia wyjsc na dłużej niż no 3godz i to stara
              > m sie aby w tedy spala bo wiem ze bd ryk za mna ,pic nic nie pije wiec i tu te
              > z nie wiem czy dobrze butli nie umie zassać a i nie kapką również a wiec nijak.
              > ..
              No ale co, chcesz na dłużej wyjść? To wyjdź. Opiekun sobie da radę. W razie czego jest telefon, zadzwonią po Ciebie, jak już będzie niefajnie ;)
              Butelka w tym wieku? PO CO?
              Niekapek? Nawet ja nie umiem z tego pić...
              Daj jej zwykły kubek do picia i już.

>
              > ogulnie wszystkim jestem strasznie zmeczona ,noce do bani ,dzien również bo cią
              > gle myślę czy zje czy nie zje i tak w kółko no a jeszcze jak ktoś zaczyna mi mó
              > wić ze jego dziecko w tym wieku co moja a wcina to toto tamto moja nic to juz w
              > gule totalna załamka.ostatnio usłyszałam ze mala tak kiepsko sypia mi w nocy
              > bo jest nie dojedzona w dzien i co ty myślisz na ten temat ??radzą butle wiec n
              > ie dziwcie sie ze potem mam mętlik w głowie.
              >
              Ja tam się nie dziwię.
              Masz kogoś do pomocy za dnia? Ciocia, babcia, koleżanka, siostra? Może warto, żeby ktoś Cię odciążył? Choć trochę, choć na kilka dni, albo jeden raz w tygodniu - żebyś choć pospać mogła jak ktoś inny z małą na spacer wyjdzie. To ważne, bardzo ważne :)
              • Gość: msatylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 28.04.14, 21:18
                Jestem sama nikt mi nie pomaga a wiec widzisz sama lekko nie jest :(
                ok bd próbować mam nadzieje ze jakoś to bd
      • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 29.04.14, 08:31
        Dzis zaczynam próbę z nowa technika jedzenia ale juz slysze jak wszyscy gadają "ona nic nie je "itd bo z piciem tez byl komentarz typu "musi pic bo sie odwodni"
        Dawałam malej piciu w butelce oczywiscie pila z "gwinta":)no i nie powiem bo bardzo jej się podobało .
        wiem zlinczujecie mnie znowu ale zważyłam mala i dobila do 8kg a wiec ta uboga dieta a może nie uboga? dodała jej parę gram:)
    • Gość: matyllda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 20.04.14, 07:04
      No i noc bez szalu pobudki co godzinę ,do ssania (jedzenia)musialam ja obudzac jak noworodka ale i tak bez szalu:'(
      Padam juz na twarz a tak bylo pieknie ostatnio i znowu zmartwienia,zlosc :(
      • yumemi Re: waga 8m 22.04.14, 13:21
        Gość portalu: matyllda napisał(a):

> No i noc bez szalu pobudki co godzinę ,do ssania (jedzenia)musialam ja obudzac
        > jak noworodka ale i tak bez szalu:'(
        > Padam juz na twarz a tak bylo pieknie ostatnio i znowu zmartwienia,zlosc :(

Ale czemu zmartwienia i zlosc i czemu jak tak budzisz?
        Co mala dostaje do jedzenia i picia teraz oprocz piersi?

I jaki jest ostatni przybor wagi? Chyba pisalas o 7700 na poczatku marca bylo - na tym etapie dziecko przybiera srednio 50-80g tyg, wiec jesli teraz wazy te 7900 to jak najbardziej ok. W czym w sumie jest problem?
        • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.centertel.pl 22.04.14, 21:41
          Napewno są dzieci z problemami. Sama miałas problem ze starszą. Ale - czy teraz aby napewno nie stwarzasz problemu sama? Probowalas jej nie karmić tylko poprostu usiąść do obiadu rodzinnie i dziecko z wami? Je samo albo i nie - tylko patrzy. I żadne grudki tylko kawalki jak Wy. Probowalas przez jakiś czas nie myśleć o jedzeniu? Nie sprawdzać ile zjadła? Jeśli nie to spróbuj.
          A z wagą to hmm... mój starszy na rok ważył 9200 i ja nigdy nie pomyślałam że coś jest nie tak. Owszem jadł to fakt ale chudy był strasznie. I co z tego, hmm? Jedni są grubi inni chudzi i tyle. Wyluzuj chociaż na chwilę i zobacz jak wtedy dziecko będzie przybieralo. I jak będzie jadło.
          • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 22.04.14, 21:59
            Niuniek3 ja ciągle mam w głowie to ile zje i czy zje ale gdy posadze ja w krzeselku i podam ziemniaki mieso itd to przecież ona na bank nie ruszy z tego nic wiec co ma żyć tylko na piersi ??podajac owoce tez nie jest zainteresowana ,jablko liznie a gdy urwie sie kawalek to po prostu wypluwa to samo z chrupeczkiem ciastkiem,chlebem itd,itd myslisz ze niczego nie probowalam?...
            • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.centertel.pl 22.04.14, 23:14
              Mój synek żył tylko na piersi 8m. Potem jadł trochę - czasem. Potem byl chory i 3tyg. znów tylko pierś. W wieku 9,5m zaczął jeść. I tylko już pod koniec tej choroby gdy mijał 3i tydzień i spadał na wadze zaczęłam się martwic ale tu już były podstawy. A wcześniej. ..Konsekwentnie proponowalam. Jako że nie jadł przestalam gotować dla niego a zaczęłam mu podawać co tam się dało z naszego obiadu. I naprawdę nie przejmowalam się że słabo je. Owszem jest duży - łatwiej. Ale naprawdę był prawie na samej piersi - kalorycznie to na 100 procent, bo ile kalorii ma np dwie różyczki brokula albo łyżeczka zupy.
              Spróbuj wyluzowac. Może być tylko na piersi naprawdę. Resztę proponuj. Polizanie czy ugryzienie czegokolwiek też jest ważne.
              a może jablka nie lubi? Mój nie lubi.
              No i skąd wiesz że na bank nie ruszy nic z tego co przed nią postawisz?
              Nie ocenię czy twoje dziecko ma problem z jedzeniem wynikający z jakiegos zaburzenia. Ale powiem Ci tylko że byłam dzieckiem zmuszanym do jedzenia i to jest straszne co czuje takie dziecko. Jestem wyczulona i widzę dużo podobnych przypadków.
            • yumemi Re: waga 8m 22.04.14, 23:52
              Piszesz ze jak dziecko do stołu posadzisz to na bank samo nie ruszy. Ale do czego prowadzi to co teraz jest, czyli ta cała presja i stres?
              Jakis problem jednak w temacie jedzenia masz i nie umiesz wyluzować.
              Chyba jednak warto spróbować bo panikowaniem o każdy gram i porcje jedzenia nic nie wskorasz, tylko dziecko moze zaczac naprawdę miec problem z jedzeniem.
              Czas dziecku zaufać - to ile je to nie jest nasz, rodziców interes, tylko dziecka. Rodzice ktorzy z tym walczą, zawsze te walkę przegrywają. Albo sie dziecko zbuntuje albo ulegnie i da sobie żołądek rozpychać..
              Zdrowe dziecko zje ile potrzebuje.
              Chore - nie, dlatego trzeba zeby sobie dziecko spokojnie wyzdrowialo. Jakieś badania mozesz zrobić dla spokoju ducha.
              • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 23.04.14, 08:07
                A moze to byc przez zabki taki obrot sprawy ?chodzi mi tu konkretnie o pierś bo wychodza jej gorne jedyneczki dziaselka są strasznie grube bo ząbek juz prześwituje jednak cos przebić sir nie może a to jej ssanie jest wlasnie takie ze niby chwile ssie intensywnie i przerywa potem delikatnie pociągnie ,potrzyma i czasem juz trzyma ale nie ssie ,nieraz gdy tylko ja odloze to placz i z powrotem pierś .

ok spróbuje wyluzować choć naprawdę mi ciezko nie myslec bo mam juz w domu 5l niejadka z waga 13.5kg ciezko jej zdobyć kolejne gr,kg a gdy byla mala swoje przeszłam wiec bardzo mi to utkwiło w psychice fakt Natslka jest inna niż starsza siostra bo zje z chęcią kilka łyżek a jeszcze tydz temu zjadala bez problemu swój obiadek,kaszke
                • Gość: niuniek3 Re: waga 8m IP: *.centertel.pl 23.04.14, 10:11
                  Może być przez zęby. Smaruj żelem bezpośrednio przed karmieniem.
                • Gość: Agata Re: waga 8m IP: 46.22.169.* 23.04.14, 14:04
                  Przeczytałam twój wątek prawie cały. To co się rzuca w oczy to to, ze bardzo koncentrujesz się na tym jedzeniu. Za bardzo.im bardziej ty schizujesz tym bardziej dziecko czuje się nie pewnie w tym co ma robic, bo mama szaleje. Dzieci do roku czasu mogą być głównie na piersi i będą zdrowe i szczęśliwe. Co do starszaka niejadka to cóż, nikt zdrowy nie odmawia sobie jedzenia. Na niejadki się dzieci wychowuje. Pomyśl nad tym i odpuść młodszej córce. Będzie gotowa sama sięgnie po jedzenie w ilości takiej jaka będzie jej potrzebna. Co do ssania piersi to nikt z nas nie diagnozuje malucha na forum. My twierdzimy ze dzieci zachowuje się prawidłowo i że problem jest w tobie.jeśli intuicja podpowiada ci inaczej idź do innego pediatry po konsultacje. Powodzenia
                • Gość: yumemi Re: waga 8m IP: *.9-3.cable.virginm.net 24.04.14, 00:02
                  Wiesz, tak z mojego subiektywnego punktu widzenia, jesli i starsze dziecko według Ciebie to niejadek - to warto zebys sie przyjrzała temu czemu i jak traktujesz jedzenie swoich dzieci.. Bo w tym raczej leży problem - nie w dzieciach. Jakoś strasznie skupiasz sie na tym ile waza i ile jedzą - skądś to sie bierze, moze sama w domu tak miałas?
                  Pisze to bo z Twoich postów bardzo mocno jest wyczuwalny strach o wage, jedzenie itp.
                  • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 24.04.14, 08:06
                    A wiec widzę ze jestem spostrzegana jako zeschizowana matka ale kto by nie byl gdyby przeszedl to co ja przeszłam ,no ale nnikt nie wie jak bylo i widzę ze juz po tych postach to ja winna a nie moje dziecko ,dzieci .
                    Z tym ze to chyba nie jest normalne gdy dziecko nie chce nicc jesc spada z wagi i ma anemie bo od tego sie zaczelo u starszej ,potem walka o kazdy kęs,lyk,gram .Dla tego teraz jestem taka przewrażliwiona bo boje sie zeby i tym razem do tego nie doszli ale widzę ze źle robie tak by najmniej wy twierdzicie .
                    W domu nigdy nie bylo nacisku na jedzenie ja bd dzieckiem podobno jadlam wszystko bez problemu dla tego mama moja widzac moje dzieci zawsze powtarza ze ja taka nie bylam i ze w tym wieku wcinałam kromkę chlebka czy jabłko itd .
                    Mam nadzieje ze sytuacja chociaz poprawi sie do tej z przed chociaz tyg kiedy mala jadla to co zawsze
                    • yumemi Re: waga 8m 24.04.14, 11:13

> A wiec widzę ze jestem spostrzegana jako zeschizowana matka ale kto by nie byl
                      > gdyby przeszedl to co ja przeszłam ,no ale nnikt nie wie jak bylo i widzę ze ju
                      > z po tych postach to ja winna a nie moje dziecko ,dzieci .

Przede wszystkim, nie skupiajmy sie na Tobie - takie podsumowania nikomu nie pomagaja. Twoje dziecko na pewno niczemu nie jest winne- nie widze sensu szukania winy gdziekolwiek, Ty zachowujesz sie jak normalna matka ktora sie denerwuje i tyle. Kazda z nas jest zeschizowana na swoj sposob.

> Z tym ze to chyba nie jest normalne gdy dziecko nie chce nicc jesc spada z wagi
                      > i ma anemie bo od tego sie zaczelo u starszej ,potem walka o kazdy kęs,lyk,gra
                      > m .Dla tego teraz jestem taka przewrażliwiona bo boje sie zeby i tym razem do t
                      > ego nie doszli ale widzę ze źle robie tak by najmniej wy twierdzicie .

Sama swietnie to podsumowalas - walka o kazdy kes. Z tego raczej nic pozytywnego nie wyjdzie, nie wiem jak dzieci mialyby normalnie jesc przy takiej walce...
                      Skupiasz sie na kesach a nie na przyczynach. Jesli dziecko ma anemie - nie walczymy o kesy tylko leczymy anemie. Zdrowe dziecko je tyle ile potrzebuje i o nic wtedy nie walczymy, jesli jest chore, wiadomo ze nie, wiec je leczymy.
                      Ty skupiasz sie na tym ile zje i zeby zjadlo wiecej.
                      Twoj wybor jak to odbierzesz, ale jak sama widzisz, Twoj stres o to ile jedza, do niczego nie prowadzi, wiec moze warto sprobowac inaczej?
                      • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 46.77.124.* 24.04.14, 12:21
                        Ale co ja mam robić i jak mam nie martwic sie skoro ona od nocypozadnie nie pila z piersi ?rano znowu opróżniałam piersi bo pociagla doslownie 4lyki i parę lyzeczek kaszki udali mi sie jej podać ,teraz myslalam ze wciągnie mleko jak oszalala ale znowu to samo spi smacznie przy cycu .
                        Nie wiem co sie stalo ze tak malunio ssie pierś ,gdy chce dać obiad lub co kolwiek to odrazu placze ,jak mam sie nie bac o wagę skoro wiem ze jej waga jest bardzo ruchoma tzn nie trzeba dużo aby odrazu leciała w dol .
                        mozna jakoś pomoc w przebiciu sie zabka?bo ten jeden jest juz normalnie wyczuwalny pod palcem ale nadal powleczony dziaslem ,
                        • yumemi Re: waga 8m 24.04.14, 12:36
                          Sama zobacz, zabkowanie, leki, czerwone gardlo. Ma prawo nie miec apetytu.
                          Ona sama je ta lyzeczka czy ja karmisz? Jesli karmisz, to nie karm, niech sama je.
                          Kilka lykow z piersi to calkiem sporo dla duzego niemowlaka, potrafia efektywnie i szybko ssac na tym etapie.
                          Jak z sikaniem i kupami?
                          • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 46.77.124.* 24.04.14, 12:57
                            No raczej to nie jest efektywne ssanie zapewniam cię inaczej bym sie tak nie martwila .
                            Ja ja karmie lyzeczka ,kupy i siku ok
                            • yumemi Re: waga 8m 24.04.14, 14:21

> Ja ja karmie lyzeczka ,kupy i siku ok
                              Jak kupy i siku ok, to znaczy ze je i pije. Nie karm lyzeczka, niech sama je.
                              A jaka ta anemia jest?
                              • Gość: matylda Re: waga 8m IP: 5.172.252.* 24.04.14, 14:44
                                Kupy są rzadkie i wypływające z pieluchy aż na plecy !
                                anemii nie ma ona jest zdrowiutka miala robione kompletne badania 2m temu .Ja pisalam wcześniej porownanie starszej corki .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka