Dodaj do ulubionych

ponad 97 centylem

22.03.14, 08:51
Witam,
Syn urodził się z wagą 3140g. Do końca 6 miesiąca był karmiony wyłącznie piersią i przekroczył 10kg. Od początku ładnie przybierał. Mam być dumna czy się martwić? Jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • sweethour83 Re: ponad 97 centylem 22.03.14, 08:59
      Ja jestem (byłam?) dumna z tego faktu, ale niektóre "sygnały z otoczenia" budzą we mnie obawy.
      • Gość: Olga Re: ponad 97 centylem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.14, 12:13
        Dumna! Jak najbardziej! Nie daj sobie wmówić bzdur, dziecka na piersi nie przekarmisz, to zdrowy tłuszczyk! Jak zacznie się ruszać więcej to juz nie bedzie tak przybierał :)
    • iga_koch Re: ponad 97 centylem 22.03.14, 12:24
      Pomyśl sobie, ze masa przekłada się na inteligencje, bo więcej kwasów omega mu dostarczyłaś:) Są nawet jakieś tam badania.
    • panizalewska Re: ponad 97 centylem 22.03.14, 12:35
      Duma, nie duma, to chyba nie o to chodzi ;)
      Jak zdrowy, robi jakieś postępy rozwojowe - jest git, nie przejmuj się "sygnałami otoczenia" ani lekarzami ;) Zacznie się więcej ruszać, będziesz zdrowo rozszerzać dietę - zgubi i się wyciągnie.

Moja siostra - przed urodzeniem własnego dziecka, a kiedy ja urodziłam swoje pierwsze - opowiadała mi ze zgrozą w głosie o "monstrualnie wielkim półroczniaku na samej piersi", żeby jednak dzieci dopajać wodą, bo to przecież strach się bać, taki potwór i ludzik Michelin'a :D
      Aż przyszło co do czego, sama ma nieziemskiego pulpeta (dokarmianego mm - dla jej wygody, inna bajka) i się obraża, jak rzucę coś w tym temacie ;)
    • yumemi Re: ponad 97 centylem 22.03.14, 14:44
      To tak jak moja corka swego czasu:) Widac potrzebowala bo teraz majac 6 lat jest wysoka na swoj wiek. I szczupla bardzo.
      Ten tluszczyk z pokarmu to same zdrowe kwasy tluszczowe, swietnie sie zuzyje z czasem na rozwoj mozgu i walke z chorobskami jak przyjda pierwsze po 12 mcu:)
    • malwina.okrzesik Re: ponad 97 centylem 22.03.14, 18:50
      Jest w porządku, jakieś dzieci powyżej tego centyla być muszą :-)
      Kp zapobiega otyłości, prosże nie amrtwić się. A dziecię wyszczupleje w drugim półroczu jak zacznie więcej się ruszać.
    • londine Re: ponad 97 centylem 25.03.14, 12:33
      pocieszę, że moja córka też ponad 97 centylem. Masa urodzeniowa 3820 w 39tc, a długość 57. Teraz wzrostowo, obwodowo i masowo >97 centyla. Ma 2,5mc a wszyscy myślą, że niezły 3miesięczniak. Moja starsza 95 centyl cały czas do 6rż. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka