Dodaj do ulubionych

Krótko ssie- noworodek

IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.14, 12:50
Witajcie,
wasze porady pomogły mi przy karmieniu pierwszego dziecka, wiec i teraz zgłoszę sie po pomoc.
Moja 5dniowa córka ssie pierś bardzo krótko - jeśli dojdzie do 10 min to już jest szał. Częstotliwość karmien jest chyba ok jak na takiego malucha- czasem co1h, czasem co dwie. Dwa razy na dobę (jak na razie) jest sen trzygodzinny.. Pieluszki moczy, kupy robi. Najniższa waga 2990 w piątek, wczoraj wieczorem 3120. Sporo jej sie ulewa i trudno jej odbeknac -jak puszcza pierś to sie odbekujemy i proponuje ta sama jeszcze raz - dobrze robię? Jak puszcza to sie na ogół pręży i zaraz beka, a jak jej nie zdążę podnieść to ulewa. Po drugim przystawieniu na ogół poje kilka minut i przysypia, puszcza wtedy pierś. Boje sie, ze nie dociera do mleka 2.fazy, ale nie zachowuje sie jakby była głodna. Nie mam doświadczenia, bo starsza przez pierwszy miesiąc jadła moje mleko ale ze strzykawki, dopiero potem opanowała ssanie...
Obserwuj wątek
    • kpkacha Re: Krótko ssie- noworodek 28.10.14, 13:30
      Spokojnie, taki maluszek ma żołądek jak pestka śliwki, u mnie na przysypianie działało ruszanie stopy, smelanie pod brodą i noska, pilnuj żeby dobrze złapała pierś i łykała jak najmniej powietrza. I wrzuć na luz :)
    • Gość: niuniek3 Re: Krótko ssie- noworodek IP: *.centertel.pl 28.10.14, 15:33
      Moi obaj tak ssali. Pierwszy nie zgłaszał głodu więc budziłam. Drugi co 0,5h, 1h a najrzadziej co 2h więc nie pobudzałam. Obaj pięknie rosli. Miałam szybki wypływ więc musieli się nauczyć jeść szybko;)
    • ela.dzi Re: Krótko ssie- noworodek 28.10.14, 16:54
      Jeśli sika, robi kupy i przybiera w normie, to nie masz żadnych powodów do obaw. Zaufaj sobie i dziecku.
    • Gość: Paulina Re: Krótko ssie- noworodek IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.14, 17:17
      Dziękuje:) Tak mi sie wydawało, ale chyba fakt, ze urodziłam dziecko, które potrafi ssać spowodował, ze szukam na sile problemów tam, gdzie ich nie ma. Dwa lata temu zalewałam sie ze starsza córa łzami i spędzałam większość dnia na Forum, szukając porad (nota bene pomogły).
      • paulina8989 Re: Krótko ssie- noworodek 29.10.14, 14:11
        moj maluch od samego poczatku szybko sie najadal a jak skonczyl miesiac to doslownie 5min! tez panikowalam bo przeciez nie raz czytalam "musi byc minimum 15 min intensywnego ssania" co za bzdura... moj malec rosnie jak na drozdzach,wlasnie wrocilam od pediatry:) a karmienia trwaja 5-8min
    • nothing.at.all Re: Krótko ssie- noworodek 28.10.14, 19:09
      Niektóre muszki ssa krótko. Pilnuj techniki....niech dobrze łapie piers , układaj prawidłowo. Staraj się też pobudzać.... smyraj pod broda, rozbiera do pieluchy aby chłodniej było i nie zasypiala.
      • Gość: Paulina Re: Krótko ssie- noworodek IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.14, 15:38
        Staram się pilnować, generalnie jest chyba ok, choc dziś trochę ciamkala, ale od razu sie poprawilysmy. Dzisiaj dla odmiany przydarzyły sie nam chlustajace wymioty - mam nadzieje, ze to od słabego bekania, jutro mamy lekarza, to sie podpytam...
        • nothing.at.all Re: Krótko ssie- noworodek 29.10.14, 19:36
          To może być refluks ja takie chlusniecie było. Ale jak jednorazowy to nie ma co gdybać.
    • malwina.okrzesik Re: Krótko ssie- noworodek 31.10.14, 21:08
      dziecko może najeść się w 10 minut, jak dobrze przybiera na wadze, to nie ma co się martwić
      ulewanie, nawet obfite w tym wieku jest normalne- to niedojrzałość zwieracza żołądka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka