Dodaj do ulubionych

tabletki Laktinatal

IP: *.centertel.pl 16.09.14, 12:41
Witam, mam pytanie do kiedy należy brać tabletki laktinatal, czy tez można je przyjmować bez ograniczeń. Karmię moje dziecko już od miesiąca, choć początki były bardzo trudne bo maluszek urodził sie przez cesarskie ciecie i do tego w 37 tyg. Tabletki Laktinatal biorę od początku i boje sie ze kiedy przestane go stosować to pokarmu będę mieć mniej. Choć z drugiej strony często mam zastoje pokarmu, obolałe piesi w punktowych miejscach i zastanawiam się czy to nie z powodu przyjmowania tabletek. Bardzo proszę o rade.
Obserwuj wątek
    • bieniewicka Re: tabletki Laktinatal 16.09.14, 12:55
      Mleko jest od ssania. Dopóki malucha będziesz często dostawiać to wszystko będzie ok. Jak często je, na żądanie? Skąd te zastoje, może ssie nieefektywnie? Niech się laski wypowiedzą bo ja zastojów (odpukać!) jeszcze nie przeżyłam.
      • Gość: ewa Re: tabletki Laktinatal IP: *.centertel.pl 16.09.14, 18:13
        Je na żądanie ale jak już pisałam od początku były problemy z ssaniem piersi, teraz ssie w silikonowych nakładkach na piersi i wtedy jestem pewna ze się naje, bo słychać ze połyka dużo pokarmu.
        • bieniewicka Re: tabletki Laktinatal 16.09.14, 19:13
          A miała problemy z wagą i dlatego bałaś sie ze się nie najada? Tylko waga wskazuje na to ze dziecko się najada, nie płacz, nie głośne polykanie. Tak czy siak żadne tabletki są Ci niepotrzebne, grunt zeby ssał maluch :)
          • Gość: EWa Re: tabletki Laktinatal IP: *.centertel.pl 16.09.14, 19:25
            ok dzięki, mały, bo to chłopczyk, miel problem z waga i mieliśmy mieszane karmienie ale na dzień dzisiejszy waga idzie w gore a mleka modyfikowanego dostaje tylko 90ml na cala dobę.
            • bieniewicka Re: tabletki Laktinatal 16.09.14, 19:53
              A wiec chłopczyk, przepraszam :) super ze dałaś radę przejść na kp. Łeeee, 90ml na dobę, to spokojnie możesz z tego rezygnować i dawać tylko piers. To pewnie jest ilość per 1 karmienie, ile ma Twoj synek? Grunt to często podawać piers, wtedy mały zamówi odpowiednią ilość mleka, ile wyssie, tyle naprodukujesz, to dziala jak mechanizm popyt-podaż. Ale dobrze zeby się jeszcze doświadczone karmicielki wypowiedziały :)
    • mika_p Re: tabletki Laktinatal 16.09.14, 20:54
      To wyciąg z dwóch ziół, jakichś specjalnych efektów nie daje, jak to zioła - trochę.
      Spokojnie możesz przestać brać.
    • malwina.okrzesik Re: tabletki Laktinatal 16.09.14, 22:51
      Najważniejszym czynnikiem wpływającym na ilość pokarmu jest ssanie piersi przez dziecko, zioła mają działanie tylko wspomagające. Przy ssaniu przez kapturek laktacja może być zmniejszona, dlatego proponowałabym zastanowić się jak powoli rezygnować z ,jego używania. Dobrze jest zachęcać dziecię do ssania "gołej "piersi, można np zacząć karmienie z kapturkiem i po kilku minutach, gdy maluszek zaspokoi pierwszy głód, zdjąć go.
      Powracające zastoje mogą wynikać ze stosowania kapturka, bo pierś nie jest dobrze opróżniana.
      Gdyby nie udało się Pani zrezygnować z kapturka, to aby zwiększyć ilość pokarmu warto po karmieniu z piersi 3-4 razy dziennie pobudzać piersi odciągaczem przez ok. 10 minut.
      • Gość: amiralka Re: tabletki Laktinatal IP: *.53.31.93.rev.sfr.net 17.09.14, 10:50
        Cóż, pani Malwina wszystko napisała. Ja tylko o swoim doświadczeniu. Kiedy okazało się, że karmię tylko w kapturkach, położne w szpitalu dały mi receptę na wypożyczenie dobrego laktatora i kazały po każdym karmieniu ściągać, żeby opróżnić pierś. Nie robiłam tego, z braku siły i ochoty i jakoś nie wierzyłam, że to konieczne - po miesiącu, tak jak u Ciebie, zrobiły mi się zastoje, jeden przerodził się w zapalenie piersi - nie polecam, to najprzykrzejsza choroba, którą przeszłam w wieku dorosłym. Ssanie przez kapturki jest znacznie mniej efektywne, przez co też laktacja jest na niższym poziomie. Twoja laktacja może być też mniejsza o te 90 ml - a jeśli dokarmiasz butelką, to
        Mój mały jak miał miesiąc wisiał na mnie non stop, wszyscy mi tłumaczyli, że potrzebuje bliskości, co też było prawdą, ale widziałam, że coś jest nie tak - on pił dwie kropelki i zasypiał. I tak ciągle. Wszystko się zmieniło dopiero jak odstawiłam kapturki. Już nie wiem co to zastoje.
        A dlaczego karmisz przez kapturki? Nie zrozumiałam - czy mały chwyta pierś bez nich? Czy bez nich nie słychać połykania? Czyżby ssał nieefektywnie bez silikonu? Wtedy trzeba popracować nad techniką przystawiania i koniecznie odstawić butelkę, dokarmiać bezsmoczkowo.
        • Gość: EWa Re: tabletki Laktinatal IP: *.centertel.pl 17.09.14, 19:14
          dziewczyny, bardzo dziękuje za wpisy:) karmię w kapturkach bo w szpitalu miałam pełne piersi, mały pił po pół godziny ale nie najadał się, i tez nie przybierał na wadze.. nie wiem z jakiego powodu, pewnie było wiele czynników.. jego żółtaczka( był bardzo senny), mój ogromny stres i niezbyt dobre samopoczucie w szpitalu, oraz cc i wcześniejszy poród.. wiec w ostatni dzień kiedy już kupiłam mleko Bebilon, kupiłam tez kapturki i jak mały pił to już tak zostawiłam żeby tylko rósł. Macie racje, teraz jak już ładnie przybiera ( 30g na dzień ) to może spróbuje go przestawić , małymi kroczkami..
          • ewelina.90 Re: tabletki Laktinatal 17.09.14, 19:37
            Po pół godziny to nie dużo. Mój jako noworodek ssal jedna pierś ok 40 min, później poprawił druga. I za półtorej godz to samo. Później mu minęło i jadł ok 10 min i to tylko jedna, ale do 4 mca nadal co półtorej godz, godzinę. I nadal często tak ma. Wiec to normalne :)
            • bieniewicka Re: tabletki Laktinatal 17.09.14, 20:43
              Dokladnie, "drina goni kolejny drin" ;) jedno karmienie się kończyło, drugie zaczynało. I tak 2 miesiące. Maluchy szybciutko trawią mleko mamy dzięki czemu mogą wkółko ssać :) Powodzenia z odstawieniem kapturkow, to wcale nie jest trudne, tylko tez trzeba byc cierpliwym i probowac, probowac probowac. A moze Twoj synek ekspresowo sie na bez przestawi? Tak czy siak na pewno i on skorzysta bo bedzie ssal efektywniej i Ty, bo mniejsze ryzyko zastojow. A poza tym karmienie bez silikonow jest naprawde fajniejsze! :)
              • Gość: EWa Re: tabletki Laktinatal IP: *.centertel.pl 17.09.14, 21:48
                No pewnie, fajniejsze i mniej kłopotliwe, będziemy próbować.
    • Gość: EWa Re: tabletki Laktinatal IP: *.centertel.pl 01.10.14, 10:51
      Dziewczyny, mały łatwo przeszedł na pierś i karmiłam go głownie bez kapturka naturalnym mlekiem i dokarmiałam malutko ( 60 ml na dobę). po 3 dniach poszłam go zważyć i okazało się, że malutko przybrał. Zrezygnowana wróciłam do dokarmiania po każdym posiłku. Z tym że wcześniej dawałam mu tak 30 ml nie więcej bo strasznie ulewał a teraz dałam mu raz.. dalej głodny, dałam mu drugi raz mm i wypił 60ml!! dodam ze wcześniej był godzinę na piersiach.. Albo mam za mało pokarmu albo on za słabo pije albo mam słaby pokarm.. oj szkoda nam strasznie. Jak na razie daje u piersi a potem mm i póki cierpliwość pozwoli to będę tak robić tylko czy taka mala ilość mojego mleka coś w ogóle mu da.. czy jest to warte?
      • bieniewicka Re: tabletki Laktinatal 01.10.14, 11:03
        Nie ma czegos takiego jak słaby pokarm. Co to znaczy przybrał malutko i po co juz po 3 dniach ważyłaś? Jak często przystawiałaś? Mi sie wydaje ze tutaj moze chodzic o malo efektywne ssanie...

Poczytaj ten wątek, tutaj bylo duzopo dobrych rad lacznie z linkami:
        forum.gazeta.pl/forum/w,570,154864505,154864505,wielki_problem_z_karmieniem.html
      • mad_die Re: tabletki Laktinatal 01.10.14, 11:31
        > Dziewczyny, mały łatwo przeszedł na pierś i karmiłam go głownie bez kapturka na
        > turalnym mlekiem i dokarmiałam malutko ( 60 ml na dobę).
        Jak dokarmiasz?
        Butelką?

po 3 dniach poszłam go
        > zważyć i okazało się, że malutko przybrał.
        Malutko to znaczy ile? Ile teraz mały ma?

Zrezygnowana wróciłam do dokarmiani
        > a po każdym posiłku.
        Bez semsu.
        Chcesz karmić? To dawaj mu pierś cały czas. Nie wydzielaj na posiłki, tylko dawaj wtedy, kiedy chce ssać i tyle.

Z tym że wcześniej dawałam mu tak 30 ml nie więcej bo stra
        > sznie ulewał a teraz dałam mu raz.. dalej głodny, dałam mu drugi raz mm i wypił
        > 60ml!! dodam ze wcześniej był godzinę na piersiach.. Albo mam za mało pokarmu
        > albo on za słabo pije albo mam słaby pokarm..
        Za mało możesz mieć bo piersi są za mało stymulowane albo źle stymulowane. A są słabo stymulowane, bo mały zna butelkę, wcześniej znał kapturki.
        Jeśli chcesz karmić, to nie masz wyjścia, musisz odstawić wszelkie sztuczności i nauczyć małego ssać pierś.

oj szkoda nam strasznie. Jak na r
        > azie daje u piersi a potem mm i póki cierpliwość pozwoli to będę tak robić tylk
        > o czy taka mala ilość mojego mleka coś w ogóle mu da.. czy jest to warte?
        I znowu robisz bez sensu. Bo im więcej dajesz sztucznego mleka, tym mniej on Twojego wypije.
        Napisz, jak mały przybiera, jak do dokarmiasz, jak karmisz, jak on ssie. Konkretnie, wtedy będzie można pomóc. Bo tak, to skończysz karmić szybciej niż myślisz...
        • Gość: EWa Re: tabletki Laktinatal IP: *.centertel.pl 02.10.14, 13:59
          Mały od samego początku miał problem z wagą,karmiłam piersią i cały czas słyszałam ze jest nienajedzony, ponad 2 tygodnie stal w miejscu i nie przybierał i miałam go dokarmiać. Używam butelki Lovi i nie zaburza nam to ssania z piersi. po 2 tygodniach ruszyła waga i przybierał tak gdzieś 30 na dzień. Dodam ze wtedy karmiłam przez kapturki + mleko mm ale małe ilości. Jednak przy wizycie u lekarza powiedziano, że on musi więcej przybierać bo ma za mała wagę. Urodził się 3100, z szpitala wyszedł 2900 a teraz ma 7 tyg. i warzy 4000. podawałam wiec dalej mm i przybierał 50 na dzień, ale jednak miałam nadzieje ze jak odstawimy kapturki to będzie lepiej. W poradni zważyłam sobie go w pt i cały weekend pił naturalnie z piersi.. w poniedziałek miał tylko 40g przyrostu.. malutko. Być może malutki ma problem z ssaniem i jeśli tylko u to pomaga to będę mu dawać mm bo wtedy od razu widać jak nabiera masy. Z piersi pije co najmniej 40 min z obu wiec coś tam naciągnie tego pokarmu i może jakieś przeciwciała mu przekaże.
          • Gość: maddie Re: tabletki Laktinatal IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 02.10.14, 14:16
            Wiesz,ze dzieci rosna skokowo? To ze w 3 dni przybral 40g oznacza tylko tyle ze przybral 40g. Za kolejne 5 dni moze przybrac 100g i bedzie ladna srednia tygodniowa.
            Wazne, zebys dala mu nauczyc sie ssac piersi. Butelka tego gonie nauczysz.
            Jak zje 2 piersi to go ponos, zajmij sie nim i daj za chwile znowu kolejne 2 piersi.
            I tak przez kilka dni,bez smiczkow i butelek, ewentualnie z dokarmianiem 20-30ml mlekiem podanym w kubeczku.
            I sie Wam uda karmic sama piersia.
            • Gość: EWa Re: tabletki Laktinatal IP: *.centertel.pl 02.10.14, 15:01
              oglądałam te filmiki gdzie dziecko tylko bawi się piersią i wypisz wymaluj mój synek, dokładnie tak pije.. no nic pozostaje nam się dalej uczyć :) może się uda :)
              • Gość: maddie Re: tabletki Laktinatal IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 02.10.14, 15:48
                Napewno sie uda jak znikna smoczki i butelki.
                Dostawiaj prawidlowo do piersi to i maly bedzie dobrze ssal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka